17.6.12

Prometheus :: Tanrıların Arabaları'nın İzinde


İnsan ırkının Dünya üzerindeki köklerini araştıran bilim adamları, çeşitli antik çağ uygarlıklarının kalıntılarından elde edilen verilerin ortak bir hedefi işaret ettiğinden artık emindirler..

İki genç doktorun başı çektiği bilimsel bir ekibin de içinde yer aldığı Prometheus adlı uzay gemisi, evrenin derinliklerindeki -bizimkine benzer- bir güneş sistemine doğru yola çıkar..

Sizi bilemem ama ben, özel bir şirketin devasa desteğiyle mümkün olabilecek böyle bir görevin, salt bilimsel amaçlı olabileceğine inanmam..

Usta yönetmen Ridley Scott, hem kült filmi Alien'i oluşturan öykünün başlangıcına, hem de -uzun yıllar sonra- bilimkurgu türüne dönüş yapıyor..



'Aksiyonu sağlam bir bilimkurgu filmi' açısından, Prometheus hakkında olumsuz tek bir şey söylenemez..

Yapımın kalitesine ve etkinliğine doğrudan katkı yapan, her biri birer sanat şaheseri mertebesindeki H.R.Giger tasarımlarına ise ancak şapka çıkarılır..

Ancak film, kahramanlarının sadece görevlerine odaklanarak, onları bize 'şahsen' tanıtmak anlamında pek çaba göstermeyince, seyircinin bu 'boyutsuz' karakterlere sempati duyması ya da onlarla özdeşleşmesi de biraz zor oluyor..

Öte yandan, insan hayatının kökenini ortaya çıkarmak gibi -bilgelik isteyen- bir misyona soyunan bir yapımdan da daha derinliği olan, daha bilimsel ve sofistike bir metin de beklerdim doğrusu..




Film boyunca değişen argümanlar karşısında, Darwinizm ile Hristiyanlık ya da Evrim ile Yaratılış arasında habire kıvıran, yine de dine daha meyyal görünmeye çabalayan senaryonun bu sinsiliğinin epeyi bi midemi bulandırdığını söylemeliyim..

Bu konuda kesin bir fikrin, diyecek açık, net bir mesajın yoksa, niye bu toplara giriyorsun ki kardeşim?
Kıvırıp duracağına öyle dansöz gibi, bence uzak dur o tür mevzulardan..




Noomi Rapace ve Michael Fassbender'in mükemmel performanslarıyla ayrıca değer kazanan yapımın -gerçi kesin bir bilgim yok ama- bir zamanlar ortalığı ayağa kaldıran yazar Erich von Daniken'in teorilerini ve kitabı Tanrıların Arabaları'nı (Ya da Daniken'in yararlandığı kaynakları) kaynak olarak kullandığına, neredeyse eminim diyebilirim..



Yönetmen: Ridley Scott
Senaryo: Jon Spaihts, Damon Lindelof
Tür: Korku, bilimkurgu, aksiyon
Oyuncular: Noomi Rapace, Logan Marshall-Green, Michael Fassbender, Charlize Theron, Guy Pearce
Yapım: ABD, 2012, 124'

  3.5 / 5



2 yorum:

  1. Adsız18.6.12

    Aslında Prometheus, Tanrıların Arabaları kitabıyla o kadar paralel ki, cevaptan çok soru içeriyor.
    Nuri Bilek

    YanıtlaSil
  2. Hz.zülkaryne sormak lazım bu işleri bence

    YanıtlaSil