29.11.21

Encanto / Enkanto: Sihirli Dünya




Walt Disney Animation Studios yapımı 'Encanto / Enkanto: Sihirli Dünya', Enkanto adı verilen göz kamaştırıcı ve büyüleyici bir yerde yaşayan olağanüstü bir ailenin, Madrigallerin, hikayesini anlatıyor.

Bu sihirli yerde, Mirabel dışında her çocuk kendine özgü sihirli bir hediye ile kutsanmıştır. Ancak işler karışıp, ailenin yuvası tehdit edilmeye başlandığında, tek umutları Mirabel olacaktır.



Bruno, Mirabel'in geleceği görme yeteneğine sahip amcasıdır. Bruno'nun dürüst ve genellikle felaket habercisi olan tahminleri ailenin geri kalanı tarafından pek iyi karşılanmaz, bu yüzden uzun zaman önce ortadan kaybolur ve kimsenin adından bahsetmediği bir kişi haline gelir. 

Bruno karakterini seslendiren John Leguizamo (“Buz Devri”) karakteri şu sözlerle tanımlıyor: "Bruno çok ilginç bir karakter çünkü o asla tam olarak uyum sağlamayan birisi ama aynı zamanda da dünyayı çok daha iyi anlıyor çünkü her zaman onun bir parçası olmayı istiyor." 



Lin-Manuel Miranda'nın (“Hamilton”, “Moana”) yepyeni şarkılarını içeren filmin yönetmenliğini Byron Howard (Zootropolis, Rapunzel) ve Jared Bush (“Zootropolis” filminin yardımcı yönetmeni), yardımcı yönetmenliğini Charise Castro Smith (“The Death of Eva Sofia Valdez”) ve yapımcılığını Clark Spencer ve Yvett Merino üstleniyor. 

Bush ve Castro Smith'i ayrıca filmin senarist koltuğunda görüyoruz. 

Yapımcılar, “Enkanto: Sihirli Dünya" filminin geliştirilmesinde Kolombiya'ya yaptıkları araştırma gezisinden ve filmin yapım süreci boyunca bir araya gelen bir grup uzman danışmanla yaptıkları sürekli çalışmalarından ilham aldıklarını dile getiriyor. 

Walt Disney Animation Studios'tan Encanto / Enkanto: Sihirli Dünya 26 Kasım'da sinemalarda gösterime girdi..




Ailemizi ne kadar tanıyoruz? Peki ya ailelerimiz bizi ne kadar tanıyor?

-  Byron Howard, Yönetmen


HAZIRLIK


Walt Disney Animation Studios'un yepyeni uzun metrajlı özgün filmi “Enkanto: Sihirli Dünya" nın yapımcıları, hikâyenin kurgusu belirlenmeden, hatta tek bir karakter dahi tasarlanmadan önce yeni filmlerinin merkezinde bir aile olmasına karar verdiler. 

Enkanto birden fazla kuşağın aynı evi paylaştığı ailelerdeki karmaşık ama ilgi çekici ilişkileri keşfe çıkıyor. Yönetmen Byron Howard (Oscar ödüllü Yönetmen “Zootopia”, “Tangled”), “Sadece bir çift karakter hakkında değil, kalabalık bir geniş aile hakkında bir hikaye anlatmanın harika olacağını düşündük" diyor. “Geniş ailelerdeki karmaşık dinamiklerin gerçekte nasıl işlediğini anlamak ve onları izleyicilerimize sunmak istedik. Ailelerimizi ne kadar tanıyoruz? Peki ya ailelerimiz bizi ne kadar tanıyor?” 

Yönetmen ve senarist Jared Bush (“Zootopia” Yardımcı Yönetmeni ve Ortak Yazarı, “Moana” Yazarı) şöyle ekliyor, “Bu, en yakınımızdakilerin, özellikle de aile üyelerimizin bizi her zaman görmemesinin, tam olarak anlayamamasının hikayesi. Benzer şekilde, pek çok sebeple sevdiğimiz insanlara da kendimizi tümüyle açamıyoruz. Hikayemiz, kendini en arka planda hisseden aile üyesinin tüm ailesini ve nihayetinde kendini görmeyi nasıl öğrenebileceğini anlatıyor.” 


“Enkanto” filmi, Kolombiya dağlarındaki canlı bir kasabada, Enkanto adı verilen harika ve sihirli bir evde yaşayan olağanüstü bir ailenin, Madrigal’lerin hikayesini anlatıyor. Enkanto'nun sihri ailedeki her çocuğu, süper güçten iyileştirme gücüne kadar eşsiz bir yetenek ile kutsamıştır, biri hariç: Mirabel. Ancak Enkanto'yu saran sihrin tehlikede olduğunu fark eden Mirabel, tek sıradan Madrigal üyesinin bu olağanüstü ailenin son umudu olduğuna karar verir. 

Howard, Madrigal çocuklarının özel bir törenle yeteneklerine kavuştuğunu söylüyor. “Çocuklar 5 yaşına girdiğinde, evlerinde sihirli bir yere açılan bir kapı ortaya çıkıyor. Bu kapı ailedeki rollerin dağılımını ve aile üyelerinin çevresine nasıl hizmet edeceğini gösteriyor” diyor. 

Örneğin Mirabel’in güçlü kuvvetli ortanca kız kardeşi Luisa, ailenin kayasıdır ve bu süper gücü ile bölge halkına çiftlik hayvanlarını taşımak, binaları hareket ettirmek ve nehirlerin rotasını değiştirmek gibi hizmetlerde bulunur. Mirabel’in en büyük kız kardeşi Isabela, ailenin altın çocuğudur ve kelimenin tam anlamıyla adım attığı her yerde bitkileri büyütür çiçekleri açtırır. Isabela'nın zarafeti ve güzelliği, onun mükemmel kişiliği ve büyüleyici hayatına anlam vermekte güçlük çeken Mirabel dışında herkesi büyüler. 


“Mirabel biziz” diyor Bush. “O olağanüstü ve sihirli ailesinin sıradan bir üyesi. Birçoğumuz etrafımızın süper starlarla çevrili olduğunu düşünüyor olabiliriz, gözümüz korkabilir; kimlik hırsızlığı sendromundan mustarip olabiliriz. Kim olduğunuz ya da neyi başardığınız önemli değil - her zaman daha fazlasını ya da daha iyisini yapan biri vardır. Mirabel hepimizin kendinden bir şeyler bulabileceği bir karakter.” 

“Mirabel, on yıl boyunca yüzüne yerleştirdiği gülümsemesiyle 5. doğum gününde sihirli bir yetenekle kutsanmayışını kabullenerek yaşadı.” 

Yardımcı Yönetmen ve senarist Charise Castro Smith (“Feathers and Teeth” oyun yazarı, “The Haunting of Hill House” yazarı): "Mirabel ona bahşedilmeyen sihir gücünü insanları memnun ederek telafi etmeye çalışıyor. Her zaman kendi kendine aile dinamikleriyle bir sorunu olmadığını söylüyor ama derinlerinde durum böyle değil. Bir değişiklik yapmak istiyor. Onun serüveni kendi öz değerini görüp ve aile içindeki yerini bulması.”  


Yapımcı Clark Spencer'a (Oscar ödüllü Yapımcı “Zootopia”, “Wreck-ıt Ralph”, “Lilo & Stitch” ve Walt Disney Animation Studios Başkanı) göre Mirabel'in hikayesi aslında uzun zaman önce, büyükanne ve büyük babası, Alma ve Pedro'nun evlerinden yalnızca yeni doğan üçüzlerini alarak kaçmak zorunda kaldıklarında başladı. Kocasının trajik kaybının ardından Alma, yaşadığı bir çaresizlik anında bir dilek tuttu. "Mum, Alma’nın dileğine, ona ve ardından gelenlere Enkanto adındaki harika bir yerde güvenli bir sığınak vererek yanıt verdi" diyor Spencer. "Madrigal’lerin her kuşağı kendilerine bahşedilenleri çevresindekilerle paylaşıyor. Hikayemizdeki karakterlerin sadece sihirli yetenekleri yok, onların dört bir yanları sihirle çevrili. Ev canlanıp aileye yardım ediyor ve onları koruyor. O da hikayemizin bir karakteri.” 

“Enkanto” sihirle dolu bir yer. “Enkanto, bazen sihirli ve olağanüstü olayların gerçekleştiği, sihirli ve yüksek tinsellik barındıran yerler için kullanılan bir terimdir” diyor Castro Smith. “Sihirli olanaklarla donatılmış bir tabiatı olan, doğa harikası bir yerdir. 

Fakat Howard’a göre bu sıradan bir sihir değil. “Sihirli bir dünya var ama gerçekliğe dayanıyor” diyor. “Filmimize ilham kaynağı olan büyülü gerçekçilik, gerçek duygulara ve olaylara dayanır, katmanlı ve derin bir düşünce ürünüdür. Sorunlarınız için kolay bir çözüm yolu değil ister başarının tadını çıkarıyor olun ister mücadele etmeye devam ediyor olun bu günlük deneyimlerinizin bir yansıması.” 

Yapımcılar “Enkanto”daki birçok karakterin sahip olduğu sihirli yetenekleri gerçekliğe dayandırmak istediler. Bush şöyle diyor: “Amacımız, bu ailenin hikayesini sihrin olmadığı bir dünyada, herhangi bir süper yetenek olmaksızın anlatsak dahi karakterlerin aynı derecede dikkat çekici olmasını sağlamaktı. Altın çocuk, ailenin kayası, dışlanmış çocuk ya da drama kraliçesi gibi hepimizin bağlantı kurabileceği aile arketiplerini dahil etmek istedik. Bunları biraz daha belirginleştirip sihirli yollarla hayata geçirdik.”



MÜZİK


Walt Disney Animation Studios'un müzik ve şarkı yoluyla hikayeler inşa etme geleneğini sürdüren " Enkanto: Sihirli Dünya"da Lin-Manuel Miranda'nın sekiz orijinal şarkısı yer alıyor. 2016 Pulitzer Drama Ödülü'nü kazanan Broadway'in “Hamilton”unun kreatörü ve baş rol oyuncusu Miranda, 16 dalda aday gösterildiği Tony® Ödül Töreninde 11 ödül kazandı. Bu yıl Disney+’ta yayınlanan versiyonuyla da 12 dalda Emmy® ödülüne aday gösterildi. “Hamilton”un orijinal müzikal ses kaydı en iyi müzikal tiyatro albümü dalında 2016 Grammy® ödülünü kazandı. Disney Animation'ın “Moana”sı için yaptığı şarkı ile görsel medya için yazılan en iyi şarkı dalında Grammy ödülü kazanırken en iyi özgün film şarkısı dalında Oscar® ödülüne aday gösterildi – özgün şarkı (“How Far I’ll Go”). 


Daha önce Disney Animation'ın 2016 Oscar® ödüllü uzun metrajlı filmi “Zootopia”da birlikte çalışan Howard ve Bush, böylesi bir filmde tekrar bir araya gelmeyi umuyordu. Howard, “Zootopia'dan sonra bir müzikal yapma hevesindeydik" diyor. “Biz müzisyeniz — böyle büyüdük. Jared “Moana”yı henüz tamamlamıştı ve Lin-Manuel ile çalışma açısından harika bir deneyime sahipti, “Tangled” filmini yönetmekten zevk aldım, bu yüzden üçümüz birlikte çalışmaktan bahsetmeye başladık.” 

Özellikle başlangıç aşamasındaki bir filme dahil olma fikri Miranda’ya çok cazip geldi, ancak onu esas etkileyen filmin odak noktasıydı. “Gerçekten aile ile başladı” diyor Miranda. “Ailelerin karmaşıklığına ve birbirine bağlılığına dokunan bir aile müziği kavramı gerçekten ilginçti. Başlangıçta pek çok kişisel hikayemizi paylaştık, sürekli konuşulan konulardan biri, aile üyelerimizi nasıl belirli rollere koyduğumuzdu. Bu roller zaman içinde nasıl değişiyor? Nasıl aynı kalıyor?” 

Kolombiya’dan bir hikâyenin müziğini yapmak heyecan vericiydi. “Ritimlerin çoğuna aşina olsam da genellikle Kolombiya'ya özgü farklı bir enstrümantasyon ve orkestrasyon var” diyor Miranda. “En eğlenceli şeylerden biri, müziğin merkezinde akordeonun olması. Tanımadığım sanatçıları yakından tanıma fırsatı bulmak ve bu filmde birlikte çalışma şansına sahip olduğumuz Carlos Vives gibi küçüklüğümden beri hayran olduğum kişilerle birlikte çalışma şansı yakalamak büyük bir zevkti. Tüm bu süreç boyunca Kolombiya müziğine ve kültürüne âşık olup o ortamda çalma fırsatını değerlendirmekle meşgul oldum.”



KOLOMBİYA


Kolombiya'da geçen film, ülkenin insanlarından, kültüründen, çeşitliliğinden ve tabii ki müziğinden besleniyor. Bush, konumun tamamen hikâye tarafından yönlendirildiğini söylüyor. “Başından beri, algı ve perspektif temalarının işlendiği kalabalık bir geniş ailenin hikâyesini anlatmak istiyorduk" diyor Bush. “Latin Amerika çoğunlukla Yerliler ile Afrikalı ve Avrupalıların mirasının birleşimidir. Kolombiya “Latin Amerika'nın kavşağı” olarak kabul edilir — ve bunu bir aile içinde yansıtmak istedik, Madrigal ailesinin içinde.”  

Howard, Bush ve Miranda – Lin-Manuel'in babası Luis ve müzik şefi Tom MacDougall ile birlikte – bölgeyi yakından tanıyıp keşfetmek için 2018'de Kolombiya'ya gitti. Howard şöyle diyor, “İstisnasız her an başka bir sürprizdi. Her şehir, her bölge çok farklı ve inanılmaz derecede güzeldi — Cartagena, Bogota, Barichara ve San Basilio de Palenque — bu yerlerin pek çoğunda sihirli bir his var. Bu filmlerimizde gördüğümüzden farklı bir sihir. Kolombiya'ya yaptığımız ziyaret ve tanıştığımız pek çok kişi tarafından güler yüzle karşılanmamız büyüleyiciydi ve bize hikâyemiz için ilham kaynağı oldu.”  

Yapımcı Yvett Merino'ya (“Moana”, “Big Hero 6” Yapım Sorumlusu) göre film, yapımcıların Kolombiya halkında gördüğü coşku, canlılık ve samimiyeti yansıtıyor. “Kolombiya'nın güzelliğini, Cocora Vadisi'nden Kahve Bölgesine (Eje Cafetero) ve yağmur ormanlarına kadar, hak ettiği şekilde aktardığımızı umuyoruz” diyor. “En çok da filmimizin Kolombiya halkının güzelliğini yansıtmasını umut ediyoruz.” 


Film yapımcıları Mirabel’in Kolombiya’dan esinlenilen hikayesine bir arka plan oluşturmak istiyordu. Merino şöyle diyor, “Kolombiya kültürü, antropolojisi, kostüm tasarımı, botaniği, müziği, dili ve mimarisi gibi birçok konuda uzman kişilerle bir araya gelerek saatler boyunca yerli bitkilerden bölgede o sırada inşa edilen evlere kadar pek çok şey hakkında konuştuk.” “Kolombiya’ya odaklanmaya başladığımızda, bölgeyi ve olağanüstü kültürünü hak ettiği şekilde temsil etmek istedik. Bunun anahtarı da mısırın ızgarada doğru şekilde pişirilmesinden günlük hayatın en küçük ayrıntısına kadar bütün detaylara ilişkin bilgilerini yapıma aktaran bir grup uzmandan oluşan Kolombiya Kültür Vakfımızı kurmak olacaktı.” 

Bu danışmanlar arasında Howard, Bush ve Spencer ile "Zootopia" için sahne arkası projesi üzerinde çalışırken tanışan Juan Rendon ve Natalie Osma gibi belgesel yapımcıları da var.” Kolombiyalı çift, kendi ülkelerinde “Enkanto” kurma fikrinden çok etkilendi. “Kolombiya'yı seviyoruz," diyor Rendon. “Üç dağ silsilesini ayıran vadilerin ve iki büyük nehrin bulunduğu topoğrafyasıyla, 20. yüzyılın başında hala belirgin bir şekilde devam eden çok özel kültürel kimliklere sahip pek çok farklı popülasyonlar yarattı. Dağlarda, kıyılarda, ovalarda yaşayan insanlar var ve genel olarak konuşursak bu insanların her birinin belirli özellikleri var; tıpkı çok sıcak kuzey sahilinde yaşayanların sosyal olma ve dışarıda vakit geçirme eğilimi gibi.” 

Osma şöyle ekliyor, “Birden fazla kuşağın aynı evde yaşaması nadir rastlanan bir durum değil. Pratiktir ve aile üyelerinin desteğine sahip olmanın getirdiği avantajları vardır.” 


Osma ve Rendon, film yapımcılarının araştırma gezilerine eşlik ederek, çeşitli bölgelere yaptıkları seyahatlerde onlara yardımcı oldu ve onları prodüksiyon boyunca yanlarında danışmanlık yapacak birçok insanla tanıştırdı. “Başından beri tüm gösterimleri seyrettik” diyor Osma. “Her hafta bir araya geliyoruz. Büyük detaylardan jestler gibi küçük detaylara, örneğin bir karakterin ellerini nasıl hareket ettirebileceğine kadar pek çok konuda referans materyalleri gönderiyoruz. Çok fazla araştırma yapıyoruz.” 

Walt Disney Animation Studios'taki bir grup Latinx Disney çalışanı kişisel görüşlerini ve deneyimlerini aktararak filmin şekillenmesine katkıda bulunmak üzere Familia’da bir araya getirildi.



SESLENDİRME


Film Yapımcıları, ailesindeki yerini bulmak için mücadele eden 15 yaşındaki Mirabel'i seslendirmek üzere Stephanie Beatriz'e teklif götürdü. Seslendirme kadrosunda ayrıca büyükanne Alma aka Abuela’yı seslendiren María Cecilia Botero; Mirabel’in anne ve babası Julieta ve Agustin’i seslendiren Angie Cepeda ve Wilmer Valderrama; kız kardeşleri Isabela ve Luisa’yı seslendiren Diane Guererro ve Jessica Darrow; teyzesi ve eniştesi Pepa ve Félix’i seslendiren Carolina Gaitán ve Mauro Castillo Mirabel ile kuzenleri Dolores, Camilo ve Antonio’yu seslendiren Adassa, Rhenzy Feliz ve Ravi Cabot-Conyers yer alıyor. Mirabel'in amcası Bruno ise John Leguizamo’nun sesiyle hayat buluyor. 

Walt Disney Animation Studios'un 60. uzun metrajlı filminin yönetmenliğini Jared Bush ve Byron Howard, yardımcı yönetmenliğini Charise Castro Smith, yapımcılığını ise Yvett Merino ve Clark Spencer üstleniyor. Lin-Manuel Miranda, senaryosunu Castro Smith ve Jared Bush'un yazdığı film için Mike Elizondo ile birlikte, ortak yapımcılığını da üstlendiği sekiz orijinal şarkı yazmıştır. Pixar yapımı “Coco” ve Disney yapımları için aralarında “Un Poco Loco” ve “Proud Corazón”un da bulunduğu pek çok şarkıya ortak yazarlık yapan Germaine Franco (“Dora and the Lost City of Gold”, “Little”, “Tag”), “Enkanto"nun özgün müziğini besteliyor.


MADRİGALLERLE TANIŞIN


Film yapımcıları, başından beri aile temalı bir hikâye olacağını biliyorlardı ve vakit kaybetmeden bakış açısının aile dinamiklerindeki rolüne odaklandılar. Yönetmen Jared Bush, kendisinin ve ablasının çok farklı deneyimler yaşayarak büyüdüklerini ancak yetişkinliğinde fark ettiğini söylüyor. “O ilk çocuktu,” diyor. “Farklı şeylerle uğraşmak istemesine rağmen jimnastiğe devam etmesi yönünde bir baskı hissetti. Öte yandan ailem bana hep, 'Hayallerinin peşinden git!' derdi. Onun benden farklı yetiştirildiğini anlamakta zorlandım, ta ki şimdi kendi üç çocuğumla yaşadığım deneyimler sayesinde bu durumun doğruluğunu fark edene kadar – ama şu an ebeveyn olan benim.” 

Yönetmen Byron Howard şöyle ekliyor, "Ailenizle, kardeşlerinizle aynı evi paylaşsanız da onların neler yaşadığını bilemeyebilirsiniz. Onların bütün başarısızlıklarını bilemezsiniz. Size anlatmadıklarını bilemezsiniz. Kimsenin anlatmadığı aile sırları nelerdir? Bizim için büyüleyici olan buydu.” 

Elbette izleyicilerin Madrigallerle tanıştırılmasında “Enkanto”nun vaat ettiği canlılık ve sihir yer almalıydı. Lin-Manuel Miranda’nın film için yazdığı sekiz şarkıdan ilki “Family Madrigal”di. “Moana’da öğrendiğim şeylerden biri elimi kaldırıp “Hikâyenin bu kısmını şarkıyla anlatmalıyız!” demekti” diyor Miranda. “Bu ailenin ne kadar karmaşık olduğu düşünüldüğünde, ilk şarkımızın ana karakterimiz Mirabel'i ona âşık olmamızı sağlayacak şekilde tanıtması ve bu büyük ailenin dinamiklerini anlatması gerektiğini fark ettim.” 

Disney Animation'ın 1991 yılı klasiği “Beauty and the Beast”in Howard Ashman ve Alan Menken imzası taşıyan “Belle” adlı şarkısından esinlenen Miranda, sadece Mirabel'i değil, Madrigal ailesinin bütün üyelerini tanıtan bir şarkı yazdı. “Üç kuşağa dair bilgilerin tümünü içeren bir şarkı eğlenceliydi" diyor Miranda. "O zaman, Stephen Sondheim'ın diyeceği gibi, bir bulmacanın parçaları gibi bir araya getirilmeyi bekliyor. Abuela ile başlayıp diğer kuşaklarla devam ediyoruz.”


   

KARAKTERLER


ABUELA ALMA, Madrigal ailesinin kadın aile reisidir. Değişmeyen kararlılığı ve sarsılmaz umudu onu üçüzleri Julieta, Pepa ve Bruno'yu yetiştirdiği sihirli Enkanto'ya götürdü. Hem şaşkın hem de mutluydu; çocukları beşinci doğum günleri geldiğinde sihirli yeteneklerle kutsanıyor ve bu gelenek ailenin her çocuğunda tekrarlanıyordu- tabii ki Mirabel dışında. Abuela, aile üyelerinin bahşedilen yeteneklere değer verir, yeteneklerin bölge halkına fayda sağlayıp onları korumak ve Abuelo Pedro'nun fedakarlığını onurlandırmak için kullanılmalarını sağlardı. 

Ancak Bush'a göre, yetenekler her ne kadar hikâyede Enkanto'nun sihrinin bir armağanı gibi görünse de aslında herkesin bağdaştırabileceği bir gerçekliği sembolize ediyor. “Aileler çocuklarını çabucak sınıflandırma eğilimindedir,” diyor. “5 yaşına geldiğinde, atlet, müzisyen ya da matematikçi oluverirsin ve bu sonsuza dek üzerine yapışır.”

Abuela Alma'yı María Cecilia Botero (“Enfermeras,” “Her Mother’s Killer,” “Undercover Law”) seslendiriyor. “Abuela'nın sıcak ve sert mizacını mükemmel bir şekilde dengeliyor" diyor Yapımcı Yvett Merino. "Bana kendi büyükannemi hatırlatıyor. Kayıt stüdyosundayken “Çok tanıdık geliyor” diye düşünüyordum.” 


JULIETA ve AGUSTÍN Isabela, Luisa ve Mirabel'in ebeveynleridir. Alma'nın üçüzlerinden biri olan Julieta, iyileştirme yeteneği ile kutsanmıştı. Bununla birlikte, etrafına sıcaklık ve nezaket yayan Julieta'nın sihirli bir değneği yoktur. "Büyürken" diyor Bush, "annem çok korumacıydı. Bizi yaptığı yemeklerle iyileştirirdi.” 

Sihirli bir aileden gelen Julieta ile evlenen Agustín, adeta sudan çıkmış bir balık gibidir. Beceriksiz ve sakar Agustín, özellikle kızları söz konusu olduğunda daima iyi niyetli biridir.

Angie Cepeda (“A Night in Old Mexico,” “Love in the Time of Cholera”) Julieta’yı seslendiriyor. Oyuncu yönetmeni Jamie Roberts şöyle diyor, “Arka planında Kolombiya olan bir film yapıyor olmamız ve filmin güzel tepkiler alması, oyuncu seçmeleri sürecinde önemli bir rol oynadı. Bu, tüm oyuncularımızın, özellikle de Kolombiya ile kişisel bağlantısı olan Angie gibi yeteneklerimizin ilgisini çekti.”

Agustín’i ise Wilmer Valderrama (CBS yapımı “NCIS,” “Onward”) seslendiriyor. “Yakın zamanda baba oldu” diyor Roberts. "Şimdi de “Enkanto: Sihirli Dünya”da baba rolünü oynayacak, bu muhteşem. Onunla çalıştığımız için şanslıyız.”


MIRABEL sıra dışı bir ailenin sihirli bir yetenekle kutsanmayan tek çocuğudur. Aileye aidiyetini kanıtlamaya kararlıdır; kendi evinde bile yapayalnız hissettiğini başta kendisi olmak üzere herkese karşı inkâr eder.

“Aile bireylerinin değeri yetenek ile ölçülür," diyor Bush. “Mirabel'in en büyük isteği ailesi için gerçekten önemli olmaktır, özellikle de Abuela için.”

Yönetmen Byron Howard'a göre Mirabel'in büyükannesiyle karmaşık bir ilişkisi var. “Film başladığında, olabildiğince yakınlar" diyor. “Birbirlerini ne kadar çok sevdiklerini görmek önemli. Aralarında özel bir bağ var. Ama Mirabel’in 5 yaşına girdiği gün, hangi yetenekle kutsanacağını öğrenmek için kapısına giden merdivenlerden çıktıklarında ikisinin de elleri boş kalır. İkisi de bununla nasıl başa çıkacağını bilemez.”

Mirabel’i Stephanie Beatriz (“Brooklyn Nine Nine,” “In the Heights”) seslendiriyor. “Stephanie mükemmel” diyor yardımcı yönetmen Castro Smith. “Ondan daha iyisi olamazdı. Mirabel’in nüktedanlığı, kırılganlığı ve açık yürekliliğini ortaya koyuyor. Karaktere çekicilik katıyor.” 


ISABELA, zarafeti ve duruşu ile neredeyse kusursuzdur, çiçekleri açtırıp bitkileri büyüten sihirli yeteneğinden bahsetmeye gerek bile yok. Yapımcı Clark Spencer, ”Isabela mükemmel bir altın çocuk" diyor. “Birçok ailede mutlaka bir mükemmel çocuk vardır. Ama onlar mükemmel olmak zorunda olduklarını hissediyorlar. Testte A'dan daha düşük bir not almanıza, yarışta ikinci olmanıza hatta saçınızın dağınık olmasına bile anlayış gösterilmez.”

Isabela'yı Diane Guerrero (“Doom Patrol”, “Orange is the New Black”) seslendiriyor. ”Seyircinin ailenin “prensesi”nden beklentilerini karşıladı“ diyor Spencer, "Ayrıca daima mükemmel olmak zorunda olmanın neden olduğu zorlukları da hepimizin anlayabileceği bir şekilde yansıtmayı başarabildi.”



LUISA çalışkan ve atletiktir, sihirli yeteneği ise çok güçlü olmasıdır. Ağır bir şeyin kaldırılması gerektiğinde gidilecek kişi odur. “O ailenin kayası,” diyor Castro Smith. "Herkes Luisa'ya gönül koyuyor çünkü her şeyin onun kontrolü altında olduğuna inanıyorlar." 

Gerçekten de öyle mi? Şarkı yazarı Lin-Manuel Miranda, "Surface / Pressure" adlı şarkısında Luisa'nın karşılaştığı zorlukları kaleme aldı. “Bence büyük kardeş olmak gerçekten çok zor" diyor. “Yolu açan kişi oluyorsun. Sadece birkaç yaş daha küçük olduğum için ablamın tüm hatalarını görüp onlardan ders çıkarma avantajına sahip oldum. Yani süper bir güce sahip olsanız da olmasanız da böyle bir baskı hissediyorsunuz.” 

Luisa’yı Jessica Darrow (“Disney Television Discovers: Talent Showcase,” “Feast of the Seven Fishes”) seslendiriyor. Yapımcı Yvett Merino, Darrow için "Luisa'nın hem sert hem de yumuşak mizacını yansıtabiliyor, bu eşsiz bir durum" diyor.


PEPA ve FÉLIX, Mirabel'in sıra dışı teyzesi ile eğlenceyi seven eniştesi. Abuela Alma'nın üçüzlerinden biri olan Pepa, duygularıyla havayı kontrol etme yeteneğine sahip. Ancak Pepa'nın duygu durumu sürekli değiştiğinden hava durumunu tahmin etmek genellikle imkansızdır. Merino, ”Pepa çok eğlenceli," diyor. “O her ortamda bulunan fazlasıyla duygusal bir arkadaş ve teyze.” 

Neyse ki, sevecen ve neşe kaynağı Félix, fazlasıyla duygusal karısı Pepa’yı dengeleyen bir güç gibi adeta. Pepa ve Felix; Dolores, Camilo ve Antonio'nun ebeveynleridir.

Carolina Gaitan (”Narcos“, ”Sin Senos Sí Hay Paraíso") Pepa'yı seslendiriyor. Castro Smith şöyle diyor: "O harika biri, inanılmaz bir doğaçlama yeteneğine sahip ve çok komik.”

Felix'i ise Mauro Castillo seslendiriyor. “Kolombiya'da popüler bir şarkıcı" diyor Merino. "Félix iyi vakit geçirmeyi seviyor ve Mauro ona sesiyle nasıl hayat vereceğini çok iyi biliyordu.”


DOLORES, Mirabel'in kuzeni ve genellikle kasabanın en büyük sırlarını, en etkileyici dramlarını ve en ilginç ifşaatlarını ilk öğrenen kişidir. Elinde değil, olağanüstü bir işitme yeteneği ile kutsanmış. En ufak bir fısıltı dahi Dolores’in kulağından kaçamaz. Yardımcı yönetmen Charise Castro Smith'e göre, Dolores çevresindekiler hakkında daima bir şeyler bilen aile üyelerini temsil ediyor. “Aile dedikodusu olarak başladı ve bu noktaya geldi " diyor. “Her şeyi bilen, çok sessiz ve içine kapanık bir insan olmasının komik olacağını düşündük.”

Dolores; Pitbull, Snoop Dogg, Flo Rida ve Luis Fonsi gibi şarkıcılarla ses getiren düetler yapan Afro-Latin şarkıcı/oyuncu Adassa tarafından seslendirildi. “Adassa çok eğlenceli biri ve muhteşem bir şarkıcı” diyor Castro Smith.


CAMILO adeta dünyaya insanları eğlendirmek için gelmiş biri. Bir de buna istediği kişinin görünümüne bürünebilmesini sağlayan sihirli yeteneği eklenince spot ışığının altındaki yeri iyice sağlamlaşıyor. Yönetmen Byron Howard'a göre Camilo karakterinin, esin kaynağı Kolombiya'da tanıştıkları genç bir rehberdi. “Kolombiya'nın yapısı nedeniyle o ana kadar hiç memleketinin dışına çıkmamıştı” diyor Howard. “Yani bizimle birlikte kendi ülkesini keşfediyordu. Bu deneyimini ve duygusal anlarını görmek inanılmazdı.”

Camilo’yu Rhenzy Feliz (“The Tender Bar,” “The Runaways”) seslendiriyor. Oyuncu yönetmeni Jamie Roberts şöyle diyor, “Rhenzy'nin enerjisi ve coşkusu, Camilo gibi bir karakter için biçilmiş kaftandı.”


ANTONIO kocaman kalpli, utangaç bir insandır. Yakın zamanda kendisine bahşedilen hayvanlarla iletişim kurma yeteneği nazik kişiliğine epey uygun düşmüştür. “Çok utangaç olduğundan hayvanlarla kuracağı bağlantı oldukça ihtiyaç duyduğu bir şeydi" diyor, Yönetmen Jared Bush. “Her yetenek farklıdır ve benzersiz bir avantaj sağlar, tümüyle kusursuz ya da tümüyle külfetli olamazlar. Herkesin deneyimi kendine özgüdür.”

Antonio’yu Ravi Cabot-Conyers (“#blackAF,” “Justine”) seslendiriyor. “Antonio'nun tatlılığını ve sevimliliğini yansıtabilecek genç bir aktöre ihtiyacımız vardı" diyor Merino. "Ravi kesinlikle mükemmel.”


BRUNO Alma'nın üçüzlerinden üçüncüsüdür. Mirabel kendini bildi bileli Madrigal ailesinden uzakta yaşamaktadır. Geleceği görme yeteneği olan Bruno'nun güvenilir ama çoğunlukla felaket habercisi olan tahminleri Abuela ve ailenin diğer üyeleri için sorun yaratıyordu. Bu yüzden ortadan kaybolup kimsenin adını anmadığı dayı olarak kaldı, ta ki biri şarkısında Bruno'dan bahsedene dek. 

Film için “We Don’t Talk About Bruno” şarkısını yazan Miranda, ”Bence her ailede konuşulmasına izin verilmeyen hikâyeler var, hepimizin ailelerinde kara mayınları var" diyor. “Ne kadar yasaklanırsa o kadar konuşmak istersin.”

Bruno’yu John Leguizamo (“Critical Thinking,” “Ice Age”) seslendiriyor. Yapımcı Clark Spencer, “Bu karakteri kimsenin yapamayacağı bir şekilde seslendiriyor" diyor. “Birinin en ipe sapa gelmez beklentilerinizi bile karşılaması her zaman heyecan vericidir.”



FİLM YAPIMCILARI HAKKINDA


JARED BUSH (Yönetmen / Senaryo / Hikaye) Byron Howard ile birlikte Walt Disney Animation Studios'un 60. uzun metrajlı filmi “Enkanto”nun yönetmenliğini üstleniyor. Oscar® ödüllü uzun metrajlı “Zootopia” filminin yardımcı yönetmeni ve senaristi, Oscar adayı “Moana” filminin senaristi ve “Raya and the Last Dragon" filminin baş yapımcısdır. Ayrıca Disney XD'nin animasyon, komedi, macera dizisi “Penn Zero: Part-Time Hero”nun eş yaratıcısı, baş yapımcısı ve yazarıdır. 

Kariyerine Oscar ödüllü yönetmen Robert Zemeckis'in senaryo okuyucusu (script reader) olarak başlayan Bush, başrollerini Adam Arkin ve Elliott Gould'un paylaştığı "Baby Bob" dizisinde kadrolu yazar olarak çalıştı. Bush repertuarına yapımcılığı da ekleyerek Will Smith'in "All of Us" adlı dizisinin baş hikaye editörü (executive story editor) ve ortak yapımcısı olarak görev yaptı. Revolution Studios, Fox ve NBC için orijinal televizyon dizileri ve New Line Cinema, Columbia / TriStar ve 20th Century Fox için uzun metrajlı film projeleri geliştirdi. 

Harvard Üniversitesi, İngiliz ve Amerikan Edebiyatı bölümünden mezun olan Bush, altı kıtada kırk ülkeye seyahat eden hevesli bir gezgin ve yıllar boyunca birçok caz grubunda yer alan başarılı bir trombon sanatçısıdır. Üniversite aşkı ve üç oğluyla birlikte Los Angeles, Kaliforniya'da yaşıyor.


BYRON HOWARD (Yönetmen / Hikaye) Jared Bush ile birlikte Walt Disney Animation Studios'un 60. uzun metrajlı filmi “Enkanto”nun yönetmenliğini üstleniyor. Walt Disney Animasyon Stüdyoları kariyerine 25 yılı aşkın bir süre önce başlayan Howard, Oscar® ödüllü uzun metrajlı filmi “Zootopia”nın (Rich Moore ile birlikte), dünya çapında ses getiren “Tangled”ın (Nathan Greno ile birlikte), kısa filmi “Tangled Ever After”ın ve Akademi Ödülüne aday gösterilen “Bolt”un (Chris Williams ile birlikte) yönetmenliğini yaptı. Howard ayrıca "Frozen 2" filminin yapımcılığını üstlendi.

Howard'ın çocukken en sevdiği Disney animasyon filmleri arasında “Robin Hood,” “Cinderella” ve “Sleeping Beauty” bulunuyor. Chuck Jones, Ronald Searle ve Bill Watterson gibi sanatçılardan esinlenerek bilgisayar kağıtlarını kendi yarattığı karakterlerle doldurmaya karar verir. Sanat ve animasyon sevgisi lise ve üniversite yılları boyunca devam eder.

Howard, Washington'daki Evergreen State College'dan aldığı lisans derecesinin yanı sıra sinematografi, sanat ve edebiyat eğitimi alarak sinemayla ilgili çalışmalarına devam eder. 1991 yılında artık Disney ailesinin bir parçası olur ve Orlando'daki Disney-MGM Studios’ta düzenlenen animasyon turuna ev sahipliği yapar. 1994 yılında, “Pocahontas”ta ara resimleyici ve clean-up artist olarak Florida'daki Walt Disney Animation Studios'a katılır. “Mulan”da animatör, “Lilo & Stitch” ve “Brother Bear”da supervising animator olarak görev alır ve her iki film için de karakter tasarımı yapar. 

Daha sonra Kaliforniya'ya taşınan Howard burada 2006'da başlayacak olan yönetmenlik kariyerinden önce Walt Disney Animation Studios'ta story artist ve karakter tasarımcısı olarak sinematografi ve çizim çalışmalarına devam eder. İlk büyük çıkışını Walt Disney Animation Studios'un Oscar® adayı filmi “Bolt”ta üstlendiği uzun metrajlı film yönetmenliği (Chris Williams ile birlikte) ile yapar. Ayrıca bu filmdeki bazı karakterlerin tasarımı da Howard’a aittir. 

Howard, iş birliğine dayalı animasyon ortamını sever çünkü bu sayede sanat, sinematografi, yazı, tasarım, oyunculuk ve müzik çalışmaları destekleyici ve yetenekli sanatçılardan ve ekip arkadaşlarından oluşan bir aile ortamında yürütülür. Ekip üyeleri, tek başlarına yapabileceklerinden çok daha büyük başarılar için birbirlerine ilham verirler. 

Yaşam boyu süren animasyon tutkusuna ve 25 yıllık kariyerine ek olarak Howard'ın ilgi alanları arasında sanat, müzik, tiyatro, seyahat ve derin bir hayvan sevgisi yer alıyor.




CHARISE CASTRO SMITH (Yardımcı Yönetmen / Senaryo yazarı / Hikaye yazarı), Walt Disney Animation Studios'un 60. uzun metrajlı filmi “Enkanto”nun yardımcı yönetmeni ve ortak yazarı, aslen Miami, Florida'lı bir yazar, yapımcı, yardımcı yönetmen ve oyuncudur.

Brown Üniversitesi'nden mezun olan Castro Smith, güzel sanatlar yüksek lisansını Yale Drama Okulu'nda tamamladı. Oyun yazarlığı çalışmaları arasında, 2016'da başlatılan ve Latinx oyun yazarlarının sesini duyurmak için ülkenin önde gelen tiyatrolarıyla beraber çalışmalar yürüten The Sol Project girişimi kapsamında 2018 Sonbaharında Yale Repertory Theatre’da oynanan “El Huracán” yer alıyor. Castro Smith'in oyun yazarlığı çalışmaları arasında ayrıca 2015 sonbaharında Chicago'daki Goodman Tiyatrosu'nda gösterime giren korku komedisi “Feathers and Teeth”; ve 2014'te Seattle'daki Washington Ensemble Theatre'da prömiyeri yapılan ve 2016'da Providence, Rhode Island'daki Trinity Repertory Company'de oynanan ve 16. yüzyılın Sevilla'sında geçen bir kara komedi olan “The Hunchback of Seville” bulunuyor.

Televizyon çalışmaları arasında Netflix'in doğaüstü korku ve drama dizisi “The Haunting of Hill House”; aynı adı taşıyan klasik filmin dizi uyarlaması olan, Fox yapımı “The Exorcist”; ve Stephanie Danler'in romanından uyarlanan bir Starz dizisi olan “Sweetbitter” yer alıyor. 

Castro Smith, eşi ve kızıyla birlikte Los Angeles, California'da yaşıyor.


YVETT MERINO (Yapımcı) Walt Disney Animation Studios'a 20 yıl önce adım atmış ve pek çok popüler animasyon filminin yapımında çeşitli görevler üstlenmiştir. Walt Disney Animation Studios'un 60. uzun metrajlı filmi “Enkanto”, Merino'nun yapımcılığını üstlendiği ilk uzun metrajlı filmidir. Son çalışmaları arasında bulunan Akademi Ödüllü uzun metrajlı filmi “Big Hero 6”da ve Oscar® adayı “Moana”da yapım yönetmen yardımcılığı yaptı. Disney Animasyon kariyerine Teknoloji departmanında başlayan Merino, “Tangled” ile supervisor olarak Yapım dünyasına geçiş yaptı. “The Lion King 3D”nin stereo ekibinde ve “Wreck-It Ralph”in çeşitli departmanlarında görev aldı.

Merino aynı zamanda Studio'nun ilk Latinx çalışan kaynak grubu olan Voces@Disney'i kuran ekibin bir parçasıydı ve iki yıl boyunca eş başkanlık görevini yürüttü.

Merino, ailesi ile birlikte Los Angeles, Kaliforniya'da yaşıyor. Loyola Marymount Üniversitesi'nde güzel sanatlar yüksek lisans eğitimi, Santa Barbara, California Üniversitesi Sosyoloji bölümünde lisans eğitimi almıştır.


CLARK SPENCER (Yapımcı) Walt Disney Animation Studios'un başkanıdır. Stüdyo faaliyetleri ve yapımı bütün yönleriyle denetler ve baş kreatif direktör Jennifer Lee ile birlikte çalışır. Ayrıca Walt Disney Animation Studios'un 60. uzun metrajlı filmi “Enkanto”nun yapımcısıdır. Ağustos 2019'da üstlendiği başkanlık görevinden önce, Disney Animation’ın Oscar® adayı beş uzun metrajlı filminin yapımcılığını üstlendi ve 2016 yılında büyük yankı uyandıran “Zootopia” filmi ile Akademi Ödülü kazandı. Spencer'ın yapımcılığını üstlendiği filmler arasında “Lilo & Stitch”, “Bolt”, “Wreck-It Ralph” ve “Ralph Breaks the Internet” gibi seçkin filmler yer alıyor. Spencer, “Zootopia” ve “Wreck-It Ralph” filmleriyle En İyi Animasyon Film dalında Producers Guild of America ödülü kazandı.

Son otuz yılda Disney Animation’da çeşitli üst düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. Temmuz 1990'da finans ve planlama departmanında kıdemli iş planlama uzmanı olarak Disney ailesine katıldıktan sonra 1991'de stüdyo planlama müdürlüğüne, 1992'de stüdyo planlama ve finans direktörlüğüne terfi etti. 

1993 yılında Disney Animation ekibine bölümün planlama direktörü olarak katılmasından kısa bir süre sonra planlama ve finanstan sorumlu başkan yardımcılığına terfi etti. Hollywood Reporter’ın 1995 yılındaki Next Generation (Yeni Nesil) 35 yaş altı yükselen genç yöneticiler listesinde yer aldı. 1996 yılında Walt Disney Animation Studios and Theatrical Productions’ta finans ve faaliyetlerden sorumlu kıdemli başkan yardımcılığına yükseldi ve Eylül 1998'de Disney'in Florida merkezli animasyon stüdyosuna geçene kadar bu görevde kaldı.

Spencer, stüdyo faaliyetleri ve prodüksiyonu tüm yönleriyle denetlediği Florida Studio'da kıdemli başkan yardımcısı ve genel müdürü olarak görev yaptı. 1999 yılında, Florida Studio’nun ikinci animasyon filmi olan ve Oscar'a aday gösterilen “Lilo & Stitch”in yapım ekibinde görev aldı. The Walt Disney Company’nin beğenilen filmine üç DVD devam filmi, bir animasyon televizyon dizisi ve bugün hâlâ popülerliğini koruyan pek çok karakter kazandırdı. 2002 yılında “Meet the Robinsons”ın projenin hikâye gelişimini denetleyen baş yapımcısı olarak Kaliforniya, Burbank’daki animasyon stüdyosuna döndü. Ardından Disney Animation'ın 2008 Oscar adayı filmi “Bolt”un yapımcılığını üstlendi.  

Washington, Seattle doğumlu olan Spencer, 1985 yılında Tarih bölümündeki lisans eğitimini tamamlayarak Harvard Üniversitesi'nden mezun oldu. 1990 yılında Harvard Business School'daki güzel sanatlar yüksek lisans eğitimine başlamadan önce Wall Street'teki Bankers Trust Company'de financial associate olarak üç yıl görev yaptı.


LIN-MANUEL MIRANDA (Özgün Şarkı Yazarı/ Özgün Şarkı Yapımcısı /Hikâye) ödüllü söz yazarı, oyuncu ve yönetmendir. Netflix'in 19 Kasım 2021'de yayınlanacak olan müzikal drama filmi "tick, tick... BOOM!"un yönetmenliğini üstlenmiştir. Miranda ayrıca Walt Disney Animation Studios'un 24 Kasım 2021'de vizyona girecek olan uzun metrajlı filmi “Enkanto”nun sekiz özgün şarkısının yazarı ve yapımcısıdır. 

Kitabı, müziği ve şarkı sözleri kendisine ait olan, aynı zamanda başrol oyunculuğunu da üstlendiği “Hamilton”, 2016 Pulitzer Prize in Drama’ya layık görüldü ve 16 Tony adaylığı ile rekor kırarak aralarında Miranda’nın şahsi olarak kazandığı en iyi özgün müzik ve en iyi müzikal kitap ödüllerinin de olduğu 11 Tony Ödülü kazandı. “Hamilton”ın Orijinal Broadway Cast Kaydı, en iyi müzikal tiyatro albümü dalında 2016 Grammy ödülünü kazandı. Hem Miranda hem de “Hamilton” sırasıyla seçkin performans ve olağanüstü bir müzikal prodüksiyonu dalında 2016 Drama League Awards kazandı. Miranda, Thomas Kail, Andy Blankenbuehler ve Alex Lacamoire, “Hamilton”daki ortak başarıları ve devam eden sanat etkisi nedeniyle 2018 Kennedy Center Honors ile ödüllendirildi. Gösterinin müziğinden ilham alan bir konsept albüm olan “The Hamilton Mixtape” 2016 yılında piyasaya sürüldü. 2015 Broadway Company yapımı “Hamilton” filmi 2020'de Disney+'da yayınlandı.

“In the Heights”ın (Quiara Alegría Hudes'in kitabı ve Thomas Kail'in yönetmenliği ile Miranda tarafından tasarlandı) dört dalda Tony Ödülü kazandığı 2008 yılında, müzikalde en iyi başrol oyuncusu dalında aday gösterilen Miranda ve en iyi müzik dalında Tony Ödülü aldı. “In the Heights”, Orijinal Broadway Cast Albümü dalında 2009 Grammy Ödülü'nü kazandı. Miranda, “In the Heights” orijinal Londra prodüksiyonuyla müzikteki olağanüstü başarısı nedeniyle 2016 yılında Olivier Ödülü'nü kazandı. Şarkıları Miranda'ya, senaryosu Quiara Alegría Hudes'a ait olan “In The Heights”ın film uyarlaması Haziran 2021'de Warner Bros. tarafından yayınlandı.

Miranda, Broadway'in “Bring it On: The Musical”inin bestecisi (Tom Kitt ile birlikte) ve söz yazarıdır (Amanda Green ile birlikte). Stephen Schwartz'ın “Working”inin yeniden gösterimine yeni şarkılarla, 2009 Broadway Revival için hazırlanan “West Side Story”ye İspanyolca çevirileriyle katkıda bulundu. 2014 yılında 67. Tony Ödülleri'ndeki “Bigger” adlı şarkısıyla Tom Kitt ile birlikte Emmy Ödülü kazandı. Disney'in uzun metrajlı filmi "Moana"nın çeşitli şarkılarına müzik, şarkı sözü ve vokal katkısında bulundu. 2017 yılında Oscar’a aday gösterildiği "How Far I'll Go" ile 2018 yılında en iyi özgün şarkı dalında Grammy Ödülü kazandı. 

MacArthur Vakfı Ödülü (MacArthur Foundation Award), Ulusal Sanat Kulübü Onur Madalyası (the National Arts Club Medal of Honor), ASCAP Vakfı'nın Richard Rodgers Yeni Ufuklar Ödülü ve Bir Ulus Portresi Ödülü'nü (the ASCAP Foundation’s Richard Rodgers New Horizons Award and the Portrait of A Nation Prize) kazanmıştır. Sanatçının hem Porto Riko hem de Hollywood Şöhret Kaldırımı'nda yıldızı bulunmaktadır.

Miranda ve Miranda Ailesi, sanat ve hükümet genelinde beyaz olmayan insanların temsilini artıran, kadınların üreme sağlığı hizmetlerine erişimini kolaylaştıran ve Porto Riko halkını destek olan girişimlerin aktif destekçileridir. 

Miranda'nın diğer televizyon ve sinema çalışmaları arasında “Vivo”, “His Dark Materials”, “We The People”, “Fosse/Verdon”, “Brooklyn Nine-Nine”, “Curb Your Enthusiasm”, “Saturday Night Live, "DuckTales", "Modern Family" ve "Mary Poppins Returns" yer alır. 2002 yılında Wesleyan Üniversitesi güzel sanatlar fakültesinden mezun olan Miranda, ailesiyle birlikte New York'ta yaşıyor.


MIKE ELIZONDO (Özgün Şarkı Ortak Yapımcısı) Grammy ödüllü yapımcı, söz yazarı ve farklı tarzlardan pek çok önemli sanatçıyla ortak çalışmalar yürüten bir müzisyendir.

11 yıl boyunca Dr. Dre ile birlikte çalışmış, Elizondo, Eminem, Carrie Underwood, NF, Fiona Apple, 50 Cent, Keith Urban, Twenty-One Pilots, Ed Sheeran, Gary Clark Jr., Regina Spektor, ve Jonas Brothers gibi ünlü isimlerin şarkılarının yapımcılığını üstlenmiştir. Üç kez Grammy ödülüne aday gösterilen Elizondo, Switchfoot grubunun Hello Hurricane şarkısıyla 2011 yılında “En İyi Rock veya Gospel Albümü” Grammy ödülünü kazandı. 2016 yılında Lin-Manuel Miranda, Hamilton Mixtape için üç şarkı hazırlamasını istedi. 

Elizondo, Eminem'in “The Real Slim Shady” ve 50 Cent'in “In Da Club” dahil olmak üzere pek çok şarkının ortak yazarlığını üstlenmiştir. Ayrıca, Jay-Z, Mary J. Blige, Eve, Snoop Dogg, Macy Gray, Nelly Furtado ve Mandy Moore gibi ünlü isimler için pek çok şarkı kaleme almıştır. Ayrıca, sanatçı gelişimine olan tutkusu nedeniyle Warner Bros. Records'ta The Regrettes gibi gruplarla da çalışmıştır. Aynı zamanda başarılı bir müzisyen olan Elizondo, Ry Cooder'ın Chavez Ravine ve B.B. King's Ladies and Gentlemen ve Mr. B.B. King'i gibi pek çok albüme bas gitarıyla katkıda bulunmuştur. 2018'de Elizondo, Chris Thile'in ev sahipliğinde American Public Media’nın Live From Here'ında müzik direktörü oldu.

Kısa bir süre önce Nashville'e taşınan Elizondo, aktif olarak yapımcılık ve ortak yazarlık yapmaya ve yeni yetenekler aramaya devam ediyor.


GERMAINE FRANCO (Özgün Müzik Bestecisi ve Yapımcısı) günümüz Hollywood'unun eşsiz bir ödüllü bestecisidir. Film yönetmenleri, hikâye anlatıcıları ve yapım ekipleriyle iş birliği içinde yaptığı çalışmalar arasında, gişe rekorları kıran stüdyo filmleri, bağımsız filmler, belgeseller, televizyon dizileri, sürükleyici etkinlikler, konser ve koro müzikleri yer alıyor. Franco, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi'nin(the Academy of Motion Picture Arts and Sciences) müzik bölümüne davet edilen ve “Coco” animasyon filmine katkıları nedeniyle Annie Müzikte Üstün Başarı Ödülü'nü (the Annie Award for Outstanding Achievement for Music) almaya hak kazanan ilk Latin kökenli sanatçıdır. Franco, “Un Poco Loco” ve “Proud Corazón” dahil olmak üzere altı orijinal şarkıdan beşini ortak yazarı ve yapımcısıdır. Ayrıca 2018 Oscar® ödüllü şarkının yapımcılığını, orkestrasını ve aranjörlüğünü yapmıştır. 

Netflix'in önde gelen yapımlarından "Work It" ve "The Sleepover" filmleri de Franco’nun imzasını taşımaktadır. “Work It”, yönetmenliğini Laura Terruso'nun, yapımcılığını Alicia Keys, Leslie Morgenstein ve Elysa Dutton'ın üstlendiği bir erginlik çağı dans filmidir. Filmin oyuncu kadrosunda Jordan Fisher, Sabrina Carpenter ve Liza Koshy yer alıyor. “The Sleepover” yönetmenliğini Trish Sie’nin (“Pitch Perfect 3”), yapımcılığını Mickey Liddell ve Pete Shilaimon’ın üstlendiği ve başrollerini Malin Akerman, Joe Manganiello ve Sadie Stanley'nin paylaştığı bir aksiyon-komedi filmidir. Universal Animation’ın yakında Hulu'da yayınlanacak olan “Curious George: Go Wild” animasyon filminin müzikleri de Franco’ya aittir.


Filmin mmknmrtb notu:   7,5   /10

 


2 yorum:

  1. Adsız18.10.22

    Bu filmi 5-6 kez izledim. Kızım da çok severek izliyor. Film hakkında, karakterler ve devam filminin beklentisi ile internette araştırma yaparken yazınıza rastladım. Bu kadar detaylı bir inceleme okuyacağımı tahmin etmiyordum. Elinize ve kaleminize sağlık. Teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  2. Adsız12.3.23

    yazınıza bayıldım:) 23 yaşındayım ve bu filmi sanırım on kere falan izledim. çok keyifle okudum.

    YanıtlaSil