20.1.18

Enes Batur Hayal mi Gerçek mi?


"Film hiç bir şey olan bir çocuğun kendini geliştirerek dünya yıldızı olmasını anlatıyor. 
Bu yolda karakterindeki değişimler, yaptıkları seçimleri ve psikolojisi büyük önem taşıyor. 
Saf iyi aile çocuğu olan karakterimiz zamanla bir dünya starı olurken bu iyi özelliklerini kaybediyor ve zamanla olaylar karışıyor…

Karakterimizin ismi Enes Batur’dur. Enes babası polis annesi bir hemşire olduğundan sürekli yalnız kalmaktadır. Ailesi tarafından neredeyse hiç ilgi görmez böylece içe kapanık bir çocuk olmaktadır. Babası ona 6 yaşındayken bilgisayar alır ve tüm dünyası o olur. Ortaokul yılları arasında normal çocuklara göre çok daha fazla sivilcesi vardır ve diğer çocuklar tarafından dışlanmaktadır. Bu durum ona küçüklüğünden beri hayal kurmasını sağlamıştır. Her zaman çevresi tarafından sevilen insan olmak istemiştir.
Babası bu işin gelip geçici olduğunu söyler sürekli ve üniversite sınavına çalışması için onu zorlar. 



Çevresindeki herkes ona doğru olanın bu olduğunu söyler, üniversite sınavına çalışıp kazanıp bir yerlere gitmenin en hayırlı olduğu söylenir. Enes in büyük bir seçim yapması gerekmektedir. Ya hayallerinin peşinde koşup YouTuber olacak kimsenin gitmediği yoldan gidip farklı bir şeyler başarmak için çabalayacak ya da riske atmayıp Üniversite sınavına çalışacaktır.

Enes Batur Sungurtekin, 9 Nisan 1998’te Antalya’da doğmuştur. Türkiye’nin en büyük bireysel YouTube kanalına sahip olan Enes, Uluslararası Akdeniz Üniversitesi – Bilgisayar Mühendisliği bölümünde okumaktadır. 
2013 yılında kurduğu YouTube kanalı şuanda 5 milyon aboneye ulaşmıştır. Aylık ortalama olarak 110 milyon izlenen YouTube kanlıyla Türkiye’nin en büyük bireysel kanalıdır.
YouTube Abone: 5.215.362
Toplam Görüntüleme 2.300.553.215
Instagram Takipçi 1.666.160"





Filmin mmknmrtb notu ::

Evet sayın seyirciler -ya da vay anasını sayın seyirciler- bütün bu bilgileri ben değil, hem filmlerini, hem de filmin ana karakteri ve her şeyi olan ('Dünya yıldızı' falan değil tabii, biraz fazla abartmışlar.) Enes Batur evladımızı bizlere tanıtan, filmci arkadaşlar veriyor..

Bence bu önemli; zira, yukarıdaki bu tanıtım yazısında karşılaştığınız cümle düşüklükleri, anlatım bozuklukları, filmin bizzat kendisiyle de -az çok- uyum içinde; dolayısıyla, izlemeyi kafasına koyanlar için bu yazıyı okumak, gösterim öncesi, olaya alışmanın iyi bir yolu olarak önerilebilir..     


Görsel yokluğundan, gala görüntüleriyle devam 

Neyse, biz işimize bakalım ve başlayalım..
Enes Batur Olayı -dünya çapında olmasa bile- gerçekten de büyük bir başarı öyküsü..
Bu başarıyı, "YouTuber mutubır" diyerek küçümsemenin âlemi yok; böyle bir davranış, dünyadan habersiz olmanın, zamanın ruhunu anlayamamanın veyahut geri kafalılığın bir göstergesi olabilir, sadece..

Heyhat ki -ve beklendiği üzre- bu öykünün iyi yazıldığını, ustaca yönetildiğini ve kusursuzca oynandığını söylemek de mümkün değil tabii..
Kaldı ki o sıraladığım 'iyi' niteliklerin 'vasat'a yaklaşmasını bile, bir başarı olarak değerlendirmeye -ben naçizane- hazırdım..

Neden hazırdım?.
Dikkat, şimdi itiraf geliyor!.

Çünkü, daha önceden merak ederek, internetten izleyip de farkettiğim, sonra da bu filmle teyit ettiğim kadarıyla -bakışları ve konuşmasıyla falan oluşan, hafiften bi 'zeka geriliği' izlenimine karşın- bu oğlan; aslında oldukça zeki, espri yeteneği olan, hazırcevap ve pek güler yüzlü ve de sempatik biri bence.. Evet evet sempatik!.

Berbatlıkta birbirleriyle yarışan Çılgın Dersane 3 ve 4'ün, Oğlum Bak Git saçmalığının yönetmeni sayın Kamil Çetin, klişelerle dolu olduğu kadar, kötü de yazılmış bu senaryodan ve Enes Batur'un Youtube arkadaşlarından oluşan -çoğu kabiliyetsiz- oyunculardan falan iyi bir şeyler ortaya çıkarmak için epeyi uğraşmış aslında, hakkını da yememek lâzım..

Bu arkadaşlardan -isimlerini bilemediğim- bazıları çok da fena değildi ama, şöyle söyleyeyim; Ceyda Düvenci, Bekir Aksoy ve Kerem Fırtına'dan oluşan 'profesyonel' kadro ne zaman sahne alsa, filmin kalitesi de -adeta- süründüğü yerden kalkıp yükseliyordu..

'Film içinde film' olayı ve gerçek hayatla bu 'olay' içinde anlatılanın birbiriyle uyuşmaması gibi numaralar, ilginç ayrıntılardı belki; lâkin tüm bunlar, Enes Batur Sungurtekin'in YouTube'da paylaştığı video çekimlerinin kalitesini aşmasına ve Enes Batur Hayal mi Gerçek mi?'ye, bir sinema filmi estetiği sağlamasına yetmiyor..

Öte yandan bu durum -olaya biraz alâkasız duran- bizlerin sorunu bence; gerçek şu ki, salonları dolduracak Enes Batur hayranları, tam da hayal ettiklerini görüp sinemadan gayet mutlu ayrılacaklar ve çoğu da onun gibi olmak için, bilgisayarlarının başına, kameralarının önüne geçeceklerdir..




Merak buyurmayınız.. son bir çemkirmeyle bitiriyorum..

Belli ki yaş sınırlamasından kaçmak için olsa gerek, ergen yaşantısının 'hayasız' gerçeklerinden tamamen uzak, fazlasıyla tutucu, neredeyse 'cinsiyetsiz' bir sterillikle kotarılma çabası, filmi kupkuru bir içeriğe de mahkum etmiş..

Örnek mi istiyorsunuz?.

1) En sonunda kendini aşkın kollarında bulan; sevdiceğini gördüğünde aklı başından giden Enes, şu kızımızı bir kez olsun, dudağından öpemeyecekse eğer, ne diye oğlanı, "sevgilim, aşkım" diye ortalıkta dolandırıyorsunuz?.

2) Çocuğun yüzüne bir sürü sivilce monte etmeyi biliyorsunuz da, buna bir neden göstermek için bile olsa, bir tanecik -hem de en masumane tarafından- bir mastürbasyon esprisi dahi yapamayacaksanız, ne diye ergen gençlik filmi yapmaya kalkışıyorsunuz?.

Bunlara cevabınız, "Ama Numan ağbi, hayranlarımızın çoğu çocuk ki.. biliyorsun, hani seyirci rekoru, gişe geliri.. kem küm" falansa eğer..
Neyse açtırmayın şimdi şu bayramlık ağzımı!.

Enes Batur Hayal mi Gerçek mi?


Bu bile yukardaki berbat afişten bin kat güzel. 
Yönetmen: Kamil Çetin
Senaryo: Büşra Nur Karahan, Enver Sülük
Oyuncular: Youtube Cast: Enes Batur, Kafalar, Uras Benlioğlu, Reynmen, Baturay Anar, Başak Karahan, Kaya Giray, FG Muhammet, Burak Göngör& Şeyda Erdoğan, Sude&Berk, Duru Önver, Çağla Demirel, Efecan Koçyiğit 
Cast: Ceyda Düveci, Bekir Aksoy, Kerem Fırtına
Yapım: 2018, Türkiye

3   /10












44 yorum:

  1. Çok saçma olmuş güldürmek için saçma espriler eklemişler. Sonu fiyasko! APZURT KOMEDİ ama dalını aşşağılıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman filmi adam akıllı izle öyle gel aq

      Sil
    2. Saçma olan sensin film değil aq

      Sil
    3. Adsız26.1.18

      Mk veletler basmış burayı gerizekalılar sizce Enes baturun filmini gecebilirmi 2gun önce 3.4 Ken IMDb puanı video.cekiyor yok neymiş efendim cem yılmaz bana gönderme yapmış sen wkimsinki cem Yılmaz gibi bir üstat sana gönderme yapsın videoyu çekiyor IMDb puanı linkini koyuyor ve bir anda 6.5e çıkıyor buda Türk milletinin ayıbıdır...

      Sil
    4. Adsız8.2.18

      Gerçek bir malsın adam olaydında sen yapaydın piç

      Sil
    5. Adsız1.6.18

      Iq 0 bu veletlerde, adam olaydın diyor sizin gibi gerixekalılar adam akıllı şeyler izledeniz belki o adam çekicek filmi. Sen git zula oyna şimdi amk veledi

      Sil
  2. Bence cok güzeldi film ama anlayana

    YanıtlaSil
  3. 3 fazla bir not bence. 2,5 yeterli. Sebebine gelirsek bahsettiklerinizden pek bir fark yok benim açıklamamın da aslında. Oyunculukları beğenemedim. İçlerinden reynmen mahlaslı arkadaşın oyunculuğu oradaki Bekir Aksoy veya Ceyda Düvenci'den bile daha iyiydi onu inkâr edemem. Ama kalan oyuncular epey amatörce performans sergilemiş. Texti yazan arkadaşı alnından öpmeyeceğim aksine bir şey öğreteceğim bir anne oğluna tüm adıyla seslenir mi, seslense de bu kadar moralsiz ve duygudan uzak mı seslenir? N'oldu Enes Baturcum kısmına okey hadi, en azından noldu Enes Batur Sungurtekincim dememiş. Ama biraz duygu kat, biraz ifade ekle be. Anne misin, nazi kampında revirde Yahudi başında bekleyen bir hemşire mi arkadaş... Gel gelelim bahsettiğiniz ufak cinsel mizaha katılmıyorum. Neden mi? Aslında size katılmıyorum değil de beklentinize katılmıyorum. Zira Shamess uyarlamasında gördük ne kadar gelenekçi olduğumuzu :) rakı yerine ayran kullanmayı tercih edeceğiz bu gidişle. Dolayısıya olması gerek ama Türk sinemacılar gençlik dizisine katmaz hayatta..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adsız25.1.18

      oyuncu olmamalara rağmen çok iyi iş çıkardı enes batur oyuncu değil

      Sil
    2. Senin gibi maller gidip cem yilmaz b*k izlesin sg g*t okader yazmişsin nasil g*tune girdini soyleseydin aq mk mali

      Sil
    3. Adsız25.1.18

      Onların işi oyunculuk değil Youtuberlık bir kere ellerinden geleni yaptılar bende çokta iyi oldu yani sen çık üst düzey şeyler izlediğine göre böyle eleştiri yapacaksan herşeyi göz önüne koyarak yap 😒

      Sil
    4. O zaman film yapmasınlar

      Sil
  4. Adsız23.1.18

    Film harika izlemeyenler için tavsiye ederim

    YanıtlaSil
  5. İlk başta sacma geldi ama izleyince çok güzel olmuş
    TEBRİK EDERİM ENES BATUR ABİ

    YanıtlaSil
  6. Ben bir anne olarak bayildim.filme önce dedimki benim.ne isim.var cocuklar girsin filme ben avm de gezerim dedim.cocuklar anne sende izle dedi bende zaten evde surekli enes batur izledigimiz icin acaba konu ne olabilir dedim fragmani izledim ama sonra iyiki izlemisim muhtesem bir filmdi ve bu filmi anneler babalar da izlemeli seni takdir edip basarilarinin devamini diliyorum enes batur👏👏

    YanıtlaSil
  7. Film efsane olmus kotu yorum yapanlar ne izlemisler acaba da konusuyolar bos bos muhteşem olmuş cunku film

    YanıtlaSil
  8. Furkan şahin23.1.18

    Film çok çok güzeldi 10 kere daha izlerim yani ama 3 kere daha izlicem

    YanıtlaSil
  9. Burada bahsedilen şey kabiliyet bu çocuklar bu filmi çekmeden önce bas bas bağırdılar biz oyuncu değil youtuber olarak filim çekiyoruz sosyal medyada bu adamın bir sürü videosu var ve hepsi sizin kucumsediginiz tarzda amma bu adam da böyle seviliyor kimseye kendini zorla begendirmedi yaşım bu çocuklardan çokça fazla ama akşam canım sıkıldı mi geçerim PC başına açarım Enes'in videolarını siz bu çocuğu bir kıvanç bir Kenan mi sandiniz bu çocuk yaşamaktan zevk alan eğlenmeyi bilen ve sizlerden çok küçük olmasına rağmen hiç yoktan bir hedefi olup kendini Türkiye ye tanıtan bir isim hiç boşuna karalama yapmayın bir sinema için kötü bir filim olabilir ama bir YouTube kitlesi için başarılan en büyük zaferdir arkandanızdayız yaşı küçük ergen ama yüreği ve enerjisi tavan çocuk seni seviyoruz
    AZİM
    BAŞARI
    MUTLULUK.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adsız26.1.18

      O zaman gidop yutuba video atsin film yapmasin gerçi 5 12 yaş kitlesi izleyip iyi para kazandırdı

      Sil
  10. Adsız24.1.18

    Harikaydı.Filmin hepsini izleyememiş olsamda.Izledigim kısımdan itibar3n harikaydi.Bence önyargıların kırılıp gidilmesi gereken bir film.19 yaşında olan bir insanın olağanüstü bir film yapmasını beklemeyin.Özellikle bu filmi çocuk filmi olarak gören o görgüsüz önyargılı insanlara şunu söylüyorum. Akıl yaşta değil baştadır.Siz büyümüşsünüz fakat aklınız gelişememiş.Anca oturup birseyler yapmak isteyen çabalayan gençleri eleştirin.Ha tabi madem beyniniz anca bunlara çalışıyor. Malesef anca sizin gibilere Allahtan yardım diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adsız26.1.18

      Adamın videolarıyla hitap ettiği kitleyle çok farklı olmasını beklememek lazım film ile ettiğinin. Videoları ile iyi örnek olduğunu düşünmedim hiç. Birçok insanın rahatsızlığı bundan film o puanları haketmiyor. Ayrıca genelleme yapıyorsun gençleri eleştiren yok.Senin gibilere de yardım dileyen vardır elbet hic merak etme...

      Sil
  11. Enes f24.1.18

    HArİKa

    YanıtlaSil
  12. Filmi izlemeye gerek duymadan 10 puan verdim , çünkü burada bunca emeği boşa sayıp hic görmeden etmeden 1 puan veren birsürü gereksiz insan var . Yolun açık olsun güzel insan , her sey gönlünce olsun 🌷

    YanıtlaSil
  13. Adsız24.1.18

    İlk başlarda "Acaba boşa mı para verdik"diye düşündüren,daha sonra filmden çıkmak istemediğim bir filmdi.Oyunculuklar yer yer biraz amatördü fikrimce ama zaten oynayan insanların çoğunun profesyonel oyuncu olmadığını göz önünde bulundurursak MUHTEŞEM BİR FİLMDİ!Herkesin emeğine sağlık...

    YanıtlaSil
  14. Enes'in kişiliğini ve videolarını çok seviyorum. Uzun zamandır youtubedan takip ediyorum. Gözlemlediğim kadarıyla saygılı, mantıklı, hedefleri olan aynı zamanda eğlenceli ve çılgın bir insan. Gün içinde zaten yeterince yoruluyoruz, canımız sıkılıyor. En azından Enes Baturun videolarıyla bir süre nefes alıp gülebiliyoruz.
    Hayal mi gerçek mi filmine gittim. Oyunculuklar mükemmel değildi ki olması da gerekmiyor filmin öyle bir iddiası yok. Verilmek istenen mesaj ve espriler çok hoşuma gitti. Filmde ne kadar eğlendiğiniz sanırım Enes Batur videolarına ne kadar aşina olduğunuz ile ilgili. Çünkü mesela sizin, Enes Baturun amcasının her çıktığı sahnede bizim gibi gülmenizi bekleyemem. Çünkü ne konuya hakimsiniz, ne dönen esprileri biliyorsunuz. Yine de en azından anlamaya çalışıp filmi değerlendirdiğiniz için teşekkurler her ne kadar yanlış olsa da. Filmin cinsiyetsiz olması filmi kupkuru yapmış demişsiniz. Bir film illa içinde kadın-erkek ilişkisi, bel altı espriler, öpüşmeler olduğunda mı güzeldir demek istiyorsunuz?
    Sanırım güzellik anlayışınız fazlaca materyalist.

    YanıtlaSil
  15. Adsız25.1.18

    Enes Batur'u YouTube'da pek sık takip etmiyorum. Karşıma videosu çıktıysa ve başlık ile kapak fotoğrafı ilgimi çekerse tıklıyorum biraz bakıyorum, belki ilk birkaç dakikasını bile izlemiyorum bazen çok sıkılıp. Filme sinemada gittim ve ilk yarının sonuna doğru neredeyse ağladım. Gözlerimden yaşlar süzüldü. Ve hiç sıkılmadan izledim filmi. Evet muhteşem bir film değil, ama vasat bir film de değil. Genel olarak güzeldi. Mastürbasyon esprisi falan demişsiniz de konuyla hiç alakası olmayan bir nokta diye düşündüm, bilemiyorum. Enes'in sevgilisini dudağından öpme sahnesi de bir yerden bağlanabilirdi belki, ama tam bilemedim. (Not: 17 yaşındayım)

    YanıtlaSil
  16. İzledim harika diss söylediği gibi çekemiyorsanız oturup kıskanın çünkü işini severek yapıyor bu yüzden de her gün başarı basamaklarını tırmanıyor hakkıdır tebrik ederim bir de izlemeden salakça yorum yapmayın küçültmeyin kendinizi

    YanıtlaSil
  17. İzledim harika diss söylediği gibi çekemiyorsanız oturup kıskanın çünkü işini severek yapıyor bu yüzden de her gün başarı basamaklarını tırmanıyor hakkıdır tebrik ederim bir de izlemeden salakça yorum yapmayın küçültmeyin kendinizi

    YanıtlaSil
  18. Çok beğeniyorum gerçekten izlemedim param yohh���� ama olursa gidicem

    YanıtlaSil
  19. Mükkammel şaka yaa izleyemedim ama çok beğeniyorum olsun duğğ 💃

    YanıtlaSil
  20. Ön yargımı kırıp filme gittim ne yazık ki Türk sineması böyle ellere kadar inmiş yazık gerçekten yazık Kemal sunal'lı filmleri özledik

    YanıtlaSil
  21. Adsız25.1.18

    ççok güzeldi film bukadar önyargılı olmayın

    YanıtlaSil
  22. Adsız25.1.18

    sıkılmadan izlediğim ilk filmdi çok güzeldi sonlara doğru ağlamamak için kendimi zor tuttum

    YanıtlaSil
  23. Adsız25.1.18

    beklentilerimin çok üstünde bi film

    YanıtlaSil
  24. Sinema alanın da hiçbir şekilde tecrübesi olmayan insanlar için. youtuberleri kast ediyorum. gayet güzel bir film olmuş

    YanıtlaSil
  25. Imdb oylama konusuna 14 yaş ve üzeri sınır getirse 1 olur. Şu an 10 üzerinden 6.6 olmuş. Neden? Çünkü 7-14 yaş arası tüm kardeşlerimiz 10 üzerinden 10 yapmaya ant içmiş.

    YanıtlaSil
  26. Adsız26.1.18

    Daha imdb nin varligindan haberi olmayanlar imdb ye sirf bu cocugun filmine oy vermeye uye oluyorlar. Yazik ulan yazik cocuklari somurdugun.

    YanıtlaSil
  27. Adsız26.1.18

    6-12 yaş kitlesini hedef alıp sömürmeyi amaçlayan (ve tabikide başaran) bir film. Yorum kısmındakiler utanmıyormusunuz böyle bir filmi savunmaya?! Imdb 6,6 yazıyor bu doğru olabilir mi? And içmişler resmen veletler "çok sevdikleri Enes abilerine" puan vermeye... Gençliği kurtarın bunlardan...

    YanıtlaSil
  28. Filmin konusu filan güzel ama tek eksikleri karakterli çok iyi canlandiramiyorlar yapmacık geliyor tek yapmacik olmayan urasin ogretmenken o ciddiyeti tek yapmacik olmayan sahneydi bence

    YanıtlaSil
  29. Yorumları okuduğumda şunu gördüm:
    Beğendim, beğenmedim gibi basit yorumlar da var. Birer cümlelik yorumlar da var. Bunların daha çok 18 yaş altı (teenage) tarafından yazıldığına inanıyorum.
    Uzun yorum yazanların daha mantıklı yorumları var, ama şunu da eklemek lazım:
    Öncelikle filmi izlemedim, ama çocuğum için filme param gitmiş oldu. Kendisine hayran, malum yeni nesil.
    IMDB puanına baktığımda an itibariyle 6.1 puan yazıyor. Yayınlandığı haftalarda 7 ye ulaşamasa da, yaklaştı. Bu arada daha ilk haftada yüksek oy oranı ve 6 lı puanlara sahipti.
    Yine an itibariyle 49766 oy var, ki birçok uluslararası filmden bile yüksek bir oy oranı. Bu da açıkça gösteriyor ki, birileri ciddi bir marketing çalışması yapmış. Yani insanlara para vererek açtırdığı hesaplarla IMDB ye üyelik yatırarak puan yükselttirmiş.
    Otel transilvanya 3, 15 gündür gösterimde ve daha 7000 oy var. Buradan anlayın oyların ve puanların gerçek olmadığına.
    Son olarak, 30bin 10 puan zaten sahte olduğu apaçık belli ediyor. Çünkü 17 bin de 1 puan var. Yani ortalamayı yükseltmek için birilerine para vermekten kaçınılmamış.

    YanıtlaSil
  30. Adsız6.4.19

    Sinema tarihine kara bir leke olarak geçen iğrenç bir film. Bir insanın babası oğluna "Enes Batur" diye hitap eder mi? Bu youtuber denen zımbırtıların film yapması yasaklanmalı, vesselam.

    YanıtlaSil