16.10.22

Halloween Ends / Cadılar Bayramı Sona Eriyor




Bu Laurie Strode’un son hamlesi.

Sinema tarihinin en ünlü, en saygın korku filmi serisi 45 yıl sonra epik, dehşet verici sonuna ulaşıyor. Laurie Strode, daha önce ekranda hiç görülmemiş son mücadelede, şeytanın vücut bulmuş hali olan Michael Myers’la son kez yüzleşiyor. Ve bu yüzleşmede sadece bir kişi hayatta kalacak. 

İkon Jamie Lee Curtis, son kez korkunun ilk “final kızı” olan ve Curtis’in kariyerini başlatan Laurie Strode rolüne dönüyor. 



Curtis, Laurie’yi 40 yıldan uzun bir süredir canlandırmış ve sinema tarihinin en uzun süren oyuncu karakter eşleşmelerinden biri olmuş. Seri 2018 yılında yeniden vizyona girdiğinde Cadılar Bayramı filmi rekorlar kırdı ve serinin en çok hasılat yapan filmi oldu. Bir kadın oyuncunun rol aldığı korku filminde en yüksek açılış hafta sonu ile yeni bir rekor kırdı. 

Geçen yılın Cadılar Bayramı Öldürür’deki olaylarından dört yıl sonra Laurie, torunu Allyson (Andi Matichak) ile birlikte yaşıyor ve anılarını yazmayı tamamlıyor. Michael Myers o zamandan beri görülmemiş. 

Laurie, yıllarca kendi gerçekliğini Michael’ın hayaletinin belirlemesine izin verdikten sonra korkudan ve öfkeden özgürleşmeye ve hayatı kucaklamaya karar vermiş. Ama genç bir adam olan Corey Cunningham (Rohan Campbell; The Hardy Boys, Virgin River), bakıcılığını yaptığı bir erkek çocuğu öldürmekle suçlanınca bu olay, bir şiddet ve dehşet dalgası başlatarak Laurie’yi de kontrol edemediği kötüyle son kez yüzleşmeye zorlayacak. 



Cadılar Bayramı Sona Eriyor’da Will Patton, Memur Frank Hawkins rolüne, Kyle Richards, Lindsey Wallace rolüne ve James Jude Courtney de Shape rolüne geri dönüyor.

Seriyi 2018’de Cadılar Bayramı ve Cadılar Bayramı Öldürür filmlerinin yaratıcı ekibinin yaptığı filmin yönetmeni David Gordon Green, senaryo yazarları Paul Brad Logan (Hayallerimdeki Kadın), Chris Bernier (The Driver serisi), Danny McBride ve David Gordon Green, uyarlanan karakterlerin yaratıcıları John Carpenter ve Debra Hill. 



Cadılar Bayramı Sona Eriyor’un yapımcıları Malek Akkad, Jason Blum ve Bill Block. İdari yapımcılar John Carpenter, Jamie Lee Curtis, Danny McBride, David Gordon Green, Ryan Freimann, Ryan Turek, Andrew Golov, Thom Zadra ve Christopher H. Warner. 

Universal Pictures, Miramax ve Blumhouse sunar bir Malek Akkad yapımı, Rough House Pictures iş birliği ile.



Halloween Ends / Cadılar Bayramı Sona Eriyor, 14 Ekim 2022’de sinemalarda..


HİKAYE

Cadılar bayramı serisi ve Jamie Lee Curtis’in karakteri Laurie Strode, 40 yıldan uzun bir süredir korku janrını yeniden şekillendirdi ve sonsuza dek değiştirdi. Serinin 2018 yılında Cadılar Bayramı ile başlayan ve 2021’de Cadılar Bayramı Öldürür ile devam eden rekorlar kıran yeniden çıkışı şimdi daha önce hiçbir Cadılar Bayramı filminde görülmeyen, şaşırtıcı bir sona ulaşıyor.

Üçlemedeki tüm filmlerin ortak yazarı olan yönetmen David Gordon Green ile yapımcı arkadaşları her filme kendine özgü bir yaratıcı imza, hikaye ve duygusal gidişat verirlerken bir yandan da hayranlara seride sevdikleri şeyleri de sunuyorlar. Green şunları söylüyor; “İzleyiciler bir Cadılar Bayramı filminde belli öğelerin olmasını bekler. O yüzden bunu sağlamaya çalıştık. Bazen mitolojik klişelere ve mecazlara doğru gittik. Bazen de hikayeyi değiştirdik.”

Serinin manevi babası John Carpenter’dan ilham alan Cadılar Bayramı Sona Eriyor’da Green, John Carpenter’ın karakter gelişimi için ufuk açıcı çalışmalarına yönelmiş. Şunları söylüyor; “Bu filmde referans aldığım çok fazla Carpenter filmi oldu. Örneğin Christine ve The Fog’dan ilham var. Beklenmedik yerlerden ilham alıyoruz. Filmlerinde önemli zorbalar var ve hikaye unsurlarından bazılarından keyif aldık.”

2018 Cadılar Bayramı gecesindeki olaylardan dört yıl sonra, önceki iki filmde Laurie Strode’un yıllarca Michael Myers tarafından avlandıktan ve lanetlendikten sonra artık hayatını korkunun tanımlamasına ve yönlendirmesine izin vermemeye karar veriyor. Michael, dört yıl önce kızı Karen’ı öldürdükten sonra ortadan kaybolmuş gibi görünüyordu. Laurie, yoğun bir terapi almış ve kendisine ve 21 yaşındaki torunu Allyson’a (Andi Marichak) yavaş yavaş güvenli, dengeli, sevgi dolu bir yuva kurmuş. Laurie, bir anı kitabını yazmayı tamamlıyor ve felaketzede dostu Lindsey Wallce (Kyle Richards) ile güven dolu bir ilişki kuruyor ve hatta yeniden bir flört yaşama fikrine de ısınıyor. Jamie Lee Curtis şunları söylüyor; “Film, sonunda hayatına devam eden Laurie ile başlıyor. Laurie ile Lindsey arasında bir an var ve Lindsay, ‘Hayatı seç. Çok iyi gidiyorsun. Yaptığın şeye devam et.’ Diyor. Bundan dolayı Laurie de Michael’ın geldiğini görmüyor.”



Bu arada Allyson, artık bir hemşire olmuş ve yalnız, dışlanmış bir genç adama olan ve 2019 Cadılar Bayramı gecesi çocuk bakıcılığı yaptığı bir erkek çocuğunu öldürmekle suçlanan Corey Cunningham’la (Rohan Campbell) romantik bir ilişki kuruyor. Çocuğun ölümü, açıklanamayan koşullarda olmuş ve Corey de beraat etmiş. Ama yaşadığı şehir Haddonfield, Illinois artık kendisini dışlıyor. Curtis şunları söylüyor; “Hikaye bir bakıcı ile bir çocuğun Cadılar Bayramı gecesinde yaşadığı çok kötü bir olayla başlıyor.” Açılış sahnesi 1978 filminin öncülünün değişik bir şekli. Katilin hedefi, çocuk değil bir bakıcı. Curtis şunları söylüyor; “Bu sahne inanılmaz yoğun, çok güzel çekilmiş ve bence görsel olarak kendi başına Oscar’a aday gösterilebilecek kısa bir film olabilir.”

Corey’nin aklanmasından yıllar sonra Laurie, genç adamın gençler tarafından zorbalığa uğradığını görür ve onu savunmaya gelir. Sonra ikisi birlikte Allyson’la Corey’nin ilişkisini başlatıp cesaretlendiriyor. Ama aralarındaki ilişki gelişirken Laurie, Allyson’ın kendisinden uzaklaşmasından ve Corey’nin karakteri değişir gibi göründüğünden, rahatsız olmaya başlıyor.


Yönetmen David Gordon Green, tüm bunların ana karakterlerin iç hayatlarını derinleştirdiğini, bu son bölümdeki dehşeti ve duygusallığı arttırdığını söylüyor. Green şöyle söylüyor; “Bu film, Laurie ile Allyson’ın dramatik dünyasına, duygularına ve zihnine giriyor. Aynı zamanda Allyson’ın duygusal bir ilişki kurduğu yeni karakter Corey’i de tanıtıyor ve bu ilişkinin Michael Myers’ın dehşetinden nasıl etkilendiğini ele alıyor.”

Film, şiddetin bir ailede, bir toplumda nasıl dolaştığını ve daha sonra nasıl yankılandığını konu alıyor. Yaralar iyileşebilir ama izleri kalır. Michael Myers, 2018’de Laurie için geliyor olabilir ama o gecenin olayları yüzlerce hayatı parçalamış olabilir. Allyson hem ebeveynlerini hem de o zamanki sevgilisini Michael Myers yüzünden kaybetmiş. Corey gibi gençler Michael’ın uyanışına yakalanmış ve Haddonfield’da Michael’ın çok sayıda kurbanının aileleri hala iyileşmeye çalışıyor. Bu arada Haddonfield radyosunda yerel bir DJ (KERAUN HARRIS, Black-ish) Michael’ı dönüşe çağırıyor. Curtis şunları söylüyor; “Burada çok fazla olay var. Her tür travmanın bilinmeyeni “Hayata devam edebilir misin? Devam etmene olanak var mı? Yoksa yasın dövmesi kalıcı mı?”

Laurie, aynı zamanda hem kendisinin sahip olduğu hem de başkalarının empoze ettiği suçluluğunu yaşıyor. Michael katil olabiliyor. Ama o pusuda kalırken Laurie’nin bunca zamandır Haddonfield’da kalma kararı, onun geriye dönmesini sağlamış. Laurie, yıllar önce gitmiş olsaydı Michael geri döner miydi? Laurie’nin kızı da dahil bütün kurbanları hala yaşıyor olur muydu?

O duygu zorluğu sahnede Laurie tarafından yakalanıyor. Memur Frank Hawkins (Will Patton) ile bir markette oyuncu bir flörtleşmeden sonra Laurie Michael’ın kurbanlarından birinin kız kardeşi olan Veva Barker (LEILA WILSON) ile otoparkta karşılaşıyor. Kurban Sondra (DIVA TYLER), 2018’de Laurie’nin komşusuydu. Sondra’nın kocası öldürülmüş ve şimdi felçli ve konuşamıyor. Curtis şunları söylüyor; “Kadının kız kardeşi Laurie’ye ‘Kız kardeşim konuşamıyor ve sen onun adını bile bilmiyorsun. Bu da Laurie’yi çok etkiliyor. Laurie’nin görevi merhamet meleği olmak veya kurbanın adını bilmek değil. Ama kadın da yanlış değil. Tekerlekli sandalyedeki o kadın asla huzur bulamayacak. Kocasının kaybının acısını yarasını ve hayatına verdiği zararı onarıp hayatına devam edemeyecek.”



Olay, Laurie’yi acı dolu bir farkındalığa taşıyor. Hayatı şimdi ne kadar iyi olursa olsun ne kadar neşe ve keyif yaşamak istese de bu gölge hep orada olacak, izleyecek ve bekleyecek. Curtis şunları söylüyor; “Bu bir korku filminin ortasındaki çok ağır bir duygusal durum. Cadılar Bayramı Sona Eriyor filmini de önceki filmlerden ayırıyor. 2018 filmi travma, Laurie ve ailesinin bir araya gelmesi hakkındaydı. Gerçek bir korku filmiydi. Cadılar Bayramı Öldürür, çok yükseltilmiş bir aksiyon filmiydi. Her şey daha büyük, daha sesli, daha karanlık ve daha şiddetliydi. Michael özellikle daha şiddet doluydu. Cadılar Bayramı Sona Eriyor, çok farklı bir film ve çok duygusal bir film. Bu bir aşk hikayesi.”

Birçok düzeyde bir aşk hikayesi. Aslında sadece Allyson’la Cory arasındaki romantizm değil, aynı zamanda Laurie ile Allyson arasındaki derin sevgi ve hatta Laurie’nin Laurie gibi etrafındaki toplum tarafından merhamet ve hor görme yaşayan Corey’e duyduğu merhamet de yer alıyor. 

Michael Myers, yeniden ortaya çıkıyor ve öldürmeler başlıyor. Bütün o duygular Laurie ile Michael arasındaki son yüzleşmenin altında dönüyor. Aralarındaki savaş, Cadılar Bayramı’nda daha öncesine göre daha şiddetli, dayanıklı ve fiziksel. Curtis ve Green, bir sokak kavgası gibi olması gerektiğini, hem Laurie’nin hikayesini hem de hayran beklentilerini onurlandıran bir kavga olması gerektiğini biliyormuş. Curtis şunları söylüyor; “Laurie her şeyini kaybetmiş. Bir şeyin onu izlediğini biliyorsunuz ama avcı olmaya zorlanıyor. Laurie ve Michael kavgalarına başladığında acımasız oluyor. Hem örgü şişi hem de çöpte bir el var. Laurie avantaja sahip oluyor ve onu bıçakla bir kasap tezgahında çarmıha germeye çalışıyor.”

Bu ölümüne savaşta biri hayatta kalacak. O yüzden Curtis ve Michael Myers’ı (Shape) canlandıran James Jude Courtney final sahneleri için hazırlar, birlikte oyuncu ve karakter olarak geçmişleri ve anın ağırlığı ezici. James Jude Courtney şunları söylüyor; “Jamie ile büyük finalimizde onu kenara çektim ve beni yönlendirmesini istedim. Bunu yaparken ikimiz de derin bir duygusal alana girdik. Sonra yanaklarımızdan gözyaşları döküldü. Bu olay karakterlerimiz arasında oluyordu ama aynı zamanda rol yaparken bize de oluyordu.



KARAKTERLER


Laurie Strode : Jamie Lee Curtis


Jamie Lee Curtis, 44 yıl boyunca Laurie Strode rolüyle bir filmde 40 yıldan uzun bir süre boyunca aynı rolü oynayan, Luke Skywalker’ı canlandıran Mark Hamill ve Indiana Jones’u oynayan Harrison Ford gibi seçkin sanatçılardan biridir. 1978’de Cadılar Bayramı’nın ilk vizyona girişinde Curtis sadece 20 yaşındaymış. Yönetmen John Carpenter ve 2005 yılında 54 yaşında ölen merhum yapımcı Debra Hill tarafından yazılan Laurie karakteri Curtis’in geniş ve ses getiren kariyerinin tanımlayıcı rolü olmuş. Şunları söylüyor; “İlk filmi 1978’de 17 günde yaptık. Ama özünde 44 yıl boyunca devam eden bir şey vardı. Bu yeni üçleme için Laurie Strode ile yeniden bir araya geldiğimde “Neden ben? Neden o? Laurie ve Michael’da zamanın sınavını aşan ne var? Takdir edilmek ve benimsenmek için eski konuma neden geldim? Laurie’nin ve herkesin umduğu mutlu bir hayat olasılığının olmasıdır. Herkesin kız kardeşini, en iyi arkadaşını, kızını, yeğenini ve torununu temsil ediyor.” Diye düşündüm. Kimse Laurie’nin, hayatını açıklanamaz bir şeytanın yolunu çizip varlığını tanımlamasına izin vermemek için çabalayan sekteye uğramış bir hayatın avatarı, bir felaketzede olduğunu daha iyi anlayamaz. 

Laurie Strode’un dişi güç, dayanıklılık ve direncin dünya çapında sembolü olması ve bu karakterin ve filmlerin başarısının güçlü, sadece korku janrında değil, tüm sektörde çok yönlü kadın film karakterlerinin başarısı özellikle anlamlıdır. Curtis şunları söylüyor; “Laurie Strode’un mirası doğrudan Debra Hill’e atfedilmiştir. İlk filmdeki kadınların, Linda, Annie ve Laurie’nin hepsinde savunmasızlığı, zekası ve gücü yer alır. Cadılar Bayramı’ndaki etkisi kalıcı. Hiçbir zaman geçmiyor. Laurie’nin hassas ruhu ve Debra’nın mirasının savaşçı ruhu yer alır. Bir feminist olarak, kadınların temsil edilişinden, Laurie’nin karakter olarak gelişiminden, derin duygusallığından, inanılmaz cesaretinden ve bu üçlemede sergilediği fiziksel ustalıktan dolayı büyük gurur duyardı. Ebedi olan katkılarından dolayı son derece gurur duyardı.”


Yönetmen David Gordon Green, Curtis’in Cadılar Bayramı serisini tanımlamaya gelme sebebinin sadece ekrandan iletişim kurabilmesi değil aynı zamanda bu filmlerin yapımındaki katkıları olduğunu söylüyor. “Bu filmlerde onun bir ikon olarak yer alması önemlidir. Ama sonra onun desteği ve setteki anaçlığı ve yaratıcı gücünün olması da uzun saatlerde ve zorlu günlerde motivasyonu sağladı. Ekibe enerji veren, ruh haliyle her zaman oradaydı.” 

Geçen yılki Cadılar bayramı Öldürür’ün yapımı sırasında Laurie, hastane yatağındaydı. Bu yüzden Green, Cadılar Bayramı Sona Eriyor’da Curtis’in aksiyona tüm gücüyle geri dönmesinden dolayı heyecan duymuş. Şunları söylüyor; “Stresli program ve hızımıza karşı son derece anlayışlıydı. Jamie her zaman erkenci ve hazırlıklıdır. Çekimler için ihtiyacımız olandan çok önce hazır olur ve neler olduğunu ve beklentilerimizi anlar. Her zaman fikirleri ve numaralarıyla hazırdır. İşler beklendiği gibi gitmediğinde bunun yardımı olur. Motivasyonu geri kazanmaya yardımcı olmak için olumlu yaklaşımlarıyla her zaman yanınızda olur.”

Cadılar Bayramı Sona Eriyor, aynı zamanda babası 1978’deki ilk Cadılar Bayramı’nın ve neredeyse 30 yıldır sonradan gelen her bölümün idari yapımcısı Moustapha Akkad olan yapımcı Malek Akkad için de bir dönemin sonuna işaret ediyor. Akkad şunları söylüyor; “İzleyicilerin Jamie Lee Curtis’in muhteşemliğini ilk deneyimlemesinden bu yana 40 yıldan fazla bir süre olduğuna inanmak çok zor. Jamie’nin Laurie Strode rolüne dönmesi, karakterin hikayesi için çok tatmin edici bir çözümleme oldu. Bu yolculuk sırasında Jamie’nin Kuzey Yıldızımız olmadığını düşünemiyorum. Tutkulu, şevkli ve çok komik. Yaptıklarına ve bize verdiği ilhama hayranım.”



Yapımcı Bill Block, bu üçleme sırasında Curtis’in yolculuğundan büyülenmiş. Block şunları söylüyor; “2018’in Cadılar Bayramı’nda yapım öncesi hazırlığa başladığımızda Jamie’nin ilk başlattığı role dönmesinden dolayı benden daha çok heyecan duyan biri yoktu. Ama bu karakterin yasına, acısına, kaybına ve zaferine bir araç olabileceğini hiç beklemiyordum. İzleyicilerin Laurie’yle yoğun bir ilişki kurmasının ve saygı duymasının nedeni Jamie’nin onun nasıl gösterirse göstersin ya da karşısına ne çıkarsa çıksın karakterin motivasyonundan hiç uzaklaşmamasıdır. Kendini adaması çok şaşırtıcı ve insanlar onun açık bir şekilde acımasız olmasına tepki veriyor.”

Yapımcı Jason Blum, Curtis’in sadece janra değil sinema kültürüne etkisini abartmanın zor olacağını söylüyor. “Jamie övülmeyi hiç sevmiyor. Ama onun en iyisi olduğunu herkese söyleme fırsatını harcayamam. Kendini tüm ekip arkadaşlarına, ailesine ve hayranlarına adıyor. Bir yandan da sadece Jamie için Jamie olmayı başarıyor. O şeytani gülüşün ardında bir deha var ve bizi bu karakterle yıllardır büyülemeye ve bir yandan bizi şeytandan korumaya çalışırken bir yandan da Laurie’yi hem korumaya hem de ondan güç almaya devam ediyor. Bu sözcük çok sık kullanılır ama Jamie’nin durumuna en uygun sözcük ‘efsane’dir.”

Curtis için Laurie Strode ile yaptığı uzun yolculuk bize sadece onun hakkında değil kendi hakkımızda da bir görüş sunuyor. Curtis şunları söylüyor; “Bir markam varsa o da gerçeği söylemem ve hassasiyeti göstermemdir. Bunu kendi bedenimde, bağımlılığımda ve özel hayatımda gösterdim. Bu özellikler Laurie Strode’un bunca yıldır taşıdığı özellikler. Günün sonunda ben Laurie Strode’um. O savunmasız kız, bugün 64 yaşında bir kadın. Bence bu yüzden bunca yıl sonra hala onun yolculuğundan, kayıplarından, azminden, cesaretinden, korkusuzluğundan etkileniyorum. Bir şekilde herkesin kontrol edemediği şeylerle yüzleşmesi için bir kapı oldu. Bence bu filmler zamana karşı duracaktır.” 



Allyson : Andi Matichak


Gençlik hayatının büyük bölümünde büyükannesi Laurie Strode’un gölgesinde yaşayan ve Andi Matichak’ın canlandırdığı Allyson sonunda kendi sesini bulmaya başlıyor. Şimdi bir hastanede hemşire olarak çalışıyor ve Laurie’den ayrı bir hayat kurmaya çalışıyor. Annesini, babasını ve o dönemdeki erkek arkadaşını Michael yüzünden kaybeden Allyson, kaybedecek bir şeyi kalıp kalmadığını düşünüyor. Laurie ile yaşayarak bir yuvaya ve bir dayanak noktasına sahip olmuş. Ama bu dayanak noktası bazen kendisini aşağı çeken ve ilerlemesi için bir engel olarak da hissedilebiliyor. Yerel polis memuru, Memur Mulaney (Jesse C. Boyd) tarafından romantik sebeplerle takip ediliyor ama Allyson onunla ilgilenmiyor ve onun ısrarcı olması rahatsızlık vermeye başlıyor. O yüzden Laurie, Allyson’ı Haddonfiled’dan dışlanan ve şehirde kendisini anlayan tek bir kişinin bile olmadığını düşünen başka biriyle, Corey Cunningham’la (Rohan Campbell) tanıştırıyor. Allyson onu şiddetin ve acının girdabından uyanan ve normal bir hayat yaşamaya çalışan iyi biri olarak görür. 

Üçlemenin ilk iki filminde Matichak ve Curtis, sadece birkaç sahnede birlikte oynamışlardı. “2018’deki Cadılar Bayramı’yla Cadılar Bayramı Öldürür’ün arasında Jamie’yle çok fazla yakın sahnem yoktu. Cadılar Bayramı Sona Eriyor’un sevdiğim yanlarından biri de olayların gelişiminin o özel anlara olanak vermesi oldu. Bu sefer onunla daha yakın çalışmak yenileyici ve keyifliydi. Yaptığı her işte tam bir usta. Oyuncu olarak tutumundan profesyonelliğine ve kişiliğine kadar öyle. Jamie’nin oyuncu arkadaşlarına cömertliği de işine gösterdiği özenle eş orantılı. Son derece bağlı ve anda kalıyor. Hayatımın sonuna kadar tek bir rol arkadaşım olacak olsaydı Jamie Lee Curtis olurdu.”


Corey Cunningham : Rohan Campbell


2019 yılı Cadılar Bayramı gecesi, Michael Myers’ın Haddonfield’daki öldürme olaylarından bir yıl sonra, Rohan Campbell’in oynadığı genç Corey Cunningham Jeremy’nin ebeveynleri yakındaki bir partiye katıldığında 10 yaşındaki Jeremy Allen’a (JAXON GOLDENBERG, Alice), bakıcılık yapmayı kabul eder. Açıklanamayan bir dizi dehşet veren olaydan sonra Corey, evin üst katındaki bir dolaba kilitlenir ve çocuk göğsünde bir bıçakla öldürülürken dolaptan kurtulur. Corey, suçluluk ve dehşetle yıkılır ve cinayetle suçlanır ama daha sonra beraat eder. Mahkeme, onu masum bulur. Jeremy’nin annesi de (CANDICE ROSE, Stranger Things) dahil Haddonfield halkı ise masum bulmaz.

Haddonfield’da toplumdan dışlanan Corey artık 21 yaşındadır ve aynı oranda alay edilir. İyi biri olan üvey babasının (RICK MOOSE, The Accountant), oto tamircisinde yarı zamanlı çalışır ve kontrolcü ve eleştirel annesinin (Joanne Baron) boğucu dikkatini başka yere yönlendirmeye çalışır. 

Corey, bir benzincinin dışında, acımasız bir zorbanın Terry (Michael Barbieri) liderliğindeki bir grup genç tarafından rahatsız edilirken Laurie Strode araya girer ve Corey, kasabada kendisini uzaktan da olsa anlayabilecek tek kişiyi bulur. Laurie, onu Allyson’la tanıştırdıktan sonra akıl almaz bir kayıptan sonra hayatta kalmaya çalışan iyi biriyle arasında bir bağ kurar. Curtis şunları söylüyor; “Tıpkı Laurie’nin iş yapması, hayatına devam etmeye çalışması gibi Corey de geçmişe sürükleniyor. Laurie, Corey’yi kötü bir mirasa sahip olan biri gibi görür ve onun adına üzülür. Bu yüzden onunla iletişim kurar.” Ama zaman geçtikçe ve Allyson’la ilişkisi derinleştikçe Corey de değişmiş gibi görünür ve Allyson üzerindeki etkisi onu Laurie’den ve Haddonfield’dan uzaklaştırır gibidir. Laurie, Caorey’i yanlış yargıladığı konusunda kaygılanmaya başlar.

Ana oyuncu kadrosunun en yeni üyesi olan Campbell, kısa sürede yolunu bulmuş. Andi Matichak şunları söylüyor; “Rohan inanılmaz. Üçlememizin son bölümüne son anda katılarak çok fazla enerji gerektiren zorlayıcı bir rolü üstlenmek gibi önemli bir görev aldı. Judy Greer da dönmediği için çok daha zorlayıcı oldu. Bunu yapmak ve zarif bir şekilde yapmak için özel bir oyuncu gerekiyor. Rohan, tüm sürece inanılmaz saygıyla yaklaştı. Laurie Strode’un dünyasında bir konuk olarak girdi ama günün sonunda ailenin bir üyesi olduğunu söylemek yanlış olmaz.”

Campbell, bu rolü hayatta bir kez karşısına çıkacak olan bir deneyim olarak görmüş. Rohan Campbell şunları söylüyor; “Cadılar Bayramı’nın bütün hayranlarının rüyasını yaşadığını düşündüm. Çok fazla gece çekimi yaptık. O yüzden arkadaşlarla birlikte kamp yapıyormuş gibi hissettim. Sadece daha da iyisiydi çünkü arkadaşlarınız havalı insanlar ve sizinle de takılmak zorundalar. Başka seçenekleri yok.” Campbell, Jamie Lee Curtis’le, ekibin geri kalanıyla ve yapımcılarla birlikte çalışarak çok şey öğrendiğini söylüyor. Ama en büyük sürpriz daha teknikmiş. Campbell şunu söylüyor; “Kan çok yapışkan.”

Campbell ve Curtis, ilginç bir şekilde Hardy Boys/Nancy Drew bağına sahipmiş. Campbell, 2018’de Hardy Boys’un yeniden yapımında Frank Hardy’yi canlandırarak şöhret olmuş. Curtis’in gençliğinde oyunculuğa başlama nedeni de bir arkadaşının kendisine 1977 ile 1979 arasında yayınlanan Hardy Boys/Nancy Drew Mysteries TV dizisi için seçmelere katılmasını önermesi olmuş. Curtis şunları söylüyor; “Rolü almamıştım. Onun yerine küçük bir rol almıştım. Ama Gösteri dünyasına girmeye çalışmak için üniversiteden bir ay izin almıştım. O ayın sonunda Universal Studios’la bir anlaşma yaptım ve okulu bıraktım. Gerçek hayatta da o dizide Frank Hardy’yi canlandıran Parker Stevenson’la çıktım.” Parker Stevenson’ın rol arkadaşı, Frank’in erkek kardeşi Joe’yu oynayan genç pop yıldızı Shaun Cassidy’yle bile bir bağı varmış. “Yedinci sınıfta Shaun Cassidy’nin ilk müzik grubundaydım. Ritim gitar çalıyordum.”



Memur Frank Hawkins : Will Patton


Cadılar Bayramı Öldürür’de Laurie’nin acildeki kurbanı, Will Patton’ın oynadığı Memur Hawkins, 1978’de genç bir polis olarak Michael Myers’ın işini bitirmemenin suçluluğuyla yaşamış. Tek başına Shape’in yıllar önce başlattığı dehşet hükümdarlığına son verebileceğini biliyor. 

Frank, Laurie Strode için uzun süredir meşaleyi taşıyor o yüzden markette Laurie’ye rastladığında ilgili ve biraz da endişeli. Yönetmen David Gordon Green şunları söylüyor; “Laurie, Hawkins’i gördüğünde aradan biraz zaman geçmiş ve aralarında flörtçü bir buluşma yaşanıyor. Laurie’de çok sık görmediğimiz bir neşe var. O ikisini bir araya getirip paylaştıkları gençlik enerjisini görmek çok keyifli.”

Laurie için Frank bir umut ışığını temsil ediyor. Flört ediyorlar, bir gün Japonya’daki kiraz çiçeklerini görmeye gideceklerinden bahsediyorlar. Curtis şöyle anlatıyor; “Laurie’nin marketten yüzünde coşku dolu bir gülümsemeyle çıktığını görüyorsunuz. Güzel hissettiği ve bir erkeğin kendisinde hoşlandığı mutlu bir an yaşıyor. Belki ikinci bir mutluluk şansını yakalayabileceklerine dair küçük bir umut ışığı. Mutlu bir son değil ama umut dolu bir son.”


Lindsey Wallace : Kyle Richards


Haddonfield’da Laurie Strode’un ailesi dışında yaşayan hiç kimse Laurie’nin ne kadar acı çektiğini Lindsey Wallace kadar iyi bilemez. 1978’de Laurie, Lindsey’e bakıcılık yaparken Lindsey ve çocukluk arkadaşı Tommy Doyle sokaktan koşarak Michael Myers’ın bıçağından kurtulmuş. Travma sonrası kazazede suçluğu yaşayan Lindsey, Cadılar Bayramı Sona Eriyor’da hayatını yeniden kurmayı başarmış ve Laurie için bir umut olmuş. Laurie’nin şampiyonu ve en iyi dostu Lindsey, Laurie’yi “hayatı seçmesi” ve geçmişini bırakmaya çalışması için cesaretlendiriyor.

Bir kez daha Kyle Richards tarafından canlandırılan Lindsey, 1978’deki Cadılar Bayramı’ndan kurtulan az sayıda insandan biri. Ayrıca Cadılar Bayramı Öldürür’den kurtuldu ve serinin bu epik son bölümüne katıldığı için de heyecan duymuş. Richard şunları söylüyor; “Muhteşem bir deneyim oldu. Benim için çok değerli. Çocukken oyunculuğu o kadar takdir etmiyorsunuz. Eplenceli ve oyun gibi olduğunu düşünüyorsunuz. Ama David Gordon Green’le ve ekibiyle çalışmak bir dostluk duygusu da veriyor. Elimizden gelen en iyi filmi yapmak için bir araya gelmiş bir grup yaratıcı insandık. Bunun bir parçası olmak ilham vericiydi.”


Michael Myers (AKA The Shape) : James Jude Courtney


Haddonfield şehri tarafından üzerine hücum edilip ölüme terk edilen Michael Myers, öfkelerine meydan okumuş ve bu öfkeyi ölümün ötesine geçmek için kullanmış, ayrıca Laurie Strode’un kızı Karen’i da öldürmüştü. Şimdi dört yıl boyunca Haddonfield’ın gölgelerinde saklanıyor. Michael, bir geçidin altındaki bir inde, bir karanlık yaratığı olarak yaşıyor. Sıçanlar ve lağım suları arasında yaşayan bir yaratık, hayatta kalmak için mücadele eden bir hayalet. Ama ruhu yaralı biriyle tesadüfen karşılaşması acılarına kanallık edip tekrar ortaya çıkmasına yol açıyor. 

James Jude Courtney, yönetmen David Gordon Green ve Oscar ödüllü özel efektler makyaj tasarımcısı Christopher Nelson’ın Shape olarak performansından alabileceklerini anlamaya başladığında Courtney de ilham almak için karakterinin tasarımcılarına yönelmiş. Courtney şunları söylüyor; “Michael’ın vücudundaki yara dokusunu, yanıkları ve efektleri gördüğümde David’le fiziki durumum için bunun ne anlama geldiği hakkında konuşmuştum. Birbirimize güveniriz o yüzden Michael’a ininde olan şeylerin benim Shape olarak yeniden güçlenmemi başlatmasına izin verdik. Bu da vücudumun hareket etme tarzını, duruşumu, kaslarımın ve cildimin verdiği tepkileri doğal olarak değiştirdi.”

Oyuncuların protezleri uygulanırken makyaj koltuğunda saatlerce oturması son derece rahatsız edici olsa da Courney deneyimi arındırıcı bulmuş. Kostüm tasarımcı Emily Gunshor’ın gardırobunun yardımıyla gerçekleşen fiziksel değişim paha biçilmez olmuş. Courtney şunları söylüyor; “Chris Nelson’ın ve bu yetenekli insanların bana yaptıklarını izleyerek ve hissederek değişmeye ve Michael’a dönüşmeye başladım. Emily Gunshor’ın muhteşem gardırobundan giyindiğimde ise içinde oturup heyecanlanmaya başlıyordum ve beni içine almasına izin veriyordum. Sonra gecenin geri kalanında farklı bir halde oluyordum. Dostum, bu uyuşturucudan daha iyi.” 

Cadılar Bayramı Sona Eriyor, üçlemenin ve serinin bu bölümünün finali olsa da Green, bir gün, bir yerde Michael Myers’ın bir şekilde yeniden ortaya çıkacağından şüpheleniyor. Tıpı Frankenstein’ın Canavarı, Drakula ve mumyalar, vampirler, zombilerin hikayelerinin anlatılması için yeni yollar bulması gibi Michael Myers’ın da klasik film canavarlarının mirasına ve ilmine geçtiğini düşünüyorum. Bir gün başka bir biçimde ortaya çıkmak için yeni bir yol bulacak.”



YAPIM


Mekanlar

Üçleme ABD’nin güneydoğusunda çeşitli mekanlarda çekilmiş olsa da amaç her zaman Haddonfiled ve civarının birbirine bağlı bir portresini yaratmak olmuş. Green şunları söylüyor; “John Carpenter, 1978’in Cadılar Bayramı filminde Illinois için Pasadena’yı kullanmış. Biz Güney Carolina’da, sonra Wilmington’da, Kuzey Carolina’da şimdi de Savannah, Georgia’da çekimler yaptık ve sonunda Sylvania, Georgia’ya geldik. Biraz fazla dağıldık ama karakter ve arka plan konusunda istikrar sağlamaya çalıştık.”

Cadılar Bayramı Sonra Eriyor yapımı Michael Myers’ın geçen dört yıl boyunca saklandığı köprü altındaki altgeçitteki mağarayı yapmak için Georgia’nın kuzeydoğusuna, Slyvania’ya gitmiş. Yönetmen David Gordon Green şunları söylüyor; “Altgeçit için Sylvania’ya gitmemiz gerekti. Büyük bir köprüye ve bazı sahneler için yeraltı evi inşa edecek bir alana ihtiyacım vardı. Savannah’da buna uygun bir şey yoktu. O yüzden şehrin bir buçuk saat dışına çıktık. Mekan bana hitap etti. Halk, bu köprüyü kapatıp birkaç gece bize verme konusuna açıktı.”


MÜZİK


Serinin vaftiz babası ve unutulmaz, ikonik müziğinin bestecisi olan John Carpenter, bu son bölümün müziklerini yazmak üzere Cadılar Bayramı Sona Eriyor filmi için geri gelmiş. Cadılar Bayramı Sona Eriyor’un müziği tamamen John Carpenter’ın ev stüdyosunda ve Daniel Davies’ın stüdyosunda kaydedilmiş. John Carpenter şunları söylüyor; “Üçümüz bütün müzikleri besteledik, çaldık ve kaydettik ve her şeyin miksi John Spiker ile birlikte Daniel tarafından yapıldı.” Yazılım synthlerinin hatasız miksi, vintage analog ekipmanlar ve canlı enstrümanlar, bir Cadılar Bayramı filminin müziğini oluşturur. Ancak Cadılar Bayramı Sona Eriyor, önceki bölümlerden farklı olduğu için bu filmin müziği, üçlemenin zirvesine layık olacak şekilde genişletilmiş. Carpenter şunları söylüyor, “Ana parçaların hepsi orijinal Cadılar Bayramı’ndan geliyor. Hepsini geliştirdik ve yeni karakterler için yeni müzikler yaptık.”

Albüm, dijital olarak 14 Ekim 2022’de Sacred Bones’dan çıkıyor. (Fiziki versiyonu 20 Ocak 2023’te çıkacak). Sahnelere göre tek tek ayarlanmış ama albümün kendisi tek başına bir müzik eseri olarak görev yapıyor. Genel atmosfer korku dolu ama albümde New York’tan Kaçış’ı veya Carpenter’ın daha dans edilebilir parçalarını hatırlatan keyifli anlar da yer alıyor. 

Albüm boyunca, seçkin ve ambiyant parçalar, albümün en dikkat çekici anlarından bazıları arasında yolunu buluyor ama yine de ustaca bir pop anlayışını da koruyor. Genel başarı, içlerinden biri ise korku janrının tamamını icat etmiş olan üç usta müzisyeni sergiliyor, kışkırtıcı, oyuncu ve derinden dinlenen müziklerle bu başarılı sona taşıyan yılların çalışmalarını genişletiyor ve bir efsaneyi onurlandırıyor.


Filmin mmknmrtb notu:   36   /100