13.10.22

The Woman King / Kadın Kral




Kadın Kral, 1800'lerde Afrika Dahomey Krallığı'nı eşi benzeri görülmemiş bir beceriyle ve de kanlarıyla koruyan, tamamı kadınlardan oluşan savaşçı birliği Agojielerin olağanüstü hikâyesi. 

Gerçek olaylardan esinlenen Kadın Kral filmi, General Nanisca'nın (Oscar® ödüllü Viola Davis) yeni bir nesli, asker haline getirirken ve onları kadim kültürlerini yok etmeye kararlı bir düşmana karşı savaşa hazırlarken yaşadığı duygusal ve destansı yolculuğu anlatıyor. 

Bu dünyada bazı şeyler uğruna savaşmaya değer..



TriStar Pictures, eOne işbirliğiyle bir JuVee Productions ve Welle Entertainment yapımı olan Gina Prince-Bythewood filmi Kadın Kral'ı sunar. Başrollerde Viola Davis, Thuso Mbedu, Lashana Lynch, Sheila Atim, Hero Fiennes Tiffin ve John Boyega yer alıyor. 

Yönetmen Gina Prince-Bythewood. Senaryo Dana Stevens tarafından yazıldı. Öykü Maria Bello ve Dana Stevens’a ait. Yapımcılar Cathy Schulman, Viola Davis, Julius Tennon ve Maria Bello, yapımın başında ise Peter McAleese bulunuyor. Görüntü yönetmeni Polly Morgan, ASC BSC olan filmin yapım tasarımı Akin McKenzie’ye ait. Kurgu Terilyn A. Shropshire, ACE tarafından, kostüm tasarımı Gersha Phillips tarafından gerçekleştirildi. Müzikler ise Terence Blanchard'a ait. 

Kadın Kral, güçlü şiddet sahneleri, içerikteki bazı rahatsız edici unsurlar, kaba dil kullanımı ve kısmi çıplaklık içeren sahneler nedeniyle Amerika’da 13 yaş üzerinde izleyici kitlesi için uygun bulunmuştur. 

The Woman King / Kadın Kral, 14 Ekim 2022’de Türkiye’de gösterimde olacak. 



FİLM HAKKINDA


1600'lerin sonundan 1800'lerin sonuna kadar Dahomey Krallığı'nı koruyan ve tamamı kadınlardan oluşan gerçek bir savaşçı birlikten ilham alan filmin Oscar® ödüllü oyuncusu ve yapımcısı Viola Davis, "Kadın Kral'ın önemli bir hikâye olduğunu hissettim çünkü onda kendimi gördüm" diyor. 

"Onda kendi kadınlığımı gördüm. Onda kendi siyahlığımı gördüm. Senaryoda tarihin gerçekten önemli bir parçasına tanık oldum. Her zaman tarihin her parçasının önemli olduğunu söylerim, küçük parçalarının bile… Ve bu filmin dünyanın ihtiyacı olduğu bir hikâyeye sahip olduğu düşünüyorum."



Agojie savaşçıları Dahomey krallığına ve krallarına hizmet etmek, onları savunmak ve korumak için yaşarlardı. Dahomey Krallığı dönemin en zengin krallıklarından biriydi ve onun savunucuları olan Agojieler de Batı Afrika'da, günümüzde Benin olarak bilinen bölgedeki en korkulan savaşçılardı.

Kadınlara büyük değer veren Dahomey kültürü, tüm resmi makamların hem erkek hem de kadın lider tarafından dengelendiği, dönemi için benzersiz ve inanılmaz derecede ilerici bir sosyal yapıya sahipti. Bu cinsiyet eşitliği sistemi, askeri generallerden mali danışmanlara ve dini liderlere kadar krallığın en önemli pozisyonlarının tümünü içeriyordu ve kralın “Kpojito” ya da “Kadın Kral” unvanını verdiği bir kadın liderle tahtını paylaştığı en yüksek rütbeye kadar ulaşıyordu. 



Yapımcı Cathy Schulman, "Bu kültürde benzersiz bir ikili yönetim vardı" diyor.

"Yönetimde kadın ve erkeğin kusursuz uyumu... Askerlik de dâhil olmak üzere her yerde bir kadın ve bir erkek olsaydı ne olurdu bunu hayal etmek gibi. Ve bu yönetim bizim dünyamızda var oldu."

Yönetmen Gina Prince-Bythewood, "Bu hikâyede, kadın olmanın ne anlama geldiğini yeniden yorumlayabilme şansına sahiptik." diyor. "Böyle bir tasviri daha önce hiç görmemiştik. Kadın olmanın ne demek olduğuna, kadınlığa ve onların güçlü yanlarına farklı bir açıdan bakan bu tür hikâyeleri seviyorum." Bu kadınlar, insanüstü bir şey başaran gerçek kadınlar ama süper kahraman değildiler. Bu kadınları perdeye taşımak zorundaydım."


Filmin mmknmrtb notu:   66   /100