16.10.21

Halloween Kills / Cadılar Bayramı Öldürür



2018’de, Jamie Lee Curtis’ün rol aldığı David Gordon Green’in Cadılar Bayramı filmi, tüm dünyada 250 milyon dolardan fazla kazanarak gişe rekorları kırdı, 40 yıllık serinin en yüksek hasılat yapan filmi oldu ve bir kadın oyuncunun rol aldığı korku filmi tarihinde açılış haftasında en iyi film olarak rekoru kırdı.

Michael Myers’ın geri döndüğü Cadılar Bayramı Gecesi henüz bitmedi.





Bodrumunda kafese kapatıp ateşe vermelerinden dakikalar sonra Laurie, kendisine ömür boyu eziyet eden kişiyi sonunda öldürdüğünü düşünerek hayati önem taşıyan yaralarıyla hastaneye koşar. 

Ama Michael, Laurie’nin kapanından kurtulmayı başardığında kan dökme ritüeli devam eder. Laurie acılarıyla savaşıp kendini ona karşı savunmaya hazırlarken tüm Hadonfield’ın durdurulamaz canavarlarına karşı ayaklanmasını sağlar.

Strode kadınları, Michael’ın ilk saldırısından kurtulanlardan oluşan ve kontrolü ellerine almaya karar veren bir gruba katılırlar ve Michael’ı sonsuza dek yakalamak üzere ava çıkan yasa dışı bir çeteyi oluştururlar.  

Şeytan, bu gece ölecek.

Universal Pictures, Miramax, Blumhouse sunduğu, Rough House Pictures iş birliğiyle bir Malek Akkad yapımı olan Halloween Kills / Cadılar Bayramı Öldürür, 15 Ekim’de vizyona girdi..



Oyuncular; Laurie Strode (Curtis), kızı Karen (Judy Greer, Jurassic World), torunu Allyson (Andi Matichak, Foxhole), maskeli canavar Michael Myers (James Jude Courtney, Uzak Ufuklar) Memur Frank Hawkins rolünde Will Patton, Genç Hawkins rolünde Thomas Mann (Kong: Kafatası Adası) ve Tommy Doyle rolünde Anthony Michael Hall (Kara Şövalye), ayrıca Cameron Elam rolünde Dylan Arnold (Cadılar Bayramı) ve Robert Elam rolünde Robert Longstreet (Yehuda ve Siyah Mesih), 1978 yılı Cadılar Bayramı filminde canlandırdıkları kariyerlerinin ilk rollerini tekrarlayan Lindsey rolüyle Kyle Richards, Civilian Brackett rolüyle Charles Cyphes ve Marion Chambers rolüyle Nancy Stphens. Ayrıca Nick Castle (1978 ve 2018 yılları Cadılar Bayramı) Michael Myers/Shape rolüyle konuk oyuncu olarak yer alıyor.

2018’in dünya çapında fenomen olan filminden sorumlu olan ve geri dönen yapım ekibinden Cadılar Bayramı Öldürür filminin yazarları Scott Teems (SundanceTV’de Rectify), Danny McBride (Cadılar Bayramı, TV’de The Righteous Gemstones) ve David Gordon Green, esinlenilen karakterlerin yaratıcıları John Carpenter ve Debra Hill (Los Angeles’tan Kaçış, Sis).

Filmin yönetmeni David Gordon Green ve görevlerini tekrarlayan yapımcıları Malek Akkad p.g.a (Haberciler), Jason Blum (arınma Gecesi serisi, Kapan) ve Bill Block (Eyvah Annem Dağıttı, Hiddet). 

İdari yapımcılar John Carpenter, Jamie Lee Curtis, Danny McBride, David Gordon Green ve Ryan Freimann (Cadılar Bayramı). 

Green’e kamera arkasında Cadılar Bayramı filminde de görev alan sanatçılar eşlik ediyor. Aralarında görüntü yönetmeni Michael Simmonds (Paranormal Activity 2, Frekans), yapım tasarımcı Richard A. Wright (Kaçak, All the Real Girls), Oscar ödüllü özel efektler makyaj tasarımcısı Christopher Nelson (İntihar Timi, Yenilmezler: Sonsuzluk Savaşı) editör Tim Alverson (Ruhlar Bölgesi: Son Anahtar, Evdeki Düşman), kostüm tasarımcı Emily Gunshor (TV’de The Last O.G., Ajan Salt) ve kendilerine bir kez daha John Carpenter’ın eşlik ettiği besteciler Cody Carpenter (TV’de Masters of Horror) ve Daniel Davies (Yaşamak İçin Öldür)

 


GEÇMİŞ HİKAYE


Çete Kuralları : Cadılar Bayramı Başlıyor


22 Ekim 2018 Pazartesi günü yönetmen David Gordon uyandığında, Jamie Lee Curtis’in başarılı geri dönüş rolüyle yer aldığı Cadılar Bayramı’nın açılışında Amerika’da 76 milyon dolar gişe hasılatı yapmış ve türünde rekorlar kırmış. 1978 korku klasiği John Carpenter’ın filminden 40 yıl sonrasında geçen Green’in Cadılar Bayramı filminde Laurie Strode, kurban olmayı reddediyor, adalet arıyor ve gençliğini çalan ve o günden beri uyanık olduğu her anda kendisine musallat olan canavar, Michael Myers’dan intikam arayışına giriyor. Çözülmemiş travma, meydan okuma ve yetkilendirme tüm dünyadaki Cadılar Bayramı hayranları arasında yeni bir coşkuya neden oldu. 

Aile yapım şirketi Trancas International Films’den Malek Akkad, başlangıcından beri Cadılar Bayramı serisinin yapımcısı. Yapım ortakları Blumhouse’dan Jason Blum ve gişe rekortmeni yapımcı Bill Block ile birlikte izleyici tepkisinin beklentilerinin çok üstünde olduğun görmüşler. 

Akkad şunları söylüyor; “İlk filmin dehası, tüm yıldızların bir araya gelmesi oldu. Jamie Lee Curtis ie John Carpenter’ı tekrar bir araya getirmeyi başarmıştık. David’in muhteşem bir iş yaptığını biliyorduk ve çok iyi bir film yaptık. Ama aldığı tepkiler harikaydı. Gelenlerin sadece hayranlar olmadığını, daha geni bir izleyici kitlesinin geldiğini görmek çok memnun ediciydi.”


Carpenter’ın 1978 yılı şaheserine koşulsuz bir rehber eser olarak hizmet eden bir üçlemeyi yönetmek uzun zamandır hayali olmuş. Ardışık iki film için plan, Cadılar Bayramı Öldürür ve sonraki yılın Halloween Ends filmi 2018 yılının Cadılar Bayramı filminin vizyona girmesinden önce şekillenmeye başlamış. Üç film de 1978’in filmine dayanacakmış ve hiçbir devam filminde kaynak materyal olmayacakmış. Üç Green filmi de aynı gecede geçecekmiş. 

Green, saati yeniden başlatmak, Laurie’nin hikayesinin hakkını vermek için tek yol olduğundan eminmiş. Şunları söylüyor; “İşlerimizi doğru yaparsak tek bir hikayesi olan dört film olacak. Carpenter’ın 78 filmi, bizim 2018 filmimiz, sonra Cadılar Bayramı Öldürür ve Halloween Ends filmleri. Sadece sürpriz yumurtaların ve hayran eğlencesinin ötesinde olan temalar var. Bir filmde kaçırdığınız konu, ilişki ve karakterler olursa sonraki filmde biraz daha belirgin olacağını umuyoruz.


Yapımcılar, ilk bölümün başarısının kendilerine sonraki iki film için hikayeyi yaratacak yolu açtığını biliyorlarmış. Cadılar Bayramı filminde yazma görevlerinde Danny McBride ve Green’e yakın arkadaşları Scott Teems de eşlik etmiş. Green şunları söylüyor; “Cadılar Bayramı gibi başarılı bir film olduğunda Danny’ye, Scott’a ve bana daha büyük, daha kötü, daha çılgın bir yeni bölüm yapma olanağı verdi. Cadılar Bayramı Öldürür’de hayranlar için bir şey yapmaya ve kendimiz için de yeni bir şeyler denemeye çalıştık.”

Green ve uzun soluklu yaratıcı ortağı McBride, 1978 filmini o kadar çok izlemiş ki Cadılar Bayramı Öldürür’de hangi karakterlerin hikayede yer alacağı çok aşikar olmuş. McBride şunları söylüyor; “Filmi açmaya ve Haddonfield dünyasına girmeye çalışmakla ilgili olmalıydı. Carpenter’ın orijinal filminde temeli atılan karakterleri bularak ve onların hikayeye dahil etmenin yollarını bularak daha çok yaşanmışlık duygusunun olmasını istedik.”




Green ve arkadaşları yazıya dökmeye başladıklarında şiddetin tüm toplumdaki uzun dönemli etkilerini izlemek konusunda netlermiş. McBride şunları söylüyor; “İlk filmde Michael Myers’ın cinayetler serisinin 40 yıl önce bir Cadılar Bayramı‘nda  Laurie’yi nasıl etkilediğini ve bunun daha sonra ailesini nasıl etkilediğini ele almıştık. Cadılar Bayramı’nda aynı gecenin tüm kasabaya nasıl etki ettiğini görmekle ilgilendik. Bu yüzden David, bu çete hikayesinin de bir parçası olmasını istedi.” Cadılar Bayramı Öldürür’de Laurie, artık Michael’la tek başına veya sadece kızıyla ve torunuyla birlikte savaşmıyor. O gece Michael’ın elinden diğer kurtulanlar ve tüm Haddonfield da onunla birlikte savaş veriyor.”


Üç yazar birlikte Cadılar Bayramı Öldürür için beklenmedik bir yapı yaratmışlar. Film, ilk filmin olaylarından saniyeler sonra başlıyor. Laurie yaralanmıştır, Michael Myers’ı bodrum katında bağlı ve yanarken bırakır. Ama aynı anda 2018 yılının Cadılar Bayramı filminin olaylarındaki bir sahneyle de başlıyor ve Haddonfield sakinleri henüz Michael’ın geri döndüğünü bilmiyor. Aslında Cadılar Bayramı Öldürür filminin açılış sahnesi iki filmi sorunsuz bir şekilde parçalanmayan, tek bir hikayeye dönüştürüyor. Teems şunları söylüyor; “Dramatik senaryolara birçok açıdan bakmayı büyüleyici buluyorum. Cadılar Bayramı Öldürür’e ilk filmin ortasında girerken karakterlerin bakış açısından Haddonfield’da olduğumuzu bile bilmiyorduk. Bu da güçlü, gerilim dolu bir enerji veriyor. İzleyicilere bu dünyanın sadece Laurie Strode’dan daha büyük olduğunu ama yine de bu karakterlerin onunla bir bağı olduğunu ve sonunda onları gerçek şeytanın yoluna götüreceğini hatırlatıyor.”


Yazar üçlü ideal bir ekip olmuş. Yapımcı Jason Blum şunları söylüyor; “Scott’ın hikayeye kattıkları arasında sevdiğim yanı hikayeyi ileriye taşıyan gerilim ve enerjidir. David, gemimizin kaptanı. Danny de üçlemenin olaylarına yukarıdan bir açıyla bakıyor. Birlikte bu ikinci bölümün merkezinde ne olduğunu keşfetmek konusunda yorulmak bilmeden çalışmışlar. Laurie’yi 40 yıl sonra buluyoruz, delilikle geçen yolculuğunu izliyoruz peki ama ya Haddonfield’da Michael Myers tarafından travmatize olmuş diğerleri? Onlar için bir anda onun görüş alanına tekrar girmek neye benziyor? Bu duygusal ve fiziksel olarak insanı tüketen hikayeye hakkını vermek için bu üç hikayeciden daha iyisini düşünemiyorum.”

Block da, yazarların bu küçük kasabanın kayıp ruhları hakkında vizyonlarını değerlendirebilme yöntemlerinden ve hem dram hem de dehşet veren bir gerilim konusunda eşit ölçüde dokunaklı olan bir senaryoyu yaratmalarından çok etkilenmiş. Ama yapımcıyı en çok şaşırtan hafif mizah süslemelerini de dokuyabilme yetenekleri olmuş. Şunları söylüyor; “Bu acımasız cinayetlerin içinde mizahi bir molaya ne kadar ok ihtiyaç uyduğunuzu kimse bu adamlardan daha iyi bilemez. Başka ellerde bu, basit ve türetilmiş gibi görünürdü. Ama Danny, Scott ve David, izleyicilere Michael’ın uyanışıyla yarattığı cinayet ve kargaşadan bir adım uzaklaştıran bu kısa mizah anlarını eklemeyi başardı. Çok basit ama çok farklı ve çok katmanlı görünen yeteneklerine çok şaşırıyorum.” 



KARAKTERLER


Laurie Strode : Jamie Lee Curtis


Laurie Strode’un aynı oranda hem şampiyonu hem de koruyucusu olan Jamie Lee Curtis, kendisini Laurie’nin koruyucu meleği olarak görüyor. Kahramanı 40 seneden uzun bir süre boyunca kucaklayıp taşımış. Curtis, Laurie rolü olarak savaşıp hayatta kalmış. Cadılar Bayramı Öldürür’ün idari yapımcısı görevini de yapan Curtis şunları söylüyor; “Laurie’ye göre yolculuğu tamamlanmıştı. İlk filmde elinden geldiğini yaptı. Kalbi, ruhu kanı, cesareti, gücü, bilgeliği, her şeyiyle. O tam bir savaşçıydı.” 

2018’in Cadılar Bayramı filminin büyük bölümü, herkesin Laurie’nin Michael Myers’ın geri döndüğüne ve onun peşinde olduğuna inandırmasıyla geçse de Laurie’nin o gece için yıllar süren hazırlığı kendisinin ve ailesinin Myers’ı bodrumdaki bir kafese kapatıp diri diri yakmalarına olanak vermişti. Ne yazık ki Cadılar Bayramı Öldürür’ün başında Haddonfield’ın iyi niyetli itfaiye gücü olay yerine iş bitmeden biraz önce geliyorlar.


Curtis şunları söylüyor; “İzleyiciler, Laurie’nin Cadılar Bayramı’nın sonunda kazandığı tatmin duygusunu hissetti. Ama hikayeyi sürdürmek için Michael kurtulduğu için o tatminin yenilmesi ve o balonun patlaması gerekiyor.”

Laurie, bir hastane yatağında -isteksizce ve sonra karşı gelerek- yatarken sonunda Michael’ın ölmediğinin dehşet içinde farkına varıyor. Bu kez onunla tek başına savaşmayacak. Curtis şöyle anlatıyor; “Son hikaye Laurie’nin hikayesiydi. Bu film, Laurie’nin neler olduğunu düşünerek merkezde yer aldığı kasabanın hikayesi. Bunu tekrar tekrar bir nakarat gibi söylüyor. “Bu nasıl oldu? Bu nasıl oldu?”

Yaralarının getirdiği kısıtlamalarla tüm gücünü ve yaşam gücünü kızı Karen’a (Judy Greer) ve torunu Allyson’a (Andi Matichak) aktarmalıdır. Curtis devam ediyor; “Laurie, tutkuyu, savunmayı ve şiddeti ilk filmin son dakikasında dönüştürüp aktarıyor. Kızını ve torununu savaşçılara dönüştürüyor. Artık ona inanıyorlar. Artık onunla aynı yoldalar. Meşale iletiliyor.”

Şöyle devam ediyor; “Laurie artık iyileşecek ve girdabı oluşturan güç olmak yerine girdabın merkezinde yer alacak. Son filmin tamamı bir travma incelemesiydi. 40 yıl sonra birine ne oluyor? Ama Laurie, 1978’deki tek kurban değildi. Kasabada Michael Myers travmasını çeken birçok kişi vardı.”


Curtis’in Laurie’nin enerjini ve odağını Cadılar Bayramı Öldürür’e aktarımını izlemek yapımcılar için şaşırtıcı olmuş. Blum şunları söylüyor; “Jamie’nin şaşırtıcı yanı çok akıcı bir şekilde 2018’in Cadılar Bayramı filmindeki silahlı savaştan Cadılar Bayramı Öldürür’deki topraklayan güç olmaya geçişi. Bu filmin büyük bölümünde üzerinde hastane önlüğü var ve her zamanki gibi belalı biri. Laurie olarak her hareketi, her bakışı ‘Size geldiğini söylemiştim, kanamam olabilir ama bu canavarı öldürmeniz için son nefesime kadar hepinize yardım edeceğim.’ mesajının altını çiziyor.”

Curtis için Laurie’yi oynama onuru, filmlerin tüm dünyadaki hayranlara verdiği neşeye eşitmiş. Şunları söylüyor; “Bu filmleri seven herkese “Cadılar Bayramı’nın kutlu olsun” diyorum. Umarım evime gelmezsiniz çünkü kapıyı açmayacağım. Ön tarafa bir şeker çantası bırakırım ve genelde gecenin sonunda hepsi oradadır. Sanırım bu kimsenin yaşadığım yeri bilmediği anlamına geliyor. Bu da iyi. Hepinize mutlu ve güvenli bir bayram dilerim. Size teşekkür ediyorum.”


Karen : Judy Greer


Karen, Cadılar Bayramı filminin büyük bölümünü annesi Laurie’yi (Jamie Lee Curtis), canavar kocasını öldürdüğünde Michael Myers’ın dehşetini çok acılı bir biçimde öğrendiğinde aşırı tepki verdiğine ikna etmeye çalışarak geçiriyor. Michael’ın aileden birini daha almasını reddeden Karen, Laurie’yi ve kendi kızı Allyson’ı (Andi Matichak) korumak için ölümüne savaşacaktır.

Bir kez daha Judy Greer tarafından canlandırılan Karen, Cadılar Bayramı Öldürür’de olayların başını çekiyor. Haddonfield’ın kana susamış çetesinin dikkatini dönüşümlü olarak dağıtıyor ve kendisi öfkeyle doluyor. Greer şunları söylüyor; “Çekimin bu kadar yoğun ve ürkütücü olacağını beklemiyordum. Akamı döndüğüm ve çetenin beni ezip geçecek gibi bana doğru koştuğu bir sahne vardı. O kadar insanın size doğru bağırarak, yüzlerindeki o öfkeli ifadeyle geldiğini görmek dehşet vericiydi. Sinirim bozuldu ve gerçekten ağladım çünkü çok korkunçtu. İşe yaradı!”

Karen, bu bölümün başlamasından sadece saatler önce kaybettiği için kocasını Michael’ın elinde kaybettiği için yeniden ayağa kalkmak zorunda kaldığı için kaybının yasını tutacak vakti olmuyor. Karen’ın duygusal durumunun farklılıklarını ve zorluklarını yönetmen David Gordon Green’le konuşmuş. Greer şunları söylüyor; “Karen’ın annesini hastaneye yatırdığı bir an vardı. Laurie ameliyatta, Karen da ellerindeki kanı yıkıyor. Orada kocasının ölümünü anlamaya başlıyor ama tam olarak sindiremiyor. Çok zordu çünkü aynı geceydi. ‘Kocam öldü ama adam hala dışarıda. Annem ölüyor ve şimdi kızım kayıp’ dediğim bir noktaya gitmeliydim. David’e sürekli daha önce hiç bu kadar çok şeyi birden oynamak zorunda kalmadığımı söyleyip durdum. Her sahnede korkuyu, kaybı, yası ve üzüntüyü oynuyordum.”

Jamie Lee Curtis, yönetmen Green ile Greer arasındaki etkileşime çok şaşırmış. Hiç beklemediğiniz bir şey. David’in çalışma şekli çok farklı. İki sahnemizde, hastaneye geliş ve Karen’ın acil odasına geri gitmemesi için kendisini engelleyen kadınla konuştuğu basit sahnelerdi. David tekrar edip durdu. Judy’yi tekrar tekrar zorladı, yeni bir şey çıkarmak için ona replikler verip durdu.”

“Sonunda ben sedyedeydim ve sadece dinliyordum. David, 10 dakika boyunca onu zorladı. Ben sanki opera dinliyor gibiydim. Travama inanılmaz olduğu gibi çok duygusal ve çok inanılmaz oldu. Doğrusal değil, net değil. Nasıl konuşacağınızı bilmiyorsunuz. Kimse repliklerini söylenmeleri gerektiği şekilde söylemiyor. Kelimeler çıkmıyor. Ama David onu yönlendirdi ve bunu oraya giremeyen oyuncularla yapamazsınız. Başaramazsınız.”


Allyson : Andi Matichak


Laurie’nin torunu olsa da Allyson, Cadılar Bayramı’nın ilk bölümünü romantik sevgilisi Cameron Elam (Dylan Arnold) ile geçiriyor. Arkadaşı gözleri önünde öldürüldüğünde Michael Myers’ın döndüğünü ve Laurie’nin (Jamie Lee Curtis) deli olmadığını fark ediyor. Artık Laurie’yle ve annesi Karen’la (Judy Greer) birlikte cehennemi yaşamış olan Allyson babası Ray’i öldüren ve şimdi gözlerini ailesinin geri kalanına dikmiş olan yaratığı yok etmeden durmayacaktır.

Alyson rolünü tekrar canlandıran Andi Matichak, yapımcıların detaylara ve Haddonfield sakinlerine odaklanma biçiminden çok etkilenmiş. “Bunu daha önce hiç görmedik, diye düşündüm. Cadılar Bayramı’nın hikayesi, Michael ile Laurie’nin hikayesine çok bağlı ve bu, birçok açıdan çok gerçek. Bu film, dünyayı genişletip evrende bu ailenin etrafında olanların gerçekliğini gösteriyor. Ayrıca orijinal filmin sevilen ve aynı zamanda Laurie’yle bağı olan karakterlerini alıyor ve ortaya çıkarıyor.”

Matichak şöyle devam ediyor; “Kasabada, Michael korkusu taşıdıkları için bir incinme ve acı var. Bu da onun bir tepkisi. Sonunda herkesin sabrı taşıyor ve harekete geçiyorlar. 40 yıldır bu hikayeyle ezilmişler ve şimdi o geri dönmüş. ‘O bir kişi, ama biz çok kişiyiz. Gidip yapalım şu işi.’ Diyorlar.”

Kamera önünde annesini canlandıran Greer, Matichak’ın zihinsel ve duygusal gücünden etkilenmiş. “Andi, ailesini korumaya odaklanmış birini çok iyi oynuyor. Ben kendime sürekli bir buçuk yıl önce çektiğimiz olayların sadece iki saat sonrasından başladığımızı hatırlamak zorunda kaldım. Andi, babasının öldüğünü, büyükannesinin hastanede olduğunu ve ailesinin dışarıdaki o adamı öldürmek zorunda olduğunu kısa sürede sindirmek konusunda çok iyi iş çıkardı. “Bunu yapacağım ve yoluma hiçbir şeyin çıkmasına izin vermeyeceğim.” tarzında yaklaşıyor.”

Curtis, Matichak ve Greer’ın canlandırdığı annesinin ilk filmdeki rollerinden sonra yeni bir enerji ve güç almalarına hayran kalmış. “Bu oyuncuların ikisi de olağanüstü. İkisi de çok yükselecek. Bu büyük ölçüde onların filmi. Bunu görmek heyecan verici çünkü bu iki karakter sadece günlük hayatlarını yaşıyorlardı. Tıpkı Laurie’nin ilk Cadılar Bayramı’nda kendi günlük hayatını yaşadığı gibi.”


Memur Frank Hawkins : Will Patton


Will Patton’ın oynadığı Memur Hawkins’i son gördüğümüzde Michael Myers’ın psikiyatrı Dr. Sartain tarafından bıçaklamış ve kan kaybediyordu. Cadılar Bayramı Öldürür’de Allyson’ın sevgilisi Cameron (Dylan Arnold) yanlışlıkla olay yerine geldiğinde hızlı düşünerek Hawkins’in hayatını kurtarıyor. Dylan Arnold şöyle anlatıyor; “Özel Efektler tasarımcısı Chris Nelson, Will’in kan fışkıran boynu için müthiş bir teçhizat kurdu. Atkımı çıkarıp turnike yaparak kanamayı durdurmam gerekti. Will’le çalışmak harikaydı. Çok iyi bir oyuncu ve hayatını kurtardığım anlar, beni yönlendirmeleriyle çok gerçekçi bir acil durum oldu.”

Memur Hawkins ve Laurie Strode da hastaneye birlikte gidiyorlar. Hawkins, sadece yaralarının değil suçluluğunun da acısını çekiyor. 2018 Cadılar Bayramı’nda ortaya çıktığına göre 1978’de Hawkins’in eline Michael Myers’ı öldürme fırsatı geçmiş ve öldürmemişti. Jamie Lee Curtis şunları söylüyor; “Bu filmde bu ele alınıyor. Film geçmişe dönüyor ve o gece Hawkins’e ne olduğunu gösteriyor. Bu da kimsenin beklemediği bir başka açı. Yapımcılarımızın orijinal filme bağlanmak için ne kadar ileri gittiğini gösteriyor.”


Genç Hawkins : Thomas Mann


Senaryo yazarları Scott Teems, Danny McBride ve David Gordon Green için Carpenter’ın ufuk açan 1978 filmine başka bir açıdan bakmak büyüleyici olmuş.  Filmin sonunda Dr. Loomis, Michael Myers’a ateş eder ve Myers sırt üstü balkondan aşağı düşer. Loomis, aşağı çimenlere bakar ve katil orada değildir. Cadılar Bayramı Öldürür’deki olaylar ondan sonra olan olaylardan başlıyor. Dakikalar sonra Michael’ı yakalamaya çalışan genç polis memuru Hawkins’le ve Haddonfield emniyetindeki ortağıyla tanışırız. Tahminen, Michael, Loomis’in elinden kaçtıktan sonra çimenlerden kaçıp gitmiştir ve şimdi banliyöde dolaşmaktadır. Şimdi tüm Haddonfield emniyeti, o mahallelere inmiştir ve biz de gecenin içinde onları takip ederiz.

Geniş kitleler tarafından Ben, Earl ve Ölen kız filmiyle tanınan Thomas Mann, Cadılar Bayramı Öldürür’deki geçmişe dönüş sahnelerinde Genç Hawkins’i canlandırıyor. “Cadılar Bayramı Öldürür’ün sevdiğim yanı, zaten bildiğiniz hikayeyi genişletmesi ve seri boyunca gördüğünüz diğer karakterlere ait daha fazla geçmiş hikaye eklemesi. Zaten orada olan her şeyi daha da derinleştiriyor.”

Yapımcılar, Mann’ın olgun Memur Hawkins’i canlandıran Will Patton’ın davranışlarını kısa sürede çalışıp uygulamasından çok etkilenmiş. Yapımcı Bill Block şunları söylüyor; “Thomas sadece Will’i taklit etmiyor. Thomas’ın Hawkins karakterini tümüyle sahiplenirken Will’in ruhuna bürünme yeteneği de var. Saf şeytanla yüz yüze geldiğinde tüm eğitiminin, hazırlığının boş olduğunu fark eden bir devriye polisi. Bu kuşkuyu Thomas’ın gözünden görüyorsunuz. Hawkins’i çok saf ve kibar ama aynı zamanda kurallara göre oynamayan biriyle ne yapacağını anlayamayan ve öldürememiş olmaktansa öldürülmeyi tercih eden biri olarak canlandırıyor. 


Tommy Doyle : Anthony Michael Hall


Tommy Doyle, Michael Myers’ın 1978 cinayet serisinden kurtulan ve her Cadılar Bayramı’nda bir barda buluşan dört kişiden biridir. O zamanlar genç bir çocuk olan Tommy ile Lindsey Wallace (Kyle Richards) Michael bebek bakıcıları Annie Brackett’ı öldürdüğünde evdelermiş. Bu yıl, kurtulan dört kişi Michael’ın geri döndüğünü öğrendiğinde Tommy, 40 yıldır kendilerine dehşet salan canavarı nihayet öldürmek üzere grubun ve sonunda tüm Haddonfiled’ın başını çekiyor. 

Bildiğini okuyan Tommy’yi canlandıran ise Anthony Michael Hall. Dünyanın Michael Myers’ı tanıdığı kadar süre kadar uzun bir kariyeri olan Hall role, sadece zincirini koparan bir çetenin lideri karakterine değil aynı zamanda izleyicilerin dehşete kapılmayı sevmeleri nedeniyle çekilmiş. “İnsanların korkmayı neden sevdiği gibi daha geniş bir soruya yol açıyor. Sinemada korku nedir ve izleyiciler için bunun anlamı nedir? Bence bu eğlence treni kadar basit. İnsanoğlunda içten gelen, eğlence trenine binmenin verdiği adrenalini yaşamak isteği vardır.”

Tommy, intikam duygusuyla ve Laurie Strode ile Lindsey Wallace’ı koruma arzusuyla hareket ediyor. Hall şunları söylüyor; “Bu Laurie’nin dünyası ama Tommy’nin tüm odağı intikam. Filmin başlarında hepimizin bir blues barında takıldığımız ve Tommy’nin Michael’dan kurtulan arkadaşlarını bardaki diğer insanlara tanıştırdığı bir bölüm var. Laurie ve Lindsey’i koruma duygusu çok açık. Toplumda uyandırdığı duyguları bildiği halde Michael Myers’dan intikam alma isteği de öyle. Ayrıca bu karakterlere 40 yıl sonra yeniden ortaya çıkarlarken tekrar hayat vermeye çalışıyorduk.”

Michael’dan kurtulan Lonnie Elan’ı canlandıran Robert Longstreet, Hall’dan çok etkilenmiş. “Hayatım boyunca onu izledim. Bir anda kameraların sana dönmesi ve kahramanım olan bu adamın gözlerine bakmak çok ürkütücüydü. Ama o çok hoş karşıladı.”

Longstreet, Hall’un kendi acı dolu anılarına girmesine izin veren kafadar biri olduğunu görmüş. Tomie ile Lonnie arasındaki duygusal sahneden önce Hall, Longstreet’e babasının beyin kanserinden öldüğünü söyledi. Benimki de öyleydi. Deneyimlerimiz çok benzerdi. Bana gözlerinde yaşlarla öyle içten baktı ve ben de hemen ağlamaya başladım. İkimizi de o sahneye girmeden önce hazırlayan çok cömert bir hediye oldu. Bir oyuncunun bugüne kadar bana yaptığı en güzel şeylerden biri oldu.”



Cameron Elam : Dylan Arnold


1978 Cadılar Bayramı’nda küçük bir çocukken Michael Myers’dan dehşetle kaçan Lonnie Elam (Robert Longstreet)’ın oğlu olan Cameron, Laurie Strode’un torunu Allyson’ın (Andi Matichak) toy erkek arkadaşıdır. 2018 yılındaki Cadılar Bayramı’nda Allyson ve Cameron, okul dansına zıt cinsiyetlere bürünerek Bonnie ve Clyde kılığında gitmişlerdir. Ama Allyson, dansta başka bir gençle öpüştüğünü gördüğü Cameron’ı terk etmiştir. Cameron’ı yeniden canlandıran oyuncu Dylan Arnold, kötü bir kostüm şansıyla Cadılar Bayramı Öldürür’ü de Bonnie kostümüyle canlandırıyor.

Cadılar Bayramı Öldürür filminde Cameron, Allyson ve Cameron’ın babası Lonnie, Michael Myers avına katılırlar ve deneyimler Cameron’a babası hakkında yeni bir bakış açısı kazandırır. Arnold şunları söylüyor; “Cameron, babasından ve kasabadaki hikayelerden efsaneleri duymuştur. Ama muhtemelen ‘babam delinin teki, o zamanlarda dokuz yaşındaymış. Dokuz yaşındaki çocuklar çok şey görür.’ Diye düşünmüştür. Yine de aklında babasının ve Allyson’ın güvenliği önceliklidir. Babasını gururlandırmak ve Allyson’la barışmak için elinden gelen her şeyi yapmak istemektedir.”

Arnold’ın kamera önündeki babası, genç oyuncunun filmden önce aralarında bir aile bağı oluşturmak için çabalarını takdir ediyor. Longstreet şunları söylüyor; “Dylan, kasabaya geldiğimde beni arayıp “Bunu konuşalım, bir araya gelip çözelim” dedi. Genelde bunu yapan ben olurum. Ama bu filme gözüm korkarak gelmiştim çünkü Cadılar Bayramı’nı çok sevdim. Andi ile onun telefon numaramı alıp aramaları dünyanın en tatlı hareketiydi. Yardımları beni daha insani bir boyuta taşıyan bir rahatlık sağladı.”


Lonnie Elam : Robert Longstreet


Her yıl, ortak travmalarını konuşmak için bir araya gelen destek grubunun bir üyesi olan Cameron’ın babası Lonie, katilin elinden zor kurtulduğu 1978’deki talihsiz geceyi unutamamış. Lonnie’nin kurbanlardan biri olmamasının tek nedeni Dr. Loomis’in Myers’ın Lampkin Yolu’ndaki eski evlerinin dışında, Lonnie tam da arkadaşlarının alaylarını dinleyerek kendi başına yürümeye çalıştığında çalılardan çıkarak kendisi korkutması olmuş.

David Gordon Green, Danny McBride ve Scott Teems, Longstreet’i uzun zamandır tanıyorlarmış ve hayallerindeki kadroyu konuşurken listelerinin en üstü sırasında yer almış.  Teems şunları söylüyor; “Robert, eski bir arkadaşımız. Harika bir oyuncu. Bazen çok kısa aralıklarla aksi, alaycı, oyuncu, üzgün, kötü, sevecen, sinirli ve hassas olabilir. Kocaman bir köpek yavrusu gibidir. Çok duygusaldır ve bu da onu bugün çalışan en heyecanlı oyunculardan biri yapar. Öngörülemez.”

Longstreet, yapımcıları Lonnie için özellikle komik bir bölüm yazmaları için esinlendirmiş. Teems şunları söylüyor; “Lonnie için Allyson’ın babasıyla peyote kaktüsü kullandıkları bir anısını anlattığı küçük bir konuşma yazdık. Küçük bir an ama o konuşmayı Robert’ın yapacağını bilmek biraz daha eğlenmemize, biraz renk katmamız olanak verdi. Çünkü bunu başarabileceğini biliyorduk.”

Longstreet, süreçte sette yeni hayranlar edinmiş. Andi Matichak şunları söylüyor; “Kendisi için ne kadar iyi konuşsam az gelir. Robert’la çalışmak çok keyifliydi. Dylan’la ikimiz onunla çok güzel zaman geçirdik. İnanılmaz bir tavrı var. Çok yetenekli ve çok çalışkan.”


Lindsey Wallace : Kyle Richards 


Tüm dünyadan izleyiciler Kyle Richards’ı Bravo’nun Beverly Hills’in Ev Hanımları’nın hikayeleştirilmiş yayınıyla tanıyor olsalar da kendisi uzun metrajlı filmler de ve televizyonda da başarılı bir oyuncudur. John Carpenter’ın Cadılar Bayramı filminde Tommy Doyle ile birlikte bebek bakıcıları Annie Brackett’ı öldüren Michael Myers’dan kaçan küçük, cesur kız, Lindsey Wallace olarak rol aldığında daha sekiz yaşındaymış. 1978’de, o küçük yaşta Richards, kariyerinde on rol canlandırmış bile.

David Gordon Green, Cadılar Bayramı Öldürür için 1978 filimden olabildiğince çok kişiye yer vermek istemiş. Bu yeni filmde, küçük yaştaki karakterlere neler olduğunu ve Myers’ın seri cinayetlerinin hayatlarını nasıl şekillendirdiğini öğreniyoruz. Lindsey, 1978’İn olaylarından kurtulanlardan oluşan bir kendine yardım grubu kurmaya yardım etmiş. İletişimde kalmışlar ve birbirlerine destek vermişler. Laurie’nin de bu grubun bir ğarçası olduğunu hissediyoruz ama kendisini onlardan uzak tutmuş.

Green, Lindsey rolünü tekrar canlandırması için Richards’a ilk teklif götürdüğünde bir de uyarıda bulunmuş. “David’le bir araya geldiğimde bana ‘Bu filmde çok önemli bir sahne var. Kabul etmeden önce senaryoyu okumalısın dedi. Michael Myers tarafından kovalanırken bir bataklığa gireceğimi öğrendim. David bana rahat bir şekilde ‘timsahlar olabilir. Şüpheliyim ama olabilir.’ Dedi. Kuzey Carolina’ya gittiğimde çok heyecanlıydım. Herkes bana ‘yılanlar konusunda daha çok çok endişelenmelisin’ demeye başladı.”

Richards, Green’in karakterini sahiplenmesinden dolayı heyecan duymuş. “David, Lindsey ne derdi? Ne düşünüyorsun? Michael’a ne derdin? Diyordu. Daha önce beni böyle yöneten bir yönetmenim hiç olmamıştı. Çok eğitici bir deneyimdi.” Aynı şekilde yıllar içinde iletişimi sürdürdüğü eski rol arkadaşı Jamie Lee Curtis’i de sette paha biçilmez bulmuş. “Jamie çok destekleyiciydi. Bana hemen mesaj attı ve ‘Bunca yıl sonra tekrar birlikte rol alacağımız için çok heyecanlıyım.’ Dedi. Ben de rol alacağım için sevinmesi bana çok iyi hissettirdi.”

Curtis’e göre Haddonfield’ı Richards olmadan yeniden ziyaret etmek imkansızmış. “Kyle artık yetişkin bir kadın, muhteşem bir kariyeri var. Hayatı boyunca olduğundan daha da güzel. Eğlence sektörünün o kadar içindeki Kyle Richards’ın Lindsey’i tekrar canlandırmaması imkansız olurdu. Bir şey ifade etmezdi.”


Marion Chambers : Nancy Stephens


O talihsiz gecede Smith’s Grove Akıl Hastanesi’nden kaçışından sonra Michael Myers’ın elinden kurtulan ilk kişilerden biri olan Marion Chambers, Dr. Loomis’in güvenilir psikiyatri hemşiresidir. Shape’e bakanların çoğunun saf şeytanın gözlerinin içine baktığını birçok kişiden daha iyi anlamıştır.

Marion rolünü yeniden canlandıran kişi ise ilk olarak Carpenter’ın 1978’deki filminde rol alan Nancy Stephens’dan başkası değilmiş. Her Cadılar Bayramı’nda rahatlamak için buluşan ve Michael Myers’ın elinden kurtuldukları için ve kaybettiklerinin acısı yüzünden için suçluluğu duyan kurtulanlar kulübünün üyesi olan Marion, onca yıl önce Dr Lommis ile kendisinin Michael’ı yolundan çeviremedikleri için Haddonfield’ı yüz üstü bıraktıklarını düşünmeden edememiş. 

Stephens için onca yıl sonra Jamie Lee Curtis ile yeniden bir araysa gelmek çok duygu dolu olmuş. “Jamie Lee ve ben makyaj karavanında karşılaştık ve ikimiz de kocaman ve uzun uzun sarıldık.  Birbirimize bakıp güldük çünkü 40 yıl sonraydı. Burada, bir kez daha Cadılar Bayramı serisinde olacağımız kimin aklına gelirdi. Hiçbir şey söylemeye gerek yoktu. Bunları düşünmemek imkansızdı. Cadılar Bayramı 1 ile 2 arasındaki yıllarda görüşmüştük çünkü çocuklarımız Los Angeles’ta aynı okula gitti ama yeniden birlikte sette olmak müthişti.”

David Gordon Green yönetiminde Marion rolüne dönmek reddedilemeyecek bir lütuf olmuş. Stephen şunları söylüyor; “Bunu hayranların sevdiğini bildiğimi oturmuş bir karakterle yapabilmek çok kışkırtıcıydı. David, büyük bir artıydı çünkü çok yeteneklidir ve diğer filmlerinin büyük hayranıyım.”


Civilian Brackett : Charles Cyphers


O dönemde şerif olan Civilian Brackett, kızı Annie’yi 1978 yılı Cadılar Bayramı gecesinde kaybettiğinde karısıyla asla iyileşemeyeceklerini düşünmüş. Hikaye edilmiş karakter oyuncusu Charles “Chuck” Cyphers, John Carpenter’ı 13. Bölgeye Saldırı’da birlikte çalıştıklarından beri tanıyormuş. Cyphers beyaz perdede Dr. Loomis’le birlikte ilk göründüğünden beri bu sert polis karakterle kalıcı bir şekilde ilişkilendirilmiş. Nancy Stphens gibi Cyphers da Cadılar Bayramı yapımcıları yıllar sonra bu karakterlere tekrar döndüğünde biraz şaşırmış. “Bu pek sık olmaz. Hala Los Angeles’ta olan birkaç arkadaşım ‘İnanamıyorum.’ Dedi. Ben de inanamıyorum, dedim. Ama işte buradayım ve Jamie Lee’yle tekrar çalışmak çok keyifliydi.”

Jamie Lee Curtis için birçok eski dostun yeniden bir araya gelmesi onun için hep etkileyici olmuş. “Chuck’ı buraya ilk geldiğim gün makyaj karavanında gördüm. Ağlamaya başladım. Lindsey’i gördüm, ağlamaya başladım. Filmde bir arada olmamamıza rağmen Marion’ı gördüm ve çok güzel bir şekilde yeniden bir araya geldik. Çünkü bu nasıl mümkün olabilir? 41 yıl sonra Wilmington’da aynı karakterler hakkında bir film yapıyoruz. Muhteşem bir şey.”

Yapımcı Bill Block, David Gordon Green’in hayranlara verdiği hediye konusunda ekibin ve oyuncuların düşüncelerini özetliyor; “Bu olağanüstü oyuncuların geri dönmeleri için ikna etme işini David’e bırakın. İlk filmi izleyip David, Scott ve Danny’nin bu karakterlere duyduğu tutkuyu, anlayışı görmemek imkansız. Brackett’in kaybına ve bu kaybın bulunduğu toplumu korumak için yemin etmiş ama kendi kızını koruyamamış bir adamın ruhuna neler yaptığına gerçekten önem veriyorlar.  Hayatları boyunca bu karakterlerle bağları olan oyuncular geri gelerek bizi onurlandırıyor. Bu olağanüstü hikaye anlatımının ve David’in benzersiz enerjisinin kanıtıdır.”


Oyuncu Topluluğu : Haddonfield’ın Unutulmaz Sakinleri


Cadılar Bayramı Öldürür de tüm Cadılar Bayramı filmleri gibi merkezine Laurie Strode ile Michael Myers’ı alıyor. Ama filmde tasarım olarak da unutulmaz yardımcı karakterler yer alıyor. Şerif Bakaer rolünde Omar J. Dorsey (Queen Sugar), artık Myers ailesini evinde yaşayan, emlakçı çift Küçük John ve Büyük John rolünde Michael McDonald (Ajan) ve Scott MacArthur (The Righteous Gemstones), SOndra rolünde Diva Tyler (Cadılar Bayramı) ve filmin inşaat koordinatörü Tom Jones Jr. filmin geçmişe dönüş sahnelerinde Dr. Loomis rolünde çifte görevle yer alıyor.

Bu yardımcı roller arasında 2018’deki Cadılar Bayramı’nda kısa bir an için gördüğümüz ve yönetmen David Gordon Green’in daha çok görmek istediği bir çift de yer alıyor. Şunları söylüyor; “İlk filmde çok küçük rolleri olan iki oyuncu vardı.” O iki karakter Vanessa (Carmela McNeal, Being Mary Jane) ve Marcus (Michael Smallwood, The Righteous Gemstones), Michael Myers’la ilk karşılaşmalarında güç bela kaçan genç bir çifttir. “Tek bir cümle söylüyorlar sonra arabalarına biniyorlar. Ama gece çekim yaparken ne kadar istikrarlı ve keyifli olabildiklerini gördüm. ‘Biraz büyütelim ve onlara bir şeyler daha verelim’ dedim. 2018 filminde bir gecelik çalışmadan sonra onları gönderirken ‘Devam filminde size yer açacağım çünkü çok iyisiniz’ dedim.” Sözünü tutmuş ve dediğini yapmış.



SHAPE  


James Jude Courtney ve Nick Castle : Michael Myers’ın Adamları


Shape/Michael Myers rolü ilk olarak karakteri, eski dostları John Carpenter ve ilk Cadılar Bayramı’nın yapım tasarımcısı Tommy Wallace ile birlikte beyaz perdeye aktaran benzersiz Nick Castle tarafından ortaya çıkmış. Jamie Lee Curtis şunları söylüyor; “Cadılar Bayramı’nın orijinal üçlüsüydüler. Film okuluna birlikte gitmiş arkadaşlardı ve ayrıca Coup de Villes adında bir müzik grubundaydılar ve Laurie’nin fiziksel örneği olan Debra Hill’le birlikte bir film yapmışlardı.” 

Castle’ın yazar/yönetmen olarak kariyerinde, New York’tan Kaçış, Kalbini Dinle ve Kanca gibi modern klasiklerin yazımı yer alıyor ve Son Yıldız Savaşçısı gibi sevilen filmleri yönetmiş. 2018’in Cadılar Bayramı filminde ve Cadılar Bayramı Öldürür de konuk oyuncu olarak Shape rolünü canlandırmayı kabul etmiş. Ama görevi resmen, Shape rolünde kendi payına düşeni yapan yakın arkadaşı, ünlü dublör ve oyuncu Jude Courtney’e devretmiş.  


Zaman ve karakter yansımaları konusunda cömert davranan Castle, yapımcılara ve Courtney’e önemli hareketlerinin talimatlarını vermiş. Örneğin Michael Myers’ın 90 derecelik açıyla oturuşu ve David Gordon Green’in hikaye anlatımına bağlı ufak detaylar gibi.

Courtney 2018’in Cadılar Bayramı’nda rolü devraldığında Castle’ın Shape’in fizikselliğine kattığı enerjiyi yakalamak istemiş. ÇUnları söylüyor; “Nick size ‘İçeri girdim…’ diyecektir. Ama hayır. Nick’İn filmografisine bakarsanız dahiyane bir yaratıcı olduğunu görürsünüz. İçgüdüsel olarak yaptığı John Carpenter ve Debra Hill’in hayal ettiklerini alıp şekil vermek ve bedeninde belli bir şekilde hareket etmesine izin vererek o enerjiyi yaratmaktı.”

Courtney, Green’le buluşmaya hazırlanırken 1978 filmini izlemiş. Şunları söylüyor; “Bir sahnede Nick, arka bahçede sol kameradan sağ kameraya doğru yürüyordu. Ben de enerjik olarak yarattığı şeye ulaşmaya çalışıyordum. Kafamda ‘Tamamdır’ dedim. Hiç not almadım. Bu karakterin ne olduğu hakkında ya da yaptıklarını neden yaptığı konusunda hiçbir sol beyin algısına sahip değilim. Bu karakteri canlandırmayı tamamen bitirdikten sonra bunu düşüneceğim.” 

Yapımcı Malek Akkad, dehşet veren Shape’i bunca yıldır canlandıran iki oyuncuya övgülerini sunuyor. “Jim çok iyi. Onu herkes sevgili Nick’in sevdiği kadar çok seviyor. Herkese dehşet saçan bu canavarı en havalı, en iyi iki adam oynuyor. Maskelerini çıkardığınızda ne kadar muhteşem insanlar olduklarını görmek inanılmaz. Sonra maskelerini taktırın ve gidip birkaç kişiyi öldürürler.”


Bir Canavar Yaratmak : Haddonfield’in Kayıp Oğlunu Canlandırmak


Cadılar Bayramı hayranlarının bildiği gibi Michael Myers kurbanlarından gerçek üstü sanat yaratabilir. Bazen bir mezar taşını yatak odasına taşımak ve bir kurbanın yanına oymak olabilir. David Gordon Green şunları söylüyor; “Bazen bir akvaryuma balkabağı feneri koyup kurbanı bir çarşafla örtebiliyor. Carpenter’ın filminde kendi üstüne çarşaf örtüp gözlük takmıştı. Bazı cinayetlerinde mizah ve tasarım anlayışı var ve her zaman oyuncu bir yanı var. Bunlara ve bir insan kafatasını oyup balkabağı feneri yapacak zamanı olmasına şaşırıyorum. Ama her zaman eylemlerini gizlemek için yeterli aralığa ya da benzer bir hareketi olduğunu düşünüyorum.”

Green her şeyden çok Carpenter’ın filminde temeli atılan Michael mitolojisini onurlandırmak istemiş. “Onu yemek yerken görmek istemiyorum. Tuvalet molası verdiğini görmek istemiyorum ve sanat yaparken görmek istemiyorum. Tasarımlarının sonuçlarını görmek istiyorum ama perde arkasını fazla görmek istemiyorum. Neden öldürdüğünü öğrenmek istemiyorum. İnsanların sorduğu, konuştuğu ve tartıştığı birçok soru var ve eğlencenin bir bölümü de oradan geliyor.”


Özel Efektler Makyaj Süpervizörü Christopher Nelson, Michael Myers’ın maskesinin bakıcısı olma görevini çok ciddiye almış. Ünlü maskenin her kırışıklığını her saç telini ve canavarın kamera önündeki her cinayetini denetleme görevini üstlenen Nelson’ın sayabileceğinden daha fazla savaş hikayesi var.

Cadılar Bayramı Öldürür için hem bir maske yapmak hem de 1978’de yapılan maskeye (deha Don Post’un Kaptan Kirk maskesi uyarlaması) rakip olabilecek derecede olması görevini üstlenen Nelson, aslında ucuz bir Cadılar Bayramı kostümü yaratmak için özenli bir süreç yaşamış. “Aldatıcı bir şekilde basit ve farklı bir heykeli yeniden yaratmamız gerekiyordu. Hep kusursuz olması için ve kusurlar için uğraşırız. ‘78 yılı maskemize bakınca değiştirmek istediğim şeylerden biri de daha kusurlu olmasıydı Ona bakıp fazla kusursuz diyordum. Ama onunla gerçekten gurur duyuyorum.”

“Don Post’un maskesinin fotoğraflarına dayanarak Kaptan Kirk’ün maskesinin kalıbını çıkardık. Sonra değiştirip Shape’e dönüştürmeye başladık. O maskede çoğu kişinin bilmediği ya da dikkat etmediği küçük detaylar var ve onlardan biri olmasa paramparça olur. Her detayın olması gerekir. Gözlerin kenarları gölgeli. Ağzın kenarında küçük bir hava kabarcığı var. Yanakların gölgelenme şeklini ve asimetrik kalıbı düşünmeniz gerekir. Maskenin Nick Castle’daki duruşuna göre kıvrılma şeklinden hiç söz etmiyorum bile.”


Tarihteki en simgesel çehrelerden biri üzerinde çalışmak yetmezmiş gibi Nelson’ın ekibinin bir görevi de Shape’in Cadılar Bayramı Öldürür’deki her saldırısının makyajını yapmakmış. Nelson şunları söylüyor; “Bu filmde cinayetler daha büyük ve daha fazla. Yedi haftalık çekim takvimimizde bu biraz zorlayıcıydı. Makyaj efektleri de uzun sürdü. Çok kesin bir bilim ve sonucun iyi olması için zaman vermeniz gerekir. Sihirli numaranın belli bir şekilde ve belli bir açıdan çekilmesi gerekir. İzleyiciler önünde bir illüzyon yaratan sahnedeki bir sihirbaz, izleyicinin   izin vermez.”

Sette stres yaratan sadece Shape’in görünümü ve hareketi veya Haddonfield’a atılan sayısız cesedin görünümü değilmiş. Courtney, deneyimli tehlikeli sahne koordinatörü Airon Armstrong’un (Netflix’te Jessica Jones) zorlu denetiminde, Shape olarak her hareketinin ve acımasız cinayetin güvenli olmasını sağlamış. “Michael Myers’ın cinayetlerinden her birinin kendine özgü bir karakteri var. Ben de bunu kimin öldürdüğü, kimin öldürdüğü konusuna entegre etmeye çalıştım. Ya da bazen belirli bir acımasız, absürd, soyut bir tepki için her şeyi farklı bir yöne götürürüz.”

Green, Shape’in hareketleriyle ilgili her karara Courtney’i de dahil etmiş. Courtney şunları söylüyor; “Kaç kere David’in yanına gittiğimi ve onun “Shape, bunu düşünüyordum, ne dersin?” dediğini sayamam bile. David her zaman Cadılar Bayramı’nı yapma evreninde herhangi bir yerden, her an gelecek olan farklı fikirler, yaratıcı çıkışlar arayışındaydı.”



YAPIM TASARIMI


Wilmington, Haddonfield Oluyor : Sahneler ve Uygulamalı Yerel Mekanlar


Görevine geri dönen yapım tasarımcı Richard A. Wright, Green’in ilk sinema filmi olan 2000 yılındaki George Washington filminden itibaren her filminde David Gordon Green’le birlikte çalışmış. 2018 yılı Cadılar Bayramı filmi için Wright ve ekibi Haddonfield, Illinois’yi Charleston, Güney Carolina içinde ve etrafında yaratmışlar. Cadılar Bayramı Öldürür için de tekrar tekrar yapmaları gerekmiş, bu kez Wilmington, Kuzey Carolina’da. 

Wright’ın ustaları, sadece Myers ailesinin evini inşa etmekle kalmamış, aynı zamanda Laurie ve Hawkins’İn tedavi gördüğü Haddonfield Hastanesi’ni de inşa etmişler ve aynı zamanda 2018 filminin son olaylarını yeniden canlandırmak için büyük bir yapısal yangını da uygulamışlar. Green şunları söylüyor; “Çok hırslı ve mantık ağırlıklı bir film oldu. Çok fazla hazırlık ve düşünce var ama bunu başaracak doğru ekibe sahiptik.”

Yönetmen 40 yıllık hikayeyi geri getirmenin Wright sayesinde sorunsuz olduğunu düşünüyor. “Filmin tamamı gece geçiyor. 1978’de bir gece ve 2018’de bir gece. Ama uygulamalı mekanlarımızda, set çalışmalarımızı birleştirmek çok başarılı oldu. Çoğunlukla gün ışığı sorunlarımız ve güneşin tutarsızlıkları olmadığı için başarılı oldu. Perdeler ve arka planlar yukarı çıktığında atmosfer yükselir, ışıklar söner ve muhteşem görünür.”

Wright, bunun bölüm sorumluları sayesinde mümkün olduğunu düşünüyor. “David, görüntü yönetmeni Michael Simmonds ve yönetmen asistanımız Atilla Yücer, orijinal fikirlerini baltalasa da sürekli hikayeyi anlatmanın daha iyi bir yolunu veya en büyük korkuyu yaratmanın en basit yolunu arıyorlardı. Hiçbir şey meydan okunmayacak kadar çok değerli değildir. En iyi fikir kazanır.”


Zamanda Bir İleri Bir Geri : Myers’ların Evini Yeniden Yaratmak


2018 yılı Cadılar Bayramı filminde Michael Myers’ın çocukluk evinin içinde veya dışında çekim yapmayı gerektirmese de birçok yönden hikayeleştirilmiş bir mekanın tarihi etrafında yazılmış. Evi, Wilmington’da 10. Set’te yaratmak, Wright’ın ekibine ortamı, içinde bulunduğu zamandan bağımsız olarak kontrol etme imkanı sağlamış. Wright şunları söylüyor; “Hava şartlarını kontrol edebiliyor ve geceyi istediğimiz kadar uzun yapabiliyorduk. Meraklı gözlere deneme ve yanılma olanağı sunan özel bir dünya olabilirdi.”

Ekip ve oyuncular her gün sete gelmiş ve Michael Myers’ın evine girdikleri için hem nostaljik hissetmişler hem de dehşete kapılmışlar. “Evin hem 2018 hem de 1978 versiyonu var. Ekibin bu konuda nasıl ilerleyeceği konusunda çok fazla konuşması ve tartışması gerekti. Bir süre için evi, bölgede yeniden inşa edecektik. Ama birilerinin mahallesinde her gece agresif, çığlıklar içeren sahnelerin çekimlerinin iyi gideceğini düşünmemiştik. Dahası yağmura güvenliğe falan ihtiyacımız vardı. O yüzden Wilmington’da sadece bir evi değil, mahalleyi inşa edecek alana sahip olan bir sette yapma fikri müthişti. Yolun bir tarafında yerel Wilmington mahallesi vardı. Diğer tarafında ise Carpenter’ın ilk filmi çektiği Pasadena’daki evlerin yeniden yapımları vardı.”


Çekim için ekstra alana sahip olmak için ekip, Myers’ın orijinal evini biraz genişletmiş. Green şunları söylüyor; “Bazı duvarları yıktılar. Orijinal odada Judith’in yatağının yanında küçük bir antresi vardı. Ama biz yatak odası olarak daha geniş oda istedik. Başka bir odayı ofise, büyük bir yemek odasına dönüştürdük.” Filmde evin yeni sahipleri, emlakçı çift Koca John ile Küçük John çekici bir ev planına önem veriyorlar. Dikkatli izleyiciler Green’in ok sayıda sürpriz yumurtasını fark edecektir. “Kasabadaki tabelaları yakalarsanız, Koca John ve Küçük John, Strode Emlakçılık’ın rakipleridir. Aslında hayaletli olan bir eve çok fazla karakter kazandırdılar.”

Yapım Tasarımcı Wright için, Myers’ın   küçük olduğuna dair hiçbir detay yokmuş. “Orijinal filmde Myers’ın evinin önünde kameranın birkaç kez geçtiği bir ağaç vardır. Bence Carpenter, birkaç kare önce güç bela fark edilen bir palmiye ağacını saklamaya çalışıyordu. Tamamen sahte görünüyor ama bence o gerçek bir ağaç. Ağacın türlerini belirleyebilen çok iyi bir heykeltıraşımız vardı. Gerçek ağacın, bir şekilde 80’lerde bir korku fanı tarafından çekilmiş fotoğrafını bulmuş. Ağaç artık yok. Ama o tesadüfi fotoğrafı bularak yeniden yapmayı başardı.”

Set ne kadar büyük olsa da yapım ekibinin alana sığdıramadığı baz sahneler olmuş. Wright şunları söylüyor “Myers’ın evi çok yüksek. O yüzden yapmak istediğimiz şey setin içinde mümkün değildi. Orijinal filmdeki sokağın görünüşüne sahip olan bir Wilmington sokağı bulduk. Aynı tarz kaldırım, bahçeler ve evlerin boyutları aynıydı. Bu mekanda üç ev seçildi. Onları Myers’ın evinin karşısındaki evler olarak belirledik. O üç evin kopyaları setimizde inşa edildi. Böylece sorunsuzca hem gerçek dünyada hem de stüdyo dünyamızda çekim yapabildik.”


Mick’in Barı : Bir Aile Toplantısı


1978 Cadılar Bayramı’ndan kalma karakterleri olan Tommy, Lindsey ve Marion da dahil olmak üzere Cadılar Bayramı Öldürür filminde Mick’in Barı’nda yeniden tanıştırılıyor. Wilmington’da mekanda çekilen barda klasik bir ucuz bar duygusu verirken bir yandan da yapıma rahat çekim yapabilecekleri büyüklükte bir alan sunmuş. Wright şunları söylüyor; “Senaryoda Mick’in Barı olarak yazılmıştı ve uzun yıllardır aksesuar sorumlumuz Mick Flowers (Diriliş). Asıl mekan blues ve caz posterleriyle kaplıydı. O posterlerden ilham aldık ve Mick’le bir fotoğraf çekimi yaptık. Hepsini Mick’le birlikte mekanda yeniden oluşturduk. Bu da bize üzerinde oynayacak bir şey verdi. “Haddonfield nedir ve bu insanların buluştuğu bu küçük kasaba barı nedir? Sorularına dönüştü. Sonra üçüzler, vantriloklar falan oldu ve gerisi geldi.”

Kasabanın önemli figürlerini bara taşımak iki amaca hizmet etmiş. Bu karakterleri onları tanımayanlara tanıtmak ve tanıyan hayranları uygun şekilde sunmak. Wright şunları söylüyor; “Hikayeye bağlanması ve kurgulaması gerekir. Tek bir mekanda çok fazla şey oluyordu. David bunun nasıl olacağına endişe etmek yerine süper özgüvenli ve çok heyecanlıydı.” 


Değişiklikler ve Dönüşler : Haddonfield Hastanesi


Wright’ın ekibi Haddonfield Hastanesi için Wilmington stüdyolarında çekilmiş başka bir film setinden kalma birkaç oda ve koridorla başlamış. Wright şunları söylüyor; “Güzel bir setti. Duvarları yeniledik, birkaç yeni kapı ekledik ve sonra o sette maksimum kapasiteye ulaşana dek inşa etmeye başladık. Sonra üst katı yapmaya karar verdik ve bize iki katlı bir set verdi. Labirent gibi olmasını istediğim için hastaneyi olabildiğince büyüttük. İçinde kaybolabileceğiniz bir yer olmasını istedik. Siz aynı yer olduğunu anlamadan aynı koridordan iki, üç kere geçebilmek istedik.”

Kasaba halkının hastanede yarattığı kargaşa nedeniyle Green ve Wright, ziyaretçilerin çeşitli köşelerden dönerek kaybolabileceği birkaç koridora ihtiyaçları olduğunu biliyormuş. Wright şöyle söylüyor; “Belirli bir coğrafya gerektiren birkaç farklı alanımız vardı. Laurie’nin odası, lobi, Tommy’nin çeteyi kızdırdığı yerler gibi. O zorlu ve hızlı unsurların arasındaki boşlukları, değişikliklerle, dönüşlerle ve başka keyifli unsurlarla doldurduk.”

Yapımın oyucuları da Wright’ın işlerinin büyük hayranıymış. Jamie Lee Curtis şunları söylüyor; “Richard’ın yarattığı bu hastane muhteşem. Yaptığı şey, stüdyonun ortasında bir kasaba kurduğunuz eski tarz film yapımı.”


Dumanlar İçinde : Laurie’nin Mekanı Yanıyor


Cadılar Bayramı Öldürür’ün açılışında Laurie’nin evinin ve Shape’in itfaiyecileri katletmesinin piroteknik görüntüsü için Green‘in, Francis Ford Coppola’nın yönettiği Bram Stoker’ın Drakula filminden ilham almış. “Filmin çok ilginç ve güzel bir gölge-kukla gösterisi girişi var. İlham kaynaklarımızdan biri o oldu. Hikayeyi empresyonist özelliği olan bir yere taşımak. Ama yeterince çok patlayıcı ve tehlikeli sahne kullanmadık. Hepsini doğrudan iki boyutlu olarak görüyoruz.” 

Sahne, Green, Wright, görüntü yönetmeni Michael Simmonds, tehlikeli sahne koordinatörleri, görsel efektler ekibi ve sorumlusu Cutting Edge’den görsel efektler yapımcısı Marcus Bolton, özel efektler ekibi ve sorumlusu olan özel efektler koordinatörü Heath Hood arasında çok titiz bir koordinasyon gerektirmiş. Wright şunları söylüyor; “Tüm ekip, çalışası zor özelliklerin yer aldığı ve bir evin tamamın yandığı bir geceyi hızlıca yaratmak için birlikte çalıştı. Aşırı ısı, duman ve sis vardı. O tür bir ortamda hem güvenli hem de verimli bir şekilde çalışmak çok zor olabilir. Neredeyse gerçek üstü olan çok heyecanlı bir planla geldiler. Gecenin ortasında daha da büyüleyici bir hal almaya başladı.”

Wright’ın ekibi Cadılar Bayramı Öldürür için Laurie’nin bodrumunu Cadılar Bayramı filminin prodüksiyon öncesindeki döneminden beri dördüncü kez inşa etmiş. Bu kez, mevcut evin üstüne ikinci katı inşa etmişler. Uyumlu bir görüntü elde etmek için ekip Charleston, Güney Carolina’ya gitmiş ve Laurie’nin evine bir kez daha girmiş. Wright şunları söylüyor; “Cadılar Bayramı’nı bitirdiğimizde evde birçok şey bırakmıştık. O yüzden oraya dönüp Wilmington’daki sette kullanabileceğimiz her şeyi söktük. Yangın seti inanılmaz görünüyordu. Birbirine bağlanmış, kontrplak parçalarından oluşuyordu. Tabii ki evin dışına da ihtiyacımız vardı. O yüzden Wilmington’da neredeyse Laurie’nin eviyle aynı şekle sahip bir ev bulduk. Bacalarını yıktık, biraz veranda öğeleri ekledik ve Laurie’nin evini bir kez daha yaktık.”


Yerel itfaiye departmanının özellikle de itfaiye süpervizörü Chris Walker’ın (Wilmington Şehri Tabur Komutanı ve İtfaiye Şefi) yardımıyla bu kontrollü yangında inanılmaz düzeyde uzmanlık kullanılmış. Green şunları söylüyor; “Yangını başlatmak için evi propan, saman balyaları ve dizel yakıtla doldurduk. Çok fazla tehlikeli sahne çalışması vardı ve bu ev ertesi gün ortada olmayacaktı. Michael Myers o evden geliyor. İtfaiye çağrıldığında sadece alevlerle karşılaşmıyorlar.” 

Green’in ekibi Michael’ın tüm cinayetlerinin çekimini o gece mekanda, ev arkalarında yanarken tamamlamış. Green şunları söylüyor; “Tüm mücadele arka planda yanmakta olan bir evle gerçekleşti. Bu zirve noktası anı. Elinde balta olan bir adam var. Halligan çubuğu olan bir adam var. K-12 olan bir adam var. Biraz savaş partimizi gösteriyoruz. Sonra arka planda Laurie’nin yanan evi varken etrafa bakıyoruz.”  

Kameraların alevlere ne kadar yakın olacağını belirlemek zor olmuş. Green şöyle anlatıyor; “Altında ve ötesinde bulunmak güvende olan bir çizgi belirlediler. O çizgide o tarafa bakıyorduk. Tehlikeli sahnenin provasını yaptık. Birkaç kurguda tamamladık. Evi ateşe verdik sonra da çektik. Sonra gitmişti. Yakındaydık ve büyük bölümü arka planda yer aldı. Detaylara girmeme çok gerek kalmadı çünkü daha önce hiç yapmadığım empresyonist bir şiddet var. Çekmek için yaklaşık dört saat cehennem ateşi vardı.”

Shape için James Jude Courtney’nin gözlerinde ateş son derece yoğunmuş. Courtney şunları söylüyor; “Maskeden görünen bir tek onlar var. Diğer tarafa ulaşmak için göz ucuyla bakmam gerektiğini fark ettim. Ama geçebilmek için yeri belirledim. Tabii ki zaman zaman dublörlerle ve özel efektlerle çalıştık. New York itfaiyesinden eski bir itfaiyeci beni koruyucu kıyafetlerle hazırladı. İşlerinde çok iyi olan, çok yetenekli insanlarla çalıştık. Bunlar birbirimize güvenmemiz gereken anlardır.”



SİNEMATOGRAFİ


Sert Işık, Usta Tarz : Ortamı ve Dehşeti Yaratmak


The Righteous Gemstones’dan Vice Principals’a kadar David Gordon Green ve Rough House Pİctures ekibiyle birlikte çalışan görüntü yönetmeni Michael Simmonds, Cadılar Bayramı Öldürür filmine ilk konsept aşamasından itibaren dahil olmuş. Simmonds şunları söylüyor; “Rough House ofisinden çıktık, birkaçımız yemeğe gittik ve fikirlerimizi paylaştık.”

Toplu histeri, grup kargaşası, grup düşüncesi ve çetelerin nasıl oluştuğu, ekibin bu bölümün görsel olarak nasıl olacağı konusundaki düşüncelerine ilham vermiş. “O fikirlerin birçoğu bugün filmde yer alıyor. Cadılar Bayramı filminin son kurgusunu izleyerek konsept üzerinde çalışmaya başladık. Michael Myers’la çok fazla hikaye yaratamayacağımızı biliyorduk. O yüzden paralel hikayeler, farklı zaman dilimleri ve maceralar istedik. Hepsini birleştirip kafa karıştıran bir kargaşa yaratmak istedik. Yine Michael’ın insanlar üzerinde bıraktığı etki önemli olmalıydı. Aynı şekilde olacaktı ama Michael’ın etkisi daha çok kişi üzerinde olacaktı.”

Simmonds’ın işine yenileyici bir yaklaşımı var. Görüntü yönetmeninin ana görevinin hikayeyi ileri taşımaya devam etmek olduğunda ısrar ediyor ve gereksiz stilden kaçınarak ana fikre yöneliyor. Şunları söylüyor; “Kamerayı bilgiyi olabildiğince etkin biçimde aktaran bir yere koymaya çalışırsınız. İnsanlar bir filmin sıkıcı olduğundan bahsederse bunun anlamı ya çekimlerin ya da kurgunun artık bilgi iletmediğidir. Sinematografide bundan kaçınmaya çalışırım. Küçük ayrıntılar ve farklı tarzlar vardır ama çekim seçenekleri, ilerleme ve o çekimlerin bir sahnedeki kurgusu, kameradan çok sinematografinin görevidir. Kamera, tıpkı mikrofon gibi sadece bir araçtır.” 


Simmonds, 1978 sahneleri için daha zor, daha doğrudan ışıkları, klasik öğeleri ve daha az arka plan ışığını tercih etmiş. “Orijinal film, Dean Cundey tarafından çekilmişti ve künyesinde One Electric yer alıyor. Çok amaca yönelik ve basit. Görmeniz gereken şeyleri aydınlatıyorsunuz ve biraz ortam ışığı almaya çalışıyorsunuz. Günümüz filmlerinde gördüğümüz modern, yumuşak geniş kaynaklara benzemiyor. Dean’le konuştuğum konulardan biri de ilk hazırlık aşamasında basit ve aptalca olmasını sağlamaktı. Hikayeyi anlat, ihtiyacın olan çekimleri kullan ve fazla stilize etme.”

Özellikle filmi çekerken birbiriyle uyumlu iç ve dış mekan çekimleri konusunda bütün departmanlarının birbirini desteklemesi önemliymiş. Yapım tasarımcı Richard Wright şunları söylüyor; ““David, Michael ve ben, hem gerçek hem de dijital Wilmington semtinde çok zaman geçirdik. Sette neleri inşa edeceğimizin ve ne kadarını asıl filmde göreceğimizin haritasını çıkarmaya çalıştık. Bazı günler, keşke daha büyük olsaydı dediğimiz bu büyük alanı, hikayeyi kendi şartlarımızda, mekan çekimlerinin zorlukları olmadan nasıl kullanacağımızı çözmeye çalıştık.”

Yönetmene göre hepsi, kurgu odasında kendisine seçenek sağlamaktan ibaretmiş. “İlk Cadılar Bayramı filminde kendime seçenek sağlamam gerektiğini öğrendim. Bazen tiksindirici bir kan sahnesi görmek ve izleyicinin çığlık atmasını istesiniz. Bazen üstü kapalı ifade etmek ve empresyonist olmak istersiniz. Bir sahneye girerken şoke edici mi yoksa şüphe uyandırıcı ve gerilim yüklümü olmasını istediğimi bilmem gerekmez. O yüzden her cinayet sahnesinde iki tarafı da incelemek isterim.”


Tek Bir Sakin Gün Yok : Endişe, Bıçaklama ve Kırık Eşyalar


Film, Haddonfield sakinlerini konu aldığı için teknik ve lojistik olarak önceki Cadılar Bayramı filminden çok daha zorlayıcı olmuş. Green şöyle anlatıyor; “Bunun ismi Cadılar Bayramı Öldürür ve isminin hakkını vermesi gerekiyor. Hemen her sahnede bir şey var. İki kişinin bir odada oturup konuşmuyor. Hiçbir sahne sessiz, sakin veya kolay değil. Endişe, bıçaklama, kırık eşyalar, yanan şeylerle dolu. Bu filmde çok fazla lojistik kullanıldı. Her gün programa bakarken tek bir sakin gün olmadığını fark ettim.”

Bu filmde daha önceki Green filmlerinden daha fazla aksiyon varmış. “Kolay olacağını düşünmüştüm. Çok belirli aksiyon sahneleri olan 84 sayfalık bir senaryo. Ama alev alıyorlar. Birlikte çalıştığımız herkes sahneleri olağanüstü yapmamız ve daha da güzelleştirmemiz için çok sayıda harika fikir verdi. Biz de büyük bir hevesle başladık. Her günün ilk yarısında “Bunu yapsaydık hoş olmaz mıydı?” diyorduk. Günün sonunda ‘Sahneyi çekip tamamlamalıyız. 20 dakika sonra güneş doğacak. Hadi, hadi, hadi!” diyorduk.”



KOSTÜMLER


Her Müşteriye Sadece Bir Kıyafet : Cadılar Bayramı Öldürür’ün Kıyafet Denemeleri


Cadılar Bayramı Öldürür, Cadılar Bayramı’nın bıraktığı yerden devam ettiği için birçok karakteri 2018 filminde giydiği kıyafetlerle bırakmış ve bu yüzden de görevine yeniden dönen kostüm tasarımcı Emily Gunshor’u büyük bir zorlukla karşı karşıya bırakmış. Çoğu filmde karakterler, bir hikaye içindeki birkaç günü (ve izleyen kıyafetleri) deneyimler. Ama Cadılar Bayramı Öldürür’deki olaylar bir gecede geçtiği için oyuncuların çoğu film boyunca aynı kıyafeti giyiyorlar.

Birkaç değişiklik olsa da seçilmiş kostümlerin her birinden birkaç versiyon olması gerekmiş. Çünkü genelde karakter çeşitli aşamalarda saldırıya uğruyor ya da yaralanıyormuş. Gunshor ve ekibinin, her görünümden birkaç versiyon bulundurması için yaratıcı olması gerekmiş ve bu arada sürekliliğin sağlanması için çekim programına olağanüstü dikkat etmesi, geçmiş mücadelenin yaralanmasını veya aksiyonuyla uyumlu olmak için aksiyon ve yıkım düzeylerini takip etmek zorunda kalmışlar. Ayrıca bazı kıyafetler eski moda olduğu için görünümlerinin aynı olması için yeniden yapmaları veya tedarik etmeleri gerekmiş.

Gunshor şunları söylüyor; “Çok az değişiklik olduğu için her kostümün birden fazla amaca hizmet etmesi gerekiyordu. Sadece karakterleri hayata getirmeleri değil aynı zamanda tehlikeli sahne koreografisine de uymaları, kanı sergilemeleri, hikayeye yardımcı olmak için mekana ve ortama uyum sağlamaları ve aksiyona görsel derinlik sağlamaları gerekliydi. En yoğun set, hastane setiydi çünkü alan dardı ve çok fazla insan daha karmaşıklaştırıyordu. Sahnede ameliyat önlükleri, hasta önlükleri, hastalar, doktorlar ve hemşireler vardı. Duvarlar nötr bir renk olduğu için gerçekçi bir doku ve dinamik bir duygu vermek istedim. Ameliyat önlüklerinde farklı renklerle oynadık ve bir önceki gece hastaneye gelen ziyaretçilere birkaç Cadılar Bayramı kostümü kalıntıları ekledik. Ayrıca 1978 filmine gönderme olarak modern beyaz kıyafetli hemşireler de ekledik.”


Hastane Önlükleri ve Noel Kazakları : Laurie, Karen ve Allyson’ı Giydirmek


Laurie Strode, kızı Karen ve torunu Allyson’ı son gördüğümüzde bir kamyonetin arkasında, dakikalar önce Laurie’nin evinde yaşanan cehennem ateşinden hızla uzaklaşıyorlardı. Laurie’nin üstünde yırtık bir tişört, Karen’da Noel kazağı, Allyson’ın üstünde de hala lise Cadılar Bayramı partisindeki giydiği Bonnie ve Clyde’ın Clyde’ının kostümü vardı. Hiçbiri yaklaşan mücadelelere göre giyinmemişti. Hastaneye geldiklerinde Laurie, hastane önlüğünü giyiyor ve film boyunca onunla kalıyor.

Jamie Lee Curtis için hastane önlüğünün hayranı olmadığını ve bunu yönetmen David Gordon Green’e bildirdiğini söylemek uygun olur Curtis şunları söylüyor; “David’e mesaj attım ve ‘Hastane önlükleri seksi değil. Hastane önlükleri sert görünmez. Hastane önlükleri güzel değil. Hastane önlükleri berbat’ dedim. Arnold Schwarzenegger’a hastane önlüğü giydirmek gibiydi.”

Yine de olması gereken olmuş. Gunshor bu konuda hala kötü hissediyor. “Jamie’yi hastane önlüğünden çıkartmak için bir çözüm bulmaya çalıştım ama hikayede hiç mantıklı olmadı. Jamie’nin Kuzey Carolina’ya gelmesinden önce provamız olmadı çünkü daha çok ‘hemen eski kıyafetlerini giy hanımefendi’ der gibi oldu ve sonra da hastane önlüğü geldi. Hastane önlüğünde biraz daha iyi durması için bazı değişiklikler yaptık ama çok küçüklerdi. Daha çok kan ve bıçak yaralarını takip etmeye ve hastaneye girip çıkarken yırtılan kıyafetlerine uygun miktarda çamur ve kan eklemeye odaklandık.” 


Judy Greer’ın Karen karakteri ise çirkin bir Noel kazağıyla kalmış. Gunshor şunları söylüyor; “Bir zamanlar Karen’ın Cadılar Bayramı’nı sevmemesi ve doğrudan Noel’e geçmesi hakkındaki saf bir espri Karen’ın başına bela oldu. Sonsuza dek giymek zorunda kalıyor! Ama aynı zamanda çok tuhaf bir durum çünkü çok masum, tatlı ve artık üzeri kanla kaplı ve yırtılmak üzere.”

Greer eğlenmemiş. “Kazaktan çok nefret ettim. Ama kazaktan nefret etmemden daha çok iğrenç, çirkin kot pantolondan nefret ettim.” Yine de Gunshor’un bitmek bilmeyen titizliğine de hayran kalmış. “Emily’nin elinde son filmden kalma birkaç kazağı ve iki pantolonu vardı. Senaryo geldiğinde ve doğrudan orijinal filmden direkt kurgu olacağından Emily, ‘Bu kot pantolondan ve kazaktan milyonlarca adet olması gerekiyor’ dedi. İlk kazağı aldığı yer olan Charleston’da Noel kazağı mağazasındaki adamı aradı. Depoya gitti ve Noel kazaklarının olduğu kutulara bakıp sekiz adet buldu. Elinde sadece iki adet kot pantolon vardı. Sonra bir gün aynı pantolonu giyen bir figüran gördü. Ondan hemen oracıkta satın aldı.”

Son olarak talihsiz geceye okulundaki Cadılar Bayramı partisinde başlayan Allyson, bir zamanlar Clyde kostümü olan kıyafetten katmanlar dökmüş. Gunshor şunları söylüyor; “Allyson, bir kamyonetin arkasında kalıyor, bana 1978 filminin sonunda Laurie’nin giydiği mavi düğmeli elbiseyi hatırlatan mavi elbisesi ile çok üşüyor. Bir ceket bulup film boyunca giyeceği uygun bir an bulduk. Hastanenin lobisinde giydiği kestane rengi kadife ceket yeni bir kat ekliyor ve onu daha güçlü, daha karanlık ve savaşa hazır yapıyor.”


Astronotlar ve Hırkalar : Eski Oyuncu Kadrosunu Günümüzde Giydirmek


Sıra 1978’den katılan kadroya geldiğinde Gunshor ve Green, tarihten ve ilk filmdeki görünümlerinden sahip oldukları az sayıdaki bilgiden uzaklaşmışlar. Gunshor şunları söylüyor; “O zaman küçük olan ama artık büyümüş olan Tommy hakkında hikayeler uydurdum ve David’e aktardım. Yedi yaşındayken Cadılar Bayramı’nda astronot kıyafeti giydiğini biliyoruz. Ebeveynlerinin biraz muhafazakar ve havalı olduklarını ve tamamen Amerikan bir evden geldiğini biliyoruz. Lonnie ise çılgın, münzevi bir aileden geliyor ve çok fazla uyuşturucu kullanıyor. Önceki filmden uyuşturucu sattığını biliyoruz. Bu da bize karakterindeki o dinamikle oynama olanağı verdi.”

Kyle Richards, gerçek hayatta göz kamaştırıcı olsa da Gunshor, Lindsey karakterini onu canlandıran kadından epey farklı yapmayı hedeflemiş. “Lindsey’nin şirin iki örgüsü olduğunu ve ekoseli giydiğini biliyorduk. Kıyafetlerinin biraz onu yansıtmasını ve izleyicini onu hatırlamasını sağlamak istedim. Kyle’nin gerçek, gündelik hayattan farklı görünmesini istedik. İlk düşüncemiz Goth olmasıydı ama sonra Cadılar Bayramı için fazla hazırlamış görüneceğinden endişe ettik. Çocukken yaşadığı travmayla Cadılar Bayramı’nı kutlamayan grupta. O yüzden o fikri geri çektik. Lindsey daha huzursuz, sakin, karanlık bir yardımcı karakter. Çocukluk deneyimleri kendisini ve kıyafet seçimlerini etkiliyor.”

Artık emekli bir psikiyatr hemşiresi olan Mairon, daha sakin bir alana yerleşmiş. Gunshor şunları söylüyor; “Marion’ı çok değer verdiği belli beklentileri olan ama aynı zamanda hayatında büyük sıkıntılar çekmiş klasik ve sofistike bir kadın olarak korumak istedik. Michael Myers’la savaşmış ve kurtulmuş ama yine de hemşire olarak çalışmaya devam etmiş. Çalışkan, eğitimli, empatik ve kendini koruyan biriymiş. Hafifi tutucu görünümünü temsil eden klasik bir hırka ve ipek bir bluz giyiyor.”

İlkeleri ‘sarhoş ve şanslı’ olan Mick’in Barı grubu bir partiye değil de ucuz bir bara uygun giyinmişler. Gunshor şöyle anlatıyor; “David’le bar hakkındaki konuşmamız, Haddonfield’da bu mekanın Cadılar Bayramı Partisi olmayan bir yer olması hakkındaydı. Daha çok Cadılar Bayramı’nda düzenlenen bir açık mikrofon gecesi. Eski kadrodan oluşan ana grubumuz, her yıl Cadılar Bayramı geleneğinden bu bara kaçıyor ve geleneksel kutlamalardan saklanıyorlar. Cadılar Bayramı’nı kutlamadıkları için özel olarak giyinmiyorlar. Barda her yıl düzenli olarak gelen bazı müşterilerle gördüğünüz eğlenceli kostümler giymiş diğer sakinler var. Kostümler, Cadılar Bayramı mağazasından alınmış eve daha genç grupların partisinde göreceğiniz kıyafetler yerine ev yapımı veya önceden olan ve her yıl giyilen kıyafetler.” 


Ninja Kaplumbağalar’dan Önce : 1978 Cadılar Bayramı’nı Hayata Döndürme


Film, geçmişte Michael Myers’ın Laurie Strode’u ilk kez öldürmeye çalıştığı geceye gittiği için kostüm tasarımı ekibinin Carpenter’ın 1978 filindeki görünümleri yeniden yaratırken her kostüm tasarım ekibinin her dataya azami özen göstermesi çok önemliymiş. Gunshor şunları söylüyor; “Lonnie’nin görünümünü 78 filmindekiyle birebir aynı yaptık. Görüntüleri bulduk, gömleğinin ekran görüntüsünü aldık, kırmızı bir vintage ceket bulduk ve üzerine uyacak biçimde değiştirdik. Öldürür filminde daha büyük lise öğrencilerinin Lonnie’ye sataştığı 1978’den bir sahnesi var. Yeniden yaratmayı en çok sevdiğim sahnelerden biri oldu. 1978 Cadılar Bayramı kostümlerinin hepsini yaptık. Amaç, daha büyük yaştaki bu çocukların Carpenter’ın filminde, yoldaymış gibi görünmelerini sağlamaktı. 1978 yılı filmini büyüteçle inceleyerek çok uzun zaman geçirdim.”

Gunshor ve ekibi, gölgelerden ve belirsizliklerin içinden titizlikle geçerken kıyafetleri tamamlamış ve figüranların giysilerini de deşifre etmişler. Gunshor şunları söylüyor; “Yelek ve yeşil bir saç bandı takan bir adam var. 1978 yılı olduğu için henüz Ninja Kaplumbağalar yoktu. Yıldız Savaşları Yeni Bir Umut’tan ev yapımı bir Greedo olduğuna karar verdim. Kendisinin evde yaptığı bir şeydi. Farklı eski görünümlü maskeler yaptık. Hatta bir kişiye balonlar bile bağladık. 70’lerde kutlanan Cadılar Bayramı detaylarına girmek gerçekten eğlenceliydi.”

Neyse ki tasarımcı için iki yıl önce Cadılar Bayramı filmi için yaptığı kostümler faydalı olmuş. “2018 Cadılar Bayramı filmi için 1978 polislerinin üniformalarını yeniden yapmıştık. Ama hiç kullanılmadılar. Araştırmasını yaptığımız, çalışmasını ve parçalarını hazırladığımız bir üniformaydı. Orijinal filmin birebir aynısı olmasına karar vermiştik. Haddonfield emniyeti, kahverengi çizgili taba rengi pantolon ve uygun taba gömlek giyiyorlar. Kürk yakalı yeşil saten ceket giyiyorlar. Genç Hawkings’i ve diğer polisleri 70’leerin üniforması içinde görmek çok heyecan vericiydi.” 

Ne şans ki Hawkins, 2018 Cadılar Bayramı filminde 1978 yılından parlak, yeşil ceket giyen tek şerifmiş. “Özellikle işaret etmezseniz bunu çok fazla insan fark etmeyecektir çünkü polis ceketleri sipariş verilir birkaç yılda bir yenilenir. Birbirlerine benzerler. Aynı renktedirler ama kumaşları ve kesimleri farklıdır. 2018’de karakter tercihi olarak Hawkins 1978 ceketinden hiç vazgeçmemiş ve giymeye devam etmiştir. Bu film için onu örnek olarak aldık. Birkaç tane temin edip üzerlerine uyarlamak gerekti. Bu yüzden pantolonlarda 70’lerden bir hava var.”



MÜZİK


Cadılar Bayramı Öldürür’ün Diğer Üçlüsü : Carpenter’lar ve Davies Müzikleri


John Carpenter orijinal filmi sadece yönetmekle ve ortak yazarlığını yapmakla kalmaış. Aynı zamanda her şeyi başlatan etkileyici film müziğini de bestelemiş. John Carpenter’ın babası, sanatçının küçüklüğünde kendisine bongo çalmayı 5/4lük ölçüyü öğretmiş. Şimdi de John Carpenter, torunu Daniel Davies ve oğlu Cody Carpenter ile birlikte David Gordon Green’in yeni Cadılar Bayramı üçlemesi için müzik besteliyor. Üçlünün Cadılar Bayramı müziği konusundaki ilkesi: “Saf şeytanı bestelemek çok eğlenceli.” Olmuş. 

John Carpenter Cadılar Bayramı Öldürür filmi için Green’le çalışmak ve 2018’deki bestelerini tamamlayıp yeni materyaller hayal etmek üzere geri dönmüş. Genelde Green’in çektiği sahnelerden ilham almış. John Carpenter şunları söylüyor; “İlk hastane sahnesinde Allyson’ın annesi Karen’la konuştuğu bir an var. Ona eşlik etmesi için çok melodik, yumuşak bir müzik parçası yaptık. Bu da ikisinin de hissettiği, Laurie’yi kaybetme korkularıyla ilgili duyguyu yakalamamız için zemin oluşturdu.”

Carpenter, 2018 yılı Cadılar Bayramı filmi için yeni synth sesleri yaratmış. Green de üçlüyü Cadılar Bayramı Öldürür filmi için de özel anlar yaratmaları için cesaretlendirmiş. John Carpenter şunları söylüyor “David, orijinal filmden şarkılar üzerinde denemeler yapmamız ve onların üzerlerine bir şeyler yapmamız konusunda bizi özgür bıraktı.

Aslında Cadılar Bayramı, üçlünün bir film müziği yapmaları için ilk fırsatlarıymış. Daniel Davies şunları söylüyor; “Yeni Cadılar Bayramı filmlerinde çalışmanın heyecanlı bir yanı da John’ın 1978’de yaptığı orijinal şarkıları nasıl genişletip yenilerini yapacağımız hakkındaydı. Yeni fikirler ve dokular yaratmak için deneysel çalışarak ve sesleri işleyerek çok şey öğrendim.”

Önceki filmde Laurie’nin yıllar süren travması konu alınırken bu bölümde ortak dehşetin ve korkunun bir kasabaya ve sakinlerine neler yaptığını vurguluyor ve ele alıyor. Üçlü, Green’le birlikte o tema etrafında çalışarak hikayeyi gerilimden birçok farklı duruma, aksiyona taşımış. Davies şunları söylüyor; “Bazı anlarda, en şiddetli ve travmatik zamanlarda, dikkati görüntüye çekmek ve sahnenin duygusunu güçlendirmek için çok minimalist olduk.” 

Grup, birlikte birkaç albüm yapmış ve sürekli kendilerini yenilemek için yollar arıyorlarmış. Cadılar Bayramı Öldürür filmi de bunu yapmaları için zengin bir fırsat sunmuş. Cody Carpenter şunları söylüyor; “Yaptığımız şarkıların yeni tekrarlarından çok memnunum. Tüm albümü dinlemek ve ilk filmdeki fikirlerin aynısının nasıl yeniden canlandırıldığını duymak çok güzel bir duygu.”

Green’in Cadılar Bayramı üçlemesindeki müzik felsefesi şu olmuş: Tam olarak gerekeni yap, fazlasını değil. “Nasıl hissedeceğinizi söyleyecek bir senfoniye ihtiyacınız olmaz.” Diyor. Bestecileri de kendisine katılıyor. Cody Carpenter şunları söylüyor; “Grup olarak, yapımda bir senfoni orkestrası gerektirmeyen çeşitli enstrümanları ve yapım tekniklerini kullandık. Müzikte istedikleri konusunda David’in vizyonun izliyorduk.”


Filmin mmknmrtb notu:   4   /10