24.5.13

Olympus Has Fallen :: Ohh İyi Oldu!.


Mike Banning (Gerard Butler), Başkan'ı, kendisiyle kanka olacak kadar yakından korumakla görevli, ABD özel kuvvetler biriminin bir güvenlik ajanıdır..

Başkan Benjamin Asher (Aaron Eckhart) ve eşinin de içinde bulunduğu konvoy, bir hayır kuruluşunun partisine katılmak üzre, karlı bir yılbaşı gecesinde karayolunda ilerlerken, büyük bir kaza geçirir..

Yüksek bir karayolu köprüsünden aşağıya düşmek üzere sallanan makam arabasında mahsur kalmış Başkan ve eşinden sadece birisi kurtarılacak gibidir..

Mike, saniyeler içinde verilmesi gereken kararı -tabii duruş pozisyonuna da bağlı olarak- Başkan lehine kullanır; karısı ise 'sizlere ömür'.

Olay sonrası Mike suçlu bulunmasa da, sonucun trajikliği bakımından görevinden alınır ve göt büyütmek üzre, masa başı bir işe atanır..



Elbet onun da zamanı gelecek, kahramanımız, dosta düşmana kendini gösterecektir..

Evet, işte o kutlu gün gelip çatmıştır..
Başkan'ın Beyaz Saray'da Güney Kore Başbakanını ağırladığı gün -içerden bir hain köstebeğin de yardımlarıyla- bir askeri uçağa ve çok sayıda ağır silahlara sahip bir terörist grup, Saray ve çevresine büyük bir saldırıda bulunur..

Konuta giren Koreli teröristler, Başkan ve adamlarını esir alır..
Yapılmasını istedikleri iki şey vardır: Kuzey ve Güney Kore arasındaki bir bölgede konuşlanan 7.Filo'nun geri çekilmesi ve buradan kaçmak üzere, kendilerine bir uçak tahsis edilmesi..




Başkanı tutsak ederek Pentagon'u da kıpırdayamaz hale getiren bu saldırganlardan ülkeyi kurtarabilecek tek kişi vardır..
Bilin bakalım o kahraman kimdir?.

Filmin başında gerçekleşen elim kazanın tek nedeni vardır aslında; haksızca cezalandırılarak geri plana atılan Banning'in, bir süper kahraman olarak geri dönmesi..
Eğer o saldırı sırasında halâ Başkan'ın yakın koruması pozisyonunda olsaydı, gerçekleştirdiği kahramanlık bu denli çarpıcı olmaz, elemanın finalde gururla Başkan'a selam verme sahnesi karşısında tüyleri diken diken olmuş ABD ulusu da böylesine göz yaşlarına boğulmazdı..




Süresinin büyük bir kısmını oluşturan terörist saldırının tamamı ve buna karşı duran Rambovari kahramanımızın -esprili kişiliğinden de ödün vermeyen- kahramanlıklarıyla süslü film, tamamı mantıksızlık verniğiyle kaplanmış bir 'klişeler anıtı' gibi..

Bu tür yapımlarda sık sık devreye giren, nükleer felakete geri sayım yapan 'o meşhur' saatin -her zaman olduğu gibi- son saniyede değil de, üç saniye kala durması, bu filmin de en 'özgün' tarafıydı..
Düşünün yani..




Öte yandan, bi ara duyulan, "ABD, teröristlerle müzakere yapmaz" lafı, aklınıza birilerini getirerek, sizi pis pis güldürebilir..

O değil de, Başkan'ın konutu Beyaz Saray'a kod adı olarak Olympus'un verilmesi bile, bu ülkenin kendisini dünyanın ta kendisi, hatta evrenin merkezi olarak görmesini açıklıyor sanki..

O da değil de, Komünizm çöktü, Usame Bin Ladin öldü, Araplar'da da pek iş kalmadı derken, giderek iyice düşmansız kalan ABD'nin şu gariban Kuzey Kore'ye gözü gibi baksa yeridir valla..




Dünya siyasetinde, üstüne vazife olan olmayan her şeye burnunu sokarak, ülkeleri birbirine düşüren, ortalığı kana boyayan, sonra başına -terörizm gibi- bir şey geldiğinde, 'Yahu biz onlara ne yaptık da bizi düşman görüp, sevmiyorlar' diye söylenen ABD hükumetine -gerçi ihtiyacı yok ama- yeni bir hedef gösteren ya da zaten mevcut minareye uluslararası kılıf hazırlayan film, öte yandan, ülkesiyle övünmeye bahane arayan sıradan Amerikalılara, eğlencenin yanında, bir övünç vesilesi de sunuyor..
Üçüncü kişi olarak da bize bunu izleyip, yorumlaması düşüyor..
Afiyet olsun!.





Olympus Has Fallen / Kod Adı: Olympus

Yönetmen: Antoine Fuqua
Senaryo: Creighton Rothenberger, Katrin Benedikt
Oyuncular: Gerard Butler, Melissa Leo, Morgan Freeman, Aaron Eckhart
Yapım: 2013 / ABD / 120 dk.

 /10