9.12.23

Jeanne Du Barry

 


Jeanne Vaubernier, sınıf atlamaya kararlı işçi sınıfından bir kadındır. Fakir hayatından kurtulmak için çekiciliğini kullanmaktan çekinmez. 

Sevgilisi Kont du Barry, Jeanne’ın çekiciliğinden faydalanarak zenginleşmiştir. Richelieu Dükü’nün yardımıyla Jeanne’ı kral ile tanıştırmak için bir toplantı organize eder. Ancak bu tanışma beklentilerin de ötesine geçer; Louis XV ve Jeanne ilk görüşte aşık olur. 



Kral, Jeanne ile hayatı yeniden keşfeder ve onsuz yaşayamayacağına karar verir. Skandal patlar. Kimse sarayda sokaklardan gelen bir kadını istememektedir.

 




Filmlerde ve dizilerde defalarca tekrarlandığını gördüğümüz ve adeta bir nevi alt türe dönüşmüş bir mevzuyla karşı karşıyayız yine sayın seyirciler..

Alt sosyal tabakadan bir erkek veya bir kadın, o mekanın baş kişisinin himayesinde bir şekilde dahil olduğu aristokratik bir konakta ya da -burada olduğu gibi- bir kralın sarayında, oranın geleneklerine, kurallarına aykırı davranışlarıyla olaylar, skandallar yaratır, diğer asilzadelerle falan çatışmalar yaşar ya.. hah işte mevzumuz budur ve doğrusu bu şenliğin de gönüllü müşterisi inanılmaz çoktur..
Zira böylesine heyecan verici bir şovla karşılaşan, ve büyük bir çoğunluğu oluşturan bizim gibi sıradan insanlar için bu durum, rüyalarının gerçekleşmesi demek olduğu gibi, burnundan kıl aldırmayan ultra zenginlerden ve 'götü boklu sözde asillerden' -dolaylı da olsa- intikam alabilmenin en kolay yoludur..




Tamam, iştah açıcı ve göz doyurucu bu yemeği bir kez daha yemek o kadar da can sıkıcı bir şey değil, ama Maïwenn Şef de bu yemeği kotarmayı hiç becerememiş yahu!.

Filmin yönetmeni ve senaristi Maïwenn'in en büyük hatası, kendisini üstelik bir de başrole lâyık görmesi..
Kusura bakmasın ama, hiç de öyle olmadığı halde Fransa'nın en güzel kızı iddiasıyla havalı havalı ortalarda salınması, kırklarının sonuna gelmiş yaşı ve 'ellilik' görünümüne karşın seyirciyi 'taze gelin' olduğuna ikna etme çabası, Kral efendi hazretlerine 'Lolita' tavırlarıyla göz süzüp, gerdan kırmasıyla sadece komik oluyor..

Keşke tek sorun, Maïwenn'in rolüne uygun olmaması olsaydı; film, en ufak bir sempati yaratmayan kahramanları, merak uyandırmadığı gibi hiçbir yenilik de içermeyen içerik ve üslubuyla 'sıkıcı' bir klişeler geçidi.. 


Jeanne Du Barry


Yönetmen: Maïwenn

Senaryo: Maïwenn  

Oyuncular: Maïwenn, Johnny Depp, Benjamin Lavernhe

Yapımcı: Pascal Caucheteux

Görüntü Yönetmeni: Laurent Dailland

Müzik: Stephen Warbeck   

İthalat& Dağıtım: Bir Film

Süre: 117’


45   /100