2.6.23

Karma sergi “Seni Sevmeyen Ölsün” Anna Laudel'de!

 


Küratörlüğünü sanat gazetecisi M. Gülben Çapan’ın üstlendiği karma sergi “Seni Sevmeyen Ölsün” Anna Laudel İstanbul'da açıldı. 

Son yıllarda değişen, dönüşen ve günden güne özgürleştirilerek daha geniş kitlelere hitap eden bir müzik türü haline gelen arabesk müziğin yolculuğuna ışık tutan sergi, 10 Eylül 2023 tarihine kadar görülebilir.

Adını Tüdanya’nın 1986 yılında büyük çıkış yapan aynı isimli şarkısından alan sergi, Anıl Can, Ardan Özmenoğlu, CANAN, Cansu Yıldıran, Haluk Çobanoğlu, Rasim Aksan, Tuğberk Selçuk ve Yasemin Özcan dahil olmak üzere farklı materyal ve tekniklerde üretim yapan sekiz sanatçının disiplinlerarası eserlerinden oluşan bir seçkiye yer veriyor.


Anıl Can, Bizim Çayevi, Pendik 1967 - Altındiş Ziya



Türkiye’nin modernleşme çabasına tepki olarak ortaya çıkan 1960’ların önemli kültür furyası arabesk, serginin ana temasını oluşturuyor. Uzun yıllar resmi yasaklara ve sansürlere maruz bırakılan, zor hayat şartlarına karşı bir başkaldırı niteliğinde olan arabeskin yaşadığı dönüşüm, seçkide yer alan eserler aracılığı ile  farklı form ve biçimlerde hayat buluyor.  

Geçmişte arabeskin "babaları" olarak anılan figürler ile günümüzde arabeski yaşamaya devam edenler arasındaki sınıfsal uçurum üzerine kurulan sergi, bugün toplumun geride kalan ve kimlik arayışını sürdürmeye devam eden ötekileri yeniden düşünmeye davet ediyor. 


Cansu Yıldıran, Lubunlarca Son Akşam Yemeği, 2022

“Seni Sevmeyen Ölsün” seçkisiyle, acının ve aşkın isyanı üzerinden ortak bir kimlik ve bir “kurtarıcı” arayışına giren bu kültürün, kendi yarattığı kahramanlarının toplumsal değişimine, kenardan merkeze hareketle ve bu hareketin gücüyle yeni kahramanların nasıl yaratıldığına tanıklık ediyor. 

İsyan etmenin en kişisel boyutu niteliğindeki Arabesk kültürünü derinlemesine araştıran M. Gülben Çapan küratörlüğündeki kapsamlı karma sergi, “Seni Sevmeyen Ölsün” 10 Eylül 2023 tarihine kadar Anna Laudel Istanbul’da ziyaret edilebilir. 


Rasim Aksan, Şafak Kartı, 2017


Adres: Kazancı Yokuşu 45, Gümüşsuyu, Beyoğlu / İstanbul