17.5.23

'Sinematografik Hazlar' Pera Film'de!

 

Kuzeyli Carmen

Pera Film'in Mayıs programı, Avrupa'nın önde gelen film müzelerinden EYE Film Müzesi iş birliğiyle devam ediyor. 

Uluslararası Müzeler Günü'ne paralel gerçekleşen ve küratörlüğünü Elif Rongen-Kaynakçi'nın üstlendiği Sinematografik Hazlar: Eye Film Müzesi'nden Bir Seçki başlıklı program, izleyiciyi sinemanın 128 yıllık tarihine ışık tutan bir yolculuğa davet ediyor.

Hollanda'nın ulusal film arşivi olarak EYE Film Müzesi, Hollanda film mirasını korumakla görevli. Bununla birlikte enstitü, kurulduğu 1946'dan bu yana daha kapsamlı bir politika benimsemiş ve en geniş anlamda Hollanda sinema kültürünü korumayı ve tanıtmayı misyon ediniyor. Bu, Hollanda'da sinemayla ilgili üretilen her şeyin, kolektif sinematik hafızanın bir parçası olarak kabul edildiği anlamına geliyor.

Her ulusal arşiv, öncelikle, ülkesinin kayıp filmlerini korumak ve restore etmek için vardır. Hollanda film endüstrisi ilk yıllarında çok üretken olmasa da, ekranın divası Annie Bos gibi bazen tüm zorluklara göğüs gererek film yapan öncüler vardı. Çeşitli nedenlerle, Hollanda’nın birçok sessiz filmi günümüze kadar korunamadı. Buna örnek olarak verilebilecek, bu programda da yer alan Kuzeyli Carmen, 1974 yılında ABD'de bulundu ve Hollanda'ya geri gönderildi.


Desmet Koleksiyonu

Eye'ın yabancı ve daha az bilinen filmleri sanatsal vizyonuna dahil etme politikası, bünyesinde barındırdığı temel müze varlıklarının doğal bir uzantısıdır. Bunların yanı sıra en önemli koleksiyonlardan ikisi olan ve 1897-1902 yılları arasında dünya çapında çekilmiş, halen 68 mm formatındaki yaklaşık 200 filmden oluşan Mutoscope ve Biyograf Koleksiyonu, Pera Film programında yer alıyor. 

2011 yılında Unesco tarafından dünya mirası olarak kabul edilen Desmet Koleksiyonu, 1906-1917 yılları arasında çekilmiş 900'ün üzerinde film ile sinema salonu sahibi ve film dağıtımcısı Jean Desmet'nin şirket arşivinin tamamından oluşuyor.


Göz Alıcı Biyograf


1990'ların başında, yönetmen Peter Delpeut'un sanat yönetmeni olarak atanması, Eye Film Müzesi için bir film arşivinin sınırlarını her anlamda keşfetmeye yönelik atılmış yeni bir adım oldu. 

Delpeut, görev süresi boyunca “buluntu filmlerle” çok sayıda film yaptı. Delpeut'un film arşivindeki kutup keşiflerinin kayda alındığı yüzlerce çekimi inceleyerek ortaya çıkardığı Yasak Arayış, arşiv çevrelerinin çok ötesine ulaşarak, film festivallerinden ödüllerle döndü. 

Bugün, Delpeut'un mirası, aradan geçen onlarca yıla rağmen Eye'ın arşivcilik yaklaşımında yaşamaya devam ediyor.


Kârlı Bir Takas

Sinematografik Hazlar: Eye Film Müzesi'nden Bir Seçki başlıklı program, 18 Mayıs – 4 Haziran arasında Pera Film’de!


Bu program kapsamındaki film gösterimleri indirimli müze giriş bileti ile izlenebilir. Biletler Biletix’ten veya Pera Müzesi resepsiyonundan temin edilebilir. Yasal düzenlemeler uyarınca aksi belirtilmediği sürece tüm film gösterimlerimiz 18+ uygulamasına tabidir.