19.5.23

Fast X / Hızlı ve Öfkeli 10

 


Hızlı ve Öfkeli Efsanesi’nin onuncu filmi olan Fast X / Hızlı ve Öfkeli 10, sinemanın en önemli ve en popüler global film serilerinden birinin son bölümlerini başlatıyor. 

Artık otuzuncu yılında ve hâlâ başladığı aynı çekirdek kadroyla ve karakterlerle güçlü bir şekilde ilerliyor. 



Dom Toretto (Vin Diesel) ve ailesi birçok görevde ve birçok imkansızlıklarda yollarına çıkan tüm düşmanları zekice, cesurca ve hızlı sürüşleriyle yenmişti. 

Şimdi bugüne kadar karşılarına çıkan en ölümcül rakiple karşı karşıyalar: Geçmişin gölgelerinden çıkan, kan davasıyla beslenen ve bu aileyi parçalayıp Dom’un sevdiği her şeyi ve herkesi sonsuza dek yok etmeye kararlı, dehşet verici bir tehlike. 




2011 yılının Hızlı ve Öfkeli 5 filminde Dom ve ekibi, Rio de Janeiro’daki bir köprünün üstünde Brezilyalı alçak uyuşturucu kralı Hernan Reyes’i ortadan kaldırıp krallığını yok etmişti. Ama bilmedikleri Reyes’in oğlu Dante’nin (Aquaman’den Jason Momoa) her şeye tanıklık ettiği ve son 12 yılını Dom’un yaptıklarının bedelini ödemesi için bir plan yaparak geçirdiğiydi. 



Dante’nin planı, Dom’un ailesini Los Angeles’tan Roma’nın yeraltı mezarlarına, Brezilya’dan Londra’ya ve Portekiz’den Antarktika’ya kadar dağıtacak. Yeni müttefikler bulunacak ve eski düşmanlar yeniden ortaya çıkacak. Ama Dom 8 yaşındaki kendi oğlunun (Leo Abelo Perry, Black-ish) Dante’nin intikamının nihai hedefi olduğunu anlayınca her şey değişecek. 



Yönetmenliğini Louis Leterrier’ın (Titanların Öfkesi, The Incredible Hulk) yaptığı Hızlı ve Öfkeli 10’da rollerine yeniden dönen oyuncular; Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, Chris “Ludacris” Bridges, Nathalie Emmanuel, Jordana Brewster, Sung Kang, Jason Statham, John Cena, Scott Eastwood ve Oscar® ödüllü Helen Mirren, Oscar® ödüllü Charlize Theron ile. 



Filmde ayrıca olağanüstü bir yeni oyuncu kadrosu yer alıyor; Oscar® ödüllü Brie Larson Büro’dan hain bir temsilci olan Tess rolünde, Alan Richtson (Reacher) Dom’un ekibini selefi Bay Nobody kadar sevmeyen Büro’nun yeni başkanı Aimes rolünde, Daniela Melchior (The Suicide Squad. İntihar Timi), Dom’un geçmişiyle güçlü bir bağlantısı olan Brezilyalı sokak yarışçısı rolünde ve efsanevi Oscar® ödüllü Rita Moreno, Dom ve Mia’nın büyükannesi Büyükanne Toretto rolünde. 




Fast X / Hızlı ve Öfkeli 10


Yönetmen: Louis Leterrier

Senaryo: Justin Lin, Zach Dean, Dan Mazeau

Uyarlanan Karakterlerin Yaratıcısı: Gary Scott Thompson

Oyuncular: Vin Diesel, Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, Chris “Ludacris” Bridges, Jason Momoa, Nathalie Emmanuel, Jordana Brewster, John Cena, Jason Statham, Sung Kang, Alan Ritchson, Daniela Melchior, Scott Eastwood ve Helen Mirren, Charlize Theron, Brie Larson, Rita Moreno

Yapımcılar: Neal H. Moritz, Vin Diesel, Justin Lin, Jeff Kirschenbaum, Samantha Vincent

İdari Yapımcılar: Joseph M. Caracciolo, Jr., David Cain, Chris Morgan, Amanda Lewis, Mark Bomback

Tür: Aksiyon Gerilim




GEÇMİŞ HİKAYE


Hızlı ve Öfkeli serisi yirmi yıldan uzun bir süredir global bir sansasyon yarattı. Her yeni film hayranlar arasında merak uyandırdı. Seri sokak yarışlarından soygunlara ve casusluğa evrilirken hızlı arabalar, heyecanlı aksiyon ve tabii ki aile temalarını da korudu. Serinin epik son bölümlerinin başlangıcı olan Hızlı ve Öfkeli 10’dan hayranlar bunların hepsini ve daha fazlasını bekleyebilir. Yapımcı ve oyuncu Vin Diesel şunları söylüyor; “23 yıl önce bana tüm dünya tarafından kucaklanan ve desteklenen bir mitolojinin parçası olma lütfuna sahip olacaksın deseydiniz deli olduğunuzu düşünürdüm. İlk filmi yaptığımızda Los Angeles’ta çektik ve bölgesel bir hikayeydi. Global etki ya da ilgi göreceğini hiç beklememiştik. Tüm dünyayı dolaşacağımızı ve aile temasını her yere taşıyacağımızı kesinlikle düşünmemiştik.”

Seri tarihi boyunca sabit kalan bir şey de Hızlı ve Öfkeli hayranlarının başka hayranlara benzememesi olmuş. Yapımcı Jeffrey Kirschenbaum şunları söylüyor; “Hayranları Vin’den daha fazla dinleyen yoktur. Onlarla sürekli iletişimde. Bize bu serinin gerçek yıldızının isyan, özgürlük ve Los Angeles’ta sokak yarışı hakkında küçük bir alt kültür filmi olarak başlama ifadesi olduğunu söylüyorlar.” 

Diesel, serinini sadık hayranlarının bu son bölümlerde bir tamamlanma duygusu hissedeceklerini vadediyor. “Bu efsanenin bir sonu var. Çeyrek yüzyıldır büyüyen, çocuklarını yetiştiren, bizi destekleyen ve bizimle yaşayan insanları onurlandıracak.”

Serinin yapımcısı Neal Moritz, 2001’in Hızlı ve Öfkeli filmini yaptıktan sonra burada oturup Hızlı ve Öfkeli 10’u konuşacağını hiç düşünmediğini söylüyor. “Çok komik, çünkü geçenlerde Universal Studios’a geldiğimde 23 yıl önce burada olmayan yeni setleri görmek bana Los Angeles’taki ilk filmden tüm dünyada çekimler yaptığımız bu noktaya kadar bir tamamlanma hissettirdi. Hızlı ve Öfkeli 10’da Londra’dan ve Roma’dan Turin’e, Portekiz’e ve Los Angeles’a gidecek çemberi tamamladık.”

Yapımcılar, Hızlı ve Öfkeli serisine her şeylerini koymuş. Moritz şunları söylüyor; “Bizim için yapılanları ve bu karakterler arasındaki bağların izleyiciler için yaptıklarını hafife almıyoruz. Birçok kişi Hızlı ve Öfkeli ile büyüdü ve şimdi de çocuklarını getiriyorlar. Vin, bunun önemini ve aynı zamanda bu gişe rekortmeni serinin çok kültürlü bir kadroyu bir araya getiren ilk film olduğunu biliyor.”

Hızlı ve Öfkeli 10 için yapımcılar, Taşıyıcı’dan The Incredible Hulk’a kadar film yapımcılığında etkileyici aksiyonlarla bilinen yönetmen Louis Leterrier’ı getirmiş. Başlangıcından beri Hızlı ve Öfkeli serisinin sadık bir hayranı olması da artı olmuş. Moritz şunları söylüyor; “Louis’in mizacı, karakteri, film yapım yetenekleri ve hazırlığı Hızlı ve Öfkeli için kusursuz bir tercih olmasını sağladı. Ayrıca Louis’e öğretmek ve önceki dokuz filmi izletmek zorunda kalmadık. Hatta filmler hakkında bana unuttuğum bazı şeyleri de söyledi. Seriyi çok iyi biliyordu. Tüm karakterleri ve hikayeleri çok iyi biliyordu. Katkısı çok fazlaydı.”

Leterrier için bir işten daha fazlası olması çok belliymiş. Diesel şunları söylüyor; “Mitolojiyi onurlandırmak istedi. O kadar ki bütün gün çalıştıktan sonra iki saat daha detaylar, ertesi günün, haftanın ve ayın hazırlıkları üzerinde çalışırdı. Sanki dünyasını kurduğumuz bir oyun oynuyor gibiydik. Mitolojiye bu kadar kusursuz biçimde uyan Louis gibi bir yönetmen olduğu için çok şanslıydık. Süper gücü iyiliğe inanması. Çok tatlı ve cömert bir ruh.” 

Leterrier Hızlı ve Öfkeli filmlerini izleyerek büyümüş. Şunları söylüyor; “Onları önce sevdim, daha sonra analiz ettim. Yani onlarla ilgili her şeyi çok iyi biliyorum. Hızlı ve Öfkeli 10’un senaryosunu ilk okuduğumda muhteşem olduğunu düşündüm. Hızlı ve Öfkeli serisinde sevdiğim her şeyin toplamı. Ve orada ellerimdeydi. Bazı kişilerle konuştum ve her görüşmede heyecanım daha da arttı ve sonunda Vin ve Donna [Langley, Yönetim Kurulu Başkanı, Universal Pictures] ile görüştüm. Bu 45 dakikalık Zoom harikaydı. Kelimenin gerçek anlamıyla birbirimizin cümlelerini tamamlıyorduk. O kadar ki sonunda o anda iş teklifini aldım. Gerçek dışıydı çünkü 48 saat önce hayatımın değişmek üzere olduğunu bilmiyordum. Hemen aileme gittim ve ‘Sanırım yarın İngiltere’ye gidiyorum.’ Dedim. Ve o kadar. Uçağa bindim ve 48 saat sonra gelmiş geçmiş en büyük film serisinde Vin Diesel, Michelle Rodriguez ve Charlize Theron’ı yönetiyordum.”

Londra’ya geldikten sonra Leterrier’ın filmle ilgili vizyonu netleşmiş. “Tema çok güçlüydü. Yolun sonunun başlangıcı. Bu temaya ve gerçekten tehlikeli olan yeni bir karaktere odaklandım. Bu serinin ne hakkında olduğunu bildiğim için hepsini alıp önemli öğelere yer verdim. Bunun yardımı çok oldu. Hızlı ve Öfkeli serisini tamamına derin bir sevgi duysam da bu filmde sadece öncekileri onurlandırmaktan çok kendi yaratıcı yeteneğimi de katmak istedim.”

Hızlı ve Öfkeli 10’da, önceli filmler gibi karakterler dünyayı dolaşıyor, yapımcının açısından dikkat çekici bir sorumluluk. Fakat bu karar sonunda, serinin geniş kitlelere ulaşmaya devam etmesiyle büyük bir başarıya dönüşmüş. Kirschenbaum şunları söylüyor; “Hızlı ve Öfkeli 10’da Londra’da, Roma’da ve Portekiz’deyiz. Roma’da daha önce bu düzeyde hiç yapmadığım şeyler yaptım. Sonra Portekiz’e geçtik. Ardından da dünyayı dolaşıyorduk. Ama serinin ruhu sadece bu arabaları kullanmak ve tüm dünyada inanılmaz tehlikeli sahneler çekmek değil aynı zamanda o Toretto ailesinin yemeğinde oturmak ve daha büyük bir şeyin parçası olmakla ilgili. Hızlı ve Öfkeli serisi budur. Bu karakterlerin ve ilişkilerinin özüne dikkat ediyoruz.”

Leterrier’a göre senaryo ve film, hızlı ve Öfkeli serisinin dünyada yarattığı değişim rüzgarını temsil ediyor ve insanlara hem gerçek hem de mecazi anlamda ellerini direksiyonda tutmaları gerektiğini hatırlatıyor. Bu, Vin’le benim her gece sette saatlerce konuştuğumuz konuların bir kısmı. “Bu seride yaptığı iş inanılmaz. Tüm dünyayı dolaştım ve aksiyon filmlerinde yer aldım ama daha önce hiç Hızlı ve Öfkeli gibi aksiyon filmlerinin en büyüğünde yer almamıştım.”

Serinin uzunluğuyla birlikte fikirlerin özgüce paylaşıldığı çok iş birlikçi bir ortam olmuş. Leterrier şunları söylüyor; “Her oyuncunun kendi tehlikeli sahnelerinde, koreografide ve hikayede katkıları oldu. En iyi malzemelerle yemek yapmaya benziyor. Herkesin tavsiyesini dinlediğinizde leziz bir şey yapabilirsiniz. Filmi mümkün olan en büyük ve en iyi şekilde yaptık çünkü birlikte yaptık.”




KARAKTERLER


Dom : Vin Diesel


Hızlı ve Öfkeli serisi başladığından beri Dom Toretto, sevdiklerini şiddetli bir şekilde koruyor ve onların güvenliği için her şeyi yapmaya hazır. Defalarca kez yarattığı ailesini korumak için kendi hayatını tehlikeye atıyor. Ama bu kez omuzlarında daha büyük bir sorumluluk var. En önemlisi artık 8 yaşında olan oğlu Küçük Brian. 

Yönetmen Louis Leterrier şunları söylüyor “Bir şey geliyor ve Dom da bunu biliyor ve her zamankinden daha endişeli. Oğlu, ailesi ve dünya için endişe ediyor. Riskler ciddi.”

Leterrier, Diesel’in işine olan sadakatini eşsiz olduğunu belirtiyor. “Dom Toretto modunda olduğunda set sessizleşir. Yaptığı işe karşı daha önce görmediğim bir saygı var.

Hızlı ve Öfkeli serisi gelişmeye devam ederken Dom’ın karakterindeki tek sabit öğe Dodge Charger’ına olan sarsılmaz bağlılığı. Diesel şunları söylüyor; “O arabayı gördüğümde bu dünyayı başka filmlerden veya serilerden ayıran o anı düşünüyorum. O an, Paul Walker ve benim Toretto’nun garajında olduğumuz ve Dom’un bir arabadan yaşayan, nefes alan bir varlık olarak bahsettiği andı. Bu yüzden biz arabaları başka filmlerde oyuncuların seçildiği gibi seçeriz. O arabayı düşündüğümde gerçek hayatta bir kardeşim (Paul Walker) olduğu anı düşünüyorum.” 


Dante : Jason Momoa


Hızlı ve Öfkeli serisinin tarihinde Dom ve ekibi henüz Dante gibi bir düşmanla karşılaşmadılar. Yönetmen Louis Leterrier şunları söylüyor; “Dom kendi dengiyle karşılaşıyor. Dante akışkan, yılan gibi. Dante, Dom’u sadece 20 yıldır incelemekle kalmamış ama Dom’dan çok şey öğrenmiş ve son derece öngörülmez.”

Jason Momoa’nın canlandırdığı Dante, Hızlı ve Öfkeli Beş’te ekiple bir köprüde son yüzleşmesinde ölen suç kralı Hernan Reyes’in oğlu. Şimdi Dante intikam için ortaya çıkıyor. Yapımcı Jeff Kirschenbaum şunları söylüyor; “Hızlı ve Öfkeli Beş’te görmediğiniz ve Hızlı ve Öfkeli 10’un başında gördüğümüz şey, Hernan’ın Dante adlı bir oğlu olduğu ve o köprüden okyanusa düştüğü. Dante iki dakika için ölmüş ve ailesinin intikamını almak için geri gelmiş. Dom’u incelemiş ve kendisi için önemli olan her şeyi çözmeye hazır. Dom’un namını alıyor, ailesini parçalıyor ve tüm ekibe komplo kuruyor.”

Vin Diesel’ın gözü uzun yıllardır Momoa’daymış ve güçlerini birleştirmek için mükemmel fırsatı arıyormuş. Şunları söylüyor; “Jason izlediğim ve gözlediğim büyük bir yetenek. Onu ilk düşündüğüm an 2013 yılının Riddick filmindeydi. Bir bölümde onun tarafını tutuyordum ve sonrakinde ‘Bu ne zaman oldu?’ diye düşünüyordum. Dante karakterinin değerli ve heybetli bir dış görünümü olması gerekiyordu. Böyle hissedilir bir acıyı maskeleyen ve çok korkunç bir biçimde düşünen bir karakteri canlandırmak sinir bozucu. Bu Jason’ın yeteneği ve Dante’yi bu kadar eğlenceli yapan da bu.” 

Dante, Hızlı ve Öfkeli serisinin gördüğü hiçbir kötü karaktere benzemiyor. Yapımcı Neal H.Moritz şunları söylüyor; “Jason, düşündüğümüz ilk oyuncuydu. Hızlı ve Öfkeli filminin atmosferine uyan bu performansları yakalamak çok zordur. Ama Jason, bu abartıyı ve tuhaflıkları aldı ve bize daha önce hiç görmediğimiz bir kötü karakter verdi. Dante için mor bir araba önerdi ve haklıydı. Karaktere inanılmaz uydu.” 

Leterrier, en iyi kötülerin aşık olduklarınız olduğunu ekliyor. Müthiş bir kötü, ‘hedefini ve amaçlarını anladığınızdır ve sanırım Dante’de bunu başardık. Üstelik Dante çok komik ve herkesi yerlere yatırıyor. Dom, karşısında güçlü düşmanlar olmasına alışkın ama kendisini seven, hayranlık duyan ve her adımını bilen, kaygan ve kaypak biri bu, korkunç.”

Momoa, Dante karakterine kendi ışığını yansıtacağı için çok heyecanlanmış. “10 yıldır kötü karakter canlandırmamıştım. O rolü bu seride canlandırmak benim için çok anlamlıydı. Karaktere yeni ve eğlenceli bir öğe katacağım için heyecanlıydım. Oyunculukla psikopatlık arasındaki dengeyi çözmek eğlenceliydi. Dom, Dante’nin ne kadar sinsi ve kurnaz olduğunu anlamıyor ve Dante de onu ağına böyle düşürüyor.”

Momoa, Dante’nin davranışının babasından gördüğü muamele yüzünden olduğunu düşünüyor. “Dante’nin babasına yaptığı gibi hep önemli birini etkilemeye çalışıyorsanız başarısız hissedersiniz. Dante’nin üstesinden geldiği çok fazla bastırılmış öfkesi var ve bunun sonucunda birine zarar vermek istiyor.”

Dante’nin sadece karakteri değil farklı fiziksel görünümü de onu Hızlı ve Öfkeli’nin daha önceki kötü karakterlerinden ayırıyor. Momoa şunları söylüyor; “Dante’nin daha yumuşak bir yönünü yaratmak için pastel safir bir kolyeden ilham aldım. Onu babasının oluşturduğu karakterin zıddı olarak pastel renklerde görmek istedim. Yakınlaştığınızda şeytan tarafından davet edilmişsiniz gibi olan davetkar bir görünüm yaratmak istedim. Ve sizi bir kez ele geçirince size sahip olur.”

Leterrier, Dante ile Momoa arasında çok sayıda benzerlik olduğunu belirtiyor. “Açıkçası Jason ile Dante arasındaki tek fark acımasızlık. Jason, tırnak cilasını arabasına ya da motosikletine uyumlu yapar. Muhteşem bir motosikletçi ve dublör ve dublör kullanmadı. Stüdyo günlük sahnelerini gördüğünde ‘Bir dakika durun. Bunu yapmasına izin mi veriyorsunuz?’ diyordu. Bu kadar çok fiziki risk almak isteyen biri çok nadirdir. Ama o sadece dövüşüp, atlayıp sürmekle kalmıyor aynı zamanda daha çok öne çıkması için kendi diyaloğunu da yeniden yazabiliyordu. İzlemek çok etkileyiciydi. Aynı zamanda benzersiz bir mekanik meraklısı. 1940’ların Enfield motosikletleri var. Motoru seviyor ve saygı duyar ve yağ ve eğlence kokar.” 




Letty : Michelle Rodriguez


Letty başından beri her düzeyde çığır açan biri olmuş. Serinin 2001’deki başlangıcından beri Michelle Rodriguez tarafından canlandırılan Letty çok yetenekli bir sokak yarışçısı, korkusuz bir adrenalin tutkunu ve kadın ve Latin örneğinin eşsiz bir gücü. Yapımcı Samantha Vincent şunları söylüyor; “Letty, serimizde tüm dünya çağında en sevilen karakterlerden biri. Şiddetli ve ateşli, aynı zamanda metin ve sadık. Hayranlar onu seviyor ve hayranlık duyuyor. Ve haklılar da.”

Bazen ilk filmden önce beyaz perdede Letty gibi birinin, bir büyük stüdyo aksiyon serisinde hiç görülmemiş olduğu çok kolay unutulabilir. Yıllar içinde Letty ve onu canlandıran kadın sadece yıldız değil ikon olmuşlar. 

Vincent şunları söylüyor; “Dünyada Michelle dışında kimse Letty’yi oynayamaz. Birçok yönden Letty’yi özgün, unutulmaz ve benzersiz bir karakter yapan o oldu. Hızlı ve Öfkeli filmleri önceden var olan bir malzemeye dayanmadığı için Michelle ve diğer muhteşem oyuncularımız karakterlerini sürdürdüler. Her bölümde ana kadro yazarlarla ve yapım ekibinin geri kalanıyla iş birliği yapar ve biz de diyaloglarını ve hikayelerini geliştiririz. Michelle, ilk günden itibaren Letty’yi yönlendiriyor ve koruyor.”

Hızlı ve Öfkeli 10’da Letty, Dom’un korkusuz bir ortağı ve Küçük Brian’ın anne figürü olmaya devam ediyor. Letty’nin Dom’la olan ilişkisi, ortak deneyimleriyle dövülmüş, zamanın sınavına karşı ayakta kalmış ve yıldız Vin Diesel için hatırı sayılır bir gurur kaynağı olmuş. Diesel şunları söylüyor; “Koşulsuz ve ölümsüz bir aşkın temsilcisi olarak Hollywood’da bulunabilmekten dolayı gurur duyuyorum. Dom ve Letty, 2001’de sıra dışı, insanların nihayet duyulduklarını hissetmelerine olanak veren bir aşkı temsil etmişlerdi. Ayrıca Michelle Rodriguez’a karşıda gerçek bir sevgim var. Bu filmleri yaptığınız insanları gerçekten sevmek de çeyrek yüzyıldır film yaptığınızda muhteşem bir şey.”

Letty, Hızlı ve Öfkeli 9’da Küçük Brian’ın biyolojik annesi olmadığı için endişeleriyle başa çıkmaya çalışıyordu. Hızlı ve Öfkeli 10’da ise onunla güçlü bir bağ geliştirmiş. Şunları söylüyor; “Bir çocuğun biyolojik annesi değilseniz ve çocuğun annesi, daha küçükken öldürüldüğünde ve bakım veren siz olduğunuzda çok derin bağlar kurarsınız. Bir çocuğun büyüdüğü izliyorsunuz ve o anların hepsi benzersiz. Çocuk bunu fark edip söylerse çok özeldir. Ve bir çocuk için bir evin olmasının ne demek olduğunu anlayan biri varsa o da Letty’dir.”

Letty, güçlü ve yetenekli bir dövüşçü olarak bilinir ve bire bir dövüşte gücünü kaybetmeyen biridir. Hızlı ve Öfkeli 10’da Letty ve Cipher (Charlize Theron) arasındaki epik bir dövüş sahnesinde bu kanıtlanıyor. Diesel şunları söylüyor; “Michelle ve Charlize çok çalıştılar. O sahnede Hızlı ve Öfkeli 8’de başlayan bir sözü yerine getirmenin kendileri için ne kadar önemli olduğunu biliyorlardı. Bu izleyicilerin 2017’den beri beklediği bir dövüştü. Ve buna değmiş. Çok iyiler ve tüm seriyi gururlandırdılar.”

Rodriguez ve Theron, deyim yerindeyse hiç insaflı davranmamış. Rodriguez Zindanlar ve Ejderhalar Hırsızlar Arasındaki Onur için yoğun bir fiziksel eğitimden çıkıyormuş ve o yüzden de dövüş sahnesi için çok iyi durumdaymış. Rodriguez şunları söylüyor; “Güvenlik çizgisinden belki bir mili santimetre uzaktayız. ‘Ekip olarak ne yapabiliriz ve bunu ne kadar ileri taşıyabiliriz?’ diyorduk. Ben bu uçurumun kenarında dans ederim. Charlize bir canavar ve alınmak yok. Çok hırslı ve yaptığı işte çok iyi. Hiç tereddüt etmiyor ve bu yönünü severim. Kendini yere atmaktan, kafasını duvara çarpmaktan korkmayan biri. Birlikte iyi çalışıyoruz çünkü ben sınırları zorlamak istiyorum. O da aynı şekilde.” 


Cipher : Charlize Theron


Oscar ödüllü Charlize Theron’ın canlandırdığı Cipher, Dom’un ekibinin karşılaştığı en acımasız ve kurnaz rakiplerinden biri ama Hızlı ve Öfkeli 10’da eylemlerini değiştirecek şartlar karşılaşıyor. Şunları söylüyor:”Cipher’ı ‘bu sefer ne tür bir belaya bulaşabiliriz?’ diyerek canlandırırken çok eğleniyorum. Senaryoda diyaloglarını okurken duyabildiğim bir özgünlük var. Ayrıca keşfedilecek çok yönü var ve bu yüzden de geri çağrıldığımda heyecanlandım. Hala muamma olan birçok yönü var. En güçlü yönlerinden biri daima herkesten birkaç adım önde olması. Açgözlü, kendine hizmet eden ve bireysel sporlarda çok iyi olan biri. Onun gibiler değişmez. Farklı bir yöne giderler ve bu da onu canlandırmayı eğlenceli kılıyor. Ayrıca yapımcıların desteğini aldığım için de çok şanslı hissediyorum. Kabul ettiğimde onlara ‘Cipher mangal partisinde olamaz’ dedim. Onlar da ‘Bununla yaşayabiliriz’ dediler.

Yönetmen Louis Leterrier, Theron’ın hükmeden tavrına şaşırmış. “Charlize’in size doğru gözlerinizin içine bakarak yürüdüğünü gördüğünüzde kendinizi küçük hissetmenize neden olur. Performansının her saniyesine sızan müthiş içgüdüleri ve olağanüstü fikirleri var. Onun gibi anında yön değiştiren bir oyuncuyu çok az gördüm. Ona ufak bir not verirsiniz ve performansının her saniyesinde ona yer verir. Bir anda sıfırdan yüze fırlayan bir füze gibi.” 

Theron kusursuz bir zamanlamayla, Hızlı ve Öfkeli 10’un yapımından önce The Old Guard 2’nin yapım hazırlığındaymış ve filmin acımasız akrobasi sahneleri için daha da çok hazırlanmış. Theron şunları söylüyor “Hızlı ve Öfkeli 10’dan önce yaklaşık yedi hafta boyunca Los Angeles’ta antrenman yapıyordum. O yüzden akrobasi ekibi bana çalışmam için çok fazla dövüş gönderdi. Çok iyi durumdaydım. O yüzden sıfırdan başlamamak da eğlenceli oldu. Başarmam için yardım eden harika bir akrobasi ekibim vardı. Kadınların bir dövüş sahnesinde olmasını ve kendilerine aynı sonuçların verilmemesini saygısızca buluyorum. Şiddetin sonuçlarını göstermek konusunda sorumlu olmalıyız. Aksi takdirde bir video oyunu olur ve bu da hissizleştiren bir şeydir. Suratına vurulmasının nasıl bir his olduğunu göstermek veya bir saat sonra nasıl olduğunu göstermek önemlidir. Hoş değil ve komik değil.”

Theron, Cipher ile Letty (Michelle Rodriguez) arasındaki dövüş sahnesini ilk okuduğunda sonucunu görmek için heyecanlanmış. “Bir izleyici olarak görmek için sabırsızlandığım bir sahneydi. Sıra dışı bir deneyimdi. ‘Letty’nin Cipher’a gününü gösterdiğini görmek için sabırsızlanıyorum.’ Dedim. Sonra ‘Bekle, o benim!’ dedim. Heyecanı çünkü Letty muhteşem bir karakter. Yıllar içinde onu izlemekten çok keyif aldım. Çok belalı ve orijinal biri. Michelle aksiyon satıyor ve ne zaman bir sahnede yer alsa vücuduyla, gözleriyle ve kalbiyle satar.”



Roman : Tyrese Gibson


Tyrese Gibson’ın canlandırdığı Roman, Hızlı ve Öfkeli serisi boyunca gelişmiş ve büyümüş, ekibim görevlerinde daha çok yer almış, güvenlerini ve saygılarını kazanmış. Çok sayıda cesaret ve özveri anı göstermiş, ailesine yardım etmek için kendisini tehlikeye atmış. O yüzden Hızlıve Öfkeli 10, Roman için yeni bir fırsat sunmuş. Gibson şunları söylüyor; “Bu filmi Roman için biraz farklı. Bu kez görevden o sorumlu ve daha önce bunu hiç yapmamıştı. Dom, onun adına heyecanlı olsa da yine da çok fazla baskı var. Sorumluluk almayı ve uygulama zamanı gelene kadar tüm kararları veren lider olmayı istiyor. Sorumluluk Roman’dayken işler ilginçleşiyor.”

Chris “Ludacris” Vridges tarafından canlandırılan Roman, zeki esprileri ve oyuncular için çoğu doğaçlama olan Tej’le olan şakalaşmalarıyla biliniyor. Gibson şunları söylüyor; “Yıllar içinde Tej ve Roman’la olan bu dansı seviyorum. Sete gittiğimizde yaptığımız şeylerin çoğu konteks dışı oluyor.  Sihri, elektriği ve o an içgüdüsel olarak yaptığımız doğaçlamayı asla yazamazsınız.”


Tej : Chris “Ludacris” Bridges


Chris “Ludacris” Bridges, grubun teknik uzmanı ve hızlı düşünen problem çözücüsü olan Tej rolüne geri dönüyor. Bridges şunları söylüyor; “Senaryoları okuduğumda ilk tepkim ‘Son yaptığımızın üstüne nasıl çıkabiliriz?’ diye düşünürüm. Sonra senaryoyu okursun ve kendimizi nasıl aştığımıza ve yeniden keşfettiğimize şaşırırsın. Bizim için ulaştığımız başarının üstüne çıkmak hayat boyu devam eden bir amaç. Biraz aksiyon alabildiğimde çok mutlu oluyorum ve son birkaç filmde Tej giderek daha çok aksiyon alabildi. Dövüş sanatları, dövüş sahnelerinde yer alabilmek, birkaç kişiye gününü göstermek, bunlar tam bana göre.” 

Bridges da ekibin geri kalanı gibi setteki ailesiyle derin bir bağ hissediyor. “Ekip olarak bir araya geldiğimizde insanlara her şeyin sonunda ailenin ve sevginin önemli olduğunu gösteriyor. En önemli şey bu. Artık dünyada aileye ve sevgiye her şeyden çok ihtiyacımız var. Yani bizim için ailenin ve sevginin üstünde durmaya devam etmenin sakıncası yok çünkü çoğumuz bu karakterler üzerinden yaşıyoruz. Sadece ekranda izlerken bile bir umut ve güven algısını alıyoruz. Çok güçlü. Sinemanın amacı da bu.”

Bridges, Hızlı ve Öfkeli serisinde yer alma deneyimini takdir ediyor. “Bu kadar uzun süre bu serinin bir parçası olmayı düşündüğümde bunu söylemek çılgınca olacak ama dünyanın en şanslı insanı olduğumu hissediyorum. Başarılı bir müzik kariyerinin olması ve tüm övgüler bir yana ama aynı zamanda bu serinin parçası olmak ve çok sayıda olağanüstü hatıranın olması muazzam. Daha bitirmedik bile ve sona yaklaşma düşüncesi beni daha da gururlandırıyor, minnet ve onur duymamı sağlıyor. Hayatımın geri kalanında ne kadar çok anıyı yad edeceğimi biliyorum ve onları paylaşacağım yepyeni bir ailem var. Birlikte anı yaratmaya devam edeceğimizi bilmek hayatımın geri kalanında taşıyacağım en güzel armağan.”



Ramsey : Nathalie Emmanuel


Nathalie Emmanuel, kısa sürede Dom’un ekibinde önemli biri haline gelen,

yetenekli bilgisayar korsanı ve programcı Ramsey rolüyle geri dönüyor. Emmanuel şunları söylüyor; “Ramsey’le ilk tanıştığımızda yeryüzündeki herkesi dakikalar içinde bulabilen bir teknoloji yaratan bir korsandı. İzleyicinin bu dünyada nasıl hissedebileceğini temsil ediyor çünkü o bu dünyanın dışından. Bir anda tanımadığı bir grup insanın arasına atılıyor ve etrafında bir şeyler patlarken tepelerden aşağı itiliyor. Bir ekipte olmak isteyip istemediğine karar vermesi gerekiyordu ve bunun iyi bir insan grubu olduğunu fark ediyordu. Ramsey’nin yolculuğu harika çünkü kendisini ispat etmesi, ne yapabileceğini göstermesi, yeteneklerini geliştirmesi ve cesaretini ve anda kısa sürede düşünebilme yeteneğini göstermesi gerekiyordu.”

Emmanuel, Ramsey’nin kadınların genelde hafife alındığı bir alanda belalı ve teknoloji dehası olarak tarif edildiğini duymayı çok seviyormuş. Emmanuel şunları söylüyor; “İnsanların dehasını ve zekasını kutladıklarını duymak çok hoş. Ramsey’nin biri için ilham olabilmesini seviyorum ve benim için de öyle oldu. Genelde kendisi için olmayan ortamlarda bulunan biri olarak geleneksel olarak kadınlar için olmayan bir alanda, kariyerde ve janrda olmayı çok iyi anlıyorum.” 

Hızlı ve Öfkeli 9, Ramsey’i direksiyon başında gördüğümüz ilk filmdi. Ama artık o dünyaya girdi ve bu, kendisi için yeni fırsatlar yarattı. Emmanuel şunları söylüyor; “Bu filmde Ramsey gerçekten arabalarla ilgili. Teknolojik zekasından ve bir şeyleri bilgisayarda kodlama ve manipüle etme yeteneğinden dolayı bence arabaların ve teknolojinin dünyalarını birleştirmesi çok ilginç. Ramsey’e göre bazı yeni havalı araba aksesuarları ya da gelecekte ekibe yardımı olacak şeyler yaratma yeteneğine sahip olabilirdi.”


Mia : Jordana Brewster


Hızlı ve Öfkeli 10’da Jordana Brewster, Dom’un küçük kız kardeşi Mia Toretto’nun rolüne dönüyor. Brewster, serinin başlangıcından itibaren önemli bir parçası olmuş ve Mia’yı canlandırma deneyiminin kariyeri için önemli olduğunu düşünüyor. “Hızlı ve Öfkeli benim için bir temel gibi ve diğer her şey ek bir bonus. Mia’yı ne aman canlandırsam karakterinin farklı yönlerini araştırmaktan ve büyüdüğünü görmekten keyif alıyorum. Her seferinde yeni bir şey denemek ve farklı yerlere seyahat etmek heyecanlı. Aynı insan grubuyla birlikte çalışmak bir lüks çünkü bir tür aşinalık ve rahatlık anlayışı yaratıyor.”

Mia her zaman sağduyu sahibi olmakla kalmamış aynı zamanda grubu sorumlu tutmada da önemli bir rol oynamış. Brewster şunları söylüyor; “Her zaman ‘Dom! Hayır!’ diye bağıran oluyor. Ve her zaman herkesin aklını başına getiriyor. Her zaman aileyi birinci sıraya koyuyor ve neredeyse bir pusula gibi.”

Hızlı ve Öfkeli filmlerinin en büyük zorluklarından biri de ilişkilerin ekranda parlamasını sağlamak. Brewster şunları söylüyor; “Aile hakkında, birbirine sadık olmak ve bu karakterlerin sahip olduğu prensipler hakkında. Yine de o anlar saniyeler sürüyor çünkü bu filmlere sığdıracak çok şey var. O yüzden o anlar yer aldığı için çok mutluyum. Bu oyuncular arasındaki elektriğe de dayanıyor. Aynı kişilerle 22 yıldır çalışmak büyük bir lütuf. Yeni bir sete gitmek her zaman biraz sinir bozucudur çünkü elektriğin nasıl olacağını bilemezsiniz ve bir filme başlamak ürkütücü olabilir. Ama Hızlı ve Öfkeli kadrosunda tanıdık yüzleri görmek sıcak bir battaniyeyle örtünmek gibidir.”




Han : Sung Kang


Sung Kang, Hızlı ve Öfkeli 9’da saygıdeğer bir dönüşünden sonra hayranların favorisi Han’ı canlandırmak üzere bir kez daha geri geliyor. Kang şunları söylüyor; “17 yıl sonra hala burada olacağımı hiç düşünmemiştim. Tokyo Yarışı’yla başlayarak bu seride kaç kez öldüm? Han’ın geri getirilmesini talep eden hayranlara teşekkür etmeliyim. Bu büyük bir lütuf.”

Kang, karakteriyle birlikte olgunlaştığını biliyor. “Han ilk tanıştırıldığında felsefesi hakkında hiç anlamadığım çok fazla sözü vardı. 17 yıl sonra ben farklı bir insanım. Hayata bakış açımın Han’la ilk tanıştığım zamana göre çok farklı olduğunu biliyorum. Karakterle birlikte büyümek ve yıllar önceki sözlerinin anlamını yavaş yavaş anlamak müthişti. Tokyo Yarışı’nda ilk oynadığımda sadece repliklerdi. Şimdi o replikler benim kişisel dünya görüşümün bir parçası. Kendimi Han’ın yerine koymak ve sonra karakterinin inandığı birçok şeyi yansıtmak bir ayrıcalıktı. O şeylerin büyük bölümü beni bugün olduğum kişi yaptı. Sanat, genelde hayatı taklit eder ama bu durumda hayat, sanatı taklit ediyor.”


Jakob : John Cena


John Cena, Dom’un küçük kardeşi ve eski düşmanı Jakob Toretto rolüyle dönüyor. Jakob’ın Hızlı ve Öfkeli 9’daki ilk çıkışından bu yana Dom aralarındaki düşmanlıkları geride bırakıyor ve ikisi de ailelerini korumak için motive olmuş durumda. Cena şunları söylüyor; “Jakob, babasının ölümünün yükünü bırakmayı beklerken ağabeyinden onay istiyordu. Dom bunu neredeyse bir çırpıda yapmıştı. Dom, ailesine asla sırt çevirmiyor ve Jakob’a zeytin dalı verdikten sonra Jakob da yumuşuyor. Hızlı ve Öfkeli 9’un sonunda Jakob, ağabeyi tarafından verilen bir armağanla, büyük bir sürprizle bırakmıştık. Bence burada bir tür bağ anlayışı olduğu ortada ve Jakob artık kimsesiz değil.”

Hızlı ve Öfkeli 10’da Jakob, önemli bir görev alıyor; Küçük Brian’ı korumak. Cena şunları söylüyor; “Jakob sözünü tutuyor ve Hızlı ve Öfkeli 10’da ailesine sadakat gösteriyor. Toretto ailesi, Dante tarafından hedef alınmış ve bu gerçek bir intikam stratejisi. Dom oğlunu koruması için küçük kardeşini yardıma çağırıyor. Çünkü kız kardeşi Mia’yı o tehlikeye atmak istemiyor. Dom, Mia’nın Brian ve aileleriyle birlikte güvende olmasını istiyor. O yüzden Jakob, Küçük Brian’a koruyuculuk yapması için çağrılıyor. Jakob yeni bir karakter olduğu için ne kadar hassas olabileceği ya da tarzının ne olması gerektiği konusunda hiçbir kısıtlama olduğunu sanmıyorum. Evet, onu Hızlı ve Öfkeli 9’da casus ve çok yetenekli bir düşman olarak gördük ama bu filmde karakterle oynamak için çok fazla alan var. Onu sadece Küçük B’ye hemen iyi bir amca olarak görmekle kalmıyoruz aynı zamanda yaratıcı ve fiziksel yeteneklerini gösterirken de görüyoruz.” 




Shaw : Jason Statham


Yönetmen Louis Leterrier, Jason Statham’la ilk kez Taşıyıcı filminde çalışmış. Aynı zmanda ilk yönetmenlik denemesiymiş. O yapım sırasında birlikte, ikisinin d kariyerlerinde önemli bir etkiye sahip olacak olan Hızlı ve Öfkeli filmini izlemişler. Leterrier şunları söylüyor; “Taşıyıcı’nın provasından belki bir gün sonra Şanzelize’ye gittik ve aklımızı başımızdan alan bu filmi izledik. Sinemadaki her kes o güne kadar gördüğümüz en iyi film olduğunu düşündü. Arabalar, ses, dövüşler, dostluk, müzik. Daha sonra Jason’a “Böyle bir şey yapmalıyız. Atlamamız gereken çıta bu.” Dedim.

22 yıl sonra Leterrier ve Statham, Hızlı ve Öfkeli 10’un setinden tekrar bir araya geldi. Hin ve becerikli Deckard Shaw, Hızlı ve Öfkeli 9’un kapanış jeneriğinde çok kısa bir süre görülmüştü. Hızlı ve Öfkeli 10’da filmin önemli bir anında ekrana dönüyor. Statham şunları söylüyor; “Shaw, tepki veriyor ve annesini kurtarması gereken tehlikeli duruma uyum sağlıyor. Yapmak üzere olduğu iş, Dom ve ekibini de içeren daha büyük bir şeyle bağlantılı. Böylece Shaw’un yolu, ortak bir düşmanla karşılaştıklarında grupla kesişiyor.”


Tess : Brie Larson


Oscar ödüllü Brie Larson’ın canlandırdığı Tess, Teşkilat’ın yoldan çımış ve yardıma ihtiyaçları olduğunda Dom ve ekibinin yardımına gelen bir temsilcisi. Aimes (Alan Ritchson) liderliğindeki Teşkilat, artık kesinlikle arkalarında değil. Teşkilatın geçmişiyle gzli bir bağı olan Tess ise arkalarında. Leterrier şunları söylüyor; “Tess, Bay Hiçkimse’nin sahip olduğu tavrı ve saygısızlığa sahip. Çok fazla iş başında ve kendi tarzında gidiyor. Yardım etmek için Dom’u görmeye gidiyor. Bir açıdan Dom Toretto’nun koruyucu meleği.”

Larson, ikonik serideki rol fırsatı için havalara uçmuş. “Hızlı ailesinin bir parçası olması fırsatı verildiği haberini aldığımda evimde çığlıklar atarak koşturdum. Yıllardır bu filmlerden birinde yer almak için yalvarıyordum. Yani benim için bir hayalin gerçekleşmesi. 

Bunlar ailenizle birlikte sinemaya gitmek isteyeceğiniz filmler ve bu benim şahsen değer verdiğim bir şey. Arkadaşlarım ve ailem bu konuda çok heyecanlı. Nihayet havalı olduğumu düşünüyorlar. Seride yer alacağımı ilk öğrendiğimde Vİn beni ailesiyle bir akşam yemeği yemek üzere evine davet etti. Çocuklarıyla tanıştım ve yakınlaştım. Bu da bana sete ait olduğumu hissettirdi. Hepsi Vin’in sürecinin bir parçası ve bence bu, birlikte çalışırken herkesin bir aile gibi hissetmesi için yapılmış bir süreç. Hatta karakterimi bile Vin’in kızına dayandırdım.”

Leterrier ekliyor; “Brie, karakterin ruhuna çok şey kattı ve Vin’le aralarındaki anlar çok güçlü çünkü gerçekteler. Onları bile şaşırttığım bazı anlar oldu. Mesela Vin’e kolyesini çıkarıp ona “İnançlı ol” diyerek vermesini söyledim. O an Tess’i şaşırttı ve bunu da kamera gerçekten yakaladı.”

Tess, Teşkilat’la Dom ve ekibi arasında bir köprü görevi görüyor. Larson şunları söylüyor; “Tess’le ilk tanıştığımızda Teşkilat’ta, Teşkilat’la farklı bakış açılarına rağmen Toretto ailesiyle kalmak için mücadele veriyor. Toretto ailesini arabaları olan bir tarikattan başka bir şey olarak görmeyen Aimes’le farklı görüşlere sahip oldukları gergin bir sahne var. 

Film boyunca gidişatın havasını belirleyen güçlü bir an.”

Uzun soluklu seriye yeni katılmasına rağmen Larson, çok güzel karşılanmış. Şunları söylüyor, “Muhteşemdi. Hemen onlarla birlikte takılmak için yemeklere, mangallara davet edildim. Birbirlerini çok uzun zamandır tanıyorlar ve derin bir bağları var. Ben onlarla aynı masaya oturduğu için ve onların görüşlerini sormak için heyecan duyan okuldaki yeni çocuktum.”




Aimes : Alan Ritchson


Alan Ritchson’ın canlandırdığı Aimes, Teşkilat’ın yeni başkanı. Dom’u ve ailesini sevmiyor ve güvenmiyor. Yönetmen Leterrier şunları söylüyor; “Aimes, Dom ve ekibinin daha büyük sonuçlara yol açan bazı suçlara karıştığına inanıyor. Hepimiz Dom’un Teşkilat’a yardım ettiğini bilsek de artık yeni bir gün. Dünya değişmiş ve Teşkilat farklı. Pilotların yerini dronlar almış ve Aimes, geleceğe ilerliyor. Aimes, Dom’un yöneldiği bir duvar. Hem gerçek anlamda hem de mecazi olarak. Alan’ın varlığı gerilimi artırıyor. Karakter Hızlı efsanesinde karmaşıktı çünkü olaylar hiçbir zaman siyah beyaz değil. Her zaman gri tonu var. İyi adamların kötü yanları, kötülerin de kurtarılabilir yönleri var. Alan bunu biliyordu ve bununla oynadı.”

Aimes, teşkilat’a yeni ve farklı bir enerji getiriyor. Ritchson şunları söylüyor; “Eskiyi bırakıp yeni bir düzen getiriyor. Aimes, yeni Bay Hiçkimse. Daha temiz ve daha titiz. Neşteri olan bir sinir cerrahı gibi. Rahatlarıcı bir şekilde soğukkanlı. Doğal bir sempatikliği var ama görünenin altında aldatıcı bir şey var. O planların üstünü bir gülümsemeyle örtüyor.”

Ritchson, Hızlı serisine katılma kararının kariyerindeki en kolay kararlardan biri olduğunu söylüyor: “Vin ve ekibi izleyerek büyüdüm. Hızlı ve Öfkeli’nin bir parçası olmak bir hayalin gerçek olmasıydı. Bunun gibi büyük ve eğlenceli filmleri severim. O telefonu aldığım gün, çok mutlu bir gündü.”


Küçük Hiçkimse : Scott Eastwood


Scott Eastwood, genç ve hırslı hükümet ajanı Küçük Hiçkimse olarak dönüyor. Eastwood, seride güzel anılar ve kalıcı ilişkiler biriktirmiş. Şunları söylüyor; “Bu serinin parçası olmak muhteşem. Ne harika bir aile. Çekimler dışında bu ekiple sürekli konuşuyorum ve birlikte takılıyorum. Çok sayıda güzel anım var. İlk filme haran olmaktan sekizinci filmde rol almaya kadar her şey. Muazzam setlerde bulundum ve dev denizaltıların hayata geçişini gördüm.”

Hızlı ve Öfkeli 10’da Küçük Hiçkimse’ye dünyayı kurtarmak için bir göreve çıkmadan önce Toretto ailesinin evinde rastlıyoruz. Eastwood şunları söylüyor “Kendisini yurtdışına götüren bazı bilgiler buluyor. Artık her şey ortaya çıktığı için Küçük Hiçkimse de ekibin parçası. Mümkün olan her şekilde dünyayı kurtarmaya yardım etmesi gerekiyor.”


Isabel : Daniela Melchior


Daniela Melchior, Rio sokaklarında Dom ve Dante’ye karşı heyecanlı bir hesaplaşmayla karşılaşan Brezilyalı sokak yarışçısı Isabel’i canlandırıyor. Isabel sadece üstün sürüş becerilerini sergilemekle kalmıyor aynı zamanda Dom’un geçmişiyle ilgi çekici bir bağı da var. Melchior şunları söylüyor; “Her gün Isabel’le ilgili daha çok şey keşfediyorum. Sert ama aynı zamanda düşündüğünden daha hassas biri. Kırılmış ve suçlayacak birini arıyor. Yarış konusunda çok tutkulu ve bence onu geçmiş travmasını düşünmekten alıkoyan tek şey. Bir yarışta yer alan ilk kadınlardan biri olduğum için heyecanlıyım. Özellikle de sarı Datsun’ımla. Brezilya bayrağı sarısı olmasına bayıldım.”



Queenie : Helen Mirren


Akademi ödüllü Helen Mirren, ekibe deneyim ve güç katan, dişli Queenie Shaw olarak dönüyor.  Sarsılmaz sadakati ve ailenin değerini anlaması Hızlı ve Öfkeli 10’da Toretto ekibine değerli bir müttefetik olmasını sağlıyor. Mirren şunları söylüyor, “Queenie sevdiklerinin tehlikede olmasının ve onların güvenliği için sorumluluğun ağırlığını hissetmenin ne demek olduğunu biliyor. Onları korumak için gereken her şeyi yapmaya hazır olma fikrine alışık. İlk elden tecrübe etmiş biri olarak Dom’la ve ekibiyle bu konuda empati kurabiliyor ve bu da onu ekip için değerli bir müttefik yapıyor. Queenie, önemsenmesi gereken bir güç ve benzersiz bir aile anlayışı olan biri varsa onları güvende tutmanın yolu odur.”


Abuelita : Rita Moreno


Dom, Mia ve Jakob’s babaannesi ya da sevgi dolu bir şekilde seslendikleri gibi Abuelita’sını Oscar ödüllü Rita Moreno canlandırıyor. “Birkaç yıl önce Vin’in Hızlı ve Öfkeli filmlerinde Akademi ödüllü oyunculara yer vermek istediğini okuduğumu hatırlıyorum. ‘Ben ödüllüyüm.’ Diye düşündüğümü hatırlıyorum. Bunu ona söylemedim çünkü o dönemde kendisini tanımıyordum. İşte şimdi buradayım ve inanılmaz.”

Michelle Rodriguez, Moreno’nun oyuncu seçiminin öneminin altını çiziyor. “Rita Moren’nun dünyamıza katılması çok önemli. Özellikle de serimizi çok destekleye Latin Amerikalı topluluk için. ABD’deki çekirdek izleyicilerimizin büyük çoğunluğu Latin’dir. Rita gibi ikonik ve güzel birini getirmek la familia’ya bir saygı işareti oldu. Sofraya kattığı sertlik mi? Eskiden cam tavanları kırıyordu ve Latin toplumu olarak onunla kesinlikle gurur duyuyoruz.”

Abuelita teriminin Latin kültüründe çok önemli bir anlamı vardır. Moreno şunları söylüyor; “Abuelita, her zaman bilge olan, bağıran ve ‘Toparlanın!” diyendir. Bu ismi taşıyan kadınlara karşı kadim bir şükran vardır. Sadece büyükanne olmazsınız. Kocaman bir kalbi olan, etraftaki herkese patronluk eden, şefkatli bir kadındır. Dom ve Abuelita arasındaki ilişkinin en güzel yanı Abuelita’nın patron olmasıdır. Fikir tartışmasına düştüklerinde Abuelita ‘Sakın ha! Beni dinle!” deri. Çok güçlü ve son sözü söyler. Çünkü o ilişkilerde böyle olur. Unutmayalım. Kendisi de çılgın bir sürücü. Olan biteni anlamıyor değil.”

Moreno Hızlı serisinin her tür insana yer vermesini takdir ediyor. “Her milletten, her renkten, her tondan. Bunu özellikle yaptı çünkü kimsenin böyle şeylere önem vermediği bir zamanda geldi. Çok şaşırtıcı ve bu Vin için bir vasiyet.”




ARABALAR


Serinin her yeni bölümünde yapımcıların ve uzun zamandır fim araba süpervizörü olan Dennis McCarthy’nin başlıca yönergesi Hızlı DNA’sının özünde olan araba kültürünü genişletmek olmuştur. İzleyicilere cesur, yeni ve benzersiz performans arabalarını sunarken bir yandan da modifiye ya da performans arabaları olsun gerçek klasikleri kucaklamak Hızlı efsanesiin otomotiv sinemasının zirvesinde güvenli bir şekilde oturmasını sağlamıştır.15 yıldan uzun bir süredir 

 Hızlı ve Öfkeli yapımcıları Tokyo Yarışı’ndan başlayarak 15 yıldan uzun bir süredir McCarthy’nin bu filmler için özel yapım öne çıkan arabalar yapmasını istemiş ve Hızlı ve Öfkeli 10 ‘da istisna değilmiş. McCarthy şunları söylüyor; “Arabaları seviyorsanız bence dünyada bundan daha iyi bir seri yoktur. Bana sevdiğim arabaları yaratma özgürlüğü veren, çalıştığım başka hiçbir proje yok. Her filmde araba sayısını, aksiyonu, parça sayısını ve her şeyin sayısını artırıyoruz.”

Hızlı evreninde arabalar her karakterin uzantısıdır. Hızlı ve Öfkeli 10’da arabalar öncekilerden daha havalı, daha hızlı ve daha güçlü. Filmin özel arabaları arasında:

Dom Toretto’nun DODGE CHARGER DAYTONA BANSHEE SRT’si, %100 elektrikli konsept arabası. Siyahi güzelin muhteşem hatları ve Dodge soyu McCarthy’nin gözünden kaçmamış ve Dom’un karakterine de kusursuz bir şekilde uyuyor.

Tess’in 2023 NISSAN Z’si.  

Cipher’ın havalı, teknoloji anlayışı, martı kanatları olan, zarif DeLOREAN prototipine benzersiz bir şekilde uymuş.

Dante, Harley Davidson’ın en yeni macera motosikleti 2022 PAN AMERICA’yı kullanıyor. Jason Momoa, tutkulu bir motosiklet sürücüsü ve klasik otomobil koleksiyoncusu tırnak rengini motosikletine uydurmuş.

Roman’ın ya büyük oyna ya da git tutkusu 7 milyon dolarlık 2022 PAGANI ile temsil edilmiş. 

Tej’in araba tercihi Amerikan yapımı bir hiper araba,2.75 milyon dolar değerindeki 2023 HENNESSY VENOM F5 COUPE.

Han’in siyah/bordo 1971 DATSUN 240Z’si Sung Kang’ın klasik araba sevgisiyle uyumlu olmuş.




YAPIM TASARIMI


Kahramanlarımız Los Angeles, Londra, Roma, Portekiz, Rio de Janeiro ve Antarktika’ya dağılmışken tecrübeli Hızlı ve Öfkeli yapım tasarımcısı Jan Roelfs ve zanaatkarlardan, heykeltıraşlardan, ressamlarda ve inşaatçılardan oluşan ekibi Londra dışında yer alan film stüdyolarında setleri inşa etmişler ve ayrıca Roma, Turin vve Lizbon’da mevcut binalara ve yapılara kısmi setler yapmışlar. 

Roelfs, net bir görsel manzara oluşturmak ve her filmin hikayesinin atmosferini ve duygusunu yakalamak düşüncesiyle Hızlı efsanesinin yapım tasarımını sürekli olarak yukarı taşımış. Hızlıve Öfkeli 10, Roefls ve ekibinin biraz daha ileri gitmesini gerektirmiş.

Hızlı ve Öfkeli 5’ten olan geçmişe dönüş sahneleri Roefls’ın Rio köprüsünden, gecekondu semtlerinden ve polis merkezinden bazı set tasarımlarını yeniden çekmek için Hızlı arşivlerine dönmesini gerektirmiş.

Toretto arka bahçe seti de Hızlı ve Öfkeli 9’da yer almış. O yüzden Roefls ve inşaat ekibi seti stüdyonun arkasında yeniden inşa etmişler. Ama evin içinde geçen önemli sahnelerde giriş katı, üst katlar ön ve arka verandalar stüdyoda inşa edilmiş.

Jordana Brewster gibi bazı oyuncular için Toretto evini görmek zamanda geri gitmek gibi olmuş. Çok fazla araştırma ve serinin arşivleriyle donanımlı olan Kathryn Pyle (The Old Guard, The King’s Man) yönetimindeki set dekorasyon departmanı, evin iç mekanında orijinal öğeleri korurken evde bir ömür süren Toretto anlarına da yer vermiş. 


SİNEMATOGRAFİ


Yenilikçi kamera çalışması ve ışık tasarımı her zaman Hızlı evreninin önemli bir bölümünü oluşturmuş ve seride görevine 7. kez dönen görüntü yönetmeni Stephen F. Windon, her film için yeni kamera teknolojisi ve ışık tekniklerini uyarlamaktan heyecan duymuş. Şunları söylüyor; “Tokyo Yarışı’na ilk başladığımda 17 yıl sonra hala burada bir film daha çekeceğimizi hiç düşünmemiştim. Oldukça dikkat çekiciydi. Bu serinin olağanüstü yanı da her iki üç yılda bir geri geliyorsunuz ve daha fazlasını yapmak için geri gelen aynı büyük gruba katılıyorsunuz. Her zaman hoş bir şeyler yapmanın ve uyum sağlamanın yeni yollarını bulmaya çalışıyoruz. Muhteşem olan Hızlı ve Öfkeli’ye ilk başladığımda 35 mm ile çekmiştik, şimdiyse dijital çekiyoruz.”

Kamera işimin büyük çoğunluğu önceden tasarlansa da genelde yeni fikirleri başlatan ilham anları da oluyor. Modifiye Partisi ve eşlik eden Çeyrek Millik yarış, Hızlı ve Öfkeli’nin her bölümünde yer alır ve Hızlı ve Öfkeli 10’un yapımı sırasında yönetmen Louis Leterrier, filmin Rio de Janeiro’daki Modifiye Partisi’ndeki önemli yarış bölümünü başlatmak için özel bir kamera fikri ortaya attı. Hazırlıksız fikirde, dört farklı arabayla ve şoför koltuklarında oyuncuların oturduğu ve sonra aksiyonu başlatmak için vites attıkları sahnenin ardı ardına yapılan çekimleri yer almış. 

Başarmak için Windon, kamera departmanı, set amiri Steve Ellingworth (Hızlı ve Öfkeli 6), şef Peery Evans (Hızlı ve Öfkeli 9), özel efektler Alistair Williams ve ekipleri birlikte elektrikli motorla tek raylı kayar sistem üzerine kurulmuş bir kamera sistemi ve özel bir donanım tasarlamışlar ve kameranın bu çığır açan sahneyi çekmesi için dört araba üzerinde süzülmesini sağlamışlar.




KOSTÜMLER


Kostüm tasarımcı Sanja Milkovic Hays ‘in Vin Diesel ile özel ve nadir ilişkisi var ve karakter evrimini ve serinin gidişatını konuşarak saatler geçiriyorlar.

Milkovic Hays, erkeklerin modada geleneksel cinsiyet normlarına meydan okumaya başladıklarını ve erkeklerin geleneksel olarak kadınlara atfedilen renklerde ve stillerde kıyafetler giydiklerini görmenin heyecan verici olduğunu düşünüyor. Bu durum özellikle Dante’nin kostümlerinde görülüyor. 

Dante’nin Rio’daki Modifiye partisinde giydiği mor pantolonu ve gömleği Dante’nin araba rengine karar verilmeden yapılmış. Jason Momoa rengi o kadar sevmiş ki yapım ekibi Dante’nin arabasının rengini de kıyafetiyle uyumlu yapmış.

Milkovic Hays, Dante için başka bir hayvanın derisini giydiği etkisini veren bir piton ceket bulmuş. Aynı zamanda filmin sonundaki kostümü de bunu yansıtmış.

Brie Larson (daha önce Milkovic Hays’le Kaptan Marvel’da birlikte çalışmış) kostüm tasarımcıyla Tess’in Hızlı ve Öfkeli 10’daki görünümü üzerinde de birlikte çalışmış. Birlikte Tess’in eşsiz stilimi yaratmışlar.

Milkovic Hayes ve yönetmen Louis Leterrier, Brezilya Modifiye Partisi’nin gardırobunun şehrin kendisi kadar parlak, cesur ve renkli olmasını istemiş.

Modifiye Partisi’nde farklı vücut tiplerinde çok sayıda figüranı giydirmek gerektiği için ekibin kostüm tasarımlarında çeşitlilik sağlaması gerekmiş. 

Ekip, sahnedeki son dakika değişikliklerini göz önüne alarak herkes için iki farklı kıyafet hazırlamış.

Kostümler için alışverişlerin çoğu çevirim için yapılmış. Özellikle de Kulüp kıyafetleri için ve Avrupa’nın diğer yerlerinden satın alınmış.

Ekip, Brezilya futbol takımının tişörtlerini ve diğer Brezilya’dan ilham alan kıyafetleri dahil ederek Brezilya’ya da saygılarını sunmuş.


MÜZİK


Hızlı ve Öfkeli 10’un müziği için yapımcılar ünlü besteci, birçok enstrüman çalan, kondüktör ve Hızlı ve Öfkeli serisinde görev alan, Yenilmezler Ultron Çağı, Iron Man 3, Thor: Karanlık Dünya, Sihirbazlar Çetesi, Mumya, Crazy Rich Asians ve The Super Mario Kardeşler Filmi gibi 100’ün üzerinde sinema filmi için müzik yapmış Brian Tyler’a başvurmuş. 

Tyler, başından beri Hızlı efsanesinde yer almış. Şunları söylüyor; “Hızlı evreni için bir müzik dili yaratma fikri her zaman keyif aldığım bir şey oldu çünkü seride sürekli bir gelişim var ve yarattığım müzik de filmlerle birlikte gelişti. Karakterler ve hikaye daha epik, daha dramatik ve daha duygusal oldu.”

Tyler, efsane ve karakterler için müzik dilini sürekli genişletmekten keyif almış. Tyler şunları söylüyor; “Bu şekilde bu film sadece görsel anlamda değil ama karakter açısından da gerçekten alışılmışın dışında. Bu müziklerin hepsinin yeni müzikler olarak yer alması ve karakterlerin de eklenmesi film için giderek daha zengin yapı oluşturuyor. Bu bir bestecinin rüyası!”

Tyler, GHızlı ve Öfkeli 10’a hip-hop, bass, hard-core drill, lo-fi, reggaeton, progressive hip-hop, IDM, metal, endüstriyel ve hatta modifiye psy-trance ekleyerek dinamik bir müzik yaratmış. Tyler, orkestraya ayrıca koro, analog synth, canlı davullar, 808 davul, sub bas, el perküsyon, gitarlar ve çok daha fazlasının yer aldığı enstrümanlara da yer vermiş. Müziksel anlamda bugüne kadar yarattığım en karmaşık müzikti. İzleyicilerin filmde ve albümde dinlemesi için sabırsızlanıyorum!”

Tyler şunu söylüyor; “Müzikte çok fazla melodiye ve duyguya yer verdiğimde aksiyon sahnelerinin duygusal etkisi de daha güçlü hissediliyor. Buna muazzam bir orkestra, koro ve hip-hop, elektronik müzik ve ses tasarımını bir araya getiren süper girift prodüksiyonum da ekleniyor.”




ÇİZGİ ALTI STAJI VE GLOBAL YETENEK GELİŞTİRME VE KAYNAŞTIRMA 


2021’de başlatılan Universal’in Çizgi Altı Stajı, Global Yetenek Geliştirme ve Kaynaştırma tarafından yürütülüyor. NBCUniversal dünya çapındaki film projelerinin bazılarında seçkin çizgi altı departmanlarında mentorluk ile iş başında ve iş haricinde staj sunuyor. Sektörde deneyimli zanaatkar ve sanatçı yeteneklere olan talebin artmasıyla birlikte bu yenilikçi ve kapsayıcı deneyim yeni nesil kostüm tasarımcıları, aksesuar ustalarını, kamera operatörlerini, teknisyenleri ve her yapım ekibi için önemli olan birçok görevliyi yetiştiriyor ve yeni yetişen yetenekleri yerel ortaklarla iş birliği yaparak görevlendiriyor.

Mayıs 2022’de NBCUniversal, Londra Belediye Başkanı ve Film London ile gelecek vaat eden yetenekler sağlayacağı ve kamera arkasında çalışma fırsatı sunacağı çığır açan bir ortaklığı duyurdu. Universal ve GTDI,bu yeni iş birliğiyle Hızlı Ve Öfkeli 10’da Birleşik Krallık’ta Çizgi Alı Staj programını başlattı.

Film London’dans Equal Access Network’ten (EAN) altı stajyer, ortaklık tarafından sağlanan maaşlarıyla birlikte yapım boyunca mentorluk almış. EAN, yeterince temsil edilmeyen topluluklara sinema ve TV sektörüne girişte yardım eden bir Film London programı. Bu iş birliği de seçkin stajyerlerin Belediye Başkanı Yaratıcı Ekran Sektörü Yetenekleri Akademisi’nden mezun olmalarına yardım edecek. Stajyer yerleşimleri arasında Dijital Görüntüleme Teknisyeni, Aksesuarlar, Kostüm Yönetici Asistanı, Kamera ve Yapım departmanları yer alıyor.

2017’de Universal Filmed Entertainment Başkanı Donna Langley tarafından kurulan GTDI, bir film stüdyosundaki ilk çeşitlilik, eşitlik ve kaynaştırma departmanı olmuş. Ticari olarak yönetilen grup, programlar girişimler ve stratejiler oluşturarak DEI’nin Universal Pictures, Focus Features ve DreamWorks Animation’ın iş kültüründe ve içerik yaratımında hem kamera önünde hem de arkasında ön saflarda yer almasını sağlamış.

NBCUniversal’ın DEI’ye olan genel bağlılığının üzerine GTDI, Televizyon ve Yayıncılık kurumlarıyla sinema ve televizyonda etkili olma çabalarıyla ortaklık yaparak, Televizyon ve Yayıncı meslektaşları için hem TV’ya hem de sinemaya etki etme çabalarıyla yeterince temsil edilmeyen yetenekler için film yapım fırsatları yaratmış ve sektör erişimi sağlamış.

GTDI, başlangıcından bu yanda canlı aksiyon ve animasyon yazım programlarında, yönetmenlik ve bestecilik girişimleriyle ve çizgi altı stajlarıyla etkileyici ve kapsayıcı bir yetenek havuzu oluşturarak yeteneklerinin %70’ine NBCUniversal içeriklerindeki yapım künyesinde yer vermiş.


Filmin mmknmrtb notu:   60   /100