24.1.23

Sentez ve Montaj: Özer Kabaş Yazıları

 


Salt, 1950'lerden günümüze Türkiye sanat araştırmaları kapsamında "Sentez ve Montaj: Özer Kabaş Yazıları" adlı e-yayını PDF ve EPUB formatlarında erişime sunuyor. 

Kurumun 2021 sonbaharında sanatçı, eğitimci ve yazar Özer Kabaş (1934-1998) üzerine başlattığı arşiv ve araştırma sürecinin ilk çıktısı olan yayın, Kabaş'ın 1966 ile 1997 yılları arasındaki yazılarını, kendisiyle yapılan söyleşileri ve bir yuvarlak masa toplantısının dökümünü bir araya getiriyor. Yazılara, sanatçının vefatının ardından Zeynep Rona tarafından Ayşe ve Ercümend Kalmık Vakfı'nda düzenlenen Özer Kabaş'ın Bıraktığı İzler toplantısının dökümü ile Vasıf Kortun'un, Kabaş'ın yazılarına dair bir metni eşlik ediyor. Adını sanatçının 1969 tarihli Türk Resminde Montaj makalesinden alan Sentez ve Montaj, 2023 yılı başında basılı kitap olarak da yayımlanacak.

Kabaş'ın sanat tarihi ve eğitimi üzerine yazdığı yazılar; sanat, tasarım ve sinemadan insan, çevre ve siyaset ilişkilerine uzanan çok yönlü bir literatür sunuyor. Sanatçının pratiğini ve düşüncelerini kendisinden öğrenme olanağı veren bu yazıların yanı sıra Kortun'un bu yayın için kaleme aldığı Yale'den Gelen Adam: Özer Kabaş Yazıları başlıklı metin, Kabaş'ı daha az bilinen eğitimci ve sanat düşünürü yönleriyle ele alıyor. Kabaş ve Sezer Tansuğ, Ömer Uluç, Yılmaz Zenger katılımıyla gerçekleştirilen yuvarlak masa toplantısı, sinema ile resim ilişkisini irdeliyor. Zeynep Rona'nın, sanatçının vefatından kısa bir süre sonra düzenlediği Özer Kabaş'ın Bıraktığı İzler toplantısının dökümünde ise Kabaş, yakınları Oya Başak, Jale Erzen, Cevat Çapan, İclal Erentürk, Süleyman Saim Tekcan, Engin Cezzar, Mete Yalçın, Ali Teoman Germaner ve Gülriz Sururi'nin anıları üzerinden anlatılıyor.



Sentez ve Montaj, Kabaş'ın sanatın farklı disiplinlerine ilgisi, sanat eğitimine yaklaşımı ve ortama katkılarını aktarmayı amaçlayan ilk proje. Arşivindeki zanaat, tasarım ve sinemaya ilişkin kaynaklar, temel tasarım eğitimi üzerine notları, çalışmaları ve tezleri, Kabaş üzerine incelenmeyi bekleyen pek çok olası konuyu barındırıyor.

Dijitalleştirme ve kataloglama çalışmaları devam eden arşiv, sanatçının işlerine, eğitimine ve akademik çalışmalarına, öğretim üyeliği boyunca Robert Kolej ve İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'ndeki tecrübelerine ışık tutan fotoğraf, dia, belge ve efemera gibi malzemeleri içeriyor. 2023'ün ilk aylarında çevrimiçi erişime açılacak koleksiyon Salt Araştırma'da Ahmet Öktem, Altan Gürman (Arter iş birliğinde), Cengiz Çekil, Gülsün Karamustafa, Hüseyin Bahri Alptekin, İsmail Saray, Mustafa Altıntaş, Nur Koçak, Serhat Kiraz, Tomur Atagök ve Yusuf Taktak'ın da aralarında bulunduğu sanatçı arşivlerine katılacak. Türkiye sanat ortamının bir dönemine bütüncül bir bakış sunan bu kaynaklar ve Kabaş'ın yakınlarıyla gerçekleştirilen görüşmeler ile araştırma genişletilecek.