16.4.23

The Super Mario Bros. Movie / Süper Mario Kardeşler Filmi

 


İkonik küresel eğlence markalarından Illumination ve Nintendo, son 40 yıldır pop kültürün en ünlü tesisatçılarının rol aldığı yeni, beyaz perde macerası The Super Mario Bros. Movie / Süper Mario Kardeşler Filmi’ni yapmak için güçlerini birleştirdi. 



Nintendo’nun Mario oyunlarının dünyasına dayanan film, aksiyon yüklü, coşkulu, sinematik komedi filminde izleyicileri daha önce yapılanlara hiç benzemeyen canlı, heyecanlı yeni bir evrene davet ediyor. 

Brooklyn’li tesisatçılar Mario (Chris Pratt; Jurassic World ve LEGO Filmi serisi) ve erkek kardeşi Luigi (Charlie Day; It’s Always Sunny in Philadelphia) bir ana su borusunu tamir etmek için yeraltında çalışırken gizemli bir borudan aktarılarak sihirli, yeni bir dünyaya girerler. Ama kardeşler ayrı düşünce Mario, Luigi’yi bulmak için destansı bir maceraya çıkar. 

Mario, Mantar Krallığı sakini Toad’un (Keegan-Michael Key; Aslan Kral) yardımıyla ve Mantar Krallığı’nın iradesi güçlü yöneticisi Prenses Peach’ten (Anya Taylor-Joy;The Queen’s Gambit) aldığı bazı eğitimlerle kendi gücünü bulur. 



Süper Mario Kardeşler Filmi’nde olağanüstü bir komedi kadrosu yer alıyor. Aralarında Jack Black (Jumanji filmleri) Bowser rolünde, Seth Rogen (Kötü Komşular serisi) Donkey Kong rolünde, Fred Armisen (Portlandia, Saturday Night Live) Cranky Kong rolünde, Kevin Michael Richardson (American Dad!, Family Guy) Kamek rolünde ve Sebastian Maniscalco (Green Book) Spike rolünde yer alıyor. Ayrıca Süper Mario oyunlarından 30 yıldan uzun bir süredir Mario ve Luigi karakterlerini seslendiren özel seslendirmen olarak Charles Martinet yer alıyor. 

Filmin yönetmenleri Aaron Horvath ve Michael Jelenic (Teen Titans Go!, Genç Titanlar Filmi iş ortakları), senaryo yazarı Matthew Fogel (Minyonlar Gru’nun Yükselişi, LEGO Filmi 2).


The Super Mario Bros. Movie / Süper Mario Kardeşler Filmi, 14 Nisan'da vizyona girdi.




GEÇMİŞ HİKAYE


Nintendo’nun ikonik Süper Mario Kardeşler karakterleri, onlarca yıldır oyuncuları ve hayranları büyülüyor. O yüzden efsanevi oyun şirketinin bu karakterleri, son on yılda Şarkını Söyle, Evcil Hayvanların Gizli Yaşamı ile sinema tarihinin en başarılı animasyon serisi olan Çılgın Hırsız ve Minyonlar serileri gibi en sevilen animasyon filmlerini beyaz perdeye taşıyan animasyon stüdyosu Illuminationa’a getirmesi çok yerinde olmuş. 

Illumination’ın ikonik, sevilen serilerinde unutulmaz ve farklı karakterlere, küresel cazibeye ve kültürel ilişkilere yer verilmesi stüdyoyu Süper Mario Kardeşler Filmi için mükemmel bir yuva yapmış. Illumination’ın kurucusu ve CEO’su Chris Meledandri şunları söylüyor; “Illumination’da biz önce karakter filmi stüdyosuyuz. Yıkıcı etkileri olan filmler yapmayı seviyoruz ve bu tarz, Süper Mario Kardeşler Filmi’nde Nintendo’yla bizim anlattığımız hikayeye çok güzel uyuyor. Bu filme yaklaşım tarzımız, filmi hayranlar için yapmak. Kendimizi bu muhteşem oyunu ve bu sevilen karakterleri onurlandırmaya adadık.”

Süper Mario oyunlarının ve Süper Mario Kardeşler Filmi’nin yaratıcısı, Nintendo’dan Shigeru Miyamoto, Süper Mario dünyasının tüm dünyadan birçok insanı birbirine bağladığını, çünkü ortaya çıktığından beri gelişmeye devam ettiğini söylüyor. Miyamoto şöyle anlatıyor; “Çocukluğumdan beri bir manga sanatçısı olmak istedim ve liseye girdiğim zamana dek hayalim buydu. O dönemlerde kendi çizdiğim karakterlin kendi mangamda yer aldığını hayal ediyordum. Ama çıta, manga yerine oyuna yükseldi. Sanırım ilk oyunum yeterince eğlenceli olmasaydı içindeki karakterler herkesin hafızasında kalmazdı. Neyse ki geliştirdiğim ilk oyun olan Donkey Kong’da yer alan karakter birçok kişi tarafından hatırlandı ve bilindi ve benim de daha sonra birçok oyun yapmama olanak verdi. Oyunu oynayanlar için karakter, kendilerinin TV ekranında hareket eden ikinci kişilikleri gibiydi. Mario da dijital teknolojinin gelişmesiyle birlikte gelişti. Ne zaman yeni bir teknoloji çıksa ben de hep bir Mario oyunu çıkarmaya devam ettim. Mario, tamamen eşsiz bir karakter oldu.”




Süper Mario Kardeşler Filmi, Nintendo ile Illumination’ın ilk iş birliği. Yaratıcı oyun ve animasyon dünyalarını bir araya getiriyorlar. Meledandri şunları söylüyor; “Nintendo’nun yaratıcı lideri Miyamoto-san’la birlikte çalışma fırsatı gerçekten bir ayrıcalıktı. Nintendo’nun oyun serilerindeki ana unsurlar oyunu hiç görmemiş izleyiciler için gerçekten farklı, yaratıcı ve eğlenceli bir filme dönüştüler.”

Miyamoto, ortaklık konusunda Meledandri’nin heyecanını paylaşıyor ve yapımcıyla ilk görüşmesinin benzer yaratıcı vizyonlara sahip olduklarını ortaya koyduğunu belirtiyor. “Chris-san’la ilk toplantımızı çok iyi hatırlıyorum. Ne zaman Hollywood’lu bir yapımcıyla tanışsam entelektüel varlığımızın bir film olarak ne kadar başarılı olabileceğinden bahsederler ama Chris-san’la sohbetimiz daha çok benzer şeyler yapma düşüncelerimizle ilgiliydi. Sonuç olarak filmin yapım şekli benim genelde oyunları geliştirme şeklime çok yakındı ve benim için çok rahat oldu. Benim için önemli olan ikimizin de hedeflerimiz arasında çok boşluk olmamasıydı. Yapıma geçtikten sonra işler sadece felsefeyle çözülmüyor. İlerledikçe “Hikaye, Mario hakkında ne anlatacak? Fanlar ne tür sahneler görmek ister? Uzun karakter listesinden filmde kimler yer almalı?” gibi konularda çok sayıda denememiz, hatalarımız ve görüşmelerimiz oldu. Birçok konuyu görüştük.”

İki yaratıcı güç, çok sayıda görüşmeden sonra düşünülmüş, detaylı bir hikaye oluşturmuşlar. Daha sonra senaryo yazarı Matthew Fogel’in kaleme aldığı Süper Mario Kardeşler Filmi olmuş. Meledandri şunları söylüyor; “Mario ve Luigi’nin İtalyan bir aileden gelen, şehir dışındaki bir kasabada yaşayan iki kişi olduğunu öğreniyoruz. Mario, biraz güvensiz ve yeterli olduğunu kendine kanıtlamak istiyor. Şehirdeki tesisat sorununu çözmeye çalışırlarken Mario ve Luigi bir yeraltı alanına rastlıyor. Luigi kaybolunca Mario, ona ne olduğunu görmek için gidiyor ve bir Warp Zone’da sıkışıp kaldığını öğreniyoruz. Mario, Mantar Krallığı’na iniyor ama Luigi, Bowser’ın yönettiği Kara Diyar’a savruluyor. Mario’nun tek bir amacı var; kardeşini bulmak.”



Hem Illumination hem de Nintendo için tüm dünyadan izleyicilerin sevdiği ikonik oyunu onurlandıracak yönetmenler bulmak önemliymiş. İkisi de oyunun fanı olan Aaron Horvath ile Michael Jelenic’i bulmuşlar. Miyamoto şunları söylüyor; “Yapımın geliştirilmesi daha çok Chris-san’ın ekibi tarafından yürütüldü ve Horvath ile Jelenic de onların önerisiydi. İkisiyle de tanıştığımda karakterleri çok güzeldi ve kararı hızlıca verdik. Bu film için en iyileri olduklarını düşünmemin bir başka nedeni de Mario oyunları konusunda çok bilgililer ve seriye olan sevgilerini hissettim.”

Süper Mario Kardeşler oyunlarının iki yönetmenin de çocukluğunda etkisi çok büyük olmuş. Jelenic şunları söylüyor; “Süper Mario Kardeşleri oynamak çocukken ana eğlence kaynağımdı. Okuldan eve gelip bu oyunları oynamak her zaman duygularla dolu bir maceraydı. O yüzden bu projede çalışma fırsatını bulduğumda benim için en önemli şey, çocukken o oyunu oynarken yaşadığım o duyguları sinematik bir deneyime aktarmak oldu. Süper Yıldızı almanın heyecanı, büyük Mario olmanın eğlencesi gibi. Çocukken yaşadığım o deneyimleri alıp beyaz perdede gerçek duygulara dönüştürmek istedim.”

Yönetmenler yapıma katılırken güzel olan bir şeyi yapmak istemişler ve herkesin sevdiği bu karakterleri video oyunlarından alıp filme getirmişler. “Horvath şunları söylüyor; “Bizim için en önemli şey bu karakterlerin ve yaşadıkları dünyaların gerçekten özgün ve güzel bir sunumunu yapmaktı. Oyunlara ve tasarımlara bakarak başladık ve Süper Mario oyunları boyunca en çok tekrarlanan tasarım öğelerine baktık. Bu ikonik öğeleri aldık ve inandırıcı görünmeleri için detayları adeta uzanıp onlara dokunabileceğiniz dereceye kadar zorladık. En büyük zorluk, izleyicinin bunların gerçek duyguları, aileleri, umutları ve arzuları olan gerçek karakterler olduklarına inandırmaktı.”

Horvath ve Jelenic’in birlikte uzun bir çalışma geçmişleri var. Ama Süper Mario Kardeşler Filmi, bir filmi ilk kez birlikte yönetmeleri. Jelenic şunları söylüyor; “Teen Titans Go! To the Movies filmini yazdık ve yönettik be bu ilk kez birlikte yönetmenliğimiz. Benim için bu yeni bir rol çünkü ben yazarlık kökenliyim. O yüzden bu film bize yeni bir çalışma ilişkisi fırsatı verdi. Normalde hikayeler üretip, farklı konular ve karakterler yaratırız. Şimdiyse daha büyük resme bakıyoruz. Birlikte belli bir tarzda çalışma geçmişimiz olsa da bu bizim için bir açıdan birbirimizi tekrar tanımak gibi oldu. Ayrıca TV kökenliyiz ve TV’de senaryoyu yazarsınız ve sayfada olanı yaparsınız. Sinema dünyasına girince kısa sürede başlarken çok iyi bir senaryonuz olsa da filmin yapım sürecinde çok değişeceğini öğrendik. Bizim için bu film için çeşitli tekrarlamalar için Matt [Fogel] ile çalışmak eğlenceli bir deneyim oldu. Bu filmi birçok kez yaptık ve her seferinde en iyi film oldu. Ama biz sürekli ‘Daha iyi yapabiliriz.’ Dedik. Sinema filminin doğası budur. İyi fikirleri hep daha iyi fikirlere dönüştürürsünüz.”



Yeniden şekillendirme sürecinde yönetmenler vurgulamak istedikleri temayı oluşturmuşlar. Horvath şunları söylüyor; “Bu filmin en önemli teması azim. Asla pes etmemek. Süper Mario Kardeşler oyununu kaybetmenin tek yolu pes etmektir ve eğer oynamaya devam ederseniz daha iyi olursunuz ve sonunda Bowser’ı yenersiniz. O yüzden filmin teması bu oldu.”

Yönetmenler filme hazırlanırken içlerindeki çocuk kişiliklerine bağlanmışlar ve çeşitli Mario oyunları oynamışlar. Horvath şunları söylüyor; “Ben kesinlikle orijinal Süper Mario Kardeşler oyunlarını tekrar oynadım. Daha yenileri de oynadım. En çok oynadığım ve gerçekten hoşuma giden Super Mario 3-D World oldu. O oyundan tasarım için çok fazla ilham aldım.” Jelenic şunları ekliyor; “Ben daha çok eski tarz bir Mario’cuyum. Orijinal oyunlardan çok oynadım. Bu film için çalışırken Mario dünyasına tekrar döndüm ve oynamadığım birçok oyunu oynadım ve bana tekrar çocuk olmayı hatırlattı.” 

Tüm film yapım ekibi için Süper Mario Kardeşler Filmi’ni yaparken asıl amaç filmden herkesin keyif alması olmuş. Miyamoto şunları söylüyor; “İster oyunu daha önce oynamış biri olsun ister Mario’yu daha önce hiç görmemiş olsun, çocuklar ya da oyunu çocukluktan beri oynayan yetişkinler olsun herkes için. Jelenic şöyle ekliyor; “Bu hayat ve aile hakkında bir film. İzleyicilerin gelip görmesini, keyif almasını ve bu ikonik karakterlere hak ettikleri gibi saygıyla yaklaştığımızı görmelerini umuyoruz.”



KARAKTERLER


Yapımcılar, Süper Mario Kardeşler Filmi’nin oyuncu seçimine başladıklarında heyecanlanmışlar ve sonunda oluşan kadro oldukça sıra dışı olmuş. Jelenic şunları söylüyor; “bence kadro açıklandığında kadro çok büyük olduğu için internette olay oldu. Her biri sektörün en iyileri. Bunlar zamanımızın en iyi gişe rekortmenlerinden bazıları ve bir şekilde filmimizde yer almayı ve bizi dinlemeyi kabul ettiler. Hala bunu anlamaya çalışıyoruz. Bu karakterler aslında video oyunu formatındaki avatarlar. O yüzden oyuncu kadrosunun devreye girip karakterlerin gerçek, inandırıcı ve farklı insanlar olmalarını sağlamaları gerekiyordu. Ve muhteşem bir şekilde başardılar.”


Mario : Chris Pratt


Mario, Brooklyn’den büyük hayalleri olan küçük bir adam. Sevimli ve özgüvenli, klasik “büyük ağabey.” Mario’yu yeni kurduğu tesisat işi kötüye giderken yakalıyoruz. İşler daha kötü olamazken istemeden Mantar Krallığı’na gönderiliyor ve Luigi’den ayrı düşüyor. Orada, Prenses Peach’in yardımıyla kardeşini kurtarmak ve kendisine ve tüm izleyenlere cesaretini, azmini ve dirayetini göstermek Mario’ya düşüyor. 

Mario’yu çocukluğundan beri Süper Mario Kardeşler oyunlarının fanı olan Christ Pratt seslendiriyor. Pratt şunları söylüyor; “Böyle ikonik bir karakteri seslendirme fırsatı sunulduğunda fırsatı kaçırmamak için çok heyecanlıydım. En çok ilgimi çeken karakteri, oyunlarda gördüğümüzün ötesinde, hayata geçirmekti. Bir yönden, Süper Mario Kardeşler Filmi’nin ana karakteri kumandanın arkasındaki kişi. Mario sadece tuğla kıran bir avatar. “Haydi bakalım!” diyen, bıyıklı, minyon bir İtalyan tesisatçı olması dışında onu pek tanımıyoruz. O yüzden duygusal, komik ve maceracı dolu ve bir Illumination filminden herkesin beklediği diğer şeylerin olduğu, inandırıcı ve bağ kurulabilen bir hikaye oluşturmak için çalışmaya koyulup karakteri oyunların bize gösterdiğinin ötesinde keşfetmeliydik. Güvensizliğini, hırslarını ve inatçılığını.”

Filmin yönetmenleri, sıradan kahramanı kusursuz biçimde canlandırma yeteneğinden dolayı Pratt’in rol için mükemmel olduğunu düşünmüş. Jelenic şunları söylüyor; “Karakterin sıradan biri olduğuna inanmanız gerekiyor. Ama bir an sonra herkesi kurtaracak ve dev bir gorili yenecek. Sonra bunun üstüne aynı zamanda komik olacak ve duygularını yansıtacak. Bunlar yapılması zor şeyler. Chris hepsini kolaylıkla başardı. Aaron ve ben oyuncularla zorlayıcı çekimler yapmak isteriz. Ama Chris daha fazlasını yapmaya hazırdı. Sonsuz bir hevesi ve enerjisi vardı. Bu karakteri doğru seslendirmek onun için önemliydi.”

Tüm dünyada zaten çok iyi bilinen ve sevilen bir karakteri canlandırmak zor bir görevdir. Pratt şunları söylüyor; “Mario, tüm dünyadaki fanlar tarafından çok seviliyor. O yüzden ben de karakterin hakkını vermek istedim. Serinin, oyunların ve karakterin geçmişi hakkında çok fazla araştırma yaptım. Umarım bu ekranda hissedilir. Ayrıca karakterin her yaştan ve kökenden hayranlara, hatta oyunları hiç bilmeyenlere bile çekici gelmesini istedim.  Umarım filmi izleyen herkes bizim yaparken eğlendiğimiz kadar eğlenir.”

Pratt ve yapımcılar, Mario’yu canlandırmak için karakterin sesini mükemmelleştirmek için çok zaman harcamış. “Orijinal Mario karakterini harles Martinet seslendiriyor ve kesinlikle ikonik. Muhtemelen tüm zamanların en ikonik video oyunu karakteri olduğunu düşününce sesin doğru olması çok önemliydi. Benim Mario versiyonumu da 90 dakikalık duygusal bir çizgi boyunca gerçekçi olmasının önemini konuştuk. Sesin tonuyla, perdesiyle oynadım ve sonunda sizin duyduğunuz sesi buldum. Performans, benden daha önce duyduklarınıza hiç benzemiyor. İlk birkaç kayıt seansında gerçekten başardık.”



Prenses Peach : Anya Taylor-Joy


AnyaTaylor-Joy’un seslendirdiği Prenses Peach, Mantar Krallığı’nın yetenekli lideri ve Toad’ların yeminli koruyucusu. Sihirli Power Ups ustası olan Peach, Browser’ı durdurma ve Luigi’yi kurtarma macerasında Mario’nun mentörü olarak görev yapıyor. Browser, krallığını tehdit ettiğinde Peach ne pahasına olursa olsun krallığını ve vatandaşlarını kurtaracak. 

Taylor Joys şunları söylüyor; “Bu kadar çok kişi tarafından sevilen bir karakteri oynayacağım için heyecanlıydım. Ama aynı zamanda onu canlandırma ve kendi hikayesinin kahramanı olmasını sağlamak konusunda da heyecanlıydım. Prenses Peach, prenses olmayı yeniden tanımlıyor. Çünkü kendi kaderinin hakimi. Zayıf ya da çaresiz değil ve yardıma muhtaç bir kız değil. Kendini kurtaracak birini aramıyor. Son derece azimli bir lider ve çok cesur. Mantar Krallığı’nın iyiliği konusunda çok ilgili. Herkesle ilgilenilmesini ve herkesin barış içinde yaşamasını istiyor. Filmi izledikten sonra ondan ilham aldım ve ‘Daha çok onun gibi olmak istiyorum’ dedim.”

Yönetmen Aaron Horvath, Prenses Peach’in oyunlardaki karakter gibi olmadığını ekliyor. “Bu filmde Peach, yakalanmak ve sonra kurtarılmak için bulunmuyor. Prenses Peach’i sert bir karakter yapmak ve saygı duyulacak biri olmasını sağlamak önemliydi. Ve kahramanın yolculuğunda rehber olarak hikayemize çok önemli bir şekilde hizmet etti. Bowser’la her zaman çatışan Mantar Krallığı’nı yönetiyor ve o konumdaki birinin tabii ki gerçekten sert ve yetenekli olması gerekiyor.” 

Taylor-Joy, filmdeki sanatsallık düzeyinden çok etkilenmiş. Şunları söylüyor; “İzlediğim en güzel animasyon filmi. Illumination, her yaştan izleyiciyi ve kitleleri çekmenin ne demek olduğunu çok iyi anlıyor. Nintendo da tümüyle sevilebilir karakterler yaratıyor. Böylece birlikte her yaştan izleyiciye çekici gelen görsel olarak zengin bir dünya yarattılar. Bu sevilen hikayeyi aldılar ve daha çok üç boyutlu yaptılar. Bence Süper Mario Kardeşler hayranları Aaron ve Michael’ın filme sığdırmayı başardıkları referanslara çok heyecanlanacaklar. Tekrar tekrar izleyebilir ve video oyunlarından gelen öğeleri keşfetmeye devam edebilirsiniz. Gerçekten her yaştan izleyiciler için bir şeyler var.” 



Luigi : Charlie Day


Charlie Day’in seslendirdiği Luigi, Mario’nun sadık (ve kaygılı!) küçük kardeşi ve iş ortağı. Mario sakin ve emin olduğunda Luigi olmaz. Kardeşlerin Warp Zone’a düşmesinden sonra Luigi, Bowser tarafından ele geçiriliyor. Dünya tehlikedeyken Luigi’nin önce kendi korkularıyla yüzleşmesi, sonunda ağabeyinin gölgesinden çıkacak cesareti bulması gerekir. Day şunları söylüyor; “Nintendo’nun dünyaya tanıtılışını hatırlıyorum. Benimki Süper Mario ile birlikte gelmişti. O yüzden gördüğüm ilk Nintendo oyunuydu. O dönemdeki her çocuk için vardı. Oldukça hayat değiştiriciydi! Ablamın benden daha iyi olduğunu hatırlıyorum! Hatırladığınız şeyler ne komik. Ama aynı zamanda benden daha büyük olduğunu ve benim genelde ikinci sırada oynadığımı da hatırlıyorum. O yüzden ben genelde Luigi’yi oynardım.”

Yönetmenler, Day’in Luigi’yi seslendirmek için çok uygun olduğunu düşünmüş. Jelenic şunları söylüyor; “Komikliği ve karakteriyle aramızda bir bağ hissettik. Bu da onu Luigi için kusursuz yaptı. Luigi gibi kaygılı, korkak bir karakteri oynamak zordur çünkü yanlış ellerde biraz sinir bozucu olabilir. Ama Charlie’nin elinde performansa o kadar çok karakter kazandırdı ki kusursuz bir Luigi karakteri yarattı.”

Day, Horvath ve Jelenic’ten karakter için yönlendirmeleri hevesle almış. Şunları söylüyor; “Benim için çok heyecan vericiydi. Böyle büyük bir hayran kitlesi olan bir projenin parçası olmak çok güzel. Ses için çok farklı versiyonlar ve aksanlar denedik. Sonunda genel konuşma sesime yakın olanı seçtiler. Sanırım beni de bu yüzden seçtiler. İlk kayıttan sonuncusuna kadar çok zevkliydi. Umarım bir gün tekrar canlandırma şansım olur.” 



Bowser : Jack Black


Bowser, en büyük, güç düşkünü kötüsü. Devasa, psikotik kaplumbağa ve Koopaların Kralı olan Browser Kara Diyar’ı yönetiyor.Browser, Süper Yıldız’ı çalıp Mantar Krallığı’nı ele geçirip yönetmeye kalkınca tüm dünya tehlikeye girer. Jelenic şunları söylüyor; “Bowser, filmdeki en eğlenceli karakterlerden biri çünkü çok yönü var. Onunla tanıştığınızda sadece şeytanın canlı bir örneği ve biraz korkutucu. Film ilerledikçe başka bir yönünü keşfediyorsunuz. Hassas komik bir yanı var.”

Karakteri, Mario’nun efsanevi düşmanını oynamaktan heyecan duyan Jack Black seslendiriyor. Şunları söylüyor; “Bowser, video oyunları tarihinin tamamında en ikonik kötülerden biri. Onu beyaz perdeye taşıma fikrine kim balıklama atlamazdı ki? Dehşet verici, güçlü ve güvensizlikle dolu. Keşfedilmesi harika bir karakter. Ben Nintendo video oyunlarının başlangıcına uzanıyorum. 1980’lerde büyürken Donkey Kong’u çok severdim. Bowser’ı kendi çocuklarım olana kadar görmedim!”

Filmde Bowser yetenekli bir müzik geçmişine sahip. Bu senaryonun ilk taslağında yokmuş. Bowser, “Peacher” adında bir şarkı söylüyor. Black, yazarlar Horvath, Jelenic, Eric Osmond, John Spiker ile birlikte hikayeyi değiştirmiş. Horvath şunları söylüyor; “Bowser, Prenses Peach’e olan aşkını anlattığı muhteşem bir piyan baladı çalıyor. Bowser’ın Peach’e olan hislerini anlatmaya çalışırken bunu bir şarkıyla söyletmek çok daha komik, eğlenceli ve tatlı göründü. Jack Black, müthiş bir şarkıcı ve müzisyen. O yüzden bir gece şarkıyı yazmak için çalıştık ve demoyu Jack’e gönderdik. Birkaç gün sonra Jack bize bitmiş şarkıyı gönderdi. Kendi dokunuşunu yapmış ve piyanist orijinal bir müzik ekledi. İkimiz de çok etkilendik.” 

Black şunları ekliyor; “Çok eğlendik. İzleyicilerin Bowser’ın yeni yönünü deneyimlemesi için sabırsızlanıyoruz.”

Black’in en sevdiği sahneleri karakterinin güvenilir asistanı Kamek’le (Kevin Michael Richardson’ın seslendirdiği) olduğu sahnelermiş. “Kamek, Bowser’ın en iyi arkadaşı gibi ama Bowser’ın hiç arkadaşı yok. Çok korkunç ve kötü. Kamek, Bowser’ın tüm sırlarını biliyor.” 

Black, ikonik şarkıyı yazmanın dışında yönetmenlerle birlikte çalışırken de çok büyük bir deneyim olmuş. Şunları söylüyor; “İyi bir ritim yakaladık. Her zaman birbirimizi güldürmeye çalışırız ve her sahneye yeni bir yaklaşım bulmaya çalışırız. Sanırım şifreyi çözmüş olabilirim.”



Toad : Keegan-Michael Key


Toad, Mantar Krallığı’nın sevimli, neşeli bir vatandaşı ve ilk, gerçek macerasına çıkmayı çok istiyor. Toad, Mario’nun bu yeni dünyada tanıştığı ilk karakter ve Toad hemen Marioa’ya Luigi’yi Bowser’dan kurtarmak için yardım etmeyi öneriyor. Toad, rahat davranışlarına rağmen aynı zamanda alaycı bir zekaya sahip ve değer verdiği insanları savunmak için savaşa gitmekten korkmuyor.

Rolü Keegan-Michael Key seslendiriyor. Bu muhteşem dünyaya ve sevimli, eğlenceli Toad karakterine girmek ve kendimi söylediği her repliğe gelmiş geçmiş en önemli şey gibi yaklaşan bu süper enerjik karaktere atmak gerçekten keyifliydi. Onun hevesini ve olduğu kişi ve geldiği yer konusundaki heyecanını ve önündeki sonsuz seçeneklerin üstesinden gelme tarzını yakalamak için benzersiz bir yol bulmak istedim.”

Key, filmlerde seslendirme konusunda dikkat çekici bir kariyere sahip ve Mario için tekrar kayıt stüdyosuna gireceği için heyecan duymuş. Şunları söylüyor; “Seslendirme işinde yıldızlara ulaşmanıza olanak veren bir şey vardır. Seslendirmeyle animasyonun abartılı özelliklerine ve hareketlerini eşleştirmeye çalışırken gerçekten ulaşabilirsiniz. Bu karakteri yaratmaya yardım etmek için sesinizle yapabildiğiniz her şeyi keşfetmek böyle bir işin en keyifli yönlerinden biri.”

Key’nin performansı ile mizah, duygu ve iş birliği kattı. Jelenic şunları söylüyor; “Keegan, doğaçlamada çok iyi. Ona senaryoyu verin ve size hikayeyi ileri taşıyacak on beş tane komik replik verebilir ki bunu yapmak çok zordur. O doğal bir seslendirmen ve yaptığı hiçbir kötü kayıt yok. Canlandırdığı her replikte kusursuz bir netlik var.”



Donkey Kong : Seth Rogen


Donkey Kong, Orman Krallığı’nın lideri Cranky Kong’un oğlu ve varisi. Güven fonu serserisiyle profesyonel güreşçi arasında biri olan Donkey Kong, son derece güçlü bir savaşçı ama aynı zamanda çocuksu bir adam. Donkey Kong, Mario’yla savaşıp kaybettikten sonra Mario, Mantar Krallığı’nı korumak için yardım aradığında yardım etmeye pek hevesli olmuyor.  

Karakteri oyunun her zaman hayranı olan Seth Rogen seslendiriyor. Commodore 3000’de orijinal Mario Kardeşler oyunum olduğunu hatırlıyorum ve babamın eve ilk Nintendo eğlence sistemini getirişini çok net hatırlıyorum. Çocukluğumun önemli bir anıydı. Filmde Donkey Kong rolü, komikti ve çocukluk rüyalarımın çoğunu yaşadım.”

Rogen’ın Dnkey Kong olarak performansı filmdeki en komik rollerden biri. Jelenic şunları söylüyor; “Bu şaşırtıcı değil çünkü Seth, Hollywood’un en komik oyuncularından biri. Kayıtlarda Seth’in zekasından çok etkilendim. Her zaman odadaki en zeki adam olduğunu hissettim ama size bunu hissettirmesi gerekmiyor. Film yapım sürecinin tüm yönlerini çok iyi biliyor ve performansı sırasında hep daha büyük resmi ve etkili olan diğer unsurları düşünüyor. Çok düşünceli bir oyuncu ve ayrıca her zaman en komik doğaçlamaların kaynağı. Söylediği her replik çok komik. İşimiz film için en komik replikleri seçmek ve sonra da onun dehasından kendimize pay çıkartmaktı.”

Rogen’ın filmde karakterinde olmasını istediği bir özellik varmış. Şunları söylüyor; “Kesinlikle Donkey Kong rap’ine yer vermek istedim. Karakter, oyunlarda kişilik olarak tanımlanmamıştı. O yüzden Donkey Kong’a ve hikayeye uygun bir karakteri yaratmak için ekiple birlikte gerçekten çalışmam gerekti. Aaron ve Michael’la çalışmak harikaydı. Bana sürekli boğazım parçalanana kadar daha çok bağırmamı söylediler.”


Cranky Kong : Fred Armisen


Fred Armisen’in seslendirdiği Orman Krallığı’nın kralı Cranky Kong. Oğlunun geleceğin kralı olarak Kong ordusunu yönetme potansiyelinde olduğundan emin değildir. Peach ve Mario, Mantar Krallığı’nı korunması için Cranky Kong’dan yardımı isterken önce kendilerini patavatsızlığı ve dost olmayı reddetmesiyle bilinen Cranky Kong’a kanıtlamaları gerekir. Armisen şunları söylüyor; “Eğlenceli bir rol gibi göründü çünkü daha önce hiç böyle aksi ve gürültülü birini oynamamıştım.”

Armisen, Cranky Kong’a uyan özel bir ekleme yapmış. Şunları söylüyor; “Sesimi daha yaşlı ve daha boğuk yapmaya çalıştım. Yönetmenler bunu daha fazla abartmamı istedi. Yani karakterin daha çok öyle olması için yardım ettiler. Tona önem verdiler ve başından sonuna kadar daha keskin yapmaya çalıştık. Ayrıca Paris’in dışından çalışıyorlardı ve uzaktan da olsa Paris üzerinden çalıştığım için muhteşem hissettim.”

Armisen, deneyimli bir komedi oyuncusu ve yönetmenler ses kayıtları sırasında sınırlarını zorlamak için heyecanlanmışlar. Horvath şunları söylüyor; “Fred, çok ufak bir komediyi komik yapabiliyor. Ama bu film için onu tam aksi yöne ittik. Ona büyük bir karakter verdik ve bu abartılı rolü de aynı derecede komik canlandırdı. Bu yaşlı maymunun rolüne büründü ve kendi içindeki huysuz maymunu buldu.”



Spike : Sebastian Maniscalco


Spike, Mario ve Luigi’nin eski patronu ve kardeşlere zorbalık yapmaktan ve yeni tesisat şirketleriyle alay etmekten keyif alıyor. Karakteri Sebastian Maniscalco seslendiriyor. “Ben 70’lerde ve 80’lerde büyüdüm. Yan, Süper Mario Kardeşler çocukluğumun bir parçasıydı. Gelmiş geçmiş en ikonik video oyunlarından birini konu alan bir animasyon filminde Spike’ın sesi olacağımı hiç düşünmemiştim. Başta Mario için seçmelere katıldım. Ama Rol Chris’e gidince bana Spike’ı teklif ettiler. Hangi rolü aldığım çok umurumda değildi. Sadece filmin bir parçası olmak istedim ve Spike da benim için çok eğlenceli bir rol oldu. Spike kesinlikle çok kaba bir karakter. Seslendirme yaparken çok güç harcatıyor çünkü çok harektliyimdir ve bu karakterleri seslendirirken stüdyodaki performans fiziksel bir hal alıyor. Yönetmenlerimiz performansımın bir kısmında doğaçlama yapmama izin verdi. Bu da rahat olmama ve başka olasılıklara daha açık olmama yardım etti.” 

Maniscalco, kayıt seanslarını özellikle zorlayıcı bulmuş. Maniscalco gülerek şöyle söylüyor; “İki yıllık bir zaman diliminde bir ya da iki saat için gelip tükenmiş bir şekilde çıkıyordum. İster inanın ister inanmayım ama bu seslendirme işlerinden bazıları benim için çok yorucudur. Bu yıl 50 yaşına giriyorum ve bir ses stüdyosunda mikrofona konuşmak benim için bir egzersiz. Performansa çok fazla enerji harcarım ve çıkarken sesim tükenmiş ve ani bir uyku ihtiyacı içinde olurum.”


Kamek : Kevin Michael Richardson


Kamek, Bowser’ın en sadık yardımcısı. Doğa üstü yetenekleri olan bir Magikoopa. Bowser’ın dalkavuk danışmanı ve muhbiri. Ne yazık ki aynı zamanda işler yolunda gitmediğinde Bowser’ın öfkesiyle de uğraşır. Karakteri, Illumination’ın son filmlerinden Minyonlar Gru’nun Yükselişi’nde de rol alan Kevin Michael Richardson seslendiriyor. Şunları söylüyor; “80’lerde yeğenimle Süper Mario Kardeşler’i oynarken çok güzel anılarım var. Kamek’i Bowser kadar hatırlamıyorum ama oyunu oynamayı çok severdim. Hiç bitirmemiş olsam da oynamak çok eğlenceliydi.”

Richardson, yönetmenler Jelenic ve Horvath’la çalışırken çok güzel bir deneyim yaşamış. Şunları söylüyor; “Seanslar sırasında karakterle oynamam izin vererek kayıt sürecini eğlenceli kıldılar. Michael [Jelenic] ve ben yıllar içinde farklı projelerde birlikte çalıştık. O yüzden onuna tekrar birlikte çalışmak çok hoştu. Özellikle de bu kadar popüler olan bir seride.”



MÜZİK


Süper Mario Kardeşler Filmi’nin müziği için yapımcılar, Hızlı ve Öfkeli 9, Transformers: Prime, Kartal Göz, Cehennem Melekleri üçlemesi, Iron Man 3, Danny Elfman’le birlikte Yenilmezler Ultron Çağı, Sihirbazlar Çetesi ve Crazy Rich Asians da dahil olmak üzere 100’ün üzerinde film için beste müzik yapan ünlü besteci Brian Tyler’a başvurmuş. 

Tyler’ın Nintendo oyunlarına olan sevgisi ve video oyun müziklerindeki geçmişi onu görev için kusursuz kılmış. Şunları söylüyor; “Yıllar içinde Mario oyunu oynadığımda her zaman o dünyanın içine gerçekten atlamak nasıl olurdu diye düşünürdüm ve bu film bu hayali en iyi şekilde gerçeğe dönüştürüyor. Bu filmdeki herkes tarafından gösterilen özen gerçekten eşsiz. Hepimiz bu vizyonun, Mario’nun her birimiz için kişisel önemine bir övgü olması için çok özen gösterdik. Bu yüzden kendimi tamamen bu filme verdim. Bu fikrin, bu filmi izleyen herkes için bir gerçeklik olmasını istedim.”

Birçok klasik film gibi, film müziğinin merkezinde büyük bir orkestra var. Bu da Tyler’a orijinal Mario oyunlarında kullanılan çok sayıda 8 bit seslere de er verirken aksiyon sahneleri için daha büyük, yakın sahneler için daha küçük boyutta hareket etme olanağı vermiş. Tyler şöyle anlatıyor; “E.T. klasik bir müziğin bir filmin hikayesini son derece tanımlanabilir temalarla nasıl anlatabileceğine örnek olarak akla gelen bir filmdir. İki kardeşin, kötü karakterlerin, romantizmin, mizahın, sihrin, aksiyonun müzikleri de beraberinde orkestral bir öğe getirdi.”

Nintendo bestecisi Koji Kondo, 1985’te Süper Mario Kardeşler’in ana müziğini yapmış. O zamandan beri popüler kültürde ikonik olmış. Tyler şunları söylüyor; “Mario’nun müziğini çok iyi bilirim ve Koji Kondo’nun oyunlar için yaptığı tüm müziklere karşı nostaljik hissederim. Bu filmde Mario’yu temsil edecek yeni müzikler yapmanın yanı sıra onları Koji Kondo’nun oyunlar için yaptığı müzikle de birleştirmek büyük bir zevkti. Bu film için oyunların müziğini başlangıcından beri hala temsil eden duygusal derinlikte boyutta sembolik bir müzik yaptım.” 

Tyler’ın ve Kondo’nun müziklerinin üzerine yapımcılar nostaljiye de yönelmiş. Jelenic şunları söylüyor; “Bize belli bir şekilde hissettiren ve hem bizi hem de bu filme çocuklarını getiren ebeveynleri çocukken oynadığımız zamana götüren 80’lerden müzikler bulduk. Filmin havasına çok belirgin bir duygu katıyor. Biraz alaycı bir tarzda ve insanlara bu filmi çok fazla ciddiye almadığımızı gösteriyor çünkü sonunda bu eğlenceli bir yolculuk.”

Tyler, Kondo’yla ve yapımcı Shigeru Miyamoto’yla güçlü bir ilişki kurmuş. Bu da orijinal müzikleri filmin yapısında korurken bir yandan da Mario müziğinde yeni bir sayfa yaratmasına olanak vermiş. İki yönetmen ve üç stüdyo arasındaki bu iş birliği Tyler için mükemmel bir süreç yaratmış. Horvath şunları söylüyor; “Orijinal müzik, tüm Nintendo müziklerinde son derece güzel ve düşünceli bir şekilde başarılı oluyor. Bazen birkaç nota, birkaç bölüm, bazen de şarkının tamamı oluyor ama filmdeki en yetenekli müzisyenlerden bazıları tarafından çalınıp söyleniyor. Bir hayran olarak benim için dinlemek çok tatmin ediciydi.”

Tyler şunları ekliyor; “Harika yönetmenler Aaron ve Michael’dan, bu girimi başlatan Japonya’daki muhteşem dostlarımız Shigeru Miyamoto ve Koji Kondo’ya, Universal’in harika müzik departmanından Illumination’ın müthiş lideri Chris Meledandri’ye kadar herkes tek bir amaç için çalışıyordu: Mario’nun ebedi fanları ve yeni fanlar için neşe getirecek ve unutulmaz bir deneyim yaşatacak muhteşem bir film yapmak. Bu filmin parçası olmaktan çok gurur duyuyorum.”


Filmin mmknmrtb notu:   69   /100