26.2.22

Beni Sevenler Listesi



Ünlülerin mahallesi Cihangir’in en ünlüsüdür Yılmaz. 

Popüler sinemacı ve oyuncuların uyuşturucu satıcısı ve yakın arkadaşıdır. 

İstanbul’da başlayan uyuşturucu operasyonlarıyla artık uyuşturucu bulamaz ve içinde artık sevilmeyeceğine dair bir paranoya hâsıl olur. 

Bu paranoya ona her geçen zaman daha büyük riskler aldıracak, Yılmaz sevilme vahametiyle yavaş yavaş yok olacaktır.




Beni Sevenler Listesi


Yönetmen: Emre Erdoğdu

Oyuncular: Halil Babür, Hayal Köseoğlu, Ahmet Rıfat Şungar, Nazlı Bulum

Ülke: Türkiye

Dağıtım: Başka Sinema Dağıtım

Yapım: TN Yapım



Beni Sevenler Listesi, 25 Şubat'ta Başka Sinema'da..


'Bağcılar çocuğu' Yılmaz'ın, 'onun bunun şunun' çocuklarının ve elbette bilumum şöhretli çocukların en mühim mekanı Cihangir'de ortam yapma, sınıf atlama, ayakta ve hayatta kalma mücadelesinden bir kesit sunan Beni Sevenler Listesi, 2017'de Kar adlı filmiyle tanıştığımız yönetmen Emre Erdoğdu'nun ikinci uzun metrajı..

Eğer çok istersek, 'Uyuşturucu' paydasını ortak noktaları olarak öne sürebileceğimiz iki filmden birincisi varoş gençlerinin dünyasında geçerken; bu film, varoşlardan kopup gelmiş bir genci, kafası dumanlı 'entel dantel' tiplerin arasında gezdiriyor..

"Şu fani dünyada içten pazarlıklı olmadan, menfaatini düşünmeden dost olan ve dost kalan biriyle karşılaşmak, çölde yürürken kutup ayısına rastlamak kadar nadir bir durumdur." der, kadim dostum (?) Duman Serdeli..

Hâl böyleyken, mahallesindeki 'dostlar'ına her türlü 'illegal kafa yapıcı' mamul tedarik etmek için çabalamasına karşın, her hâliyle 'iyi bir insan' olduğu kuşkusuz bizim Yılmaz efendi, ne yapmak nereye varmak istemektedir!.



Üstlendiği görevini lâyıkıyla yaptığı sürece ona arkadaşça yaklaşan, dertleşen, masasına davet edip evini dahi açan bu insanların, ilk vuku bulacak terslikte/yoklukta davranış değişikliğine gideceklerini bizim kadar Yılmaz'ın da farkında olduğunu, polisin, seçim öncesi operasyonlarına girişmesiyle sekteye uğrayan uyuşturucu trafiği sonucu paniklemesinden anlarız; ki hemen akabinde, daha filmin başlarında hissettiğimiz o kaçınılmaz sona da iyice yaklaşılacaktır.. Ah Yılmaaz, ah Yılmaazz!.

Bu arada, olayları uzaktan ve tarafsız bir bakışla izlemesi -özellikle de- 'kendisini sevenler' ile Yılmaz arasında oluşması beklenen 'davranış değişikliği' tonunu dramatikleştirmeden 'belli belirsiz' bırakması, bu filmin en önemli artısıydı..

Yaptığı illegal işle tamamen ters bir karaktere sahip olduğunu gördüğümüz, Bağcılar'ın bu en güzel çocuğunu canlandıran Halil Babür -tam manasıyla- rolünü yaşarken; bana göre bu filmin en büyük sürprizi, Onur Ünlü'nün -hiç de beklemediğim- oyunculuk performansıydı..

Filmin beni tek güldüren sahnesinin de yaratıcısı Bay Onur'un, 'güldürmeyen' komedi filmlerimizin değişmez, değişmesi teklif bile edilemeyecek motifi olan 'mafya babası' rolleri için gayet ideal bir seçim olacağını, cümle casting'çi arkadaşlara buradan duyururum.. 

72   /100