30.8.21

Orhan Eskiköy’den öyküler: Komşular



İki Dil Bir Bavul (2008), Babamın Sesi (2012), Başgan (2016) ve Taş (2017) filmlerinin ödüllü yönetmeni Orhan Eskiköy’ün ilk kitabı Komşular, bugün yayımlandı. 

Nebula Kitap’tan çıkan ve 15 öyküden oluşan Komşular; şehirde, köyde ve kenar mahallelerde değişen komşuluk ilişkilerini, usta bir yazar ve yönetmenin derinlikli gözlemleri ve şaşırtıcı kahramanları eşliğinde anlatıyor. 

Terk edilen sevgililer, güldüğünde yüzü çiçek açan erkek güzelleri, portakal kokan babaanneler, Cemil Kavukçu ile birlikte koşanlar, “komşuluk hatırına” girilen ilişkiler, kapının kenarından gözetleyenler, delikten bakanlar, durup dururken düşenler, kısacası ülkenin türlü insanlık hâlini cümlelere taşıyan kitap, evden kaçan papağanları, sokak köpeklerini, konuşan kuşları da öykülerin komşu kahramanları yapıyor.



"Komşuluk” kavramının anlamını çoğaltan öykülerin yer aldığı Komşular, okuru İstanbul’un kenar mahallelerinden Anadolu’nun köyleri ve kasabalarına uzanan bir yolculuğa çıkarırken; sevgisizliğin, hayatını istediği gibi yaşayamamanın, karşı cinsle ilişkilerin, dostluğun, aile bağlarının kişinin kendisiyle ilişkisi üzerindeki etkisini kimi zaman aydınlık, kimi zaman da koyu karanlığında anlatıyor. 

“Kendisini küçük düşürdüğü için patrona, karısının yanında hem hakaret ediyor hem de onu öldüresiye dövüyordu. ‘Babama benziyor bu adam,’ dediğini hatırladım. Babasının ölümünden yıllar sonra patrona iyi davranmış, sevgi değilse bile saygı beklemiş ama babasından göremediği gibi ondan da beklediğini alamamıştı. Şimdi o zavallıyı değil de kendi babasını cezalandırıyordu.” - Issız adlı öyküden

“İtiraf ettiği her şeyden sonra nedenini bilmediğini söylüyordu. ‘Mutsuzdun Sonay Bey,’ dedim.' O yüzden.’ Ben öyle deyince Demir gerçeği ondan önce görmüş olmama saygı göstererek gözlerime bakarken dudaklarını sıktı. ‘Çok mutsuzmuş,’ dedi. ‘Öyle çok gülüyordu ki bunu anlamamışım.’” - Sonay Bey’in Ölümü adlı öyküden

Banu Erol’nun editörlüğünde hazırlanan kitabın, Orhan Eskiköy ve Dilek Şişli tarafından tasarlanan kapağında Gencer Yurttaş’ın fotoğrafı kullanıldı.  

Komşular, kitabevlerinde 26 TL’den satışa sunuldu.