21.9.20

Anke Eilergerhard sergisi 'Resilience' Anna Laudel'de!


Anna Laudel, yeni sezona Berlinli sanatçı Anke Eilergerhard’ın kendine has bir teknikle ürettiği, sadece görme değil aynı zamanda dokunma, tat ve koku alma duyularımızı harekete geçiren özgün heykellerinin yer aldığı Resilience sergisiyle giriyor.

24 Eylül Perşembe günü kapılarını açacak olan sergide sanatçının “pigmented polyorganosiloxan” isimli özel bir silikon malzeme ve porselen kullanarak ürettiği hipnotize edici heykel serisi yer alıyor. 

Anke Eilergerhard’ın büyüleyici görsellikteki eserleri bolluk ve bereketi çağrıştırırken, aynı zamanda en iyi bildiğimiz objeleri daha önce hiç görülmemiş bir şekilde sunuyor. Silikon katmanlarını bir pasta hamuru gibi şekillendiren sanatçı, dünyaca bilinen mutfak objelerini alışılmış normlarının dışında, adeta yerçekimine meydan okuyarak gizemli bir simetriyle üst üste diziyor. 

Eilergerhard’ın bu teknikle özenle ürettiği eserleri, hem estetik açıdan hem de tüm dünyada kadınlarla özdeşleştirilen geleneksel mutfak objelerini reddetmesiyle feminist söylemdeki yerini alıyor. 



Yakın zamanda Tempelhof-Schönberger-Berlin Sanat Ödülü’nün sahibi olan sanatçının cüretkar eserleri dünyanın birçok farklı ülkesinde sanat fuarları, kamusal alanlar ve ünlü koleksiyonlarda sergilendi. Bunlar arasında, dünyaca ünlü moda markası FENDI ile yaptığı “The Sweet Dream by Anke Eilergerhard” isimli iş birliği altında New York, Paris, Milano, Berlin, Dubai, Hong Kong, Tokyo, Rome ve Shanghai başta olmak üzere, 200’ün üzerinde satış noktasında gerçekleştirdiği sergiler yankı uyandırdı. 

Resilience 

Adını Türkçe’de “direnç/esneklik” anlamına gelen “resilience” kelimesinden alan sergideki eserler, kırılgan görünümlerinin aksine dayanıklılık ve rezonans; esneklik ve ekoyu bir araya getirerek tüm duyu organlarımızı harekete geçiyor. 

Latince’den gelen “resilience” kelimesinin kökenine baktığımızda salire zıplamak, sıçramak anlamında gelirken, önünde yer alan re- eki ile (re+salire: geri sıçramak, geri çekilmek) birleşince dayanıklı anlamındaki “resilient” ortaya çıkıyor ve bu da daha esnek zaman ve mekan yapısını çağrıştırıyor. 

Fransız filozof Francis Bacon bu kelimeyi fiziksel tepkileri ve çok çeşitli türlerin ses özelliklerini tanımlamak için kullandı. 

Anke Eilergerhard’ın adeta hareket eden heykel yapıları da benzer bir rezonans ve tamamen kendi titreşim alanlarını oluşturuyor olmalarıyla “resilience” kelimesi üzerinden karakterize ediliyor. 



Heykel ve Renk Arasındaki Geleneksel Zıtlıklar

Anke Eilergerhard'ın eserlerinde, heykel ve renk arasındaki geleneksel zıtlıklar, dinamik renk bulutları halinde birbirlerine dönüşerek meydana gelir. 

Sanatçının TIPPING POINT (Devrilme Noktası) grubunu oluşturan “The Annas” serisinde yer alan üç eserinin birbirleriyle adeta dans eden renk nüansları, birer krem, toz pembe ve turkuaz akşam bulutunu andırır ve bir paradoks içinde uçuculuğu, oluşumu ve çözülmeyi sahneler. 

Sanatçı, kullandığı malzemelerin gökkuşağını andıran renk geçişleri ve silikonundan çıkan opak formlarla güvenle oynar. 

Bulut imajında olduğu gibi sanatçının heykellerinde de madde ile manevi olan; yapı ile geçici olan gibi karşıt terimler birbiriyle örtüşür ve renkler akışkan, uçucu bir araç haline gelir. 

Eserlerinde yer alan kabartma motifler geçişkenliği dramatize eder. Adeta hareket halinde olan figürlerde sanatçı tekrar tekrar tanıdık olan objeleri tanıdık olmayan formlara dönüşterek “kendi yaratma gücümüzü” belirgin bir biçimde gösterir. 

Renk ve şekil birbirinden ayrılamaz şekilde birleşir ve aynı zamanda birbirinin sınırlarını belirler. 

Sanatçının eserlerindeki bu karşılıklı ve daimi olan ilişkide, Baudelaire’in “içinde hiçbir şeyin izole veya dokunulmadan kalmadığı, karşılıklı yansıma ve iç içe geçme evreni” olarak tarif ettiği renk kavramı, tamamen farklı bir açıdan tekrar pratik edilir: “Renkler birbirlerini yansıtır ve bunu yaparken görüntüleri şeffaf ve ödünç alınmış özelliklerle sanki camla kaplanır gibi sırlanır, bu da onların melodik uyumlarını sonsuzluğa taşır.”



Barok Kıvrımlar

Anke Eilergerhard'ın heykelleri geleneksel olanı -ayrıca zaman ve sonsuzluk kavramlarını- cesurca ve bir ironi ile ele alır: Barok tarzının cömert bolluğu, büyüleyici sunumu ve aynı zamanda yeni kırılgan-sistematik düşünce biçimi olan, dayanıklı kabartma motifleri ve süsleme formu olan Barok kıvrımlar. 

Sanatçının eserlerinde yarattığı gösterişli ve dantel ve fırfır biçimindeki silikon kıvrımlar aynalama görevi görür ve heykellerine teatral bir hava katar. Tüm bunlar aynı zamanda mekan ile arasında tansiyon yaratan, Eilergerhard’ın kendine has yeni ve tarafsız bir şekilde uyguladığı Barok uyarlamalarıdır. Kıvrımlı, sarmal figürler, bir Mannerizm (Yapmacıklık) örneği olan figura serpentinata (yılan figürü), cüretkar renk kontrastlarıyla öne çıkan bir dizi heykelde yeniden yorumlanarak, yenilenmiş bir canlılıkla günümüze uygun hale gelir.

Anke Eilergerhard'ın kullandığı figürler ve nesneler yüzeyi ve mekanı; kuralı ve şans faktörünü; bolluk ve sadelik arasındaki etkileşimi hüner, zeka ve kavramsallıkla sınırları görmezden gelen büyük bir coşkuyla keşfeder. 

Sanatçının heykellerinde her zaman absürd anlara ve beklenmedik, önemsiz ve değerli arasındaki karşılaşmalara yer vardır. 

Heykellerinde her şey kaos ve düzen; geometri ve organik olan; parlak renkler, renkli desenler ve opak monokrom arasında bir düzen içindedir. Aynı zamanda seri halinde, üst üste yerleştirilen silikon kapaklar ve bunların defalarca tekrarlanan işlemleri; farklılıklar ve tekrar; yer değiştirme; kendini gizleme teknikleri ile yeni bir temsil etme düzeni yaratır ve geleneksel sağduyuyu altüst eder.  

Anke Eilergerhard’ın “Resilience” sergisi kapsamında ilk defa Türkiye’de sergileyeceği yeni ve son dönem üretimlerinin yer aldığı, heykel, duvar rölyefi ve serigrafi dahil olmak üzere farklı türlerde 30’un üzerinde eseri 27 Aralık 2020 tarihine kadar Anna Laudel’de ziyaret edilebilir. 

KOVID-19 salgını nedeniyle uygulanan sağlık önlemleri kapsamında güvenli bir sergi deneyimi sunmak için, Anna Laudel ziyaretçilerini randevu ile kabul etmektedir. 

Randevu için contact@annalaudel.gallery adresine e-mail atabilir veya 0212 243 32 57 numaralı telefondan galeriyi arayabilirsiniz. 

Alınan önlemler hakkında ayrıntılı bilgi ve site üzerinden randevu için annalaudel.gallery adresini ziyaret edebilirsiniz.