6.7.20

Eltilerin Savaşı


Gupse Özay, Merve Dizdar, Ferit Aktuğ ve Uraz Kaygılaroğlu’nun başrolde oynadığı, senaryosunu Gupse Özay’ın yazdığı yönetmenliğini Onur Bilgetay'ın üstlendiği Eltilerin Savaşı filmi 31 Ocak’ta vizyona girdi.

Daha sonra Netflix'te de gösterime giren film, iki elti arasındaki tatlı ve eğlenceli rekabetin, dillere plesenk olacak replikler ve şarkılarla beyaz perdeye yansıtırken, sosyal medyanın günlük hayata kattığı renkleri de kahkaha dolu bir senaryoyla izleyiciye aktarıyor.

Sosyal medyayı hayatında sıkça kullanan, gösterişi, dekorasyonu, giyimi, mücevheri, ev hanımlığını çok seven Sultan ile tek hayali huzurlu bir yuva kurmak olan eltisi Gizem’in yaşadıkları, erkek ve aile eksenindeki bir hikaye ile beyaz perdeye yansıyor.



Sultan ve Gizem'in sosyal medya düşkünlükleri, evlilik anlayışları, aile kurarken yaşadıkları ilginç olayların Selim ve Fatih’i nasıl etkilediğini anlatan filmde, iki kardeş olan Selim ve Fatih’in, eltilerin savaş rüzgarına kapılma hikayesi de beyaz perdeye eğlenceli bir dille yansıyor.

Sadece kadınların değil, aile içindeki erkeklerin de dünyasının kapılarını aralayacak olan Eltilerin Savaşı, NuLook yapımcılığında hayata geçti.





Bencileyin, bu gibi akrabalık terimlerinden pek çakmayan ya da birbirine karıştıran biriyseniz eğer, açıklayayım: Erkek kardeşlerle evlenmiş kadınların her biri diğerinin eltisi oluyor..
Yani 'eltilik' deyince, esas olarak kadınları ilgilendiren bir akrabalık kurumundan bahsetmiş oluyoruz, erkekler içinse bu pek bir şey ifade etmiyor bence; sonuçta hepsi yengen!.

Diğer akrabalık kurumlarından olan, Gelinlerle Kaynanalar ya da arada araya giren Görümceler, 'ayrı tür'ler olarak birbirleriyle 'ezeli, ebedi ve klasik' bir mücadele verirken; aynı türe ait eltilerin mücadelesi ise oldukça enteresandır..

Bu şanlı mücadelenin kültürümüzdeki yansıması olan atasözlerimizden ikisini burada anmak, sözkonusu filme giriş için de ufuk açıcı olacağını düşünüyorum..
İşte buyrunuz:
Elti eltiye eş olmaz, arpa unundan aş olmaz!
Elti eltiden kaçar, görümceler bayrak açar!




Eltilerden biri olan Gizem; herkesin iyiliğini düşünen, çok sevdiği kocasıyla birlikte huzurlu bir evlilik sürdürmeyi, sade bir hayat yaşamayı amaçlayan -kısacası- 'iyi kalpli' bir kızımızdır..
Onun tam tersi özelliklere sahip elti Sultan ise; 'iyi ve güzel' gelinimize tam bir baş belası olmaya yeminli, aşırı gösteriş meraklısı, ölümüne bencil, komplocu, kötü kalpli, iğrenç bir pisliktir!.

Gördüğünüz gibi -uzaktan bir izleyici olarak- beni bile çileden çıkaran bu korkunç kadın karşısında hiç şansı olmadığı anlaşılan Gizem'in yapması gereken tek şey aslında çok nettir: Onun her hücumu karşısında -uysal bir elti gibi- suskun kalmak yerine, suratına karşı -çok afedersiniz- siktiri çekerek; örneğin, "Bi daha karşıma çıkarsan, senin ağzına sıçarım lan orospu!" biçiminde konuşmaktır.. Bak bakalım bir daha ağzını açabiliyor mu?.

Tabii ki hiç böyle olmuyor; bu filmin bir 'uzun metraj' olabilmesi için Gizem kızımızın başka yollar araması gerekiyor..
Bu yollardan ikinci akla gelen yöntem de uygulamaya alınıyor, ve Gizem yavaş yavaş Sultan'a dönüşmeye başlıyor..




Ve sonuçta, bir Türk komedisinden beklenen gerçekleşecek; senaryoda, başlarken gösterilen cesaretin koftiliği fazla ileri gitmeden açığa çıkarak bir 'orta yol' bulunacak, ve her şey normal, herkes mutlu olacaktır..

Son zamanların en iyi kadın komedyenlerinden olan Gupse Özay'ın -hem yazar hem de oyuncu olarak- en başarılı işi olarak gördüğümüz bu filmin 'başat' eltisini -tabii ki- Özay'ın kendisi canlandırıyor..

Senaryo sahibi olarak, üzerinde yoğun olarak çalıştığı çok belli olan bu karakterlerden Görümce'nin başatlığını da hatırlarken; Gupse'nin -doğrusu kendine yakışan- epeyi abartılı bu çeşit rollerle kariyerini sürdüreceği anlaşılıyor..
Naçizane tavsiyemiz, Deliha tiplemesiyle yaptığı kötü denemelerde ısrar etmeyerek; kendisinin, gelin, kaynana, baldız vd. gibi bilumum akraba çeşitleri üzerinde yoğunlaşmasıdır..

Eltilerin Savaşı, söz konusu ilişkiyi/mücadeleyi -komedi olan türünün elverişliliğiyle de- alabildiğine abartıp adeta bir savaşa çevirerek konusunun merkezine yerleştirirken; 'olay mahalli'ndeki diğer hemen herkes ve her şey bu savaşın aktif ya da pasif enstrümanları olarak ellerinden geleni yapıyorlar..




Son tahlilde; zaman zaman iyi güldürmesine, başta Gupse Özay ve Merve Dizdar'ın güzel oyunculuklarına karşın film, aslında 'çatı'sı oldukça iyi oluşturulmuş senaryosundaki 'abartma'nın yoğunluğuyla önce 'can sıkıcı' oluyor, giderek ortaya çıkan 'orta yolcu' cesaretsizliğiyle de, başarısı anca 'vasat' bir düzeyde kalıyor..


Eltilerin Savaşı

Yönetmen: Onur Bilgetay
Senaryo: Gupse Özay
Oyuncular: Gupse Özay, Merve Dizdar, Ferit Aktuğ, Uraz Kaygılaroğlu, Füsun Demirel, Ali İpin, Hülya Duyar, Kubilay Tuncer, Gamze Demirbilek, Taylan Erler, Sanem Yeles, Yoni Yusuf Kalaora, Mekin Sezer ve konuk oyuncu Ayta Sözeri
Sanat Yönetmeni: Nilgün Nalçacı
Müzik: Barış Diri
Görüntü Yönetmeni: Burak Kanbir
Uygulayıcı Yapımcı: Mahir Altundağ
Yapımcı: Muzaffer Yıldırım

5,5   /10