29.5.18

Yol Kenarı


Karanlık bir deniz ile uğursuz bir ormanın arasına sıkışmış küçük şehrin ahalisi karşılaştıkları tuhaf işaretler yüzünden kıyametin yaklaştığına inanmaktadırlar.

Manasız cinayetler, aniden çıkan yangınlar, açıkta demirlemiş gemiden ulaşan uğultular şehrin ileri gelenleri de dahil olmak üzere insanlarda marazi bir huzursuzluk hali yaratmaktadır.

Bu atmosferdeki şehre yeni gelen ve kahvede çalışmaya başlayan gencin sırtındaki işaret merak uyandırır; acaba o beklenen kişi midir sahiden?

Yol Kenarı 25 Mayıs'ta vizyona girdi..

Filminin, işaret etmek istediği şeylere dair alegorilerle dolu olduğunu ama bunları açıklamayı doğru bulmadığını söyleyen yönetmen; “Seyirci kendi meşrebince anlıyor. Mutlaka sizin anladığınız benimkinden farklıdır, bunu bozmak istemem” dedi ve şunları ekledi: “Filmin anlatmak istediği şey ve benim muradım aslında şu: Kötü bir yere doğru gidiyoruz.


Tayfun Pirselimoğlu

Gidişat kötü bir sonu işaret ediyor, sadece biz değil bütün dünya için. Fakat kıyamet iyi bir şeyin işaretidir de bence; çünkü bir sona gitmeden yeniden başlamak mümkün olmaz. Dip yok diyoruz ama aslında nerede olduğunu bilmiyoruz. Ancak sona giderek başlangıca dönebiliriz. Filmde yeni bir başlangıç için umut var.”

Filmin görsel estetiği ile seyirciden gelen soruyu yanıtlayan Pirselimoğlu, “Atlayan, zıplayan, dans eden kamerayı sevmiyorum. Sade bir görselin ve sinemanın peşindeyim. ” dedi.




Filmin uzaktaymış gibi görünen ama aslında öyle olmayan bir yerde geçtiğini vurgulayan yönetmen, “Ana yolda akan bir hikâye değil, yan yoldan geçiyoruz.” dedi.

Ulusal Yarışma En İyi Yönetmen ödülü : Tayfun Pirselimoğlu

Ulusal Yarışma En İyi Erkek Oyuncu Ödülü : Tansu Biçer

37. İstanbul Film Festivali En İyi Yönetmen ödülü




Yönetmen: Tayfun Pirselimoğlu
Senarist: Tayfun Pirselimoğlu
Görüntü Yönetmeni: Andreas Sinanos
Kurgucu: Ali Aga
Özgün Müzik: Nikos Kypourgos
Oyuncular: Tansu Biçer, Nalan Kuruçim, Taner Birsel, Ercan Kesal
Yapımcı: Tayfun Pirselimoğlu, Vildan Erşen
Ortak yapımcılar: Nikos Moustakas, Nancy Kokolaki, Guillaume Deseille, Ali Bayraktar
Yapım Şirketi: Mitra Filmcilik
Dünya Hakları: Mitra Filmcilik
TÜRKİYE / 2017 / DCP / Siyah-Beyaz / 120´ / Türkçe





Filmin mmknmrtb notu

Deccal'ın sürüklediği kıyametin arefesinde ve cinnetin sınırında debelenen insana dair, alegorik bir drama..

"Bindik bir alamete gidiyoruz kıyamete" mantrası dillerinde ve son bir umutla Mehdi'yi bekleyenler, size çok mu yabancı geliyor acaba?.

 /10