22.3.16

Olaylar Olaylar :: Sadi Celil Cengiz’in Yalnızlığı



Belli ki amaçladığı, televizyon ve sinema dünyasınn içine dalmak işine, sektörün en dandik tarafından sızabilmek için, ilahi kliplerine yönetmenlik yaparak faaliyetini sürdüren Haldun Derman (Sadi Celil Cengiz), hedefine bir an önce ulaşabilmek üzre, İslami sosyetenin popüler ismi Korhan'la (Enes Atış) bir film yapmaya kalkışır..

Biriktirdiği ‘bedelli askerlik parası' da dahil tüm varlığını bu işe yatıran Haldun'un güzel hayalleri, kliplerini de çektiği bu oğlanın -alkollü ve kadınlı vaziyette- magazine yakalanmasıyla birlikte sona ermiş; topu atmış ve beş parasız bir vaziyette İstanbul'u terk edip, soluğu, memleketi Çarşamba'da almıştır..

Burada yaşayan abla (Zeynep Kankonde) ve eniştesinin (Burak Satıbol) yanına yerleşen, vaziyetini düzeltmek için aile mirası bir dükkandan ona düşen hisseye bel bağlayan Haldun, bunda da hayal kırıklığına uğrayacak; bu arada tanıştığı, mafya babası kılıklı, yerel televizyon kanal sahibi olan Fırat'ın (Fırat Tanış) isteğiyle de kanalın başına geçecektir..

Ve ondan sonra da tabii, olaylar olaylar..



Yeteneği az, hırsı bol; şansı az, palavrası bol bir genç adamın,  kendine benzer tiplerin çoğunluğu oluşturduğu İstanbul ortamlarında beceremediği, ayakta kalma, hayatta yer alma uğraşını taşraya taşımasını anlatan Olaylar Olaylar, 'klasik' popçu alemini taklit etmeye çalışan 'islami' popçu kesimin ikiyüzlülüğüne şöyle bi değinip geçmesi dışında, suya sabuna dokunmayan -daha doğrusu- hiçbir esprisi olmayan bir senaryodan 'zorla' komedi çıkarmaya çalışan, dolayısıyla da başarılı olamayan bir yapım..


İşler Güçler dizisindeki rol arkadaşları Murat Cemcir ve Ahmet Kural ikilisinin Düğün Dernek serisiyle sinemada başarılı olması -mealen- "Benim neyim eksik lan!" diye düşünen Sadi Celil Cengiz’i bu filme sürüklemiş gibi görünüyor..
Demek, epeyi bi eksiği varmış ki Olaylar Olaylar, bir Düğün Dernek olamadığı gibi, bu yılda sıraya girmiş gibi görünen -genelde pek para da kazanamayan- kalitesi çok kötü komedilerin arasında bile sivrilme kapasitesi bulunmuyor..


Komedi yetenekleri -nispeten- daha fazla olan Kural ile Cemcir'in, Cengiz’e attıkları bu büyük farkın asıl oluşma sebebinin, sürekli birlikte proje ürettikleri senarist-yönetmen Selçuk Aydemir faktöründen hiç vazgeçmemeleri olduğu çok açık..

Her şeye rağmen, o iki arkadaşından daha farklı, daha yeni bir komedi seçeneğiyle, başarılı olma potansiyeli bulunan Sadi Celil Cengiz’e bu 'cesur ama umarsız' yalnızlık, hiç iyi gelmemiş..
Hem de kendi yazdığı bir senaryonun en ufak bir pırıltı dahi yaratamaması, gerçekten de çok tuhaf..


Genel olarak son bir not (dikkat aşırı ego içerir!):

Her yeni yerli komedi filminde bulunmazsa eğer çok üzüleceğimi bildiklerinden olsa gerek, içeriğinde mafya ile 'değişik' (psikopat olması tercih sebebidir) bir mafya babası bulundurmayı ihmal etmemesini bu filmin bana yaptığı bir jest olarak değerlendiriyor ve kendilerini allaha havale ediyorum..
Bir türlü sonu gelmeyen bu trendin baş sorumlusunun Yılmaz Erdoğan ve onun Organize İşler filmi olduğunu tahmin ediyor; kendisine de selam, saygı gönderiyorum..




Olaylar Olaylar

Yönetmen: Osman Taşçı
Senaryo: Sadi Celil Cengiz
Oyuncular: Sadi Celil Cengiz, Burak Satıbol, Fırat Tanış, Enes Atış, Zeynep Kankonde, Tuğçe Kurşunoğlu, Ceren Moray
Yapım: 2016, Türkiye, 104'


1.5 / 5