3.1.16

La glace et le ciel / Buz ve Gökyüzü / Ice and The Sky



Oscar ödüllü yönetmen Luc Jacquet, İmparator’un Yolculuğu'ndan sonra bir kez daha Antarktika’ya dönüyor. 

Üzerinde yaşadığımız gezegenin on binlerce yıllık tarihinin buzullarda, donmuş halde bizi beklediğini söylesek ne derdiniz? 

Ünlü buzul bilimci Claude Lorius, Antarktika’da bir kutlama esnasında sondajdan çıkan bir buzu viskisine atmasıyla fark eder ki, erimekte olan buz aslında bir tarihi eserdir ve ortaya çıkan hava ise belki de yüzyıl öncesine aittir! 

Bugün 82. yaşını kutlayan Lorius’un 1957’de başlayan araştırma serüvenini, 2015’te bir vasiyetnameye dönüştüren Jacquet, seyircisine buzulların kalbinde gizlenmiş gerçekleri, ilk ağızdan öğrenme şansını veriyor. 

‘‘Buz ve Gökyüzü’’ ısrarla altını çiziyor; insanlığın yüklenmiş olduğu büyük bir sorumluluk var, yoksa sizin haberiniz yok mu?

Filmin mmknmrtb notu :: 


Antarktika'nın buzullarını inceleyerek -son buzul çağı da dahil- yerkürenin binlerce yıllık yaşamını adeta kitap gibi okuyabilen glasyolog/buzul bilimci Claude Lorius'un, 60 yıllık bir maceradan ibaret meslek hayatının belgeseli..

Bugün 82. yaşını idrak eden Mösyö Lorius, hem eski arşiv görüntüleri, hem de aynı bölgelerde yeniden dolaştığında gerçekleştirilen güncel çekimlerle, her zaman buzullarla hemhal olarak yaşadığı geçmişinin bir muhasebesini yapıyor..


Tabii en önemlisi de, küresel ısınmayla birlikte eriyen buzulların dünyamız açısından nasıl da büyük bir tehlike oluşturduğunun son uyarısında bulunuyor..

Formatın daralması ve genişlemesiyle de birbirinden ayırt edilen eski ve yeni görüntülerin, etkileyici bir kurguyla perdeye yansıtıldığı belgesel -buzul bilimin yanı sıra- 'artan sera etkisi' olayının da yakından tanığı olan Claude Lorius'un, mücadelesini hiç aksatmadığı 'çevreci' yönüne de dikkat çekiyor..


Pek tanınmayan 'yeni' bir bilim dalı hakkında, elde bulunan sınırlı ölçekteki arşiv görüntüleriyle, gayet dinamik ve etkileyici bir belgeselin nasıl çekilebileceğinin mükemmel bir örneği olan La glace et le ciel, pratik sonuçları henüz belirgin olmayan, ama yavaş yavaş hissedilen bir felaketin haberini verirken de önemli bir misyonu yerine getiriyor..




La glace et le ciel / Buz ve Gökyüzü / Ice and The Sky 

Senaryo ve Yönetmen: Luc Jacquet
Yapım: 2015, Fransa, 89'


3.5 / 5