13.10.15

Geniş Aile: Yapıştır! :: Define Peşinde Esprisi Büzüşesiceler



Televizyonda bir kaç yıl önceye kadar yayınlanan meşhur komedi dizisi Geniş Aile'yi izleyenlerin hemen hatırlayacakları, birbirinden süzme salak dört eleman, en az kendileri kadar saçma salak maceralarıyla, şimdi de sinemada..

Sebepli sebepsiz, her zaman, her yerde birbirleriyle didişmekten manyakça zevk alan, Cevahir (Ufuk Özkan) ile Ulvi (Bülent Çolak), Koyu Bilal (Fırat Tanış) ile Müfit'ten (Ahmet Sarsılmaz) oluşan bu iki ikilinin, ellerine geçirdikleri bir define haritasıyla Ayvalık’a doğru yola çıkmaları, bu yolculuk sırasında ve define peşindeyken yaşadıkları olayların -komik olduğu iddia edilen- hikâyesi..

Bu arada, define peşine düşen elemanların gayet 'ulvi' bir amacı vardır; Cevahir’in -sütyenbank'taki kefen parasını, daha yeni kumarda kaybettiği- babaannesi Hafize (Tanju Tuncel) hastalanmış olup, tedavisi için çok para gerekmektedir..
Ne kadar da orijinal bir öykü!.
Öyle değil mi..

Bir zamanlar, yani televizyonda ilk karşılaştığımızda, sinema ve dizi dünyamızda çok kullanılan bir alt tür olan 'mahalle komedisi'ne yepyeni bi soluk getiren bir çalışma olarak değerlendirmiştik Geniş Aile dizisini..
Kusura bakmayın size sormadan biz dedim ama.. yine de en azından ben, böyle düşünüyordum..


Basit ama ilginç öykülere sahip senaryoları, o güne kadar pek de benzerine rastlamadığımız bir jargonla konuşan, oldukça iyi kotarılmış karakterlerin, sıradanlığı aşan esprileriyle süslü bu diziyi, bir müddet sonra izlemeyi bıraktığımı da hatırlıyorum..


Kendini hiç yenilememesi, sürekli tekrarlanan aynı esprilerin artık sıkıcı hale gelmesi ve senaryoların resmen kötüleşmesiydi buna neden..
Ve şimdi izlediğimiz Geniş Aile: Yapıştır! filmi, her yönüyle en kötü durumunda bıraktığımız dizinin tam da kaldığı yerden devam ediyormuş izlenimi bıraktı üzerimde..


Ve bu sırada filmin kalite düzeyinin bana hatırlattığı ilk şey, sinema tarihimizin en kötü komedi serilerinden biri olan 'Çılgın Dersane'ler idi; hayal kırıklığımın büyüklüğünü siz düşünün artık..


Komedi bazlı dizi ve sinema filmlerimizin kullanmaktan hiç bıkmadığı, 'Bi şekilde ele geçirilen bir haritayla define arama, bu sırada meydana gelecek abukluklarla da seyirciyi güldürme' formülünü 'milyonuncu kez' tedavüle sokan bu filmin aslında iki farkı var..


Bunlardan birincisi, haritanın saklandığı yeri söyleyen kişinin, gasilhanede götüne metrelerce pamuk sokulan, ama yine de bana mısın demeyen (abartmıyorum ha!) ve bir anlığına dirilip yeniden ölen bir mevta olması; ikincisi ise hiç güldürememesi!.


Daha yeni, Guruldayan Kalpler gibi güzel bir filme imza atmış yönetmen Ömer Uğur'un böylesine berbat bir işin de icracısı olması inanılır gibi değil..
Bu durumda bana, "Ey senaryo, sen nelere kadirsin!" demekten başka çare kalmıyor..


Ve.. daha fazla bir şey söylemek istemeyen Bay Eleştirmen susar; sinirli ve sert bir tavırla arkasını dönerek odadan çıkar..
Heyhat ki beklenen gerçekleşmez; kapıyı hızla çarpmadan, usulca kapatıveren Bay E., ağır ve düşünceli adımlarla asansöre doğru ilerler..
Şu sıralarda sık sık beynini meşgul eden, "Akşam için eve Bomonti mi götürsem, yoksa Tuborg mu?" sorunsalı, yeniden depreşmiştir..




Geniş Aile: Yapıştır

Yönetmen: Ömer Uğur
Senaryo: Cüneyt İnay
Oyuncular: Ufuk Özkan, Fırat Tanış, Bülent Çolak, Ahmet Sarsılmaz, Tanju Tuncel, Mine Teber, Bihter Dinçel, Bora Akkaş, Mustafa Uzunyılmaz
Yapım: 2015, Türkiye

1.5 / 5