17.7.15

'Çocuklar için İnsan Hakları ve Sinema Projesi' Dersim’deydi!.



Başak Kültür ve Sanat Vakfı’nın, Van Barosu ve Hollandalı sivil toplum kuruluşu DW-RS Producties ortaklığında gerçekleştirdiği, Sivil Toplum Diyalogu Programı kapsamında yürütülen, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından fonlanan “Çocuklar için İnsan Hakları ve Sinema Projesi”nin yeni durağı Dersim oldu.

Sinema salonu olmayan Dersim’de hafta sonu başlayan proje Dersimli çocuklar için “İnsan Hakları” ve “Sinema” konularında özel eğitimler ve atölye çalışmalarıyla devam ediyor.

Projenin Dersim ayağında oyuncu-yönetmen Derya Durmaz, Amerikalı yönetmen-akademisyen Theron Patterson ve Van Barosu’ndan avukat Sibel Müngen’in eğitmenliğinde 14-18 yaş arası çocuklarla atölye çalışmaları yapılmasının yanı sıra, Dersim / Tunceli Belediyesi Gençlik Kültür Merkezinin desteği ile Dersim’de faaliyetlerine devam eden çok sayıda sivil toplum kuruluşu, sendika, kamu ve belediye çalışanlarının katılımı ile bir toplantı düzenlendi.

Proje ve kurumun tanıtımının ardından Dersim’de çocuk olmak, çocuk ve insan hakları, çocukların yaşadıkları hak ihlalleri ve kurumlar arası işbirliklerinin önemi üzerine tartışıldı.


Kurum temsilcilerinin Dersim’deki mevcut durum hakkındaki görüşleri alındı ve çocukların kültür-sanat ve insan hakları konusunda mevcut çalışmalara ilaveten özgün çalışmalara ve bakış açılarına ihtiyaç duydukları belirtildi.
Toplantıya Dersim Belediyesi Özel Kalem Müdürlüğü, Dersim Barosu, İHD Dersim Şubesi, Eğitim-Sen, Yenigün Kadın Derneği, SES, Munzur Doğayı Koruma Derneğinden temsilciler ve eğitmenler katıldı.

Çocuklar İnsan Hakları konularında farkındalık kazanmalarını sağlayan interaktif eğitim çalışmasının ardından, Sinema Atölyesi'nde senaryolarını kendilerinin yazdıkları ikişer dakikalık filmlerini çekecekler.


14 aylık bir dönemde tamamlanması planlanan “Çocuklar için İnsan Hakları ve Sinema Projesi” kapsamında bugüne kadar Van, Soma, Batman ve Amsterdam’da hassas konumdaki çocuklarla insan hakları ve sinema atölyeleri gerçekleştirildi.
Projenin bundan sonraki durakları Temmuz ve Ağustos aylarında Bitlis, Hatay ve Ordu olacak.