7.9.13

Şimdiki Zaman


Belmin Söylemez’in festivallerden ödüllerle dönen ilk uzun metraj filmi ‘Şimdiki Zaman’ 6 Eylül’de gösterime giriyor.

Film işsiz bir genç kadının öyküsü üzerinden gelecek, kader ve dostluk temalarını sorguluyor.
İşsiz ve bütün bağları kopmuş...

Mina’nın yeni bir hayata ihtiyacı var ama nasıl?
Umudu kaçmakta bulur; Amerika’ya gidip yeni bir hayata başlamaktır amacı.
Para biriktirmek için bir kafede kahve falı bakmaya başlar.
Fal bakar para kazanır; fal bakar dertlerini paylaşır.
Ancak kendi falında gerçekten de yeni bir hayat var mıdır?

“Şimdiki Zaman” umudunu kaybetmek ve onu tekrar bulmaya çalışmak üzerine bir film.


 ‘Umut arayışı’ kahve falında vücut buluyor.
Fallar açıldıkça Mina’nın kabuğundan çıkmasına tanıklık ediyoruz.
Her fal genç bir insanın portresini adım adım oluşturuyor.
Her göze farklı görünen telveler, şehrin yok olmaya yüz tutmuş hüzünlü ama büyüleyici detayları bu portreyi rüya benzeri bir tabloya dönüştürüyor.

Şimdiki Zaman”, kısa film ve belgeselleriyle tanınan Belmin Söylemez’in kurmaca alanındaki ilk uzun metraj çalışması.



Yapım ve Ekip Hakkında

Yapımcılığını Haşmet Topaloğlu’nun üstlendiği  “Şimdiki Zaman”ın başrollerini genç kuşak oyunculardan Sanem Öge, Şenay Aydın ve Ozan Bilen paylaşıyor. Mina rolündeki Sanem Öge “Yüzyılın Aşkı” isimli tiyatro oyunundaki performansıyla Tiyatro Dergisi ödüllerinde 2011 yılının ‘En İyi Kadın Oyuncu’su seçilmişti. 2012-13 sezonunda ise Müge Gürman’ın yönettiği ‘Çehov Makinesi’ oyununda rol aldı.

“Saklı Yüzler” filmiyle Altın Koza’da ‘Umut Vaad Eden Oyuncu’ ödülünü alan ve “Öyle Bir Geçer Zaman ki” dizisinde Filistinli Amina karakteriyle tanınan Şenay Aydın ise filmde falcı Fazi’yi canlandırıyor.

Genç patron Tayfun rolünde ise ilk kez “Uçurtmayı  Vurmasınlar”ın çocuk oyuncusu olarak izlediğimiz, “Kader”  filminde Zagor karakteriyle hafızamıza kazınan Ozan Bilen yer alıyor.

“Şimdiki Zaman”, Kadıköy Yeldeğirmeni ve Beyoğlu başta olmak üzere İstanbul’da 40’a yakın farklı mekanda altı haftaya yakın bir sürede çekildi. Mekanlarda hem Mina’nın iç dünyasındaki değişimin yansımasına hem de sürekli değişen şehrin bir süre sonra yitip gidecek karakterinin vurgulanmasına özen gösterildi. Avusturyalı görüntü yönetmeni Peter Roehsler kurmaca ve belgesel alanındaki tecrübesini, Mina ile İstanbul’u birbirine bağlayan ‘kader ortaklığını’ şekillendirmek için kullandı. Mina’nın duygularını evi ve çalıştığı fal kafe üzerinden yansıtan ise sanat yönetmeni Revan Barlas’ın tasarım ve düzenlemeleri oldu.

Filmin beş aya yayılan post prodüksiyon sürecinde yönetmen Belmin Söylemez’e kurgucu Ali Aga eşlik etti. “Şimdiki Zaman”ın ses çalışması Melodika’da yapılırken Cenker Kökten hem ses tasarımını gerçekleştirdi hem de filmin duygu dünyasını pekiştiren orijinal müziğini besteledi. Filme son dokunuş suyun öteki yanından Atina’dan geldi. Uluslararası alanda vitrine çıkmış bir çok filmde imzası bulunan Graal Stüdyoları filmin renk düzenlemesini yaparak dijital gösterim kopyasını hazırladı.

Festival Yolculuğu

Dünya prömiyerini 31.Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde yapan film, başrol oyuncusu Sanem Öge’ye “En İyi Kadın Oyuncu” ödülü getirdi.“Şimdiki Zaman” 19. Adana Altın Koza Film Festivali’nin yarışma bölümünde ana jürinin verdiği ‘Yılmaz Güney’ ödülü, SİYAD ‘En İyi Film Ödülü’ ve Film-Yön özel ödülünü kazandı. Sanem Öge, ‘Şimdiki Zaman’daki performansı ile 24.Ankara Film Festivali'nde de ‘En İyi Kadın Oyuncu’ seçildi. Belmin Söylemez bu ilk filmiyle, Amerika kıtasının en köklü film festivali San Francisco Film Festivali’nde kurmaca dalında en iyi filme verilen ‘Yeni Yönetmen Ödülü’nün sahibi oldu.

Uluslararası prömiyerini 18.Saraybosna Film Festivali’nde gerçekleştiren “Şimdiki Zaman”ın yurt dışındaki festival yolculuğu Almanya’da Hamburg Film Festival’inde Yarışma Bölümü, Fransa’da Montpellier Akdeniz Filmleri Festivali Panorama, Slovakya’da Bratislava Film Festivali’nde İlk Filmler Yarışması, İtalya Torino Film Festivali Uluslararası Yarışma, Floransa Kadın Filmleri Festivali, Hindistan’da Kerala Film Festivali’nde Uluslararası Yarışma ile Chennai Film Festivali’nde Dünya Sineması, Londra Türk Filmleri Festivali'nde ve Avusturya’da Crossing Europe Festivali’nin ana yarışma bölümlerinde devam etti.

Film Amerika kıtasında da büyük ilgi gördü. 2013 baharında 56.San Fransisco Uluslararası Film Festivali başta olmak üzere Amerika’da Los Angeles, Chicago, Wisconsin, Pittsburgh şehirlerinde farklı festivallerde gösterildi.

'Şimdiki Zaman' Türkiye’de ayrıca Gezici Festival kapsamında Ankara ve Sinop’ta, Uluslararası Ankara Film Festivali’nde, Malatya Film Festivali’nde ve Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali’nde izleyiciyle buluştu.

“Şimdiki Zaman”a İstanbul Film Festivali’nde “En İyi Kadın Oyuncu” Ödülü

“Şimdiki Zaman”ın ilk gösterimi 31.Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde yapıldı. Gösterim festival seyircisi, ulusal ve uluslararası sinema sektörü temsilcileri tarafından yoğun ilgi gördü. Festivalin Ulusal Yarışma bölümünde yer alan film, başrol oyuncusu Sanem Öge’ye “En İyi Kadın Oyuncu” ödülünü getirdi. Yazar Murathan Mungan’ın başkanlığındaki jüride Selanik Film Festivali program yöneticisi Dimitris Kerkinos, aktris Nazan Kesal, yönetmen Yüksel Aksu ve yapımcı Alexander Mallet-Guy bulunuyordu.
“Mina” Sanem Öge’nin uzun metraj kurmaca alanındaki ilk başrolü.

Altın Koza’dan “Şimdiki Zaman”a üç  ödül

“Şimdiki Zaman”, 19. Adana Altın Koza Film Festivali’nde prestijli ‘Yılmaz Güney’ ödülü’nün sahibi oldu. Yönetmen Belmin Söylemez, ödülü jüri başkanı yönetmen Ferzan Özpetek’ten aldı. Ulusal Yarışma jürisi ünlü yönetmen Ferzan Özpetek, yapımcı Zeynep Özbatur Atakan, akademisyen Hülya Uğur Tanrıöver, görüntü yönetmeni Eyüp Boz, oyuncular Nurgül Yeşilçay ve Nejat İşler ve müzisyen Hasan Saltık’tan oluşuyordu. Sinema yazarlarının da tercihi “Şimdiki Zaman” oldu. SİYAD jürisinin verdiği ‘En iyi Film’ ödülünün gerekçesini okuyan jüri üyesi Cüneyt Cebenoyan, ‘yaşadığımız cografyada aidiyet sorununu çok daha şiddetli yaşayan kadınların dünyasına o dünyaya ait bir ritüel üzerinden özgün bir bakış getirmesi nedeniyle’ “Şimdiki Zaman”ı seçtiklerini belirtti. “Şimdiki Zaman”a bir başka ödül de Film-Yön jürisinden geldi. Yönetmenler Tunç Başaran, Biket İlhan ve Hüseyin Karabey’den oluşan jüri, Belmin Söylemez’e ‘En İyi Yönetmen Özel Ödülü’ verirken, Tunç Başaran karar gerekçesini ‘Sinema yalın ama büyüleyici olmalı. Bu film bunu hak ediyor’ diye açıkladı.

Sanem Öge Ankara’da da En İyi Kadın Oyuncu Seçildi

Sanem Öge ‘Şimdiki Zaman’daki performansı ile 24.Ankara Film Festivali'nde ‘En İyi Kadın Oyuncu’ seçildi. Sanem Öge ödülünü jüri üyesi Ercan Kesal’dan alırken ‘Hiçbir zaman gitmek istemeyeceğimiz bir ülkede yaşamak dileğiyle’ dedi.

Şimdiki Zaman’a San Francisco’dan ‘Yeni Yönetmen’ Ödülü 

Belmin Söylemez'in ilk uzun metrajlı filmi "Şimdiki Zaman" Amerika kıtasının en eski film festivali olan 56. San Francisco Film Festivali'nde "Yeni Yönetmen Ödülü"nü kazandı. Festivalin ilk veya ikinci filmini yapan yönetmenlerin eserlerine açık "Yeni Yönetmenler" başlıklı uluslararası yarışma bölümünde yer alan film jürinin değerlendirmesinde on film arasından öne çıkmayı başardı. Jüri kararın gerekçesini açıklarken "filmin, global kapitalizm, kentsel dönüşüm ve tüketim kültürü tarafından kuşatılmış bireyin karşılaştığı sorunlara kolaycı yanıtlar vermediği ve insani, duyarlı ve mizahi bir yaklaşım izlediği için ödüle layık görüldüğünü" belirtti. Ödülü yönetmen Belmin Söylemez'e jüri üyeleri Charles Mudede ve Alicia Scherson takdim ettiler.


Yönetmen Hakkında


BELMİN SÖYLEMEZ

Sinema, reklam ve TV sektörlerinde metin yazarı ve yönetmen olarak çalıştı. Kısa film ve belgeselleri yurt içi ve yurt dışında birçok festivalde gösterildi, Antalya Altın Portakal, Ankara Film Festivali, İFSAK ve Cine5 yarışmalarında ‘en iyi film’ ödülleri aldı. Filmleri aynı zamanda ARTE(Fransa- Almanya), YLE(Finlandiya), SBS(Avustralya), SVT(Isveç) kanallarında yayınlandı, uluslararası sergilerde ve sanat etkinliklerinde yer aldı. ‘Şimdiki Zaman’ ilk uzun metrajlı kurmaca filmidir.





‘Şimdiki Zaman’ Künye

Yönetmen: Belmin Söylemez

Senaryo: Belmin Söylemez & Haşmet Topaloğlu

Yapımcı: Haşmet Topaloğlu

Görüntü Yönetmeni: Peter Roehsler

Sanat Yönetmeni: Revan Barlas

Kurgu: Ali Aga & Belmin Söylemez

Ses: Seçkin Kaştaş

Müzik & Ses Tasarım: Cenker Kökten

Oyuncu Seçimi: Ezgi Baltaş

Yapım Sorumluları: Tunca Kunter, Selim Güntürkün

Yardımcı Yönetmen: Ahmet Yılmaz

Işık: Ersin Aldemir

Yapım: Filmbüfe Film Prodüksiyon

Oyuncular

Mina: Sanem Öge

Fazi: Şenay Aydın

Tayfun: Ozan Bilen

Bekçi: Suat Oktan

Nesrin: Nesrin Yıldırım

Ersin: Erdi Kement

Süre: 110 dk.

Yapım Yılı: 2012

Gösterim formatı: DCP


 www.simdikizaman.com