29.9.13

Riddick


Son filmi Fast & Furius ile oldukça büyük başarı elde eden küresel aksiyon starı ve film yapımcısı Vin Diesel, merakla beklenen, keşfedilmesini sağlayan büyüleyici serinin devamı Riddick'e geri döndü.

Karanlık gerilim filmi, onu ve yazar / yönetmen David Twohy'i (A Perfect Getaway, The Fugitive) tekrar bir araya getirdi.

Diesel, rolü Riddick için “O bir kahraman değil. O bütün galaksideki her ödül avcısının yakalamak istediği tehlikeli bir kaçak.” diyor.

Tanınmayan Riddick'i en son bıraktığımızda, Necromongers'ın Lord Marshall'ı olarak taçlandırılmıştı.

Bir sözü iki edilmemesine rağmen –sayısız kadın ve limitsiz bir güç- bu yabancı dünyada sıkıldı ve huzursuzlandı.

İkiyüzlü komutan Vaako (KARL URBAN, Star Trek serisinden) Riddick'in insanlarının çok önce kaybettiği gezegeni Furya'nın nerede olduğunu bildiğini söyleyince Riddick, Vaako hakkındaki tüm çekincelerini unutup evine dönmek ister.
Birkaç sadık askeri ile birlikte Riddick, bir gemi alır ve bu rahat hayatı bırakıp gider.

Güneşin ve anlaşıldığı üzere canlının bulunmadığı sözde evinin bulunduğu dünyaya gemileri inince Riddick, oyuna getirildiğini ve ölüme terk edildiğini anlar.
Uzun bir süredir nerdeyse hiç yerinden ayrılmayan kahramanımız Lord Marshall olarak geçirdiği yılların onu nasıl yumuşattığını ve aptallaştırdığını anlıyor.
Ve kısa zamanda doğuştan gelen yeteneği içgüdülerini biliyor ve tanıdığı tüm insanlardan daha ölümcül olan yırtıcı hayvanlara karşı hayatta kalmaya çalışır.
Bu Allah‟ın unuttuğu kaya parçasında hayatta kalmanın tek yolu, onlardan daha tehlikeli olmaktır.
Tek kurtuluşu ise bir acil durum alarmını aktive etmek ve sürekli üstüne çullanan paralı askerleri alarma geçirmektir.

İlk ulaşan gemi Riddick‟in daha önce hiç karşılaşmadığı kadar tehlikeli ve vahşi paralı askerler taşır. Bu eşkıya grubu elinde uzun ve kalın kılıcı olan sadist Santana (JORDI MOLLÀ) liderliğinde tutuluyordur. Santana‟nın kas görevini ise Diaz (DAVE BAUTISTA) görüyor. Aynı zamanda güvertede dindar Luna (NOLAN GERARD FUNK), sorumsuz Vargas (CONRAD PLA), Nunez (NOAH DANBY), Rubio (NEIL NAPIER), ve Falco (DANNY BLANCO HALL) bulunmaktadır. Görevli kişilere ek gemide bir de iki kez Grammy Ödülü adaylığı alan KERI LYNN HILSON‟ın canlandırdığı tutuklu ve gemi üyelerinin acımasızlığına maruz kalan bir esir bulunmaktadır.

Ama Santana‟nın gemisi oyunda olan tek paralı asker gemisi değil. İkinci gemiye Riddick‟i yakalamayı kişiselleştiren gözü pek ve azimli Boss Johns (MATT NABLE) tarafından liderlik yapılmaktadır.
İyi eğitimli ve tam teçhizatlı askerlerini ise yardımcı komutan ve karşı tarafında olunmaması gereken tetikçi Dahl (KATEE SACKHOFF), sezonluk kelle avcısı ve usta izci Lockspur (RAOUL TRUJILLO), ve tamirci Moss (BOKEEM WOODBINE) oluşturur.

Terk edilmiş bir istasyonun çevresinde bu iki gemi rahat etmek için oldukça yakınlar ve Santana ilk ulaştığının altını sürekli çizer. Ama dışarıda kaos artınca ve cesetler çoğalmaya başlayınca Santana, son kalan Furyanlı‟yı öldürmek için iki ekibin birlikte daha iyi olduğunu anlar.

Azalan zaman ve ufukta kimsenin kurtulamayacağı fırtına gözükürken Riddick'in avcıları onu yakalamadan gitmeyi reddederler. İnsan olduğu kadar hayvani olan bir yaratıkla karşılaşınca kaçanın kendileri olması gerektiğini anlamadılar…



PRODÜKSİYON HAKKINDA

1999 yılında David Twohy göreceli olarak tanınmayan Vin Diesel‟i “Pitch Black” filmi için firari suçlu Richard B. Riddick olarak kasta aldığında ne yönetmen ne de aktör bu küçük filmin bu kadar büyüyeceğini düşünmemişti.

Bu başarının arkasından 2004 yılında Thowhy ve Diesel tekrar bir araya geldi. Bu sefer Diesel sadece galaksinin en çok aranan ismini canlandırmadı aynı zamanda yapımcılığını da üstlendi.
Serinin ikincisi “The Chronicles of Riddick”te takım bize başka dünyaları tanıttı ve duygusal başlangıçlarla tanıştırdı.
Diesel acıya dayanıklı, yanlış anlaşılmış arkadaşımızın uzun zamandır favori karakteri olduğunu kabul ediyor: “Bu role daha kağıt üstündeyken âşık oldum çünkü iyi düşünülmüş bir karakterdi ve gerçek bir kahramandı.”
Aktör karakterin çok sevilmesinin hayranlarının Riddick ile bir bağ hissedebilmelerinden kaynaklandığını düşünüyor. “İnsanlar kendilerini onun sözünü verirken görebiliyorlar, bu yüzden onun tarafında oluyorlar. Önyargıya maruz kalmayı anlayabiliyorlar, dışlanmayı, senden ümidin kesilmesini ve hafife alınmayı.
Bu hislerin hepsini hayatımızın bir noktasında hissetmişizdir. Riddick‟in bu hislerin üstünden aksiyon ile gelebiliyor olması insanların hoş karşıladığı bir şey.”
Son 10 yıl içinde bu serinin zincirine iki video oyunu ve bir anime DVD‟si dâhil edildi ama bu filmi başlatan bu iki adamın uzun süredir tek bir arzuları vardı; o da büyük ekranda Riddick‟i tekrar seyretmek.
Diesel ve Thowhy için 3. bir filmin olup olmayacağı hiç bir zaman soru olmadı. Thowhy şöyle açıklıyor: “Hayranların kalp atışlarını hep duyduk. Yaptığım tüm filmler içinde bana en çok Riddick‟i soruyorlardı.”

Facebook‟ta 45 milyonun üstünde takipçisi olan Diesel aynı şekilde sorgulandığını belirtiyor.
“İnsanlar „Ne zaman daha çok Riddick görebiliriz? Bu filmi yapmalısınız!‟ diyorlardı. Bu tür yorumlar bize her şeye değer diye hissettirdi. Filmi tekrar tekrar izleyen hayranlarımıza bu filmi yapmayı borçluydum.” diyor.
Diesel onu harekete geçiren tutkuyu açıklıyor: “Bir sanatçı olarak sansürsüz yaratıcı olmaya ihtiyacım var. Bunu elde etmeye 18 yaş üstü olumsuz filmler çıktıkça yaklaşıyorsunuz.
Kendinizi tutmadığınızda hikâyenizi anlatmakta daha özgür hissediyorsunuz. Bazen affedilmez bir karanlığa gitmek iyi hissettiriyor.”
Diesel bu karaktere yoğunlaşmasının başka nedenleri de olduğunu söylüyor. “Hepimizin kimlik arayışı olur. Riddick‟te bir istisna değil ve nereden geldiği hakkında daha çok şey öğrenmek istiyor.”

Diesel senaryoyu çekerken en beğendiği olarak ilk sahnenin altını çiziyor. Issız gezegende ölüme terk edilen Riddick hayatta kalmaya çalışır ve Lord Marshall olmadan önceki adamı bulmalıdır. “Bugünün filmlerinin çok azında bu karakterin içsel ve fiziki neler yaşadığını diyalog olmadan anlatılmasını görüyoruz.” diyor Diesel.
Riddick gibi büyük bir projeyi sorunsuz gerçekleştirebilmelarinin en büyük nedeni bu kadar uzun süredir Diesel‟in ve Thowhy‟nin arkadaş olmaları. Diesel şöyle açıklıyor: “Eve zamanında dönebiliyorduk ve bütçemiz vardı, çünkü David ve ben birbirimiz anlıyorduk.
Birbirimize bu projeyi ve karakteri ne kadar sevdiğimizi kanıtlamıştık. Dibe vurmuştuk ve efsanevi bir film yapmamız gerektiği sorumluluğunun altında olduğumuzu biliyorduk.”

Paralı Askerler ve Necromongers: Kastı Oluşturma

Proje üstünde tüm yaratıcılığa sahip olmak filmin yapımcılarına sadece öngörülebilir olmayı aşmalarını değil aynı zamanda yeni yetenekler üstünde risk almalarını sağladı. Diesel şöyle açıklıyor: “Kast sırasında mükemmel oyuncu arayabildik, daha liberal olabildik ki bu “Pitch Black”te söz konusu değildi. Kişilerin ne kadar gelir sağlayacağına bakmak zorunda kalmadık.”
Diesel rol arkadaşı Jordi için güzel şeylerden başka bir şey söyleyemiyor. “Jordi‟nin Santana‟yı çok iyi portre ettiğini düşünüyorum. Karakteri biraz daha esprili hale getirdi ve Santana unutulmayacak bir karakter olacak. Jordi için güzel şeyler söylemeyi bırakamam.”
Boss John‟u seçmek daha zordu çünkü Riddick ile “Pitch Black”ten gelen bir geçmişleri vardı.
Karl Urban ise ikinci filmde Riddick‟in Lord Marshall ünvanını ondan aldığı Vaako rolünde karşımıza çıkıyor. Urban “Bu rolü tekrardan canlandırmak ve bu dünyaya taşımak büyük bir ayrılacaktı.” diyor.

Tasarım ve Lokasyonlar: Riddick‟in Dünyasını Kurmak

Diesel ve Thowhy için ilk filmdeki şiddeti sağlamak çok önemliydi. Çekim yerleri aramaya başladıklarında Montreal onlara en ideal yer olarak geldi. Diesel “300 filminin çekildiği sette çekim yapmak gibi bir şansımız oldu ve David Eggby (Görüntü Yönetmeni) çok ayrıntılı hikâye taslağı çıkardı ve bu da sahneleri çekmemiz için tüm gerekenleri sağladı ve prodüksiyonu çizgide tuttu.” diyor.
Yapımcı Twohy astronomi ile ilgili biri ve filmi yaparken yıldızlara da odaklanmış. “Gerçek yıldızlar ile başladım çünkü bu benim tutkularımdan biri. Filmde gözüme takılan şeylerden biri de koyduğumuz kahverengi yıldızlardan biriydi ki bu da çok büyük bir Jüpiter gibiydi.
Çok hayalperest olmak istemedim çünkü zaten evren garipliklerle dolu.” diye açıklıyor.

KAST HAKKINDA

VIN DIESEL (Riddick), bir New York‟lu olarak Hollywood‟un en çok aranan isimlerinden biri oldu. Başarılı gişe rakamları elde etmesinin yanında Diesel seçkin yapımcılardan ve film yapımcılarından biri. En yakın zamanda Fast & Furious 6 ile tam olarak $670 milyon dolar gelir elde etti.
Daha önceki filmleri ise Pitch Black, The Fast and the Furious, Knockaround Guys, xXx, A Man Apart, The Chronicles of Riddick, The Pacifier, Find Me Guilty, Babylon A.D., Fast & Furious ve Fast & Furious 6.

JORDI MOLLÀ (Santana) aktör, yönetmen ve yazar olarak İspanya‟nın en sanatçı ruhlu kişilerinden biri. Barselona‟da Institut del Teatre‟da oyunculuk eğitimi aldı. İtalya, Macaristan ve İngiltere‟de çalıştı. MOLLÀ adını ise Johnny Depp ve Penélope Cruz ile karşılıklı oynadığı Diego Delgado‟nin beğenilen filmi Blow ile duyurdu.
Daha Önceki filmleri ise Blow, The Tulse Luper Suitcases, Part 1: The Moab Story, Bad Boys II, The Tulse Luper Suitcases: Antwerp, The Tulse Luper Suitcases, Part 2: Vaux to the Sea, The Tulse Luper Suitcases, Part 3: From Sark to the Finish, Elizabeth: The Golden Age, Inconceivable, Knight and Day ve Inhale.

MATT NABLE (Boss Johns) Avusturalyalı bir aktör ve yazar. 2007‟de Nable The Final Winter’ı yazdı ve başrolünü canlandırdı.
Daha önceki filmleri 33 Postcards ve Killer Elite.

KATEE SACKHOFF (Dahl) büyük ihtimalle en iyi Battlestar Galactica serisinde ki rolü ile tanınıyor. Bu karakteri ile En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Saturn Ödülü’ne layık görüldü. Şu an ise Longmire dram serisinde kendisini izleyebiliriz.
Daha önce birçok TV dizisi ve filminde yer aldı: The Fearing Mind, ER, The Education of Max Bickford, Cold Case, How I Married My High School Crush, Bionic Woman, Battlestar Galactica: Razor, Law & Order, Lost & Found, Nip/Tuck, The Big Bang Theory, Campus Killer, Star Wars: The Clone Wars ve The Haunting in Connecticut 2: Ghosts of Georgia.