26.4.12

Magnifica Presenza :: Yalnızlığını Hayaletlerle Paylaşan Adam



28 yaşındaki Pietro, oyuncu olma hayaliyle Sicilya’dan Roma’ya gelmiş, geceleri bir pastanede -pasta imalatında değil de- özellikle kruvasan pişirme işinde çalışan, kendi halinde/dünyasında yaşayan, saf, hayalci ve gey bir gençtir..

Birbirlerine çok düşkün bir ikili oluşturdukları kuzini Maria’nın evinden ayrılarak kendi evine çıkmak isteğiyle tutuşan Pietro, aradığı 'eski ama müsait' apartman dairesini bulduğunda, doğrusu çok mutlu olur..

Ancak bu mutluluk, yerini kısa sürede -korkuyla karışık- bir endişeye bırakır..
Zira, yeni kiraladığı bu oldukça eski evde -umduğu kadar- yalnız kalamayacak; daha çok kendi başlarına takılan, bazen de onunla konuşan, gösterişli ama eski moda giysili, bol makyajlı bir grup 'tuhaf' insanla, dairesini paylaşmak zorunda olacaktır..




İlk önceleri bu durumdan -haliyle- rahatsız olan ve evden çıkmaya karar veren kahramanımız, hem kendisine bu acayip gruptan bir zarar gelmeyeceğini anladığından, hem de özel yaşamındaki yeni şartların etkisiyle, mevcut durumu kabullenmeye başlar..

Bu yeni şartların en önemlisi, sevdiği ama kendisinden hiçbir karşılık bulamadığı bir adamın -tam da tersi bir davranış beklediği anda- hakaretlerle karışık, gayet sert tepkisiyle karşılaşmasıdır..


Bu son durum, oğlanın ruhsal dengesini bozduğu gibi, yalnızlığını daha da bi katmerleyecek; içine kapanan Pietro'nun, hemen yakınında beliren 'trajedi kaynaklı' bir hayâl aleminin varlıklarıyla, rahatça irtibata geçmesine neden olacaktır..




Kendi dünyasında, kendi halinde yaşayan, yalnız ve 'hayalci' bir gencin, biraz ortamın uygunluğu, biraz da özel hayatındaki sorunların bastırmasıyla, hemen yakınında beliren 'hayal alemi'ne umarsızca dalışı..

Ferzan Özpetek'in bu son filmi, kendine has bazı detayları içerse de genel olarak şimdiye kadar yaptıklarından oldukça farklı, fantezisi geniş bir yapım..

Ele alınması ve gerçekleştirilmesi hem ustalık, hem de büyük cesaret isteyen bu 'fantezi' deneme, hayal gücünü -gerektiği yerlerde- dizginleyememekten kaynaklanan abartıdan, bir çok ayrıntıya dağılıp da asıl konuya odaklanamamaktan mütevellit, biraz kaçırılmış bir fırsat gibi duruyor..




Ve film daha çok -başta Elio Germano olmak üzere- oyuncuların sempatikliği ve başarılı performanslarıyla yol alıyor..

Bizi özel olarak etkileyenler ise -elbette- Cem Yılmaz'ın usta oyunculuğu ve Sezen Aksu'nun -'ecnebi' bir filmde- kulağımıza pek tanıdık gelen şarkıları oluyor..



3/5



Magnifica Presenza / Şahane Misafir

Yönetmen: Ferzan Özpetek
Senaryo: Ferzan Özpetek, Federica Pontremoli
Tür: Dram
Oyuncular: Elio Germano, Paola Minaccioni, Beppe Fiorello, Cem Yılmaz
Yapım: İtalya, 2012, 105'