29.2.24

Adviye Bal’ın 'Zamansız' sergisi Red Rouge Art Galeri’de!

 


Resim ve heykel sanatçısı Adviye Bal’ın insanın enerji düzeylerine göndermeler yapan siluetlerden oluşan eserlerinin yer aldığı “Zamansız/Timeless” sergisi yeni bir boyuta geçiş anahtarını zihne sunmaktadır. 

Retinaya yansıyan renkler, aslında ruhsal enerji düzeylerini açık eden yalın bir gerçekliğin soyutlamaları olarak Bal’ın resimlerine yansımaktadır. 

Bronz döküm ve taş yontu heykelleri ise resimlerinden taşan kompozisyonların üç boyutlu bir görüsünü ortaya çıkarmaktadır. 

Serginin ilgi çekici bir alanı olarak kozmos odası, zaman kavramının hem önemli bir eşlikçisi hem de günümüz olanakları ile henüz aşılamaz parçası ışık ile bütünleştiği bir arena yaratmaktadır. Orada, ışık hızından daha hızlı tek olgu olan düşüncenin zamansız algıya geçit yaratacağı simgelenmektedir. İzleyicinin düşüncelerine sızarak ışığı geçmesi ve Dünyada olmayan renklere ulaşma dürtüsü, tetiklenmektedir. 



Atatürk Üniversitesi Coğrafya Bölümü ve Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Resim Bölümü mezunu olan Bal, bu iki ayrı alanı üretimlerinde bir araya getirmektedir. 

Sanatçı, bugüne kadar yirminin üzerinde kişisel sergiye imza atmış, Almanya, Rusya ve Japonya’da, Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde ellinin üzerinde karma sergiye katılmış, birçok uluslararası sanat fuarında yer almıştır. 

“Zamansız/Timeless” sergisi, zaman’a atfedilen tüm kalıpları, zaman aşımına uğratarak zamansız bir algıyı zihne yerleştirmenin peşine düşmektedir.

Resim ve heykel sanatçısı Adviye Bal’ın “Zamansız/Timeless” sergisi, Red Rouge Art Galeri’nin açılış kapsamındaki sergilerinden biri olarak 02-23 Mart 2024 tarihleri arasında görülebilecektir.



“ZAMANSIZ/TIMELESS”

MANİFESTO


Bir gün herkes 

Zamansızlığının

Sınırsızlığının

farkına varacak..


Tükenmişliğin hüküm sürdüğü bu yerde her şey, her şeye karıştı; yalın hiçbir şey kalmadı.

Yüzyıllar önce katıldığın karnavalda giydiğin makyajı unuttun!

Onu ete kemiğe büründürdün ve ayrılmaz parçan haline getirdin.

Hatırladığında;

Saf’ı taşıyan bir kozmos yanaşacak. Eklentilerinden arınıp binebileceksin…

Sadece en yalın enerjin, kendi rengin eşlik edecek sana.

Kalırsan;

Artık bir karnaval’a değil, sirk’e ortaklık edeceksin.

Her ikisinde de aslında “burada” olacaksın.

   Küratör Derya Aydoğan




“Mevcut sanat ortamının bir eleştirisi niteliğini taşıyan Red Rouge Art Galeri’nin açılışı kapsamındaki sergilerden biri olan Adviye Bal’ın ‘Zamansız/Timeless’ sergisi, bizim de vizyonumuzu açık eden bir ifade dilini oluşturuyor. Red Rouge Art Galeri’de klasik yapıdaki bir sanat galerisinin ötesinde sanatçının da izleyicinin de sanatın o cesur dilinden faydalanarak kendine temas ettiği bir ütopyayı hayata geçirmeyi hedefliyoruz.

Sanat ortamının özlenen aurasını, samimi diyaloğunu yeniden canlandırmak üzere çıktımız yolda; alışılan düzene karşı bir kaçış alanı oluşturmaya çalışırken belki de zamanın bir parça ağır aktığı bir dinlenme alanı olarak kendimize kaçacağız.”

    Red Rouge Art Galeri Kurucusu Ayşe Aslı Akkülah


Red Rouge Art Galeri

Hüsrev Gerede Cad. Sevinç Ap. No: 86/2 Teşvikiye / İSTANBUL