24.11.23

Roter Himmel / Kızıl Gökyüzü

 


Barbara, Transit ve Undine’nin yönetmeni Christian Petzold’un son filmi, dünya prömiyerini büyük ödüle layık görüldüğü 2023 Berlin Film Festivali’nin ana yarışmasında yaptı. 

Yönetmenin doğal elementleri konu alan üçlemesinin ikinci filmi olan Kızıl Gökyüzü, Baltık Denizi kıyısında, bir yanı orman, küçük bir tatil evinde geçiyor. 

Sıcak amansız bastırmışken haftalardır yağmur da yağmamıştır. 





İkisi eski ikisi yeni dört genç arkadaş bir araya gelir ve duygular, etraflarındaki kurak ormanlar gibi alev almaya başlar. 

Mutluluk, şehvet ve aşk, aynı zamanda kıskançlıklar, kırgınlıklar ve gerginlikler gün yüzüne çıkar. 

Çok geçmeden ormanın alevleri de eve ulaşacaktır.




Roter Himmel / Kızıl Gökyüzü / Afire


Yönetmen: Christian Petzold

Senaryo: Christian Petzold 

Oyuncular: Thomas Schubert, Paula Beer, Langston Uibel, Enno Trebs, Matthias Brandt

Yapımcı: Anton Kaiser

Görüntü Yönetmeni: Hans Fromm

Kurgu: Bettina Böhler  

İthalat: Bir Film 

Dağıtım: Başka Sinema

2023 | Dram | 103' | Almanca; Türkçe altyazılı



mmknmrtb notu ::

Uğraştığı şey bir sanat dalı bile olsa, bunu yaşamının tek temel taşı, tek odak noktası görerek yaşantısını bununla kısıtlayan, aslında bütün bir hayatı ıskalarken hem kendini sıkan hem de etrafındakileri bunaltan bir genç adamın giderek komik olmaya başlayan dramı..

Kısa sürecek bir 'tatil evi' sürecinde etrafında toplaşan, karakterine tamamen ters, rahat ve özgür bir yaşantının keyfini süren insanlara -fark ettirmemeye çalışsa da- aslında gıptayla bakan, ama onlara katılmaya bir türlü cesaret de edemeyen, öz güveni yerlerde sürünürken tam tersi 'cool' görünmek için kendini kasan böylesi insanların durumu ne de acıklıdır; öyle değil mi sayın seyirciler?.

Bir romanı basıldı diye kendi kendini 'büyük yazar' havalarına sokan, hiç tanımadığı insanları dış görünümü ya da yaptıkları işlerle sınırlayarak yargılayan, onlarla iletişimden mümkün olduğu kadar kaçan, 'kendi gibi' olursa defolarının ortaya çıkacağından ve eleştirilmekten adeta ödü kopan bu 'acınası oğlan' Leon'un kolayca değişeceğine bence Christian Petzold'da inanmıyordur ama; hiç olmazsa 'güzelim' Nadja'yı bu heriften uzak tutsaydın be üstad!. 


85   /100