20.5.23

Bir Umut

 


Ümit Köreken'in yönettiği "Bir Umut" filmi, yerli ve yabancı birçok festivalde gösterildikten sonra 19 Mayıs’ta Başka Sinema dağıtımıyla gösterime girmeye hazırlanıyor.



Umut (35), sinema filmlerinde rol almak isteyen bir oyuncudur. Asiye (43) özel bir tiyatroda yönetmenlik yapmaktadır. 

Asiye’nin yönettiği ‘Martı’ oyununda annesinin sevgisizliğinden dolayı yaşama tutunma mücadelesi veren Treplev rolünü oynayan Umut, on dört yaşında iken babasını kaybetmiş, annesinin yeniden evlenmesi üzerine Bursa’da yaşayan dayısının yanına gönderilmiştir. Bu olaydan sonra yirmi yıl boyunca annesi ile hiç görüşmemiştir. 

Sınırda yaşadığı sorun nedeniyle Bursa’ya dönemeyen tır şoförü dayısından bir telefon alır. 

Anadolu’nun küçük bir kasabasında yaşayan annesi MS hastalığı nedeniyle tedavi için Bursa’ya gelmiştir. 

Annesinin gelişiyle geçmişe ait travmaları yeniden canlanan Umut, bir günde yaşamındaki her şeyi kaybetme noktasına gelir. 



Başrollerinde Baran Şükrü Babacan, Eylem Yıldız ve Funda Eskioğlu'nun yer aldığı film dünya prömiyerini 44. Moskova Film Festivali Ana Yarışması’nda, Türkiye prömiyerini ise 59. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda yaptı.  

Boğaziçi Film Festivali’nde SİYAD En İyi Film ödülü alan Bir Umut'un senaryosu Ümit Köreken ve Nursen Çetin Köreken tarafından ünlü Rus öykü ve oyun yazarı Anton Cehov'un Martı adlı oyunundan esinlenerek yazıldı. Bir anne-oğul sevgisizliğinin ve bağlanma bozukluğunun işlendiği filmde Martı oyununun provaları da yer alıyor.



Dante' nin "İlahi Komedya" adlı eserinin "Inferno" (Cehennem) bölümünden bir kısım, orjinal Latince metni ile, Ozan Türkyılmaz tarafından film için özel olarak bestelendi. Ayrıca filmin içerisindeki diegetik ve non-diegetik tüm müzikler de karakterlere özel olarak bestelenmistir.

Yapımcılığını Drama Yapım’ın üstlendiği filmin başrollerinde “Halef” filmindeki performansıyla 2018 yılında gerçekleştirilen Malatya Uluslararası Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazanan Baran Şükrü Babacan ve “Eğreti Gelin” filmindeki performansıyla 2005 yılında gerçekleştirilen Adana Altın Koza Film Festivali’nde Umut Vadeden Kadın Oyuncu ödülünün sahibi olan Eylem Yıldız ile tecrübeli dizi ve sinema oyuncusu Funda Eskioğlu yer alıyor.



Filmin mmknmrtb notu:   50   /100