26.6.23

Ruby Gillman Teenage Kraken / Genç Deniz Canavarı Ruby

 



Bazen olmanız gereken kahraman görünenin hemen altında yatar.

Bu yaz, mitolojik Krakenlerin efsanevi kraliyet soyundan geldiğini keşfeden ve okyanusun derinliklerindeki kaderinin hayal ettiğinden çok daha büyük olduğunu keşfeden utangaç bir genci konu alan, komik, samimi aksiyon komediyle lisenin çalkantılı sularına giriyor.

16 yaşındaki tatlı ve tuhaf Ruby Gillman (Lana Condor, Sevdiğim Tüm Erkeklere serisi) Oceanside Lisesi’ne uyum sağlamayı çok ister ama çoğunlukla görünmez olduğunu hisseder.

Hoşlandığı ama kendisine sadece kesirlerden dolayı hayranlık duyan kaykaycı çocuğa (Jaboukie Young-White, Ralph ve Internet) matematik dersi verir ve aşırı korumacı süper annesi (Oscar® adayı Toni Collette, Bıçaklar Çekildi), Ruby’nin suya girmesini kesinlikle yasakladığı için okuldaki çocuklarla plajda takılamaz.



Ruby, annesinin bir numaralı kuralına uymadığında savaşçı Kraken kraliçelerinin torunu olduğunu ve hükümdar büyükannesi, Yedi Denizin Savaşçı Kraliçesi’nden (Akademi® ödüllü Jane Fonda), tacı devralmanın kaderinde olduğunu keşfeder.

Krakenlar, dünyanın okyanuslarını ezelden beri kendileriyle savaşan kibirli, güce tapan deniz kızlarına karşı korumaya yemin etmişlerdir. Bu konuda büyük ve acil bir sorun vardır: Okulun güzel, popüler, yeni kızı Chelsea (Emmy ödüllü Annie Murphy, Schitt’s Creek) de bir denizkızıdır. Ruby’nin sonunda kendi kimliğini kabul etmesi ve en çok sevdiği insanları korumak için büyük işler yapması gerekecektir.



Ruby Gillman, Teenage Kraken / Genç Deniz Canavarı Ruby filminin olağanüstü kadrosunda Ruby’nin kendisini destekleyen babası rolünde Emmy ödüllü Colman Domingo (Fear the Walking Dead), Ruby’nin hevesli amcası rolünde Emmy adayı Sam Richardson (Veep) ve Ruby’nin havalı, küçük erkek kardeşi rolünde Blue Chapman (Council of Dads) yer alıyor.

Yönetmenliğini Akademi® ödülü adayı film yapımcısı Kirk DeMicco’nun (Vivo, Crood’lar), yapımını ise Kelly Cooney Cilella’nın (Troller Dünya Turu, Troller) yaptığı, Faryn Pearl’ün (Crood’lar yeni Bir Çağ, Troller Dünya Turu) ortak yönetmen olarak görev aldığı filmde Emmy adayı Will Forte (The Last Man on Earth), Emmy adayı Nicole Byer (Nailed It!), YouTube Diamond yaratıcısı Liza Koshy (Liza on Demand), Ramona Young (Never Have I Ever), Eduardo Franco (Stranger Things) ve Echo Kellum (Arrow) gibi yardımcı oyunculardan oluşan güçlü bir komedi kadrosu yer alıyor.

Filmin müziği, Grammy ödüllü Stephanine Economou’ya (Jüpiter’in Mirası, Assassin’s Creed Valhalla: Dawn of Ragnarök) ait. Filmin yazarları, Emmy ödüllü South Park yapımcısı Pam Brady (Lady Dynamite, The Loop) ve Brian C Brown (Briarpatch) ve Elliot DiGuiseppi (Lucy in the Sky). Senaryoya katkıda bulunanlar; Meghan Malloy (yapım danışmanı, Örümcek Adam Örümcek Evreninde), Michael McCullers (Patron Bebek 2 Aile Şirketi), Kirk DeMicco ve Faryn Pearl. İdari yapımcı Mike Mıtchell (gelecek yılın Kung Fu Panda 4 filmi) ve ortak yapımcı Rachl Zusset (ortak yapımcı, Crood’!ar Yeni Bir Çağ).




GEÇMİŞ HİKAYE


Okyanus gizemli bir dünya, karada yaşayanların ancak hayal edebilmeye başladıkları bir yer. O dünya ve evleri dalgaların altında olan fantastik yaratıklar uzun süre boyunca Akademi ödülü adayı film yapımcısı Kirk DeMicco için büyüleyici olmuş. DeMicco, dördüncü animasyon filmi Genç Deniz Canavarı Ruby’de kendisi ve ailesi hakkındaki şaşırtıcı gerçeği öğrendikten sonra içindeki kahramanı benimsemeyi öğrenen, pek de sıradan olmayan gencin bağ kurulabilir hikayesini anlatmak için folklordan ve masaldan en iyi fikirleri ödünç almış. 

DeMicco şunları söylüyor; “Bir yapımcı olarak hikaye anlatımımda her zaman beklentileri altüst etmekle ilgili oldum. Genç Deniz Canavarı Ruby’de beni en çok heyecanlandıran şeylerden biri deniz canavarları ve deniz kızları mitolojisini kullanmak oldu. Deniz canavarı, geleneksel olarak canavar gibi bir yaratık olarak, korkulacak ve ne pahasına olursa olsun kaçınılacak bir şey olarak resmedilmiş. Ama bu filmde biz deniz canavarları fikrini denizin güçlü ve iyicil koruyucuları olarak ele almak istedik. Benzer şekilde deniz kızlarının geleneksel imajını da alıp izleyicilerin beklentilerine meydan okuyan, daha karmaşık ve farklı bir mitoloji yaratmak istedik.”

Sonuç, dünyaya ait olmak için bir anlam arayan ve hayal etiğinin çok ötesini öğrenen, görsel olarak şaşırtıcı, duygusal olarak yankılanan, çok komik, suda yaşayan bir kızın olgunlaşma hikayesi olmuş. DreamWorks Animasyon Müdürü Margie Cohn şunları söylüyor; “DreamWorks Animation’ın ister prensesi kurtaran bir gulyabani olsun, ister savaşçı olan bir panda ya da toplumlarının gidişatını değiştiren ileri görüşlü bir Viking genci ile yaralı ejderhası olsun kahramanın yolculuğunu alt üst etme konusunda uzun ve komik bir geleneği vardır. Ruby Gillman da o geleneğin yeni bölümünü temsil ediyor. Beklenmedik ve olağanüstü güçleri olan bir genç kız.”




Ruby’nin beyaz perdeye olan yolculuğu üç yıldan uzun bir süre önce başlamış ve senaryonun ilk aşamalarındayken daha çok Gillman ailesinin tamamına odaklanırken yapımcılar sonunda genç kahramanı, mitolojiden ilham alan macera için ideal bir kahraman olarak konumlandırmışlar. Ruby, yanlış anlaşılan deniz canavarını canlandırıyor. Hikayenin kibirli, bencil deniz kızlarını temsil eden, Oceanside Lisesi’ndeki son derece popüler yeni kız Chelsea’nin de sevimli yansıması. DeMicco şunları söylüyor; “Mitolojik yaratıklarla çalışırken gerçek dünyanın sınırlarına bağlı değilsiniz. Hayal gücünüzün kontrolden çıkmasına ve eşsiz yaratıklar üretmesine izin verebilirsiniz. Ama belki daha da önemlisi bence o mitolojik yaratıklar insan deneyimi hakkında temel gerçekleri araştırmanıza olanak veriyor. İster bilinmeyenin korkusu olsun ister dünyadaki yerimizi bulma mücadelesi olsun bu yaratıklar bu temaları güçlü ve unutulmaz bir şekilde ele almamıza yardım ediyor.”

Projeye daha gelişme aşamasında 2019’da katılan yapımcı Kelly Cooney Cilella, filmin geleneksel mitolojiyi ve merkezindeki aile ilişkilerini zekice ele almasından etkilenmiş. Cooney Cilella şunları söylüyor; “Tamamen orijinal bir filmin ve özel bir iş çıkarabilecek bir ekibin parçası olduğum için heyecanlıydım. Filmin komedi konsepti, senaryoyu izleyicilerin deniz canavarı ile deniz kızı karakterlerinden beklentilerine göre değiştirmek ve bunların bir lisede geçmesi beni çekti. Asıl sevdiğim anne, kız, torun ilişkisi ve hikaye boyunca nasıl geliştiği. Aslında komedi için geldim ve duygusal temalar için kaldım.” 

Hem hikayeyi hem de filmin muazzam görsel tarzını şekillendirmelerine yardım edecek sanatsal bir ortak arayan DeMicco ve Cooney Cilella, yapıma hikaye sorumlusu olarak katılan ortak yönetmen Faryn Pearl’e başvurmuşlar. Cilella şunları söylüyor; “Faryn bana Ruby’yi çok hatırlattı. Filme çok uyan, ilginç anlayışıyla güçlü bir komedi gücü. Faryn, hikayeye duygusal bir anlayış getirdi ve gerçekten çok başarılı oldu. Ayrıca süper komik biri ve bu da hikayeyi çekici ve bağ kurulabilir anlatmak için kesinlikle gereklidir.”

Pearl, ilk ortak yönetmenlik işinde DeMicco ile birlikte çalıştığı için şanslı hissettiğini söylüyor. Pearl şunları söylüyor; “Çalışmalarının büyük hayranıydım ve uzun yıllara dayanan deneyimi ve uzmanlığı bize sonuna kadar rehber oldu. Yönetmenlik tarzı çok açık ve iş birlikçi ama yine de bildirimsel. Zor bir karar verilmesi gerektiğinde ne yapacağını çok iyi biliyordu. Zengin bilgiye ve referanslara sahip. Bu kadar çok film yapan kimseyle tanışmadım!”

Genç Deniz Canavarı Ruby, karakter odaklı komedi ile kimlik, aile sorumluluğu, sevgi ve dürüstçe kabullenme gibi etkileyici temalar arasında çok güzel yürüyor. Filmin açılışında Ruby çok sevimli bir şekilde tuhaf, güvensiz, 16 yaşındaki bir kız. Hoşlandığı Connor’a ders vermediğinde zamanını yakın arkadaş grubuyla geçiriyor. Post koloniyel ataerkil bir yapı olsa da onu mezuniyet balosuna davet etmeye kararlı. Ama annesi Agatha, onun baloya katılmasını yasaklamıştır. Alo bir teknede verilmektedir ve Agatha’nın tek kuralı, Ruby’nin suya yaklaşmamasıdır. Ki Oceanside’da oturmuyor olsalar bu pek de kötü bir şey olmazdı ama rıhtımda takılmak zaman geçirilen ilk yerdir.

Yine de yüzleşmekten kaçınan Ruby annesinin sözünü her zaman dinler. Ta ki  utanç verici bir balo teklifi ters gidene ve Ruby Connor’ı boğulmaktan kurtarmak için okyanusa atlayana kadar. Ruby, büyük bir şaşkınlıkla suyun altında dev bir deniz canavarına dönüşür. Annesinin kendisine ailesi hakkındaki tüm gerçeği söylemediğini fark eden Ruby, gerçek kimliği hakkında yanıtları aramaya başlar. Arayışı onu gizli bir gündemi olan Chelsea ile sakıncalı bir arkadaşlığa ve Ruby’nin varisi olduğunu görmek için fazla hevesli olan deniz canavarı Kraliçesi büyükannesiyle bağ kurmasına götürür. Ama Ruby’nin tahta çıkmadan önce öğreneceği çok şey vardır. Nerede olursa olsun içindeki şüpheyi aşmanın ve kendisini olduğu gibi sevmeyi ve kabullenmeyi öğrenmenin bir yolunu bulmalıdır. Ancak o zaman olması gereken gerçek kahraman olabilir. 

Cohn şunları söylüyor; “Filmin nesiller arası hikayesi, gençlerin gücüyle çevrelenmiş kültürel bir koroyu konu alıyor. Genç Deniz Canavarı Ruby’nin yaz mevsiminin kız gücü filmi olacağını düşündük ve gelecek nesillerdeki kızlar için bir mihenk taşı olacağını umuyoruz.”




KARAKTERLER


Ruby Gillman : Lana Condor 


Ruby Gillman, Gillman ailesinin en büyük çocuğu, matematik yarışması şampiyonu, okulun en havalı kızı olmayabilir ama çok satan emlakçı annesiyle rahat ve destekleyici babası tarafından seviliyor ve hatta küçük erkek kardeşi bile normal olduğunu düşünüyor. Dahası en yakın üç arkadaşı ona tapıyor ve ekipleri birbirinden hiç ayrılmıyor. Ruby’nin son derece havalı aşkı, kaykaycı Connor utangaç ve neşeli kızın özel bir yanı olduğunun farkında görünüyor.

Yönetmen Kirk DeMicco şunları söylüyor; “Ruby’yi bu kadar büyüleyici bir karakter yapan şey samimiyeti, mizahı ve savunmasızlığı. Başa çıkılamaz tuhaflıklarla karşılaştığı zaman bile elinizde olmadan destekleyeceğiniz türden bir karakter. Ve hatta en güçlü anında bile hep bir insancıllık ve gerçek bir insan gibi hissettiren bir bağ kurulabilirlik var.”

Ruby tatlı, akıllı ve şaşkın ama kendi mavi haliyle bile rahat değil. Ortak yönetmen Faryn Pearl şunları söylüyor; “Herkes gibi olmak istiyor. Ama farklılığının onu gerçekten güçlü kıldığını fark etmesi gerekiyor. Doğasına aykırı bir yanın olduğunu ya da farklı olduğunu anlamanın ekibimizdeki herkes için kişiliklerindeki farklı bir anlamı oldu. Kendini kabul etmenin gücünü kutlamakla ilgili bir hikaye anlatmak için çok heyecanlıydık.”

2018’deki gençlik romantik komedisi Sevdiğim Tüm Erkeklere ile izleyicilerin kalplerini kazanan yıldızı parlayan genç yıldız Lana Condor da Ruby’de hayran olacağı çok şey bulmuş ve filmin baş karakterini oynayan Ruby’nin muhteşem tuhaflıklarını ele alacağı için çok heyecanlanmış. Condor şunları söylüyor; “Ruby, son derece ağırbaşlı ve kocaman bir kalbi var. Arkadaşlarına, ailesine ve toplumuna gerçekten değer veriyor.  Gerçekten iyi bir insan. Son derece özgün, iyimser ve sebatlı. Garip, utangaç ve sadece arkadaşlarıyla birlikte olmak istiyor.”

DeMicco’ya göre Condor’ı rolü canlandırmak için ideal seçenek yapan çok çeşitli duyguları incelikle ve ince ayrıntılarla canlandırabilme yeteneği olmuş. DeMicco şunları söylüyor; “Lana, garip, hafif güvensiz yanından sonra güçlü, özgüvenli kahramana dönüşen Ruby’yi, karakterimizin her yönünü olağanüstü bir yetenekle ve özgünlükle yakalayabildi. Belki de daha önemlisi Lana’nın sizi hemen e-kendisine çeken doğal bir samimiyeti var. Lana, Ruby’nun ruhuna kusursuz bir biçimde büründü.”

Condor, Ruby’nin muhteşem bir duygusal yolculuktan geçiyor olsa da hayatı boyunca temelde aynı sevimli deniz canavarı olarak kalmasına hayran olmuş. “Ruby, gücüne tam olarak ulaştığında başında onda sevdiğimiz hiçbir şeyi, olayların iyi yanına inanmak ve etrafındaki insanlara önem vermek konusundaki saf yönünü kaybetmiyor.” diyor. 

Condor, uzun süredir bir Dreamworks animasyon filminde rol almayı hayal etmiş ve kayıt stüdyosuna ilk kez adım attığında hayran kalmış. “İçeri giriyorsunuz ve hayran olduğunu muhteşem oyuncuların o odada ve koridorlarda olduğunu görüyorsunuz. Gerçekten heyecanlıydı. Bu kariyerimin en önemli olayı oldu.”


Agatha Gillman : Toni Collette


Agatha Gillman, Oceanside’ın bir numaralı, gerçek emlakçısı. Konu iş olduğunda yapamayacağı hiçbir şey yok ve Ruby’nin ve küçük kardeşi Sam’in annesi olarak da aynı inceliği, hırsı ve kontrolü uygulamaya çalışıyor. Ruby’nin başarılı annesini Akademi ödüli adaylığı olan oyuncu Toni Collette canlandırıyor. Şunları söylüyor; “Agatha çok başarılı, hafif kontrolcü, pozitif biri, yani yaratık/kişi. Kızını seviyor. Ruby onun için çok değerli, ve Agatha onu elinden geldiğince iyi büyütmeye çalışmış. Son derece sevecen, destekleyici ve korumacı.” Belki biraz fazla korumacılar. Agatha, kızına içindeki dev deniz canavarın hakkındaki gerçeği açıklamak yerine Ruby’nin suya girmesini yasaklar. Ruby’yle Agatha’nın insanlara ev satmak için Oceanside’a kaçacağını değil de her zaman kendi tahtının varisi olacağını düşünen kendi annesi Yedi Deniz Kraliçesi hakkındaki karmaşık hikayeyi de paylaşmıyor. Collette şunları söylüyor; “Agatha’nın kendi annesiyle ilişkisi çekişmeli, biraz endişe verici ve gergin. Agatha, annesinin istediği ve kendi yolunu açtığı her şeye karşı çıkmış. Yine de filmde hala çok fazla çözülmemiş gerilim var. Bu gerilimin bir kısmı Agatha, Ruby’nin çok kötü bir etkisi olduğunu düşündüğü büyükannesiyle zaman geçirdiğini öğrendiğinde ortaya çıkıyor.

Agatha, kendisini ne pahasına olursa olsun Ruby’yi güvende tutmaya adamış ve ona göre bu onu sudan uzak tutmaktan geçiyor. Kızının kendi tercihlerini yapmasına ve risk almasın aiizn vermek aklına gelen en korkunç şeylerden biri. Yönetmen Kirk DeMicco şunları söylüyor; “Film boyunca Agatha’yı yorucu ve öngörülmeyen bir dünyada ebeveyn olmanın zorluklarıyla mücadele ederken görüyoruz. Agatha, kızı için bir denge ce güç kaynağı ama o da kendi korkularıyla ve gelecek hakkındaki şüpheleriyle de başa çıkıyor. Ve bu karakter, Toni’nin ellerinde sadece bir anne figüründen çok daha fazlasına dönüşüyor. Karakteri hayalleri, arzuları, kusurları ve güçlü yönleriyle hakkını veriyor. İzleyicilerin onun kızının halef olmasını izlerlerken bile kendisiyle bağ ve empati kurabildiği biri.”  


Grandmama : Jane Fonda


Gösterişli ve esprili Yedi Deniz’in Savaşçı Kraliçesi Büyükanne, torunu Ruby’nin girdap yapmaktan kamuflaj ve süper hız ustası olmaya kadar önemli, büyük, deniz canavarı güçlerini kullanmasına yardım etmekten çok memnun. Aralarında en havalı gücü olan lazer gözler de yer alıyor. Büyükanne oynadığı denizdeki tüm yaratıkları koruma rolüyle büyük gurur duyuyor ve bu tutkusunu Ruby’yle paylaşmak ve torunuyla Ruby’nin annesi Agatha’yla hiç yapamadığı şekilde bağ kurmak konusunda çok hevesli. 

Görkemli, etkileyici karakteri canlandırmak için yapımcılar rolü gerçek bir sinema ikonu, iki kez Akademi ödülü alan Jane Fonda’ya vermiş. Fonda, role müthiş bir ciddiyet ve sonsuz bir çekicilik getirmiş. Yapımcı Kelly Cooney Cilella şunları söylüyor; “Jane Fonda ile çalışmak gerçekten inanılmazdı. Efsanevi deniz canavarı Kraliçeyi kim bir Hollywood efsanesinden daha iyi oynayabilir ki? Jane, karaktere çok fazla güç ve zarafet katıyor. Sadece bu da değil, aynı zamanda komedi zamanlaması muhteşem ve filmdeki en iyi repliklerden bazılarını gerçekleştiriyor.”

Ruby’yi seslendiren Lana Condor, Fonda’nın filmdeki varlığından çok etkilenmiş. Condor şunları söylüyor; “Büyükanneyi onun seslendirdiğini öğrendiğimde ne yapacağımı bilmiyordum. Nereye yürüyeceğimi bilmiyordum. Çok şaşkındım. Anneme mesaj gönderdim ve ‘Anne, az önce işte başıma ne geldi bilemezsin.’ dedim. Tam bir hayran gibiydim.

Fonda güçlü ve buyurgan karakteri hemen yakalamış. Büyükannenin özgüvenli dış görünüşünün altındaki Savaşçı Kraliçe kızından, Ruby’nin annesi Agatha’dan ayrı düştüğü 15 yıl için suçluluk ve pişmanlık besliyor. Fonda şunları söylüyor; “Kızı Agatha’ya kırılmış ve onu ve karadaki hayatını terk etmeye karar vermiş. Büyükanne için bu lanet. Hiçbir zaman itiraf etmeyecek ama onun için uzun bir süre boyunca bir acı, kalbinde bir yük olmuş.” 

Fonda, animasyon yapımda rol alma fırsatından ve Dreamworks’ün Glendale, California kampüsünde kayıt için geçirdiği süreden keyif almış. Şunları söylüyor; “Bunlar DreamWorks’ün tüm animasyon filmlerinde yer alan görüntüler ve kareler. Bu sanat eserlerine haftalarca bakabilirim. O deniz canavarları kısa bir süre sonra bu duvarlarda yer alacağı için çok gururluyum!”


Chelsea Van Der Zee : Annie Murphy 


Ruby Gillman kibar, şefkatli ama güvensiz biriyken Chelsea Van Der Zee ise tam zıddı. Bencil ve kötü ama gösterişli ve büyüleyici olan Chelsea’yi Emmy ödüllü Annie Murphy (Schitt’s Creek) canlandırıyor. Oceanside Lisesi kampüsüne olağanüstü popülaritesinin Connor’ı boğulmaktan kurtarmakla da (tabii ki hepsi Ruby’nin işiydi) biraz ilgisi olan kendinden emin, yeni kız olarak geliyor.

Ruby’nin dev bir deniz canavarına dönüşüne tanık olan Chelsea, kendisinin de kara da yaşayan bir deniz yaratığı olduğunu, tam olarak bir deniz kızı olduğunu itiraf ediyor ve Ruby’nin yeni güçlerini bulmasına ve böylece birlikte deniz canavarlarıyla deniz kızları arasındaki kadim anlaşmazlığı düzeltmelerine yardım edebileceğini teklif ediyor.

Ruby de Chelsea’nin hareketlerinin şüpheli olduğunu anlamak veya yeni kankasının gerçek kimliğiyle ilgili şaşırtıcı bir sırrı gizlediğini fark etmek için fazla iyi kalpli biri. Murphy şunları söylüyor; “Chelsea çok popüler, çok güvenli ve biraz gözünüzün korktuğu türden biri. Tatlı Ruby, Chelsea’ye hayran ve onun kanatları altına girmek için çok hevesli.”

Yönetmen Kirk DeMicco, Murphy’nin kendi karizmasının ve komedi konusundaki müthiş donanımının Chelsea’yi canlandırmak için doğuştan yetenekli yaptığını söylüyor. Şunları söylüyor; “Bir anda oyuncuyken diğerinde son derece dehşet verici olabilen bir oyuncuya ihtiyacımız vardı. Ve tabii ki aynı zamanda Annie’nin komik olduğu gerçeği de var. Kötü bir karakteri oynarken bile her durumda komik bir yön bulmayı başarıyor.”

Chelsea, Murphy’nin bir animasyon yapımdaki ilk büyük rolü ve oyuncu, filmin içine kapanık baş karakteriyle daha çok özdeşleşse de megaloman deniz kızı karakterine bürünmek konusunda karanlık içgüdülerine bürünürken çok eğlenmiş. “Hikayenin en sevdiğim yanlarından biri de mazlumun zaferi hikayesi olması ve bu da benim işim. Chelsea olmak eğlenceli ama gerçekten zordu. Ben Chelsea’den çok Ruby’ye benzerim. Ama Chelsea’nin özgüveninden biraz kazanmaya da dayanabilirim.”


Connor : Jaboukie Young-White


Ruby’nin aşkı sevimli bir şekilde sakin ama matematikte son derece kötü olan özgür ruhlu kaykaycı çocuk Connor’ı Jaboukie Young-White (Tuhaf Dünya) canlandırıyor. Neyse ki kendisine matematik sporcusu Ruby ders veriyor. Ruby’nin karşı konulmaz bulduğu hoş bir masumiyeti ve hoş bir fiziği vardır. Hatta o kadar karşı konulmazdır ki ikisi de balo sever bir tip olmasa da mezuniyet balosuna birlikte gittiklerini hayal eder. Young White şunları söylüyor; “Connor’ın Ruby’nin hayatında hoş bir yeri var çünkü yargılayıcı biri değil ve her zaman yanında ve Ruby’nin verdiklerini kabul etmeye hazır. Genel dünya görüşleri hakkında bağ kuruyorlar ve bence Ruby de onun yanında kendisini rahat hissediyor. Ona matematik dersi verdiği için vende Ruby de Connor’ın yanında rahat hissediyor. Bu yüzden de biraz rahatlayabiliyor.”

Young-White, Connor’ı bağ kurulabilir bulmuş. Özellikle de matematik konusunda. Şunları söylüyor; “İkinci dereceden denklemlerin ne olduğundan hala pek emin değilim. Bu hikayeyi bu kadar müthiş yapan Connor ve Ruby’nin birbirlerinden öğrenecekleri bir şeyler var. O iki karakterin ilişkileriyle büyüdüklerini görmek muhteşem. Herkes gençlik aşkının böyle olmasını ister.”


Arthur Gillman : Colman Domingo


Ruby’nin babası ve Agatha’nın kocası Arthur Gillman destekleyici, duygusal, yufka yürekli biri ve ultra başarılı karısı ve eşsiz, harika kızıyla son derece gurur duyuyor. Euphoria ve Fear the Walking Dead gibi diziler ve Ma Rainey’s Black Bottom gibi filmlerdeki rolleriyle bilinen Emmy ödüllü oyuncu Colman Domingo Arthur’un sosyal enerjisini ve hayat zevkini benimsemiş. Domingo şunları söylüyor; “Arthur, insanları kucaklamak istiyor. Hiçbir öğünü kaçırmadığını da anlayabiliyorsunuz. Yemeği, gülmeyi, yaratmayı seven birisiyseniz o adamı kim sevmez ki?”

Arthur genelde ölçülü ve sakin biri ve Agatha’nın ailenin mükemmeliyetçi ebeveyni olmasına izin veriyor. Domingo, yapımcıların yine de Arthur’un parlayacağı hoş anlar bulduğunu söylüyor. Domingo şunları söylüyor; “Sesinin uysal ve oyuncu olmasını sağlamak ve bu muhteşem ekibin sizi bu hayali yerlerde yönlendirmesine izin vermek harika. Animasyonun bir parçası olmanın eğlenceli yanı bu.”


Sam Gillman : Blue Chapman


Ruby’nin gürültücü, yedi yaşındaki erkek kardeşinin ölçülü ve sakin hiçbir yanı yok. İkinci sınıf öğrencisi, ailesindeki kadınlar gibi dev bir deniz canavarına dönüşemiyor olabilir ama o da kendi süper yumuşak deniz canavarlığını, okulundaki yakan top şampiyonasında kullanıyor.

Blue Chapman (Council of Dads) tarafından canlandırılan Sam, Ruby’nin yeni bulduğu yeteneğini kullanmasını biraz kıskansa da ablasını kızdırmak için hiçbir fırsatı kaçırmıyor ama aynı zamanda ablasına çok da değer veriyor. Chapman şunları söylüyor; “Sam, küçük bir şapşal. Çok fazla enerjisi var. Bu karakteri kaydederken genelde daha gürültücüyüm ve vücudum çok daha gevşel. Bence 10-12 yaşındaki birçok erkek çocuk Sam’le bağ kuracak.”


Gordon Lighthouse : Will Forte


 Emmy adayı Will Forte, denizci sesiyle Oceanside sakini tuhaf Gordon Lighthouse’ı seslendiriyor. Uzun yıllar yerel tur rehberi olan Gordon, dev deniz canavarlarının gerçek olduğuna ve toplumun güvenliğini tehdit ettiklerine uzun süredir inanıyormuş ama kendisine sadece evcil yengeci Davey inanmış. Ancak Gordon Ruby’nin dönüşümü hakkında video kanıtını elde ettiğinde her şey değişmiş. Bir anda iddialarının o kadar da abartılı olmadığı anlaşılıyor. Forte şunları söylüyor; “Huysuz bir ihtiyar. Bana Gorton’un Balıkçısını hatırlatıyor.” Dondurulmuş gıda markasının ünlü amblemine gönderme yapıyor. “Tuhaf, komik görünümlü bir karakter. O yüzden bu kişiyi seslendirme konusunu çok iyi biliyorum. Hayatımın büyük bölümünde sesimle tuhaf görünümlü bir insanı canlandırdım.”


Brill : Sam Richardson


Ruby’nin dönüşümü, uzun zamandır kayıp olan bir aile üyesiyle, Agatha’nın şapşal deniz canavarı kardeşi olan Brill dayısıyla yeniden bir araya gelmeye neden oluyor. Karakteri Emmy adayı oyuncu Sam Richardson (Veep) seslendiriyor. Okyanus sakini Brill, başta karada hayatta kalmakta ve insanların arasına karışmada zorluk çekse de o kadar uzun süre yokluktan sonra Gillmanlara yakın olmak için her şeyi yapmaya hazır. Richardson şunları söylüyor; “Brill denizin dışındaki dünyayı çok seviyor. Aynı zamanda ailesini de seviyor o yüzden onların yanında olmaktan heyecan duyuyor. Brill’in en sevdiğim yanı her şeye karşı heyecan duyuyor. Çok neşeli biri ve bu özelliğini çok seviyorum. O ve hiç çekincesi olmaması.”


RUBY’NİN ARKADAŞLARI


Margot —Liza Koshy 

Bliss —Ramona Young

Trevin —Eduardo Franco


Ruby’nin üç yakın arkadaşı, Oceanside’ın lise hiyerarşisine uymayan sadık ve tuhaf çocuklardan oluşan derleme bir grup.

Ruby’nin dışa dönük en yakın arkadaşı Margot, tüm drama sever çocuklara son veren bir drama sever. Caz dansındaki el hareketinin vücut bulmuş hali. YouTube yaratıcısı ve oyuncu Liza Koshy tarafından canlandırılan Margot, çok sevecen büyük bir karakter. Ruby’yi  her zaman konfor alanından çıkarıp spot ışıklarının altına itmeye çalışıyor. Koshy şunları söylüyor; “Margot havalı biri ve tam bir amigo kız, tam bir kargaşa yönetmeni. Her zaman sınırları aşmaya çalışıyor ve sonra da daha da fazla aşıyor.”

Koshy için, Genç Deniz Canavarı Ruby’deki karakterler ve durumlar kendi ergenlik deneyimlerinin daha abartılı bir versiyonunu yansıtıyormuş ve Ruby’nin yakın çevresinin çok yönlü doğasını da takdir etmiş. Koshy şunları söylüyor; “Lisede benim arkadaşlarım da bir paket karışık şekerlemeye benziyordu. Hepimiz farklı geçmişlere, farklı bedenlere ve şekillere sahiptik. O yüzden bunun böyle müthiş bir hikayede temsil edildiğini görmek çok hoşuma gitti.”

Ruby’nin bir diğer en yakın arkadaşı da Bliss. Wednesday Addams’ın Oceanside’daki karşılığı. Ramona Young (Never Have I Ever) tarafından canlandırılan karakter, gaddar ve dehşet veren her şeyle meşgul ve sürekli en kötü felaket durumu senaryolarına bir eğilimi var. Bu onun hobisi. Young şunları söylüyor, “Ölüm fikrine takıntılı. Dehşetli ve monoton. Sakin ve son derece duygusuz. Çok farklı biri.”

Ruby’nin ekibinin son üyesi Trevin’i Eduardo Franco (Stranger Things 4) canlandırıyor. Neredeyse her zaman elinde bir oyun cihazı olan biri. Trevin, serbest dolaşan, dev bir deniz canavarı olduğunu öğrendiğinde belki de bugüne kadar Oceanside’a vuran en büyük vurgunu 140 bin abonesine yaymak için sosyal medya kanallarını kullanıyor. Franco şunları söylüyor; “Dev bir deniz canavarı olması fikriyle büyüleniyor. O bir internet çocuğu. Lise kankasının kusursuz bir tanımı. Her zaman ya video oyunlarında ya da telefonunda. Ve çok kötü bir duruşa sahip.” 




YAPIM TASARIMI VE ANİMASYON


Genç Deniz canavarı Ruby Gillman her yönüyle epik ve şaşırtıcı olacak şekilde tasarlanmış. Yönetmen Kirk DeMicco, ortak yönetmen Faryn Pearl ve yapımcı Kelly Cooney Cilella, ödüllü, deneyimli DreamWorks animasyon ustası yapım tasarımcı Pierre Olivier Vincent’la (Ejderhanı Nasıl Eğitirsin?, Fare Şehri) ile birlikte çalışarak okyanustan ve okyanus yaratıklarından ilham alan olağanüstü renkli kara ve deniz manzarasını canlı bir şekilde geliştirmişler. DeMicco şunları söylüyor; “Pierrre-Olivier’la çalışmanın en heyecanlı yanlarından biri de filmimizin tasarım diline çok benzersiz bir perspektif getirmesi oldu.”

Yaratıcı ekip, dev deniz canavarlarıyla ilgili canlı renklerdeki bir filmin çok büyük olması gerektiğini bilerek garip ve gösterişli bir tarzı benimsemiş. Hem Oceanside’ın hem de su altı dünyasının renkli, göz alıcı olmasını istemişler. Bunun için de her fırsatta şaşırtıcı, kaleydoskopik bir estetiği tercih etmişler.

Ahtapotu baş ilham kaynağı olarak kullanan Vincent, filme arabalardan buzdolaplarına ve karakterlerin kendilerine kadar objelere her açıdan kıvrım ve akıcılık duygusu yerleştirmiş. Vincent şunları söylüyor; “Şehirdeki her şeye aynı tarzı uyguladık. Tüm arabalar ve tekneler biraz hantal ve küçük. Her şeyi biraz yuvarlak yaptık.”

Vincent, Oceanside şehrini küçük bir mercan kayalığı olarak düşünmüş ve tüm binalar için doygun bir renk paleti kullanmış. Vincent şunları söylüyor; “Her yer desenlerle dolu. Ahşabın farklı damar dokuları var. Binaların kaplamalarında dalgalı bir desen de var ve her şey biraz daha yumuşak.” Vincent ayrıca binaların gün ışığında parıldaması için mimariye pirinç ve altın vurgular yerleştirmiş. 

Ortak yönetmen Faryn Pearl, Oceanside’ın nihai tasarımın bir eğlence parkını benzemesini istemiş. Pearl şunları söylüyor; “Her şey boru şeklinde. Apliklerden çöp kutularına kadar her şey denizcilik bakış açısıyla tasarlandı. Bir deniz masalı ülkesi. Bence Oceanside dokunsal hissediliyor. Neredeyse elle yapılmış gibi. Herhangi bir stop motion filmde görebileceğiniz gibi.”

Gillmanlar eski su altı yaşamlarını hatırlatan unsurlarla dolu Oceanside limanına yakın bir evde yaşıyorlar. İç mekan okyanus mavileriyle ve başka soğuk renklerle dekore edilmiş. Ruby’nin yatak odası, geleneksel Martha’s Vineyard deniz fenerine benzeyen bir kulenin içinde. Vincent şunları söylüyor; “Sürgünde yaşayan birçok insan için bu doğru. Onlara kültürel köklerini hatırlatan bir şeyi yeniden yaratmaya çalışıyorlar ve Gillmanların kökleri okyanusta.

Su altı dünyasının gösterişli öğesi Büyükanne’nin hiçbir düz çizgi içermeyen deniz canavarı şatosu. Vincent, şatoyu Yedi Deniz Kraliçesi’ne göre lüks bir ortam tasarlamış. Işığı hoş bir şekilde yansıtacak cam ve yeşim gibi maddeler kullanmış. Şunları söylüyor; “Bir güç mekanı olduğu çok belli.” 

Yapım tasarımcı şatonun antik bir duygusu olmasını isterken bir yandan da modern bir genç kıza da cazip gelmesi gerekiyormuş. Vincent şunları söylüyor; “Ruby, deniz canavarları dünyasına katılırken kendisini oraya ait hissedemeyeceği kadar da eski görünmesini istemedik.” 

Karakterlerin hareketi açısından deniz canavarı ailesi karadayken normal insanlardan çok farklı işleyebilir. Ahtapotların suda akıcı bir şekilde süzülmesinden ve Max Fleischer’ın (Betty Boop ve Temel Reis’i animasyon ikonları yapan) öncü animasyonundan ilham alan filmin animasyon sorumlusu Carlos Fernandez Puertolas (Patron Bebek, Troller Dünya Turu), Gillmanların vücutlarına beli bir elastikiyet vermiş. Akışkan bir şekilde eğilmesi ve esnemesi, filmin donanım ekibi tarafından yapılan çığır açan çalışmalar sayesinde mümkün olmuş. 

Hikayenin insan karakterleri de aksine olabildiğince bükülmez ve açılı bir şekilde tasarlanmışlar. Pearl şunları söylüyor; “Gillmanlar kapalı kapılar ardında tam vücut özgürlüğüyle hareket ediyorlar ama dışarı adım attıkları anda bizim insanlarımızın hareketleri gibi oluyorlar. Düz çizgili bir dünyada bükülen Ruby öne çıkıyor.”

Hikayenin deniz canavarlarından her biri farklı bir görünüme sahip ve büyük boyutlarına rağmen her zaman nefes kesen bir zarafet ve incelikle yüzüyorlar. DeMicco şunları söylüyor; “Dev kaiju karakterleri gibiler ama balerinler gibiler ve tüm hareketlerinin koreografisi kusursuz bir şekilde.”



MÜZİK


Filmin müziği için benzersiz bir müzik paleti yapmayı hedef alan besteci Stephanie Economou (The Chair, More Than Robots), Genç Deniz Canavarı Ruby için müzikal ilhamını zengin su altı dünyasından almış. Şunları söylüyor; “Dream pop/shoegaze fikri senaryoyu okurken aklıma geldi. Bana göre sulu ve kabarcıklı dokularda, gitarların pedal efektleri modülasyonuyla, yankılanan vokallerle, vintage analog synthlerle benim için suyun özünü yakalayan bir yanı var. Amacım müziği görseller kadar kapsayıcı yapmaktı.”

Bu fikir sonunda Economou için sinematik synth ve bağımsız pop elementlerini taşıyan, karadaki ve denizdeki hayatın tonunu belirleyen müziğin sesini belirlemesi konusunda bir katalizör olmuş.

Economou, film için kabaca 70 dakikalık müzik yapmış. Müziğin Ruby Gillman gibi benzersiz ve özel olması için çok farklı enstrümanlar kullanmış. Elektro ve akustik gitarlara ek olarak elektroakustik arp, konkalar, didgeridoo, pedallı çelik ve akordeon da kullanmış.

Müzikte kullanılan en sıra dışı enstrümanlar arasında ikisi de Jon Monroe tarafından çalınan 1981’de tanıtılan sentezlenmiş bir otoarp olan omnichord ve bir briç gitar, Zeta adında bir dikey perdesiz gitar, konkalar ve didgeridoolar ile Lenka Moravkova tarafından yapılan ve aslında metal ce camndan yapılan, 1950’lerde geliştirilen bir Kristal org olan bir Bohem Kristal enstrüman yer alıyor. 

Economou, Ruby’nin karadaki hayatının sıradan bir genç deneyimi gibi olmasını istemiş. Bu yüzden de evdeki ve okuldaki müziğinin daha bağımsız pop tarzı olmuş. Ruby su altına girdiğinde ve dev bir deniz canavarı olduğunda Economou, sinematik, dream pop dünyasına geçmiş. 

Economou şunları söylüyor; “Bir geçit açılmış gibi. Müziğin bu yeni dünyayı ve oadaki yerini keşfedişiyle uyumlu olmasını istedim.”

Besteci, Ruby’nin dirimsel ışıldayan dokunaçlarının yandığı anlar için özel bir motif tasarlamış; muhteşem Emily Hopkins tarafından düzenlenen ve sahnelenen eko pedallar ve bir granüler looper ile çalınan bir arp ifadesi. Ortamların muazzam doğası ve ışık detayları bana gerçekten daha az geleneksel sonik öğeleri kullanmam ve eşsiz sanatçılarla iş birliği yapmam için ilham verdi.

Economou, deniz kızı Chelsea’nin sonik dünyasının tempolu, perküsyonlar, synthler, konkalar, sıra dışı vokaller ve didgeridoo gibi dünya enstrümanlarıyla bir Pharrrell Williams şarkısına benzemesi gerektiğini düşünmüş. Ayrıca deniz kızlarının folkloru için de bir şarkı yazmış. “Oldukça kromatik ve neredeyse biraz karanlık.” Olarak tanımlıyor. 

Economou ayrıca Agatha ve Büyükanne için bir “anne şarkısı” yapmış. Bir iyimserlik anlayışıyla farklı şekillerde sergilenebilen bir müzik yazmış. Şunları söylüyor; “Oldukça başarılı bir emlakçı olan Agatha için daha enerjik ve modern bir şekilde duyuyoruz. Büyükanne için ise boru, bakır nefesliler, koro ve zillerle çok daha görkemli bir şekilde duyuyoruz. İlişkileri bazen parçalara ayrılsa da müzik ile onları birbirine bağlama fikrini beğendim. Bu bana hikayenin epik doğası gelişirken daha güçlü bir melodik evrim yaratma, bu farklı nesillerden kadınları lirik bir müzikal tarz ile bağlama olanağı verdi.” 

Economou canlı koroda yer alan vokaller için filmde orijinal deniz canavarı dili oluşturmak üzere bir meslektaşını görevlendirmiş.


Filmin mmknmrtb notu:   60   /100