2.12.22

Violent Night / Vahşi Gece

 



“Her şey sakin” cümlesinin cehenneme kadar yolu var. 

Önemsiz Biri, John Wick, Sarışın Bomba, Deadpool 2 ve Hızlı ve Öfkeli: Hobbs & Shaw filmlerinin kural tanımaz yapımcıları olan 87North’dan, bahsinizi her zaman kırmızıya yatırmanızı söyleyen, karanlık bir Noel gerilimi geliyor. 



Bir grup paralı asker, Noel akşamı zengin bir ailenin evine girip içerideki herkesi rehin aldığında sürpriz bir dövüşçünün, Noel Baba’nın (David Harbour, Black Widow, Stranger Things dizileri) da orada olacağına hazırlıklı değildir ve Noel Baba, onlara neden bir aziz olmadığını göstermek üzeredir. 

Filmde ayrıca Emmy ödüllü John Leguizamo (John Wick), Cam Gigandet (Without Remorse), Alex Hassell (Cowboy Bebop), Alexis Louder (The Tomorrow War), Edi Patterson (The Righteous Gemstones) ve Beverly D’Angelo (Sevimli Aile Tatilde serisi) de rol alıyor. 


 

Yönetmenliğini, Norveçli yönetmen Tommy Wirkola’nın (Hansel ve Gretel: Cadı Avcıları, Dead Snow serisi) yaptığı Violent Night / Vahşi Gece’nin yapımcıları 87North’dan Kelly McCormick, David Leitch ve Guy Danella. 

Orijinal senaryonun yazarları, Kirpi Sonic’in de yazarları olan Pat Casey ve Josh Miller. Filmin idari yapımcısı Marc S. Fischer.




Violent Night / Vahşi Gece, 2 Aralık'ta sinemalarda..



HİKAYE


Yapımcılar Kelly McCormick ve David Leitch tarafından kurulan 87North Productions, özgün karakterlere ve samimi duygulara dayanan cesur, önde gelen aksiyon filmleriyle ünlüdür. O yüzden McCormick ve Leitch, senaryo yazarları Josh Miller ile Pat Casey’nin menajerinden sektörde çok konuşulan aksiyon dolu, duygusal, +18 bir filmin yapımıyla ilgili acil bir telefon aldıklarında dahil olmak istemişler.

Miller ve Casey, alternatif Noel aksiyon komedi filmlerinin öncülünü anlattıklarında Leitch ve McCormick fikirde hemen potansiyel görmüşler. Leitch şunları söylüyor; “Josh ve Pat, bir ailenin rehin alınmasından sonra Noel Baba’nın günü kurtardığı çılgın hikayeyi paylaştı. Hemen ‘Dahice’ diye düşündüm. Cesur, hicivli ve iyi bir ders veren hikayesi vardı. İlk teklifte bütün küçük detayların olduğunu sanmıyorum ama ana fikir vardı.”

Yapımcılar filmin konseptinin bayramların gerçek ruhuna dokunurken belli bir tarzı olmasına bayılmış. Ayrıca olağanüstü, çığır açan dövüş sahnelerinin olma potansiyeline sahipmiş. McCormick şunları söylüyor; “Çok hoş, büyük bir fikir olduğunu ve bizim için çok kolay olduğunu düşündük. O yüzden Pat ile Josh’u da etkilemeyi başardık ve bize katıldılar. Universal, senaryonun ilk taslağına onay verdi. Yani sunumla yapım arasındaki süreç çok kısaydı.”

Sonraki önemli adım böyle benzersiz bir filmi yönetebilecek birini bulmakmış. Görevde, hem aksiyonda hem de hikayede deneyimli biri olması gerekiyormuş ve yapımcılar bu özellikleri Tommy Wirkola’da bulmuş. 

87North ekibine 2021 yazında katılan yapımcı Guy Danella, daha önce Wirkola’yla Studio 8 yapım şirketinde çeşitli projelerde çalışmış. Daniella şunları söylüyor; “Vahşi Gece, 87North ekibine katıldıktan sonra okuduğum ilk senaryoydu. Okudum ve Kellly ile David’e “Bu göreve Tommy’yi getirsek çok mu basit olur?” diye sordum. Hikaye Tommy’nin bulacağı bir hikayeye benziyordu o yüzden akla o geliyordu. Bence birçok kişi senaryoyu okuduktan sonra ‘Bunu nasıl başaracaksınız?’ diye sorardı. Ama Tommy’nin yapabilmek için sınırları zorlayacağını biliyorduk.”

Leitch de Wirkola ile 2013 yılının Hansel ve Gretel Cadı Avcıları’nda birlikte çalışmış. “Hansel ve Gretel’in senaryosunu okuduğumda eğlenceli ve cesur olduğunu düşünmüştüm. O kadar heyecanlanmıştım ki başka bir işi geri çevirmiştim. 87North ekibiyle birlikte çalışmıştık ve o film için çılgın aksiyonlar ve dövüşler çekmiştik ve o süre boyunca Tommy ve ben çok iyi anlaşmıştık. Aynı hassasiyete sahiptik ve yönetmenlikteki cesur yaklaşımını sevmiştim. O yüzden Vahşi Gece bize geldiğinde film için mükemmel olduğunu düşündük.”



McCormick, Wirkola’nın Dead Snow filmlerinin favorilerinden bazıları olduğunu belirtiyor. “Vahşi Gece’den daha ürkütücüler ama özündeki cesur fikirler ve aksiyon bu film için istediklerimize çok benziyordu. Sonra geçen yıl The Trip filmini izledik ve bu film için güçlü bir yönetmen olacağı düşüncemiz güçlendi. Bazen 87North markasına kolayca uyabilen ve sert aksiyonla karakter merkezli duyguyu bir araya getirebilen bir yönetmen bulmak zor olabilir. Tommy bunu çok iyi başardı o yüzden daha iyi bir seçenek olabileceğini sanmıyorum.”

Wirkola ve Leitch, Hansel ve Gretel’de birlikte çalıştıklarından beri doğru proje gelince tekrar birlikte çalışmaktan söz ediyormuş. Wirkola şunları söylüyor; “David ve Kelly Vahşi Gece’nin senaryosunu 2021 yazında bana gönderdiler ve yönetmek isteyip istemediğimi sordular. Senaryoyu gönderdiklerinde söyledikleri tek şey “Noel Baba’lı Zor Ölüm gibi” oldu. 

Okudum ve hemen sevdim. Eğlenceliydi, aksiyonun çılgınlığına rağmen çok iyi, benzersiz karakterlerle ve duyguyla eşsiz bir gerçekçiliğe sahipti.”

Wirkola’nın Vahşi Gece’yi yönetmek üzere ekibe katılmasına birkaç etken varmış. “Öncelikle bir Noel filmi yapmak ve insanların her Noel’de izleyebileceği bir şey yaratma fikri ilgimi çekmişti. İkincisi, biraz farklı ve cüretkar işlere bayılırım. Eşsiz bir tarzı olan işlere, olayların eğlenceli komik olabildiği, aksiyon dolu ve aynı anda duygusal olan karışık tarzlara bayılırım. Vahşi Gece’de bunların hepsi vardı ve ayrıca karakterler de ilginç ve gerçekçiydi.”

Birçok kişinin aşina olduğu bir şeye yeni bir tarz katma fikriyle heyecanlanmış. “Noel, herkesin bildiği bir şey ve Noel filmleri birçok kişinin deneyimlediği bir şey. O yüzden bu hikayeyi okuyunca ‘Filmin duygusunu koruyabilirsek gerçekten Noel mecazlarıyla ve Noel filmi klişeleriyle oynayabilir ve eğlenebiliriz, diye düşündüm. Bize bunları kendi çılgın tarzımızla değiştirme fırsatı verdi. Film boyunca Zor Ölüm ve Evde Tek Başına gibi başka Noel filmlerine birçok gönderme yaptık. Herkesin bildiği, sevdiği bir şeyle oynamak ve onlara yine sevdikleri bir şekilde sunmak eğlenceliydi.”

Yapımcılar, filmin aksiyonu ve eğlencesi konusunda eminmiş. O yüzden sıra karakterleri, hikayeyi ve duygusunu çözmeye gelmiş. McCormick şunları söylüyor; “Hikayeyle aksiyonu dengelemek bizim için önemliydi. Yine de sonuçları olacak ve doğru yapılmazsa gerçekten saçma ve hızlı olabilecek gibi hissettirmeliydi. Bu yüzden ekiple mizahın olduğu yerde şatafata izin verirken bir yandan da büyük oynamak konusunda birçok görüşme yaptık.”

Wirkola farklı türleri dengeleyebilme yeteneğiyle öne çıkıyor. Danella şunları söylüyor; “Tommy büyük bir işbirlikçi ve aynı zamanda son derece özgüvenlidir. Görüşleri konusunda her zaman cesurdur ve geleneksele karşı gelir. Ama onu asıl ayrıt eden şey bunu hikayeyi bağ kurulabilir karakterlerle gerçekçi kılma yeteneğidir.”

Wirkola’nın en büyük etkilerinden biri Sam Raimi ve Evil Dead 2’i ilk izleyişinin yönetmen için aydınlatıcı olması olmuş. Şunları söylüyor; “Bir filmin ürkütücü, şiddetli ve komik olabileceğini fark etmemi sağladı. Çünkü hikayemizde, sınırları zorladığımız ve aksiyonu, şiddeti ve vahşeti aynı zamanda mizahla bir araya getirerek nereye kadar ileri götürebileceğimizi görmek istediğimiz bazı şaşırtıcı anlar var.  İnsanlar şok ile başını çevirirken aynı anda kahkaha da alabilirseniz, bundan daha güzel bir duygu olamaz.”



KARAKTERLER


Noel Baba : David Harbour


Vahşi Gece’nin Noel Baba’sı gerçek Noel Baba, ama onu daha önce hiç görmediğimiz bir tarzda. Bu Noel Baba, çok ciddi belalı yetenekleri olan bir koruyucu ve savaşçı ama onunla filmde tanıştığımızda normalde neşeli olan bayramdan biraz bıkmış ve biraz üzgün. Yönetmen Tommy Wirkola şunları söylüyor; “İnsanlığa olan inancını kaybetmiş ve Noel ruhunun yok olduğunu düşünüyor. Bu da onun kabuğuna çekilmesine neden olmuş. Hikaye daha sonra onu Noel Arifesi’nin olacağını düşündüğünden çok farklı bir yöne götürüyor. Onun Noel sihri, Noel’e inancına bağlı. Bu yüzden etrafındakilerin Noel ruhu azalırken onun da güçleri azalıyor. Kendisine olan inancının azaldığından bahsetmeye bile gerek yok. O yüzden onunla karşılaştığımızda güçleri eskisi gibi değil.”

Noel Baba bir yol ayrımında. Yapımcı Kelly McCormick şunları söylüyor; “Noel Baba bir tür varoluş krizinde ve Noel ruhunu kaybetmiş. Noel’e, tüketim ve hırs hakim olmuş. Noel Baba da Lightstone’ların evine girip küçük bir kız olan Trudy ile ailesinin tehlikede olduğunu anlayana kadar işi bırakmayı düşünüyor.”

Sonuçta Noel Baba’nın kırmızı kostümünü giyip geyiklerinin koşumlarını takmadan önce çok farklı bir hayatı ve onu bu an için ideal bir koruyucu yapmak üzere olan bir geçmişi olduğunu, görüyoruz. 

Wirkola şunları söylüyor; “Noel Baba hırslı, vahşi bir Norveçli Viking’miş. Hazine arayışıyla İskandinav ülkelerini dolaşıp yoluna çıkan herkesi öldürürmüş. Bir gün kuzeydeki efsanevi hazineyle ilgili bir söylenti duymuş. Aylar boyunca gidebileceği kadar kuzeye gitmiş ve tabii ki hazine beklediği gibi değilmiş. Keşfettiği şey elfler ve Noel sihri olmuş. Kendisine o anda günahlarından arınması teklif edilmiş ve yardım ederek vahşi bir katil olmak yerine asıl kimliğine geri dönebileceğini görmüş. Filmde onunla ilk karşılaştığımızda 500 yıldır o hayatı hiç düşünmemiş ve yanına bile yaklaşmamış. Ama filmdeki olaylar sürecinde geçmişten getirdiği bazı yeteneklerini uygulamak zorunda kalıyor.”


Noel Baba’yı oynayacak ideal oyuncuyu bulmak çok önemliymiş. Rol, Noel Baba’nın samimiyetini ve iyi huylarını taşırken fiziksel gücünü ve detaylı dövüş sahneleri için antrenman yapma yeteneğine sahip olan birini gerektiriyormuş. Wirkola şunları söylüyor; “Noel Baba’nın özelliklerini, iyiliğini, cömertliğini taşıyan biri olması gerekiyordu ama aynı zamanda görünenin altında bir tür gizem de olmalıydı. Çünkü bizim Noel Baba’mız çok karmaşık ve çok katmanlı biri. Ayrıca sadece dövüşme yeteneğine değil duygusal anları çekici kılma yeteneğine de sahip olmalıydı. David Harbour, ilk başvurduğumuz kişi oldu çünkü o bunların hepsine sahip.”

Harbour ayrıca halkın gözünde bir tür gizeme sahip olma avantajına da sahip. McCormick şunları söylüyor; “David’in ilgi çekici olan bir yanı da çok büyük bir oyuncu olmasına rağmen hala karakterlerinin içinde kaybolabilmesi. Bir oyuncu olarak bunu başarmak zordur ve o bunu başardı. O anlamda karakteri Noel Baba’nın önüne geçmiyor. Projeye katıldığı anda süreçte olağanüstü bir ortak oldu. Senaryo geliştirmeye hazırlık aşamasından katıldı ve sonra sete geldiğinde daha fazla katkısı oldu. İzleyicinin Noel Baba’yla bağ kurmasına ve onunla özdeşleşmesine yardım eden Noel Baba’nın geçmişi hakkında çok güzel fikirleri vardı.”


Harbour’ın çalışması Noel Baba’nın geçmiş hikayesine derinlik kattı ve izleyicinin karakterle empati kurmasına ve daha derin bir bağ kurmasına olanak verdi. Yapımcı David Leitch şunları söylüyor; “Filmde karşılaştığımızda Noel Baba artık Noel’i sevmeyen, aksi biri ama içinde yıkılmış biri yatıyor. Karaktere insaniyet katıyor, onu bağ kurulabilir yapıyor ve bunlar David’in önerilerinden geldi.”

Harbour, filmin fikri kendisine ilk anlatıldığında başta rolü konusunda emin değilmiş. Şunları söylüyor; “Teklifi menajerimden ilk dinlediğimde bana ‘Vahşi bir Noel baba filmi’ demişti. İlk tepkim ‘Sen neden bahsediyorsun?’ oldu. Ama sonra bana yapımcıların benimle konuşmak istediğini söylediler. Beni aradılar ve genel fikri anlattılar. Çok komik, yeni ve farklıydı. Ardından bana senaryoyu gönderdiler ve gerçekten içine girdim. Ama aklımda hala büyük bir risk olduğu vardı çünkü iki filmin bir filme sıkıştırılmış hali gibiydi. Eşsiz yanı da buydu. Senaryoya başladığımda işe yarayabileceğini düşünmemiştim ama sonunda gözlerim doldu ve gerçekten güzel olduğunu düşündüm. İlerledikçe daha da güzelleştirdiğimiz iyi bir senaryoydu.” 


Harbour, Leitch’le ve 87North ekibiyle birlikte çalışma fırsatı konusunda da heyecanlanmış. “David, aksiyon dünyasında hikayeden iyi anlamasıyla bilinir. Sarışın Bomba’dan John Wick’e ve Önemsiz Biri’ne kadar yarattığı dünyalar konusunda sevdiğim şeylerden biri de en azından yüzeyde sıradan gibi görünen birinin çılgın, bir aksiyon kahramanı olması. Ustası olduğu bu tür yeni ve beni bu proje için heyecanlandıran da bu oldu.”

Vahşi Gece, zaten güçlü olan bir hikayeyle başlarken Harbour ve ekip çekimlere geçmiş ve aksiyonu daha da büyütmüşler. Harbour şunları söylüyor “David [Leitch] detaylara çok bağlıdır. Çekim yaptıktan sonra bile geri dönüp hikayeyi daha da yoğunlaştırabileceğimiz küçük parçalar ekler. Büyük bir kum havuzu varken markası ya da yaptığı iş konusunda endişe etmek yerine sadece oynamak istiyor gibidir.” 

Harbour, yönetmeninin açık ve yaratıcı olmasından da memnunmuş. “Tommy çok pozitif, hevesli ve destekleyicidir. Çok yaratıcıydı ve bir şeyleri hemen söylemek isterdi. Daha iyi bir fikir gelirse her şeyi değiştirmeye hazırdı. En başından itibaren bu hikayeye büyük bir tutkusu vardı.”

Harbour, bu rolden önce hiç Noel baba kostümü giymemiş. “Bu filmde giydiğim kostüm geleneksel bir Noel Baba kıyafeti değil. Çok uzun zaman önce yapılmış olan bu kıyafetinde, geleneksel, büyük, kırmızı, neşeli kıyafet ile derili koşumlar, çizmeler ve diğer detaylarla arasında denge kurduk.” Harbour’ın o kıyafeti giydiği an Wirkola için ‘İşte bu!’ dediği anlardan biri olmuş. “Onu ilk kez Noel Baba olarak giyinmiş ve ‘Ho ho ho’ dediğini gördüğümde tüylerim ürperdi.” diyor.



Scrooge : John Leguizamo  


Scrooge, Noel arifesinde Lightstone ailesinin evine girerek herkesi rehin alan paralı askerlerin ekip lideri. Zeki ve kavgacı ve sürpriz bir rakiple, Noel Baba’yla yüzleşmek zorunda kalıyor. Wirkola şunları söylüyor; “Scrooge başta çok kibirli ve kontrolcü. Bunu çok uzun zamandır planlamış ama aynı anda Noel Baba’nın da geleceğini planlamamış. O yüzden onu yavaşça ama emin bir şekilde kontrolü giderek kaybederken ve saldırganlaşırken görüyoruz.”

87North film yapımcıları rol için kendisiyle John Wick’te çalıştıktan sonra Emmy ödüllü John Leguizamo’yu önermiş. McCormick şöyle diyor; “Baş kötü karakterimiz için ilk tercihimizdi.”

Wirkola, uzun zamandır Leguizamo’nun çalışmalarının hayranıymış. “Yıllar boyunca onu birçok farklı filmde çok farklı rollerde izledik. Çok güzel işler yaptı. Aralarında birkaç efsanevi kötü adam da bulunuyor. Bu rol için o tarzın bir kısmını yapabilme, ürkütücü, vahşi ve bu kötü grubun lideri olma fırsatı bulacağını, bir yandan da karizmatik ve komik olacağını düşündük. John aynı zamanda çok iyi bir yazar ve Scrooge için birçok komik ve doğaçlama repliği ekledi. Scrooge’un filmde konu Noel’e geldiğinde gerçek duygularını gösterdiği birkaç kırılma noktası var. Bence bu karakteri yukarı taşıdı.”


Leguizamo için senaryonun iyi olduğunun işareti hızlı okumasıymış. “Vahşi Gece’yi elinizden bırakamıyorsunuz. Kahkahalarla gülüyordum. Birçok yönden çok ilgimi çekti ve çok etkilendim. O senaryoda bir sihir vardı. Kötü karakterler zordur çünkü çok abartmak istemezsiniz ama aynı zamanda hafifletmek de istemezsiniz. Scrooge gerçekten çok iyi yazılmış ve zekiceydi. Aksiyon da kötü karakterinizin zekasıyla doğru orantılıdır. Kötü karakteriniz moronsa filmde moron olur. O yüzden Scrooge’un zeki ama huysuz bir adam olmasını sağladık.”

Leguizamo ve Harbour, Scrooge ile Noel Baba arasındaki mücadelenin doğru olması için 87North ekibiyle çok yoğun çalışmış. Leguizamo şunları söylüyor; “Aksiyon filmleri bittiğinde harika görünür. Ama yapımları zordur. Hazırlık ve çekim uzun saatler boyu sürer. Tehlikeli sahneler için bizi uygun şekilde eğitmek için emek veren çok iyi koordinatörlerimiz vardı. David benden çok daha iri bir adam. O yüzden benim gibi 1.77, hatta Wikipedia sayfama göre 1.80 boyundaki bir adamın bu iri adamı dövebilmesinin nasıl inandırıcı olacağını konuştuk. Scrooge’un daha hızlı ve kıvrak olduğuna karar verdik. Noel Baba daha kaslıyken Scrooge daha stratejik. Bir ay kadar çalıştığım iki önemli dövüşüm vardı. İlk dövüşte yaklaşık 10 hareket vardı ve büyük dövüş yaklaşık 50 hareket kadardı. Ezberleyip uygulamak için çok büyük bir miktar. Bunu 12 saat boyunca yapmak da bedeninizi yoruyor! Yataktan zor kalkmıştım.” 



Jason : Alex Hassell


Alex Hassell’in canlandırdığı Jason, varlıklı, yarı toksik Lightstone ailesinin patroniçesi Gertrude Lightstone’un (Beverly D’Angelo) oğlu. Jason yakın dönemde karısı Linda (Alexis Louder) tarafından terk edilmiş ve ilişkisini umutsuzca onarmak ve kızları Trudy (Leah Brady) ile olan ilişkisini de korumak istiyor. Hassell şunları söylüyor; “Jason aslında iyi bir insan. İyi bir baba ve iyi bir koca olmak istiyor ama aynı zamanda iyi bir oğul olmak konusunda da büyük bir sorumluluk hissediyor. Bu sorumlulukların çarpışması onun aile hayatına sıkıntı veren kötü tercihler yapmasına neden oluyor. Kısa süre içinde kendisi için en önemli şeyin karısı ve kızıyla iyi ve bütüncül bir ilişkiye sahip olmak olduğunu fark ediyor.”

Hassell, hikayenin çok yetişkinvari, vahşi ve komik olmasına rağmen sonunda Noel’in ve Noel Baba inancının gücünün üstün gelmesini çok sevmiş. Türlerin harmanlanmasının hikayeyi çok sıra dışı ve ilginç kıldığını düşündüm. Ayrıca bir şekilde bağ kurulabilir karakterleri çok ender canlandırıyorum.  Genelde korkunç insanları canlandırıyorum. O yüzden bağ kurulabilen birini canlandıracağım ve performansa biraz şakalaşma katabileceğim için heyecanlıydım.”

Jason’ın annesi Gertrude ile olan ilişkisi gergin ve bu durum aile Noel için bir araya geldiğinden daha çok vurgulanıyor. Hassell şunları söylüyor; “Gertrude son derece güçlü, yozlaşmış, amansız bir işi yürütüyor ve Jason da karakterine ve ahlakına uymasa da bu işin bir parçası olmaya ikna edilmiş. Olduğundan farklı bir kişi olması konusunda büyük bir baskı hissediyor. Filmdeki yolculuğunun bir kısmı da öyle bir hayat yaşamaya devam edemeyeceğini fark etmesi oluyor. Bence bir grup paralı asker tarafından istila edilmemiş olsa bile hiç kimse Lightstone’ların Noel partisine gitmek istemezdi. Son derece bozulmuş bir aile. Değerleri çok yozlaşmış ve Jason, iyi, açık, kibar ve oldukça fedakar biri olarak aralarında tuhaf kalıyor.”



Linda : Alexis Louder


Linda, Jason Lightstone’un ayrıldığı karısı ve Trudy’nin annesi. Alexis Louder canlandırıyor. Louder şunları söylüyor; “Linda çok etkin, sofistike ve akıllı. Kızı Trudy’ye çok iyi bir anne olmak istiyor. Ailesinin bir arada olmasını istiyor. Ama Jason’la evliliğinin ve aile dinamiklerinin çökmesine neden olan bazı engellerle karşılaşmış. Linda düzeltilmesi gereken şeyleri söyleyecek cesarete sahip. Gücünü korumasını ve ailesinin iyiliği için ilişkisini bitirmek için adım atmasını seviyorum. Farklı ama yine de aksiyon içeren bir şey yapmak için heyecanlandım. Bir anne karakterine bürünebilmek ve aksiyon dünyasında yer alırken daha yumuşak yanımı da gösterebilmek benim için heyecan vericiydi.” 

Linda, Jason’ın tüm acayipliklerini seviyor ve onun güvenilmez olmasına neden olan dış güçleri olduğunu biliyor. “Linda, Ligthstone ailesinin dinamiğine hiç uymuyor. Kendi karakteri var ve bence Jason da onun bu yönünü seviyor. Kendi alıştığından farklı bir tarzı olduğunu biliyordu ve aradığı, ilişkilerinde ona destek veren de bu olmuş. Bence Linda bu tuhaf aileyi biraz inanılmaz buluyor. Epey bir süredir ailenin bir parçası olmuş ama yaptıkları tuhaf şeylere hiçbir zaman alışamıyor.”

Hem Linda hem de Jason için kızları Trudy’nin önceliği birinci sırada yer alıyor. Linda ve Jason kızları Trudy’nin üzerine düşüyorlar ve çocuksu hayal gücünü korumak istiyorlar. Küçük bir kız olarak inançlarını ve özgürlüğünü beslemek istiyorlar. O yüzden filmin şartlarıyla karşılaştıklarında “Çocuğunuza ne olabilir?” korkusunu ortaya çıkarıyor. Ama Jason ve Linda, bu durumda da Trudy’den bir şey öğrenebileceklerini fark ediyor.”


Trudy : Leah Brady


Vahşi Gece’nin duygusal merkezi, Noel Baba ile Leah Brady’nin canlandırdığı, Jason ile Linda’nın 7 yaşındaki kızları Trudy arasındaki ilişkiden geliyor. Bir grup paralı asker Lightstone’ların evine saldırınca Trudy, yardım için Noel Baba’yı arıyor ve Noel Baba’yı yeniden harekete geçiriyor çünkü Noel Baba, Trudy’nin kendisine inandığını düşündüğü herkesten daha çok inandığını düşünüyor. Wirkola şunları söylüyor; “Trudy, Noel Baba’yla konuşmayı hayal ediyor. O yüzden ebeveynleri Noel için ne istediğini söylemek üzere Noel Baba’yı arayabilmesi için ona bir telsiz veriyor. Bilmedikleri şey ise Noel Baba’nın gerçekten diğer telsize ulaşması ve aynı frekansta Trudy’yle gerçekten bağlantı kurması. Film boyunca ilişkilerini ve gelişmesini izliyoruz. Trudy, Noel Baba’ya tüm kalbiyle inanırken Noel Baba artık kendisine inanmıyor. Trudy’nin masumiyeti Noel Baba’nın huysuz şiddetini dengeliyor ve sonunda çok tatlı bir ilişki kuruyorlar.”

Brady, karakteri hakkında şunları söylüyor; “Noel Baba, kendine inancını kaybetmiş. Trudy de onu neşelendirmeye çalışıyor. İkisi de birbirine yardım etmeye çalışıyor. Başkaları Trudy’nin Noel Baba hakkında söylediklerine inanmasa da o ne olursa olsun ona her zaman inanıyor.”

Brady, role çok uygunmuş. Yapımcı McCormick şunları söylüyor; “Leah Kanadalı ve Trudy rolü için normal seçme sürecinden geçti. Anında Tommy’nin, David’in ve benim favorim oldu. Karakterin ihtiyacı olan duyguya ve masumiyete sahipti ama aynı zamanda çok iyi bir gözlemciydi. Sekiz yaşındaki birindeki bu kombinasyon gerçekten muhteşem.

Trudy’nin tek Noel dileği ebeveynlerinin barışması ve yeniden bir araya gelmesi. Wirkola şunları söylüyor; “Filmin masum karakteri ve Noel Baba’yla bağı filmin nabzı. Bunlar da en az aksiyon ve mizah kadar önemli unsurlar. Leah, Trudy rolünde müthişti. O ve David Harbour, gerçek bir bağ kurdu. Trudy, telsiz sahnelerini çekerken David de onu yönlendirmek için sette bulundu. Birlikte çok iyiydiler.” 



Gertrude : Beverly D’Angelo


Lightstone’lar Succession’daki ailenin Noel versiyonu gibiler. Aile reisi anneleri Gertrude’u oyuncu Beverly D’Angelo canlandırıyor. Tommy Wirkola şunları söylüyor; “Lightstone’lar zengin, iğrenç, bencil ve hırslılar ama aralarında bazı iyi insanlar da var. Ve her Noel filmi gibi önemli olanın her zaman para ve maddesel şeyler olmadığını fark etmelerini istiyorsunuz. Gertrude, kök söktüren türden biri. Çok güçlü bir iş kadını. Ağzı bozuk biri. Beverly bu durumla çok eğlendi. Küfür ve hakaret bulma konusunda bizi geçti. Gerçekten çok hevesle oynadı ve onunla çalışmak çok eğlenceliydi.” D’Angelo, National Lampoon’ın Noel Tatili de dahil olmak üzere 1980’lerin klasik National Lampoon’ın Tatili filmlerindeki anneyi canlandırmasıyla ünlüdür. Yapımcı McCormick şunları söylüyor; “Beverly D’angelo’yu bir Noel filmine getirmek konusunda küçük bir işaret vardı. Aile reisi annemiz için kusursuz bir eşleşmeydi ve bazılarının onu National Lampoon’ın Noel Tatili’nden hatırlayacağını bilmek eğlenceli.”


Alva and Morgan : Edi Patterson ve Cam Gigandet


The Righteous Gemstones’dan Edi Patterson’ın canlandırdığı Alva, Gertrude’un şımarık çocuğu. Muhteşem Yedili’den Cam Gidanet tarafından canlandırılan Morgan ise Alva’nın erkek arkadaşı. İkili filmin en gergin anlarından bazılarını komik şakalaşmalarıyla hafifletiyorlar. Yapımcı Guy Danella şunları söylüyor; “Cam ve Edi, o karakterlere gerçekten hayat verdi. Cam daha önce hiç komedi yapmamış. Ama çok komikti ve bence bunun bir sebebi de Edi’yle ikili olmasıydı. Onun enerjisinden ve hareketliğinden beslendi. Edi’nin doğaçlamaları tüm ekibi çok güldürdüğü için birkaç çekim bozuldu. Birbirleriyle çok iyi anlaştılar ve aralarında çok iyi bir elektrik vardı.”



TEHLİKELİ SAHNELER


Vahşi Gece’nin dublör koordinatörü ve ikinci birim yönetmeni, John Wick serisi de dahil olmak üzere çeşitli projelerde 87North ile çalışmış olan Jonathan “JoJo” Eusebio. Yapımcı David Leitch şunları söylüyor; “Jojo” koreografi ekibimizin orijinal üyelerinden biriydi yani 20 yıldır birlikte çalışıyoruz. 87North’u yukarı taşıyan yetenek fizikselliğin de ötesinde. Film yapmak için ortak bir iş etiği ve arzusu var ve Jojo’nun da içinde her zaman aynı dürtüler vardı. Ona saygım çok büyük ve 87North ile birlikte ve onlarsız yaptığı işleri çok seviyorum.”

Wirkola ve 87North ekibi, belirli tür dövüşlerin olduğu filmleri seviyorlar. Yönetmen Tommy Wirkola şunları söylüyor; “Projeye geldiğimde senaryo da zaten çok sayıda aksiyon sahneleri vardı. Ama David’in, Jojo’nun ve benim de katmak istediğimiz bazı fikirlerimiz vardı. Hepimiz aksiyonun içinde yer alan mizahın hayranıyız ve dövüşler içinde farklı, heyecanlı ve eğlenceli anlar bulmanın büyük hayranıyız. O yüzden oturduk ve aksiyonu eğlenceli hale getirmek ve izleyiciyi şaşırtabilmek için ne yapabileceğimiz üzerinde konuştuk. Dövüşlerde Noel Baba’nın geçmiş hikayesini eğlenceli, yaratıcı, çılgın ve şiddetli bir şekilde nasıl kullanabileceğimizi düşündük. Aynı zamanda bir aksiyon eğrisi de yarattık. Film başlarken Noel Baba kendisini henüz keşfetmemiş ama sonra yavaş yavaş, her sahnede giderek daha çok dövüşüyor ve eskiden getirdiği yeteneğini daha çok kullanıyor. Her dövüş, kaliteyi biraz daha arttırıyor ve sona doğru çok büyük oynuyoruz.”

87North’un başarı formülünde işlerinde dünyadaki herkesten daha iyi olan dublör ekiplerine sahip olması var. Yapımcı Kelly McCormick şunları söylüyor; “Jojo zorlanmak istiyordu ve Noel arka planından ilham aldı. Müthiş atletik ve yetenekli bir ekip oluşturdu ve bence filmin yapımı boyunca zekayı ve komediyi aksiyonla birleştirmek konusunda çok şey öğrendiler. Can, Cha, Mitra ve Phong filmdeki karakterleri de canlandırdılar ve eğlenceli ve nadir bir durum oldu.”


Başta Noel baba, sadece etrafındaki şeylere dövüşüp sıvışmaya çalışıyor ve çeşitli Noel dekorasyonlarının formunu alıyor.

David Harbour, rol için çok yoğun ve birçok alanda hazırlanmış. Bu da uzmanlık çekimlerine, uzun çekimlere ve sert antrenmanlar olmadan güvenli bir şekilde yapılmayacak büyük hareketlere olanak vermiş. 

Filmdeki paralı askerlerin çoğu dublörler tarafından canlandırılmış.

Dublörler CAN AYDIN (Frosty), PHONG GIANG (Tinsel) ve CHA-LEE YOON (Techie) aynı zamanda filmin dövüş koordinatörleri. Eusebio, onlarla on yıl kadar önce bir yapım sırasında Berlin’de tanışmış ve şimdi sonunda kendi ekibini kuracağı bir noktaya gelmiş ve Vahşi Gece için onları Berlin’den getirmeye karar vermiş.

Eusebio, MITRA SURI (Candy Cane) ile önceki dublör koordinatörlüğü işlerinden birinde, Nikita’da birlikte çalışmış. Senaryoyu okuduktan sonra Candy Cane için mükemmel olacağını düşünmüş.

Dublör ekibi “ön canlandırma” denilen bir teknik kullanmış. Bu teknik, aksiyon sahnelerini çekimlere hazırlık aşamasında önceden canlandırma ve haritalandırma yöntemidir. Bu da yapımcılara aksiyona odaklanma ve geliştirmeye devam etme fırsatı sunmuş.

Yapımcılar, dövüşlerin geçtiği odalar konusunda bilinçli davranmış ve odaları belirli anlar için nasıl kullanabileceklerini planlamışlar.

Noel Baba’nın favori silahı, daha önce bir Viking’ken kullandığı Kafa Ezici.


Tinsel Dövüşü

Bu dövüşün amacı, Noel Baba’nın o andaki stresini ve acizliğini vurgulamak. Bu dövüşte çok fazla tökezliyor.


Frosty Dövüşü

Bu dövüş, oyun odasında oluyor ve Noel Baba’nın biraz daha havaya girdiğini görüyoruz. Yapımcılar, oyun odasının unsurlarını, bilardo masasını, tilt makinasını, dartı dövüşün içine eğlenceli bir şekilde yerleştirerek kullanmış. 


Ahır Dövüşü

Bu noktada Noel Baba yaralanmıştır ve peşindeki çok sayıdaki paralı asker yüzünden bunalmıştır. Ama neyse ki ahırda sadece kullanabileceği Noel dekorasyonları yoktur. Orada bir çekiç bulur ve dövüşte kullanır.

Sahne başta müziksiz olacakmış ama kurgu aşamasında yönetmen Tommy Wirkola’nın sahneye Bryan Adams’ın “Christmas Time” şarkısını eklemeyi düşünmüş. Şarkının sahneyi yumuşattığını ve vahşetini daha da komik bir hale getirdiğini düşünmüş.

Eusebio, ahır sahnesini en kısa sürede en çok yıkım olarak tarif ediyor.


‘Evde Tek Başına’ Kavgası 

Wirkola’nın bu sahne için düşündüğü Noel klasiği olan Evde Tek Başına’yı iki dakikaya sıkıştırmak ve kötü adamları belirlerken ve biraz daha tanırken süper vahşi ve eğlenceli bir hale getirmek olmuş.



MEKANLAR VE YAPIM TASARIMI


Film, Mannitoba, Kanada’nın başkenti Winnipeg’de çekilmiş.

Dış çekimler içim kar avantajından yararlanabilmek için 2021 Noel’inden hemen sonra çekimlere başlamışlar. Ama sonra yılın o döneminde Winnipeg’de havanın çok soğuk olduğunu anlamışlar ve dışarıda çekim yapamamışlar bile. O yüzden dış mekan işlerini Mart’ta, dışarıda hala kar varken yapmışlar.

Bazı geceler sıcaklık eksi 4 derecelerin altına düşmüş. Bazı gecelerde hava çekim yapmak için çok soğuk olduğu için yapım takvimini değiştirmek zorunda kalmışlar.

Malikanenin tüm iç mekanı sıfırdan yapılmış ve yapım tasarımcı Roger Fires, odaları dönüştürülebilecek ve tekrar tekrar kullanılabilecek şekilde tasarlamış. Örneğin hikayenin büyük oranının geçtiği büyük salon sonunda boşaltılmış ve ahıra çevrilmiş.

Fires’ın Vahşi Gece’nin dünyasını yaratma süreci öncelikle aksiyona dayalıymış. Sadece kamerada iyi görünecek alanlar değil, dublör ekibi için çekilebilir olan alanlar sağlaması gerektiğini biliyormuş. Buna geniş duvarlar, farklı, sert ve yumuşak duvarlar ve çıkışlar da dahilmiş.

 

KOSTÜMLER


Noel Baba

Kostüm tasarımcı Laura DeLuca’nın Noel Baba’nın kıyafetini tasarlarken amacı, klasik, simgesel Noel Baba kıyafetinden farklılaştırmak olmuş. Tanınabilir olmasını ama Noel Baba’nın geleneksel kıyafetinden farklı unsurlarının olmasını istemiş. Bunu da çok fazla deri ekleyerek ve Noel Baba’nın Viking döneminden unsurları katarak yapmış.

DeLuca ve ekibi, Noel Baba’nın kıyafetindeki parlaklığı almak ve doğal, kırışık durumuna getirmek için eskitme yapmış. Daha sonra daha çok boyut katmak için deriyi daha koyu bir renkle boyamışlar. Hiçbir deri diğerine benzemediği için DeLuca ve ekibinin kostümün sekiz farklı kopyasının aynı olması için özenle çalışması gerekmiş. 

Noel Baba’nın botları dışında kostümün tüm parçaları DeLuca’nın ekibi ile Winnipeg’deki yerel zanaatkarlar tarafından yapılmış. 

Noel Baba’nın Viking geçmişine ithafen ceketindeki deriye Nors sembolleri işlenmiş. Sembollerin her biri “yolculuk”, “hediye”, “insan” gibi farklı bir şeyi simgeliyor. Semboller çok belirgin değilmiş çünkü DeLuca, onları Noel Baba’nın Kuzey Kutbu’na yolculuğunda, koruma olarak kendisinin deriye işlemiş gibi görünmesini istemiş. 


Scrooge

Scrooge’un kostümleri için DeLuca, yapay kürk yakalı, uzun bir palto ile sert, serseri, daha şık bir görünüm seçmiş.


Lightstone’lar

Lightstone’lar çok zengin bir aile olduğu için DeLuca, bunun kıyafetlerine yansımasını sağlamış ama aynı zamanda kendilerini beğenmiş olduklarını göstermek için kıyafetleri şatafatlı yapmış.


Filmin mmknmrtb notu:   50   /100