26.4.22

Annemin Zamanı



Hakan Gürtop’un yönettiği, Sadık Güneş’in senaryosunu yazdığı "Annemin Zamanı" filmi 29 Nisan’da gösterime giriyor. 

Alzheimer hastalığını konu alan filmin başrollerini Uğur Çavuşoğlu ve Meriç Başaran paylaşıyor. 



Annemin Zamanı, köyden kente göç eden ve yaşlılığında şehir hayatına mecbur kalan bir Anadolu kadınının (Meriç Başaran) hikâyesini konu alıyor. 

Annenin ilerleyen hastalığı ağır bakım sorunlarını da beraberinde getirir. Şehir hayatı ile bir türlü bütünleşemeyen annenin hastalığında en büyük arzusu, köyüne dönmektir. 

Şehirde yaşayan çocukları içinse bu artık neredeyse imkânsızdır. 

Hikâyenin bundan sonraki evresi ise kaçınılmaz bir karşıtlığı getirir. Gelenek ve modernlik ekseninde, hırsına yenik düşen kişiliklerle insani değerler uğruna yapılan fedakârlıklar karşı karşıyadır. 

Annemin Zamanı, Alzheimer’ı odak alarak, günümüzün aile ve toplum hayatında yaşanan pek çok sorunu gündeme taşıyor. Alzheimer bakımında kurum bakımı, profesyonel bakım desteği ve evde bakım seçenekleri aileleri zorlayan önemli bir çatışma noktası olarak öne çıkıyor. 



Bir Sosyal Sorumluluk Projesi


Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaşlı nüfus hızla artıyor. Türkiye’de 600.000 civarında Alzheimer hastası var. Bu sayı Alzheimer hastalığı ile mücadele eden aile sayısı hakkında da fikir veriyor. Hastalığın teşhisi, tedavisi ve bakımında yaşanan güçlüklerin bir nedeni geriatri hizmetlerindeki yetersizlikse diğer bir nedeni de toplumun bu konudaki bilgi eksikliğidir. Annemin Zamanı, Alzheimer ile ilgili farkındalığı yükseltmeyi amaçlayan bir proje. Çekimleri Ankara’da yapılan film, ağır bir sorun olan alzheimer’ı şiirsel bir dille beyazperdeye taşımayı hedefliyor. 


Yapım: Uzay Film: Tuğrul Öztürk 

Yönetmen: Hakan Gürtop 

Senaryo: Sadık Güneş 

Görüntü Yönetmeni: Cidal Canpek

Uygulayıcı Yapımcı: Mehmet Gün

Oyuncular: Uğur Çavuşoğlu, Meriç Başaran, Gonca Yakut, Serkan Ekşioğlu, Özlem Gündoğdu, Başak Polat, Alper Tazebaş, Volkan Benli, Alpay Ulusoy, Şerizan Güllü, Gizem Türker, Kemal Denizci, Elif Şeker Saka, Alper Şenkal, Musa Güzel, Muttalip Müjdeci, Nail Demir, Beril Çavuşoğlu, Göksu Eser, Furkan Kartal. 

Dil: Türkçe