21.1.22

Sing 2 / Şarkını Söyle 2



Bu yılbaşı döneminde Illumination’ın başarılı animasyon serisi büyük hayaller ve muhteşem, hit şarkılarla birlikte geri dönüyor. 

Hevesli koala, Buster Moon ve yıldızlarla dolu hayvan sanatçıları, dünyanın pırıltılı eğlence başkentinde bugüne kadarki en göz kamaştırıcı sahne şovlarını hazırlıyor. 

Tek bir sorun vardır: Önce efsanevi müzik ikonu Bono’nun canlandırdığı dünyanın en münzevi rock yıldızını kendilerine katılması için ikna etmeleri gerekmektedir. 



Buster (Akademi® ödüllü Matthew McConaughey) ve ekibi, New Moon Tiyatrosu’nu yerel bir başarıya ulaştırmıştır ama Buster’ın gözleri daha büyük ödüldedir; Muhteşem Redshore şehrindeki Crystal Tower Tiyatrosu’nda yeni bir gösteri sergilemek. 

Ama Buster ile bezgin anne domuz Rosita (Akademi® ödüllü Reese Witherspoon), rockçı oklu kirpi Ash (Scarlett Johansson), samimi goril Johnny (Grammy adayı Taron Egerton), utangaç fil Meena (Grammy ödüllü Tori Kelly) ve elbette olağanüstü domuz provokatörü Gunter’dan (Emmy adayı Nick Kroll) oluşan ekibi, hiçbir bağlantıları olmadığı için acımasız kurt Jimmy Crystal (Emmy ödüllü Bobby Cannavale) tarafından yönetilen dünyaca ünlü Crystal Entertainment’ın ofislerine gizlice girmek zorunda kalır. 



Gunter, Bay Crystal’ın dikkatini çekmek için umutsuz bir çabayla bir anda acayip bir fikir ortaya atar. Buster da hemen onaylar. Yeni gösterilerinde aslan rock yıldızı Clay Calloway’in (Bono) yer alacağını vaat ederler. Ama sorun şudur ki Buster 10 yıl önce karısını kaybettikten sonra kendisini dünyadan soyutlayan ve o günden beri hiçbir yerde görülmeyen Clay’le hiç tanışmamıştır. Daha da kötüsü Buster, Bay Crystal’in kendisine yalan söylenmesi yerine birini binadan aşağı atmayı tercih eden bencil bir gangster olduğunun farkında değildir.

Gunter, Buster’ın dünya dışı teatral şaheserini hayal etmesine yardım ederken ve Bay Crystal’ın baskısı ve (kötü tehditleri) artarken Rosita’nın gösterideki başrolü silinir ve Grammy ödüllü Halsey tarafından canlandırılan Bay Crystal’ın şımarık kızı Porsha’ya verilir. Buster, gösteriyi ve hayatını umutsuzca kurtarmak amacıyla Clay’i bulmak ve sahneye dönmesi için ikna etmek üzere yola çıkar.

Hayatının en büyük başarısı olmak üzere başlayan bir hayal, müziğin en kırık kalbi bile onaracak güce sahip olduğunun duygusal bir anımsatıcısı haline döner.



Şarkını Söyle 2’nin yazarı ve yönetmeni yine yapımcı Garth Jennings, filmde BAFTA Televizyon ödülü kazanan Jennifer Saunders Nana rolünde, Emmy adayı Nick Offerman, Norman rolünde, Grammy ödüllü ve Akademi® ödülü adayı Pharrell Williams, Alfonso rolünde, Emmy adayı Letitia Wright, Nooshy rolünde, Eric André, Darius rolünde, Chelsea Peretti, Suki Lane rolünde, Adam Buxton, Klaus Kickenklober rolünde, Peter Serafinowicz, Big Daddy rolünde, Julia Davis, Linda Le Bon rolünde ve Grammy adayı Garth Jennings Bayan Crawly rolünde yer alıyor.

Filmin yapımcısı, Illumination’ın kurucusu ve CEO’su Chris Meledandri p.g.a. ve Janet Healy p.g.a.  Orijinal müzik, yeniden görev alan besteci Joby Talbot’a ait. 

Şarkını Söyle 2, poptan rock’a, K-pop’tan Latin’e kadar 40’tan fazla modern ve klasik hit şarkıyı ve Billie Eilish, Drake, The Weeknd, Prince, Taylor Swift, BTS, Cardi B, Bad Bunny, J Balvin, Shawn Mendes ve Camila Cabello’de dahil olmak üzere birçok sanatçıyı bir araya getiriyor. 

Filmde üç klasik U2 şarkısıyla sadece film için yapılmış yeni, orijinal bir şarkı da yer alıyor. “Your Song Saved My Life” şarkısı, U2’nun 2019’dan bu yana yaptığı ilk, yeni müzik.


Sing 2 / Şarkını Söyle 2, 21 Ocak Cuma günü vizyona girdi..



Her Şeyden Önce Karakter 
Şarkını Söyle’nin Başarısı



Illumination, 2016 yılında Şarkını Söyle filmini çıkardığında film hemen bir klasik oldu ve sevimli ve unutulmaz karakterleri dünyaya tanıttı. Şarkını Söyle filmi kendine, kendine inanmak için izin vermek, hayallerinin peşinden gitmeyi konu alıyor ve temaları tüm dünyadan izleyicilere hitap ediyor. Illumination’ın kurucusu ve CEO’su Chris Meledandri şunları söylüyor; “Şarkını Söyle, çok çeşitli düzeyde izleyiciler için. Duygusal düzeyde de başarılı oldu. Çok hoş bir şekilde komikti ve izleyiciler karakterlerin hikayeleriyle bağ kurdu. Ansambl oyuncu kadrosunun olmasının en iyi yanlarından biri farklı izleyicilerin filme erişim için farklı karakterleri seçmesini izlemektir. Ana izleyici kitlesinin filmle ilgili heyecanı, öncelikli olarak bir karakterle ilgili olduğunda bir fırsat yakaladığınızı bilirsiniz.”

Illumination filmleri tarih boyunca ilk başta karakter odaklıdır. Meledandri şunları söylüyor; “Illumination’ın bir parçası olmanın en tatmin edici yanlarından biri izleyicilerin filmlerimize gösterdikleri tepkiyi izlemektir. Ben izleyicilerin en çok karaktere tepki verdiğini düşünürüm. İnsanların sinemaya geldikten uzun süre sonra karakterlerimizle sürdürdükleri ilişkidir. Karakterlerimizle genel olarak çok kolay bağ kurulabilir ve çok sempatiktirler. Hepimizin olduğu gibi güvensizlikler, nevrozlar, henüz elde edilmemiş arzular gibi konuları vardır. Karakterler, filmlerimizin erişim noktalarıdır ve izleyicilerin filmlerimizle bağ kurmasının temelini atan da karakterlerdir.”

Illumination filmlerinin her zaman komik olması da öyledir. Mizah da müzik gibi yaş, dil ve milliyet gibi sınırları ortadan kaldırarak insanları birleştiren büyük bir unsurdur. Meledandri şunları söylüyor; “İzleyiciler filmlerimizdeki yıkıcı mizahı çok seviyor. Özellikle de farklı düzeylerde olduğunda. Böylece hem yetişkinler hem de çocuklar filmleri aynı anda izleyerek keyif alabilir. Filmlerimizde yerleştirmeyi başardığımız muazzam bir evrensellik var ve bu da hikayeler anlatmak ve filmler yapmak için çok güçlü bir yer.”
Şarkını Söyle serisi de bu fikirden doğmuş. Meledandri şunları söylüyor; “2000’lerde popüler kültürün global anlamda gerçekten ulaşılabilir olan yönlerinden biri de Pop Idol’dı. Sonra American Idol oldu. Daha sonra The Voice’a ve tüm dünyada birçok başka programa dönüştü. Çok eski moda bir fikre geri dönüştü. ‘Yeteneğim var ve dünyayla paylaşmak istiyorum. Nasıl algılanacağım hakkında hiç fikrim yok ama bu benim hayalim ve bunu deneyeceğim.”

Şarkını Söyle, vasıfsız bir gişe rekortmeniydi. İzleyiciler filmi çok sevmiş ve karakterlere duydukları bağ ve sevgi filmin çıkışından bu yana devam etse de Meledandri için bu ikinci filmin önceden belli bir sonuç olduğu anlamına gelmiyormuş. “Bu kararın başka bir yönü daha var. Filmi yapan insanlar film hakkında ne düşünüyor?” Yazar-yönetmen Garth Jennings, oyuncular, animatörler, sanatçılar ve tasarımcılar birlikte yarattıkları bu dünyaya dönmek için hevesliler ve ilham duyuyorlar mı? Yanıt, çok büyük bir evet olmuş. Meledandri şunları söylüyor; “Bu filmin tüm bileşenlerinde ortak bir heyecan vardı. Herkes, Garth ile tekrar ne zaman bir araya gelip başka bir film yapacağımızı soruyordu. Bu olduğunda ileri gitmek için bir çağrıdır. Ama tabii ki heyecanlı fikirler olmadan ileri gidemezsiniz. Bu da bir sonraki zorluk oldu.”

Yazar-yönetmen Garth Jennings, Şarkını Söyle serisine dönmekten büyük bir mutluluk duymuş. “İlk filmde muhteşem bir deneyim yaşadım. O yüzden İkinci filmi yapma arzusu biraz da Chris Meledandri ve Illumination’daki tüm muhteşem insanlarla yeniden çalışacağım içindi. Çünkü yarattığımız bu karakterler daha büyük, daha iyi bir hikaye için çok doğruydu. Sanki daha yeni başlıyorduk.”





Daha Büyük Bir Hayal Kur
Şarkını Söyle 2’nin İlham Kaynağı



Şarkını Söyle, hayallerinin peşinden gitme cesaretini konu alırken Şarkını Söyle 2, kendini, başka insanların veya kendinin, senin hayallerine koydukları sınırlardan özgürleşmeyi konu alıyor. 
Filmin başında Buster Moon’un yerel tiyatroda hit bir gösterisi vardır. Ama kendi potansiyelinin sınırlarına ulaşıp ulaşmadığını merak etmektedir. Chris Meledandri şunları söylüyor; “Buster, küçük kasabasında başarıya ulaşmıştır. Ama hala aklında bir soru vardır; ‘En üst düzeye taşıyabilir miyim yoksa ben sadece küçük kasaba kadrosu olan, küçük kasaba vizyonuna sahip bir küçük kasaba sakini miyim?” Yetenek avcısı Suki Lane, Buster’a bu gösterinin büyük ligler için yeterince iyi olmadığını söyleyince bu özgüvenini sarsar ve tutkusunu yeninden alevlendirir. “Filmin başında neredeyse Buster’a ‘Hayatta tavan yaptın, senin için gidilecek başka bir yer yok.’ Denmiş gibi. Bunu kabul etmiyor. Tercihini yaptığındaysa şimdi başarılı olup olmayacağı sorusunun cevabı artık kendi içindedir. Şarkını Söyle 2’de her karakter, kendi sorunlarıyla uğraşıyor. Ama başarıları gösterinin ne kadar heyecan verici olduğuna bağlı olacak olsa da gösteri özünde her birinin kendi korkularını yenmesiyle ilgilidir.”

Yazar yönetmen Garth Jennings için Buster’ın yaratıcı arzularıyla kendisininkiler arasında dikkat çekici benzerlikler varmış. Şarkını Söyle filmi Jennings’in ilk animasyon filmiymiş. Jennings şunları söylüyor; “İlk film, benim için sürüş testimi geçmekti. İkinci film ise arabaya spin attırmaya çıkmak oldu. Başta “Tamam, bunu hallederim.” dedim ama bu biraz safçaydı. Her zaman hiç aklınıza gelmeyen yeni şeyler olur. Özellikle de hırslarımız çok fazla büyürken. Bütün bu hırslarla birlikte yeni zorluklar da geldi. Bir açıdan biz aslında tam da filmdeki karakterlerin yaptığı şeyi yapıyoruz. İlk seferde yaptığımızın çok ötesine geçmeye çalışıyoruz. Her açıdan bir sonraki aşamaya taşımaya çalışıyorduk.”
Meledandri’ye göre bu iş için Jennings’den daha uygun kimse yokmuş. Şunları söylüyor; “Garth Jennings’ın ruhu, filmin ruhunu tanımlıyor. Bu filmin neşesi ve iyimserliği, kutlama anlayışı, Garth’ın insan olarak sahip olduğu özellikler. Rehber vizyonu ve film yapımındaki uzmanlığı, liderlik enerjisi hem ilk filmde hem de bu filmde birlikte çalışırken keyif veren özellikler oldu.”

Şarkını Söyle 2, duygusal konulardan aksiyon sahnelerine, kostümlerden koreografiye, müzikten oyuncu kadrosuna kadar her açıdan bir sonraki aşamaya yükseltilmiş. Jennings şöyle anlatıyor; “Halsey ya da Bono gibi kişilere rol vermekten dört dakikalık Prens seti yaratmaya veya Alice Harikalar Diyarı temasına kadar kendimizi hiçbir şekilde öngörülemeyen sıra dışı durumlarda bulduk. Her şey inanılmaz iddialıydı. Ancak bitirdikten sonra aklımızı yitirmiş olabileceğimizin farkına vardım.”
Neyse ki Jennings ve Meledandri, animasyonun en iyi sanatçılarından bazılarıyla çalışıyormuş. Meledandri şunları söylüyor; “Muhteşem bir ekibimiz vardı. Editörümüzden animasyon ve ışık yönetmenlerimize kadar her sanatçı kesinlikle bir yıldızdı. Tıpkı bu dünyanın tüm ana karakterlerini tasarlayan Eric Guillon gibi.”

Şarkını Söyle 2’Nin yapım süreci boyunca Jennings sık sık Nana Noodleman’ın filmde Buster’a sadece hayallere ve arzulara sahip olmanın yeterli olmadığı konusunda söylediği bir sözü düşünmüş. Onları gerçekleştirmek için cesaret, enerji ve inanç gerekir. Jennings şunları söylüyor; “Bu biz film yapımcılarının yapması gerekenleri yansıtıyor. Film yapmak gerçekten çok saçma bir iş. Çünkü yok. O yok ve siz hayal kuruyorsunuz ve çok iyi olacağına inanıyorsunuz. Hepinizin çok iyi olacağına inanmanız gerekiyor. Sonra o yolda ilerlemeye başladığınızda dayanmanız gerekiyor çünkü o inanç ve enerji düzeyini dört yıldan uzun bir süre sürdürebilmeniz gerekiyor. Bu filmlerde benimle birlikte yüzlerce insan çalışıyor. Muazzam bir iş birliği çabası ve sadece enerji değil, gerçek tutku da gerektiriyor. Bunları sürdürebilmek çok büyük bir iş ve devam etmenizi sağlayan ise filmin kendisi oluyor.”





KARAKTERLER

Buster Moon
Matthew McConaughey



Sevgili Moon Tiyatrosu’nu 2016’daki Şarkını Söyle’deki orijinal görkemine yeniden kavuşturan Buster Moon, keyif aldığı şeyi yeniden bulmuştur. Arkadaşlarının ve muhteşem kadrosunun yardımıyla her akşam kapalı gişe gösteriler sergiler. Akademi® ödüllü Matthew McConaughey tarafından seslendirilen telaşlı şovmen Buster, artık gözünü dünyanın eğlence merkezi olan Redshore Şehri’nde yeni bir gösteri sergileyerek büyük başarı elde etmeye dikmiştir.
Buster, umut vadeden korkunç otel ve tiyatro imparatoru Jimmy Crystal’a rock ikonu Clay Calloway’le göz kamaştırıcı bir konser sözü vererek boyundan büyük işlere kalkıştığında iyi niyetli ama abartılı hayalleri bir kez daha sorun yaratır. Tek sorun mu? Calloway on yıldan uzun bir süredir ne görülmüş ne de sahne almıştır. 
McConaughey şunları söylüyor; “Buster, bu sefer acı dolu sonuçlara çok yakın. Bu kez “gösteriyi uçuşan renklerle başaramama seçeneğinin sonuçları tehlikeli olabilir. Birçok açıdan bu korku Buster’a üstesinden geleceği daha çok şey, yeniden denemesi, ilerlemesi, çabalaması ve hatta rakibini ısrar ederek yorması için daha çok sebep sunuyor. Tek motivasyonu büyük bir gösteri yapmak ve hayal edebildiklerinden gerçek bir deneyim yaratmak. Sihirli görünen bir şeyi yaratmak ve sahnedeki performansla ve müziğin tartışmasız başarısıyla paylaşmak istiyor.”

Buster, onu ve arkadaşlarını hiçbir şeyin ve hiç kimsenin engellemesini istemiyor. O yüzden eskisinden daha çok cesaret, güç ve inanç gerektiren riskli bir yolculuğa çıkıyor. McConaughey şöyle anlatıyor; “Buster’dan ve sonsuz ve çoğunlukla aldatıcı iyimserliğinden ilham alıyorum. O işi, gerçekleşmeseler bile hayallerini gerçekleştirmek için yapan bir hayalperest. Buster rolüne hazırlanırken kendi çocuklarımdan ve gençliklerinin ve hayal güçlerinin sınırsız enerjisinden ilham aldım. Buster’ın içgüdüleri de çocuklar gibi her şeye inanıyor ve hayal edebildiği her şeyin gerçek olabileceğine veya olduğuna inanıyor. Buster “her şeyi yapan sihirli adam” ve tutkusu mantık sınırlarını tekrar tekrar aşıyor. Bu onu aynı zamanda çok da komik yapıyor. Aynı zamanda kendisi inanmadığı zamanlarda bile sihrinin bir şeylerin olmasını sağladığına inanan bir sürü arkadaşı var.”
McConaughey’nin kendi çocukları ilk Şarkını Söyle filminin hayranıymış. “Buster’da babalarının sesini duydukları için heyecanlandılar. Onlar da benim gibi Gunter’a doyamadılar. Çocuklarım gibi Buster'ı oynamak benim için geçmişe bir yolculuk oldu. Mantığın etkili olmadığı gençliğime, masumiyetime kendi hayallerime. En büyük ödül ise bunun hiç de geçmişe bir yolculuk olmadığını hatırlamam oldu. Daha çok bunlara hala sahip olduğumu hatırlatan bir işaretti.”




Rosita
Reese Witherspoon



Akademi® ödüllü Reese Witherspoon, 25 domuzcuğun fedakar annesi olan ve orijinal Şarkını Söyle’den bu yana Buster’ın lokal sahnesinde istediğini yaparak izleyicileri her gece hayran bırakan Rosita rolüne geri dönüyor. Kocası Norman’ı (Nick Offerman) çocuklara bakması için ikna ettiğinde Buster ve kadronun geri kalanıyla birlikte Redshore Şehri’ne doğru yola çıkmaya hazırdır.
Rosita Buster’ın şovunda önce başrolü alsa da daha sonra Buster rolü otel ve tiyatro imparatoru Jimmy Crystal’in kızı Porsha’ya vermek zorunda kalır. Witherspoon şunları söylüyor; “25 domuzcuğun annesi olarak bence Rosita, ilgi odağı olmamaya alışmış. Ama tüm o ciddilik içince Porsha tarafından kenara itildiğinde üzülüyor. Ama stresli anlarda bile parıldayan iyi kalpli bir doğaya ve anlayışa sahip.”
Şov tehlikeye girdiğinde ve Crystal, Buster’ı tehdit ettiğinde Rosita’nın korkularını yenmesi ve her zaman olması gereken gerçek kahraman olduğunu kanıtlaması gerekir. “Rosita şovdaki başrolü kaybedince özgüveni sarsılıyor. Bunun kendisini kanıtlamak için son şansı olduğu işin kaygılanıyor. Yeniden ayakları üzerinde durması için özgüvenini yeniden kazanacağı azme ve ruha sahip olması gerektiğini öğreniyor.”
Witherspoon, ilk Şarkını Söyle filminde karakterler birbiriyle rekabet ederken bu kez hayallerine ulaşmak için birlik olduklarını belirtiyor. “Birlik mesajına bayıldım ve Rosita’yı tekrar canlandırdığım için heyecanlandım çünkü bu kez hikayesi biraz daha farklı. Filme yeni bulduğu özgüveniyle ve enerjisiyle başlıyor. Ama şovdaki başrolünü kaybedince özgüveni biraz azalıyor. O yüzden sadece bu çok sevilen karakteri tekrar canlandıracağım için değil aynı zamanda hikayesini de farklı bir bakış açısından el alacağım için heyecanlıydım.”

Witherspoon, aynı zamanda böyle güçlü ve azimli bir karakteri oynadığı için de memnun. “Hayallerine ulaşan güçlü olan ve gücünü karşısına çıkan engelleri aşmak için kullanan bir karakteri oynamayı seviyorum. Rosita’nın durumunda bu daha çok özgüven oluyor. Bence herkesin aklına koyduğu her şeyi başarabileceği konusunda güzel bir mesaj veriyor. Rosita, kendine özgü bir süper kahraman, bence birçok kişinin bağ kurabileceği biri.”

Ash
Scarlett Johansson


Rockçı kirpi Ash’i seslendiren Scarlett Johansson, izleyicilerin ilk filmde çok iyi bağ kurduğunu gördükten sonra seriye tekrar döneceği için heyecan duymuş. “Bence izleyiciler Şarkını Söyle’yi çok sevdi çünkü karakterler ve hikaye çok duygu dolu. Filmin bitmiş halini ilk gördüğümde üçüncü perde boyunca sanki bir müsabaka dövüşü izliyormuşum ve zayıf olan için tezahürat yapıyormuşum gibi hiç durmadan bağırdım. Ash, karakterinin çok güçlü bir hikayesi olan bir kirpi. Başta kendi benliğinin algısı erkek arkadaşının egosuna bağlı. Ama onu terk edip Buster’ın grubuna katıldığında kendine ve yeteneğine olan güveni artmaya başlıyor ve kendi eşsiz sesini buluyor. Ash’in tavırları ve ince mizah anlayışı çok fazla ve bu yönünü seviyorum. Genellikle kontrolsüz bir durumda en bariz ve mantıklı olan şeyi söyler. Çok da etkileyicidir çünkü o henüz bir genç! Hikayesinin Şarkını Söyle 2’de devam edeceğini ve yeni keşfettiği özgüveniyle ilham vereceğini görmek beni heyecanlandırdı.”

Şarkını Söyle 2’de Ash’le yeniden bir araya geliyoruz. İşini bildiğini kanıtladı ve her akşam kalabalık bir izleyici grubu karşısında sahne alıyor. Yerel bir yıldız olarak bekar hayatından keyif alsa da Buster ve kadrosuyla birlikte ekip olmak ve Redshore şehrindeki denemelere katılma fırsatını da geri çeviremiyor.
Ekip, Redshoe şehrine geldiğinde Ash kısa süre sonra müzik efsanesi ve kederli münzevi olan ve müzik efsanesi Bono tarafından seslendirilen Clay Calloway ile bağ kurabilecek tek kişinin kendisi olabileceğini öğreniyor. Ash, şovu kurtarmak ve Clay’i dış dünyaya getirmek için duygu dolu kalbi ve inatçılığıyla Clay’in müziğiyle yeniden bağ kurması için bir yol bulmalıdır. Johansson şunları söylüyor; “Ash bir sanatçı, o yüzden de bir sanatçının yaralarını yeteneğiyle sarması gerektiğini ilk elden biliyor. Clay’e de bunun için ilham veriyor. Sesini tekrar bulması, müziğini travmasını atlatmak, kabullenmek ve şifalanmaya doğru gitmek için kullanması için ilham veriyor.”
Ash’in Clay’i şova katılması için ikna etmeye çalışması çok önemli bir an. Clay’e kendi şarkısı üzerinden sesleniyor. U2’nun “Stuck In A Moment You Can’t Get Out Of” adlı şarkısıyla. Johansson, şarkı söylemek ve yazmak konularında yeni olsa da filmde böyle ikonik bir şarkıyı söylemenin unutulmaz olduğunu kabul ediyor. “Orijinal kaydı arabamda 100 kere falan dinledim. Camlar kapalıyken olabildiğince yüksek sesle eşlik ettim!” 
“13 yaşından beri bu şarkının ve U2’nun hayranıyım. O yüzden söyleyebilmek gerçekten de lise hayalimin gerçek olmasıydı. Şarkının sözleri çok duygusal bir melankoli içeriyor. Kaydederken sözlerin Clay tarafından acı anında duyulmasının tek yolunun nazik, neredeyse ninni gibi söylemekten geçtiğini fark ettik.”




Johnny
Taron Egerton


Ağırbaşlı goril Johnny, babası, şarkıcı olma hayalini kabul etmesinin hemen ardından Buster’ın başroldeki yıldızlarından biri olmuştur. Johnny Şarkını Söyle 2’de Buster’ın yeni şovunda güçlü bir savaşçıyı oynamak ister ama sadece şarkı söylemek değil de spor ayakkabılar yerine dans ayakkabıları giymesi gerektiğinde işler karmaşık bir hal alır. Karakteri yine ELton John’ın 2019’daki Rocketman filmindeki ödüllü performansıyla bilinen Taron Egerton seslendiriyor. “İlk Şarkını Söyle filminde Johnny babasının banka soyguncusu ekibinden ayrılma engelini aşmış ve kendi sesine güvenmişti. Şimdi Johnny kendi sesini buluyor ama dans etmeyi öğrenmek gibi yeni bir engelle karşılaşıyor. Öğrenmeye kararlı ama biraz itilmeye ihtiyacı var.”
Redshore şehrinin en iyi koreograflarından biri olan Klaus Kickenklober’dan (Adam Buxton), öğreneceği için heyecanlı olsa da öğretmeninin dost değil de düşman olduğunu kısa sürede anlar. Bu yüzden hareketleri üstünde çalışmak ve en iyi şeklide dans edecek güveni yeniden kazanmak için sokak dansçısı Nooshy’den (Letitia Wright) yardım alır. Egerton şunları söylüyor; “Johnny, dans etmeyi bilmese de Buster’a ve ekibin geri kalanına şovda çok iyi bir performans sergileyebileceğini kanıtlamaya kararlıdır. O yüzden Nooshy’yle karşılaşıp, muhteşem dans hareketlerini gördüğünde kendisinden yardım almak ister. Johnny’yi şaşırtıp sevindiren ise ona öğretmeyi kabul etmesi olur.”
Egerton, Şarkını Söyle serisine dönme fırsatını bulduğu için minnettar olmuş. Sadece karakteri sevdiği için değil aynı zamanda filmdeki mesajlardan dolayı. “İnsanlara hayallerinin peşinden koşmak için gereken özgüvene sahip olmayı ve ekip olarak çalışmanın gücünü gösteren bir seride yer aldığım için gurur duyuyorum.”

Jimmy Crystal
Bobby Cannavale


Emmy ödüllü Boby Cannavale tarafından seslendirilen Jimmy Crystal, parıltılı Redshore şehrindeki Crystal Tower Tiyatrosu’nun sahibidir. Ama otel ve tiyatro imparatoru olmanın yanı sıra devasa egosuyla istediğini elde etmek için acımasız bir kararlılığa sahiptir. Kısacası Hollywood’un en kötü karakteridir. Cannavale şunları söylüyor; “Jimmy acımasız bir tiyatro imparatoru. Sadece bu işteki en güçlü ve en başarılı kişi olmayı istemekle kalmıyor, tüm Reddshore şehrinde olmak istiyor. Bunun olması için de ona kimse engel olamayacak. Bana eski tarz mafya babalarını hatırlatıyor. Sizi yollarından çekmek için hiçbir engel tanımayan tipleri. Böyle bir karakteri animasyon filminde oynamanın eğlenceli ve eşsiz olduğunu düşündüm.
Jimmy, imparatorluğunu demir yumrukla yönetiyor. Hatta bazı korkunç taktikler uyguluyor. Clay Calloway’in, dünyanın ilk rock ikonunun yeni şovunda yer alması için ününü tehlikeye atıyor ve Buster Moon da dahil kimsenin onu kötü göstermesine izin vermiyor.” 




Meena
Tori Kelly


Grammy ödülü Tori Kelly’nin seslendirdiği utangaç fil Meena, utangaçlığını yenip ilk filminde ilgi odağı olduktan sonra güçlü sesinin avantajını kullanarak Buster’ın yıldız sanatçılarından biri olur. Ama kadro şovu Redshore şehrine taşıdığında ve Meena’ya şovun romantik rolü verildiğinde cesareti sayesinde başarılı olur. Kelly şunları söylüyor; “Bence genel olarak Meena’nın utangaçlığıyla hep mücadele ettiğini düşünüyorum. İlk filmde bile kendine olan güvenini kazanması ve güvende hissettiği bir ortam olması neredeyse tüm film boyunca sürmüştü. Meena çok duygusal biri. O yüzden şehrin abartılı ve parıltılı olduğunu görünce kabuğundan çıkması için kesinlikle arkadaşlarının kendisini ikna etmesine ihtiyacı olacak.
Meena’nın hissettiği en büyük sorun kendisini hiç sevmiyorken aşık gibi rol yapamayacağını düşünmesi. Daha da kötüsü Buster, Meena’nın karşısındaki partner rolü için yetenekli, kendisini düşünen Darius’u seçiyor. Darius kendisini o kadar çok düşünüyor ki Meena’nın adını bile hatırlayamıyor. Neyse ki Kelly, kendi kariyerinde Darius gibi biriyle hiç karşılaşmadığını söylüyor. “Kayda girdiğim, turneye çıktığım ya da sahne aldığım herkes nazik ve profesyoneldi ve her tecrübeden çok şey öğrenerek ve gerçekten keyif alarak ayrıldım. Meena’nın özgüvenini bulması ve Darius’a neler hissettiğini söylemesi için çok çabalaması gerekecek.”
Neyse ki Meena için ilk hoşlandığı kişi olan dondurma kamyonunun sahibi Alfonso’yla (Pharrell Williams), karşılaştığında aşk duyguları da ortaya çıkmaya başlıyor. Bu yeni duygulara alışmaya çalışırken içinde uçuşan kelebekler en iyisi olması ve zorlukları aşması için kendisine ilham veriyor. Kelly şunları söylüyor; “Meena, Alfonso’dan kendine olan güveninden ve dışa dönük olmasından dolayı etkileniyor. Sevdiği kişiye hislerini söylerken herkes heyecanlanır! Alfonso ona güven veriyor o da Alfonso’ya duygularını ifade etmeyi öğreniyor ve sahnede yeteneğini göstermek konusunda güven kazanıyor.

Gunter
Nick Kroll


Yine Nick Kroll’ün seslendirdiği Gunter, Rosita’nın dans etmeyi öğrenmesine yardım ettikten ve ilk Şarkını Söyle filmindeki rolünü canlandırdıktan sonra komik, tuhaf enerjisini Buster’ın tüm şovlarına taşımaya devam ediyor. Hala sansürsüz ve acayip olan Gunter bilim kurgu müzikal fikrini alıp başarılı tiyatro sahibi Jimmy Crystal’in dikkatini çekmek için hayat gücünü iyi değerlendirir. Tek sorun? Şimdi Buster’ın bu mükemmel şovunu hayata geçirmesine yardım etmelidir. Kroll şunları söylüyor; “Gunter’ın büyük sahne şovundaki rolünün şarkıcı/dansçıdan yazar ve genel yaratıcı güç olmaya doğru genişletmesine bayılıyorum. Yaşam sevinicini ve sanatsal enerjisini bulmasına neden oluyor.” 

Kroll, yönetmen Garth Jennings’le tekrar birlikte çalıştığı için emin ellerde olduğunu biliyordu. “Garth, Gunter’ın sesini biliyor ve senaryoda benim oynamam için her zaman müthiş bir diyaloğu oluyor. Garth, ayrıca bana Gunter’ın replikleriyle ilgili büyük ya da küçük farklı fikirleri denememe ve doğaçlama yapmama olanak veriyor. Kayıt süreci, biraz yorucu olsa da her zaman eğlencelidir. Sadece ses, vokal egzersizler gerektirdiği için değil Gunther’ın çok fazla enerjisi olduğu için yorucudur. Kabinde o enerjiye ayak uydurmam gerekiyor.”
Gunter, Kroll’ün hem animasyonda hem de canlı aksiyonda oynadığı en sevdiği karakterlerden biriymiş. “Gunther’ı ve Şarkını Söyle ekibini gerçekleştiren ekibin parçası olduğum için şanslı hissediyorum.” Diyor.

Alfonso
Pharrell Williams


Alfonso, iyi kalpli, girişimci bir fil. Crystal Tower Tiyatrosu’nun dışına park eden dondurma kamyonunu işletiyor. Rolü, Illumination’la sık sık iş birliği yapan Grammy ödüllü Pharell Williams seslendiriyor. Üç Çılgın Hırsız filminin müziklerini yapmış ve 2018 yılı Grinç filminin dış sesi olmuştur. Şunları söylüyor; “Chris Meledandri ve Illumination ile ilk olarak Çılgın Hırsız’da çalıştım ve o zamandan beri birlikte dinamik bir ortaklığımız ve iş birliğimiz oldu. Illumination filmleri düşünceli, duygusal mesajlar verirken bir yandan da komik ve iyi hissettiren filmlerdir. O yüzden Şarkını Söyle 2 filminde Chris’le ve stüdyoyla ortaklığımı devam ettireceğim için heyecanlandım.”
Tesadüfi bir karşılaşmadan sonra Alfonso, Meena’ın hoşlandığı ilk kişi oluyor, yoksa bu gerçek aşk mı? William şunları söylüyor; “Alfonso bana eğlenceli bir rol gibi geldi. Özellikle de Meena’nın şovdaki muhteşem performansının arkasındaki motivasyon kaynağı olduğu için. Özgüveni sarsıldığında belki bilmeden de olsa onu o güne kadarki en iyi performansı için motive ediyor. İki karakter arasındaki dinamiği ele almak keyifliydi.”




Porsha
Halsey


Grammy adayı Halsey’nin seslendirdiği Porsha, otel ve tiyatro imparatoru Jimmy Crystal’in şımarık kızıdır. Biraz alık ve berbat bir oyuncu olsa da inkar edilemeyecek yeteneğe sahip bir şarkıcıdır ve babasının sahnesinde sergilenecek olan Buster’ın yeni şovunda rol almayı talep eder. Halsey şunları söylüyor; “Porsha’ya karşı bir çekim duydum çünkü bence herkesin tanıdığı bir Porsha vardır. Dünyanın kendilerine gümüş tabakla sunulduğunu sanan, böyle aşırı dramatize edilmiş, histerik birini seslendirebilmek çok eğlenceliydi. Çok sevimsiz, şımarık bir çocuk olarak başlıyor. Ama sonunda biraz sıkı çalışmayla kendi yetenek seviyesine ulaşmayı başardığını ve izleyiciye kendisini affettirdiğini görüyorsunuz.”
Porsha’nın sadece kendisini düşünmeye alışkın olduğu çok açık ama şov birden yön değiştirdiğinde ekip oyuncusu olmaya hazır mı yoksa hayatının fırsatını kaçıracak mı karar vermesi gerekiyor. Bununla birlikte karakterin Alicia Keys’in “Girl on Fire” şarkısını söyleme fırsatı doğmuş. Halsey şöyle anlatıyor; “Porsha olarak “Girl on Fire”ı söyleyeceğimi ilk gördüğümde kesinlikle biraz gözüm korkmuştu. Şarkı çok güçlü ve Alicia’nın versiyonu da tamamen ikonik. Ama filmin hikayesi içinde özgüveni komik düzeylerde olan, yetenekli bir karakter olan Porsha için mükemmel bir şarkı seçimi. Benim versiyonumun sonucuyla çok gurur duyuyorum!”

Suki Lane
Chelsea Peretti


Suki, kötü otel imparatoru ve tiyatro sahibi Jimmy Crystal’ın idari yardımcısı ve yetenek avcısı. Aşırı duyarsızlaşma eğilimi olan dört dörtlük bir profesyonel. Rolü FOX’taki Brooklyn Nine Nine’daki rolüyle bilinen Chelsea Peretti seslendiriyor. “Suki’yi çok sevdim çünkü yüksek statülü köpekleri severim. Yüksek statülü kadınları da severim. Ayrıca kapı görevlilerinin düşünce yapısı ve eğlence sektöründe ham yeteneği işleyen altyapı beni büyüler.”
Peretti, karakteri tek bir kişiye dayandırmamış. Daha çok çeşitli kişilerin karışımını yapmış. “Los Angeles’ta çok başarılı, yüksek performanslı birçok güçlü oyuncu var ve her zaman güçlü bir profesyonellik maskeleri var. Ama onları tanıdığınızda bu etkileşimsel sohbetin ardında yaşayan çok boyutlu bir insan olduğunu görürsünüz. Bu dünyadaki işlerin çoğu o insana ulaşmaya çalışır. Bu şekilde karşılaştığım tüm başarılı kadınların bir karışımı olduğunu söyleyebilirim. Ve sevdiğim tüm güçlü Hollywood köpeklerinin.”
Uster, Crystal’ın tiyatrosunda kendine bir yer bulduğunda Suki, duvardaki yazıyı görebiliyordur ve onu patronunun kaçınılmaz gazabından kurtarmak için çok dikkatli hareket etmesi gerektiğini bilir. Peretti şunları söylüyor; “Suki, merhametli biri ve sadece emirleri de kalbinin sesini de dinleyen bir kapı görevlisi için iyi bir örnek. Buster’a zarar verebilecek bir altyapıda yer almak istemiyor. Koruyucu içgüdüleri devreye giriyor ve yorgun programlamasına rağmen ona yardım ediyor. Bence buna ruhu olmak deniyor.”
Peretti, yazar yönetmen Garth Jennings’e de Suki’nin çeşitli yönlerini ve farklılıklarını vurguladığı övgüler yağdırıyor. “Garth, Suki’yi hikaye ve bağlamı içindeki tüm incelikleri yansıtacak şekilde yönetti ve beni çok nazik bir şekilde hassas bir şekilde katmanlanmış bir performans sergilemeye yönlendirdi. Çok sayıda ödül kazanmayı bekliyorum. Kayda gittiğimde bu şık, süslü köpek hanımın görüntülerine kısa bir bakış atma fırsatını bulmam çok hoştu. Bu sürecin bir parçası olmak çok heyecanlı. Bir noktada bana büyük bir patlamış mısır verildiğini ve çok fazla patlamış mısır yediğimi düşündüm. Ama o kadar uzun zaman oldu ki neden olduğunu hatırlayamıyorum.”

Nooshy
Letitia Wright


Kara Panther serisinden Letitia Wright tarafından seslendirilen Nooshy, şehirli ve son derece yetenekli bir dansçı. Kendisiyle Redshore şehrinin göbeğinde bahşiş için dans ederken tanışıyoruz. Wright şunları söylüyor; “Bundan önce hiç animasyon filminde rol almamıştım. İlk Şarkını Söyle filmini çok sevmiştim. Büyük hayaller kurmak hakkındaki güçlü mesajlarıyla da çok eğlenmiştim. Devam filmi için senaryoyu okudum ve ilk filmden daha fazla duygu ve mizah vardı. Böyle sevilen bir seriye katıldığım çok heyecanlanmıştım.”
Nooshy, sertlikle tutku arasında doğru dengeye sahip. Bu da onun yardımına her zamankinden daha çok kullanabilecek olan Johnny için mükemmel koç ve şampiyon yapıyor. Yeteneklerini geliştirmesine yardım ederken Johnny, Nooshy’nin korkusuz, cesur, üst düzey dans yeteneklerinin güvensizliklerini aşması için kendisine tam da gereken özellikler olduğunu görür. Koreografı tek bir nota bile kaçırmaz. Wright şunları söylüyor; “Dansçıların zihinsel ve fiziksel güçlerine her zaman hayran olmuşumdur. Sokak dansçılığı etkileyicidir çünkü çok interaktif ve eşsizdir. Böyle bir yeteneğe sahip, havalı bir karakteri oynadığım için çok heyecanlıydım. Nooshy, biraz şüpheci ve biraz da kaba ama onların altında iyi bir kalbe sahip. O yüzden isteksiz de olsa Johnny’ye koreografisinde yardım etmeyi kabul eder. Ona yardım ederken yolda kendisi hakkında da çok şey öğrenir.” 

Darius
Eric André


Darius, gösterişli bir şarkıcı ve oyuncu. Yetenekli olduğu kadar kendisini düşünen biri. Hem de çok. Karakteri, The Eric André Show adlı şovuyla bilinen Eric André seslendiriyor. Şunları söylüyor; “Kusurlarına dayandıkça daha komik oluyorlar. Ben muhteşem bir sesi olan narsist bir sosyopatım. Annem de bir Tibet sığırı. O yüzden role bürünmem çok kolay oldu.”
Buster’ın büyük şovunda romantik bir düet için Meena’yla eşleşince Darius. Meena’nın aralarında bir elektrik bulup rolü oynamamasına çok şaşırır. Peki André, gerçek hayatta Darius gibi insanlara rastlayınca ne yapar? “Onları yok sayarım. Komedyenlerin daha eğlenceli olduğu düşünülür. Ama çok kötüdürler. Hiçbiriyle göz teması kurmayın. Bana güvenin.”
André, yönetmen Garth Jennings’le birlikte çalışmasına ve karakterin zihin yapısına girmesine yardım etmesine minnettar kalmış. Şunları söylüyor; “Garth çok pozitif, tatlı, iş birlikçi ve çok konuşkan ve kayıt stüdyosunda beni çok rahat hissettirdi. Keşke benim babam ve annem olsaydı. Ayrıca bir serseriyi oynamak, sevimli bir komşu çocuğunu canlandırmaktan daha eğlenceliydi. O yüzden Darius’u hemen çözdük.”

Klaus Kickenklober
Adam Buxton


Klaus Kickenklober, oyuncu Adam Buxton’ın seslendirdiği Redshore şehrinin ünlü, başarılı koreografıdır. Klaus’un namı kendisinden önde gitmektedir. Mükemmellik için acımasız bir talebi ve göz korkutucu taktikleri vardır. Son dansın koreografisini yaparken Johnny’nin hayatını çok daha zorlaştırır. Johnny, Klaus’un baskıcı egosundan kaçmasına yardım etmek ve yeteneklerini düzenlemek için dışarıdan yardım istediğinde Klaus, kendini en iyilerden biri olduğunu savunmak zorunda hisseder.

Miss Crawly
Garth Jennings


Buster’ın sadık, yaşlı ve en güvenilir yardımcı olan Bayan Crawly, bir kez daha kariyerinin en büyük şovunu yapmasına yardım etmek üzere Buster’ın yanındadır. Şarkını Söyle 2’de yazar yönetmen Garth Jennings seslendirdiği Bayan Crawly kendisini ıssızlığın ortasında kiralık bir kırmızı arabada, System of Down dinleyerek, ıssızlığın ortasında bir gezide, rock efsanesi, münzevi Clay Calloway’le sözleşme yapma girişiminde bulur. Buster iş nedeniyle şehir dışına çıkmak zorunda kalınca Bayan Crawly, onun dönüşüne kadar provaların yolunda gitmesi için elinde bir megafonla yardım etmek için devreye girer. Kusurlu cam gözü ve ortopedik ayakkabılarına sakın kanmayın. Bayan Crawly teste tabii tutulduğunda Buster’ın karşısına çıkardığı her tür yeni zorlukla başa çıkmayı bilir. Jennings şunları söylüyor; “Bayan Crawly’yi oynamayı seviyorum. Çok az ortak noktamız var. Spor ayakkabı giymeyi seviyoruz. Yumuşak ayakkabıyı seviyoruz ve ikimiz de çok unutkan ve sakar insanlarız. Ama arkadaşlarımıza çok sadığız. Benim iki gözüm var ve biraz daha az yeşilim ama içten içe muhtemelen benzer yanımız daha çoktur. Onu çok seviyorum. O benim alter egom gibi.”

Big Daddy
Peter Serafinowicz


Johnny’nin babası Big Daddy, ilk Şarkını Söyle filminden bu yana kendi oğlunu yadsımaktan vazgeçmiştir ve artık oğlunun şarkıcı olma hayalini destekleyen, sevecen baba. Yeni şartlı tahliye olmuştur ve oğlunun yardım çağrısına cevap vermek için her şeyden vazgeçmeye hazırdır. Meslektaşlarının yardımıyla Buster’ın yeni şovu için çok ihtiyaç olan güvenlik gücünü sağlar.

Nana
Jennifer Saunders


Eski yıldız adayı Nana’yla yeniden bir araya geldiğimizde New Moon Tiyatrosu’ndaki loca koltuğunun keyfini çıkarıyor, Buster’ın şovunu destekliyor ve tavsiyeler veriyor. Aslında Nana, tiyatronun en büyük destekçisi ve Buster’ın en güvendiği akıl hocası oluyor. Buster, kendisini bir yol ayrımında bulduğunda Nana onu hizaya getirmek için keskin zekasını ve biraz da bağrına taş basarak mücadele ruhunu yeniden alevlendirmiş ve her şeye rağmen hayallerinin peşinden gitmesi için cesaretlendirmiş. 

Clay Calloway
Bono


Dünyaca ünlü müzik ikonu Bono’nun seslendirdiği efsanevi aslan Clay Calloway, yıllar süren rock and roll şöhretinin ardından karısının ölümüyle birlikte kendisini toplumdan uzaklaştırmış, münzevi hayatı yaşıyor. Şimdi 15 yıl olmuş ve medeniyete dönmek gibi bir niyeti yok. Hatta Bayan Crawly gibi izinsiz gelen konuklara da boya toplarıyla vuruyor. Ama Buster ve Ash kapısını çalıp şovlarına katılmasını istediklerinde kendisini dünyaya kapatma kararını yeniden değerlendirmek zorunda kalıyor. 
Ilumination’ın kurucusu ve CEO’su Chris Meledandri ile yazar-yönetmen Garth Jennings için Bono’ya rol vermek bir hayalmiş. Ama müzisyen daha önce bir animasyon filminde rol almamış ve yapımcılar, bırakın evet demeyi fikri eğlenceli bulacağından bile emin değilmiş.  Jennings şunları söylüyor; “Filmde Buster Moon, münzevi rock yıldızı Clay Calloway’in şova katılması için uğraşıyorlar. Buster’a göre bu saçma derecede tutkulu bir fikir. Bir noktaya kadar bu rolü Bono’ya teklif etmek de aynı derecede tutkuluydu. Sürekli filmlerde oynayan biri değil. Sıra dışı bir rock yıldızı olmakla ve dünyada bir iyi niyet elçisi olmakla meşgul. Ama biz yine de teklif ettik. Şansımıza Bono, Clay’den çok daha kolay erişilebilirdi. Aslında daha zarif ve hevesli olamazdı.” 

Filmde 3 klasik U2 şarkısı yer alıyor. “I Still Haven’t Found What I’m Looking For,” “Where The Streets Have No Name” ve “Stuck In A Moment You Can’t Get Out Of.” Ayrıca U2, filme özel yeni ve orijinal “Your Song Saved My Life” adlı şarkıyı yazmayı da kabul etmiş. 
Bono’nun karaktere yaklaşımı Jennings’le şarkı söylemek hakkında yaptıkları bir sohbet sırasında ortaya çıkmış. Bono şunları söylüyor; “Ona bazı insanların hayatlarını şarkı söyleyerek kazanırken bazılarının hayatta kalmak için şarkı söylediğini anlatmaya çalıştığımı hatırlıyorum. Yaşamak için şarkı söylüyorlar. Kelime oyunu gibi geliyor ama yıllar içinde benim ilgimi çeken şarkıcılar, çoğunlukla şarkılarına en az şarkılarını dinleyenler kadar sıkıca tutunanlar oldu. Tabii ki her zaman değil ama çok iyi bir şarkı genelde yazarın içindeki derin bir ihtiyaca cevap verir. Garth, münzevi aslanı önerdi. Ben de münzevi olma nedenlerini sundum. Boşluk. Birini kaybettiğinizde geriye kalan boşluk. Özellikle de şarkı söyleme nedeniniz olan biriyse. Yani şarkı söyleme nedeniniz etrafınızda değilse neden uğraşasınız ki? Aslanın kükremesini kaybetmesi fikri çok ilgimi çekti. ‘Your Song Saved My Life’ şarkısı da o sohbetten çıktı. Tuhaf bir şekilde sanatçı için olduğu kadar izleyicinin söylemesi için yapılmış bir şarkı. Şarkıyı yazdıktan sonra hayatımı kurtaran şarkıların listesini yapmaya başladım.”

Bono, aslan resmini mükemmelleştirmek için çok araştırma yapmış. Süreç boyunca Jennings’le birlikte çalışmış. Bono şöyle anlatıyor; “Aslanı canlandırmak çok eğlenceli. Özellikle Clay gibi insanlardan kaçan, huysuz birini. Afrika’da doğada aslanları gördüğüm için şanslıyım. O derin kükremeyi unutmak imkansızdır. Bir kayıtta kolaylıkla yakalanabilecek bir sesten daha alçak ve daha gürültülüdür. Orada gülme geldi. Ben farklı sesler çıkarırken Garth bana karşı çok sabırlıydı. O anlayışı, ‘I Still Haven’t Found What I’m Looking For’ şarkısında gereken tenor sesle eşleştirmek çok zordu. Görünen o ki, Scarlett Johansson ve Matthew McConaughey gibi oyuncular sadece konuşma seslerinde bile son derece müzikaller. Konuşma bölümlerimi de şarkı olarak söyleseydim daha kolay olurdu!”





MÜZİK

Kötü Tavşandan U2’ya
Şarkını Söyle 2’nin Şarkısı


Şarkını Söyle 2 müzik severler için adeta bir Nirvana. Pop’tan rock’a, K-pop’tan Latin’e, Billie Eilish, Drake, The Weeknd, Prince, Taylor Swift, BTS, Cardi B, Bad Bunny, J Balvin, Shawn Mendes ve Camila Cabello gibi sanatçıların 40’tan fazla modern ve klasik hit şarkısını bir araya getiriyor. Filmde 3 U2 şarkısı; I Still Haven’t Found What I’m Looking For,” “Where The Streets Have No Name” ve “Stuck In A Moment You Can’t Get Out Of” yer alıyor. Ayrıca sadece film için yapılmış “Your Song Saved My Life” şarkısı yer alıyor. Şarkı, 2019’dan bu yana U2’nun ilk yeni müziği. 
Yapımcı ve Illumination’ın CEO’su Chris Meledandri şunları söylüyor, “Şarkını Söyle 2’de müziğin kendisi de yıldızlardan biri. İlk filmde olduğu gibi başarılı idari müzik yapımcısı Harvey Mason Jr ile çalıştık. Kendisi şu anda Grammy organizasyonunu sorumlusu ve bu iş birliklerini de genişlettik.
Mason, filmdeki müzikal performansları için her oyuncuyla yakından çalışmış. Yazar-yönetmen Garth Jennings şunları söylüyor; “Şarkını Söyle’de olduğu gibi Şarkını Söyle 2’de de tüm oyuncular kendi rollerinin şarkılarını seslendiriyorlar. Kadromuzda çok etkilendiğim konulardan biri. Olağanüstüler. Scarlett Johansson’ın U2’un “Stuck In A Moment” şarkısının versiyonunda sadece o ve gitar tek bir çekimde yapıldı. Manüpilasyon olmadan, otomatik akort ayarlaması olmadan. Sadece o vardı. Çok etkileyiciler. Bir grup süper kahramanla birlikte çalışmak gibi.
Jennings’e göre müzikal kayıtları gözlemlerken Mason’ın oyuncularla çalışması heyecan vericiymiş. “O kayıtlar benim için çok keyifliydi. Müzik yapmak çok güzel bir iş. Harvey’i ve ekibini işlerini yaparken görmek büyüleyiciydi.”

KOSTÜM TASARIMI

Rodarte Couture
Lüks Moda Animasyonu


Filmde Buster Moon’un bilim kurgu müzikal fantezi şovundaki performans ne animasyon ne de canlı aksiyon hiçbir şova benzemiyor. Illumination CEO’su Chris Meledandri ve yazar-yazar Garth Jennings karakterlerin şov için giydikleri kostümle de dahil olmak üzere her açıdan çıtayı yükseltmek istemiş. Global moda markası Rodarte’nin arkasındaki kız kardeşler Kate ve Laura Mulleavy’yi görevlendirmek gibi cesur bir fikri uygulamışlar. Meledandri şunları söylüyor; “Onların hayal gücünü Garth’ın hayal gücünün içine yerleştirdiğinizde ve sanatçılarımız üçüncü perdenin yapımında çalışırken bu gardırop için dünyanın en iyi tasarım ekibi çalışmış oldu. Tüm süreç ilham vericiydi. Yeni enerji, yeni fikirler kattı ve üçüncü perdedeki şovdaki yakınlık filmin içinde çok doğal oldu.”
Bu zor iş, tasarımcıların ilgisini çekmiş ve meraklarını uyandırmış. Kate ve Laura Mulleavy şunları söylüyor; “Chris Meledandri, bizden film için kostümler tasarlamamızı istedi. Chris, bundan kısa bir süre sonra Los Angeles’taki Illumination’ın ofisinde bizi yöneten Garth Jennings’le bir araya getirdi. Garth bizimle Şarkını Söyle 2’nin hikayesini paylaştı. Kafamızda çok güzel bir şekilde canlandırdık ve hemen kabul ettik. Yaratmak istedikleri dünya çok detaylı ve büyüktü. Bizim kostüm tasarımımızla filmin vizyonuna mükemmel bir şekilde katkıda bulunacağımızı düşündük.”

Kız kardeşlerin ilk odağı Rpdarte ve Radarte markaları olsa da yeteneklerini genişletmişler ve 2010’da Siyah Kuğu’da tasarımcı olarak görev almışlar. 2017'de ise Woodshock’ı yazmış, yönetmiş ve kostümlerini tasarlamışlar. Ancak Şarkını Söyle 2 filmi bir animasyon filmi için kostüm tasarladıkları ilk işleri olmuş ve beklediklerinden daha zor çıkmış. Kate ve Laura şunları söylüyor; “Geliştirme sürecinde detaylı bir iş gerektirdiği için daha da zordu. Zihnimizde detaylı özel yapım kıyafetler yapıyorduk ve sonra fikirlerimizi animasyon yapılacak şekilde dönüştürüyorduk. Tasarımla başladı ama daha sonra kumaşın nasıl tepki vereceği, nasıl hareket edeceği gibi konuları da düşündük. Kostümleri ekrana gerçek hayattan birçok detayla taşımaları muhteşem illüstrasyonların müthiş bir kanıtı. Meena’nın sondaki kostümü üzerinde çok çalıştık. Elbisesinde olmasını istediğimiz detaylarından ve kumaşta istediğimiz hafiflikten dolayı çok zaman aldı. Elbisesinin ve pelerininin animasyonunu yapmak çok uzun zaman aldı.”

Kostümleri fiziksel olarak yapmasalar da çoğunlukla detayları animasyona aktarmak için gerçek hayattan referanslar kullanmışlar. Kate ve Laura şunları söylüyor; “Bazı yönlerden kostümleri fiziki olarak yapmak çok daha kolay olurdu. Çünkü birçok detayı olan kostümlerin her detayını dijital olarak yapmak çok zordu. Her kostümün dokusu ayrı ve çok fazla detayı var. Lateks, lame, plise, kristal, payet, el işleme boncuk ya da file ne olursa olsun uzay operasının dünyasını detaylarla yarattık. Rodarte’de yıllardır o kadar çok fiziki çalışma yaptık ki elde boyama, eskitme, payet veya boncuklu kumaşlarla çalıştık. İlham almak için de yıllar içinde yaptığımız el yapımı özel kumaşlara baktık. Amacımız el yapımı detayları ve tekstilleri alıp bu malzemeleri animasyon alanına aktarmak ve bu sırada da yapının bütünlüğünü korumaktı. Bir filmin kostümlerini tasarlarken önceliği karakterlere ve hikayeye vermeniz gerekir. Kıyafetler hikayeyi desteklemek ve anlatmak içindir. Yaptığımız tasarım tercihleri hikayenin anlatması gerekenleri ve karakterlerin yolculuğunu yansıtıyor.” 

Mulleavy kardeşlerin karşılaştığı zorluklardan biri de daha önce Şarkını Söyle filminde yer alan karakterlerin özelliklerini izlemek olmuş. Şunları söylüyorlar; “Her karakterin üzerine inşa etmek istediğimiz belli bir görünümü vardı. Johnny için motosiklet montunun havalı olmasıydı. Ash için punk rock anlayışıydı. Gunter için tayt tulumunun fizikselliğinde yer alan mizah anlayışıydı. Kendilerine özgü tarzlarını Şarkını Söyle 2’deki yeni şovlarındaki karakterlerinin rollerine göre dönüştürmemiz gerekti. Biçimleri ve hikayeleri etrafında yeni oranlar kurduk. Çok eğlenceli ve yaratıcıydı. Meena’nın kılık değiştirmesi gerektiği için en zoru oydu. İki parçalı bir kostümü var. Başta gizemli bir pelerinle görüyoruz. Sonra onu çıkarıyor, havada uçuşan, güzel, romantik bir elbise ortaya çıkıyor. Uzun sarkan kolları ve etekleri onunla birlikte dans ediyor ve içindeki duyguları yansıtıyor.”
Kardeşler, her kostümün tasarım sürecinde yönetmen Garth Jennings’den aldıkları yönlendirmelerle çalışmışlar. Şöyle anlatıyorlar; “Yavaş yavaş karakterlerin evrensel bir şekilde bir araya geldiklerini görmeye başladık. Bireysel yolculukları sanatçı ve arkadaş olarak kolektif bir yolculuğa dönüştü. Başta bireysel karakterlerdi. Ama geliştikçe onları teatral bir tasarımın parçası olarak görebiliyordunuz. Her karakterin uzayda farklı bir manzaranın parçası olması gerekiyor. Bunu geliştirmek çok heyecanlıydı.”

Jennings onlarla çalıştığı için çok memnun kalmış ve sonucu da çok beğenmiş. “Onları hemen çok sevdim. İkisi de son derece hevesli ve hoş insanlar. Yaptıkları işte çok iyiler. Yaptıkları işte hiç zorlama yok. Onların düşünme biçimlerine girmek ve burada Illumination’daki muhteşem ekibimizle birlikte o tasarımları gerçek sanal kostümlere dönüştürmek çok güzeldi.”




KOREOGRAFİ

Silver Çok Değerli
Şarkını Söyle 2’nin Hareketlerini Yüceltmek


Şarkını Söyle 2 filminde dans ve dans müziği başlıca öğelerden biridir. Özellikle de Johnny’nin hikayesinde. Nooshy’nin rehberliğinde, şov için modern bir dans hareketi öğreniyor. Illumination’ın kurucusu ve CEO’su Chris Meledandri ve yazar, yönetmen Garth Jennings, filmdeki koreografinin de müzik kadar çığır açıcı ve heyecan verici olmasını istemişler. Bunu yapmak için de kendilerine yardım edecek ünlü koreograf Sherrie Silver’dan daha yetenekli kimse yokmuş. Meledandri şunları söylüyor; “Yıldızlarla dolu ekibimize yeni iş birlikleri getirmenin yollarını düşünmeye başladık. Johnny’nin performansını hazırlarken Garth’la ve ekiple çalışmak üzere Sherrie Silver’la iş birliği yaptık. Sherrie Silver, “This is America” klibinde Childish Gambino’yla yaptığı çalışmada muazzam tepkiler almış ve ününü çok daha arttırmıştı. Garth, onunla birlikte çalışırken çok keyif aldı.”

Aslında Jennings, ondan çok etkilenmiş. Garth Jennings şunları söylüyor; “Letitia Wright’ın seslendirdiği Nooshy karakterine uygun bir koreografi dili bulmak ve ona gerçek bir karakteri olan farklı bir dans hareketi vermek istedik. Sherrie Silver’ın dans ettiği klipleri izlemediyseniz çok şey kaçırıyorsunuz. Muhteşem ama aynı zamanda neşelidir. Kendinizi o grubun parçası olmayı isterken bulursunuz. Sizde katılmak isteği uyandıran danslar yaratır. İnsanları gerçekten dans hareketlerinin içine çeker. Muhteşem.”
Silver, bu fikirden ilham almış ve enerji dolmuş. “Illumination’ın geçmişteki işlerinin hayranıyım ve Garth Jennings’le birlikte yeni ve hoş bir iş yapmak için sabırsızlandım. İnsanların hayallerinin peşinden koşmaları için ilham veren bir filmde yer alma fırsatı için sabırsızlanıyordum.  Çünkü bu, genç ve yaşlı tüm hayranlarıma her zaman iletmek istediğim bir mesajdır. Hayallerinin peşinden koşmak için hiçbir zaman çok erken veya çok geç değildir.”

Silver, daha önce Donald Glover’ın Guava Adası filmi ve bir Pixel 3 reklam filmi de dahil olmak üzere çeşitli animasyon sahneleri için koreografi yapmış olsa da Şarkını Söyle 2  uzun metrajlı bir animasyon filmi için ilk koreografi çalışması olmuş. Dans hareketlerini tasarlarken canlı dansçılar kullanmış. Jennings şunları söylüyor; “Sherrie, farklı rolleri ya da farklı yetenekleri oynamaları için bir grup dansçı getirdi. Her gece provayı bitirdiğinde bana otel odasında kendi kurguladığı küçük bir filmi gönderirdi. Çok güzel bir dans olurdu. Sherrie, bu filmin yapımındaki en büyük hoşluklardan biriydi.” 
Silver, Şarkını Söyle 2 filmindeki çalışma sürecinde animasyon koreografisiyle canlı aksiyon koreografisi arasındaki başlıca farkın animasyon karakterlerinin vücut hareketlerinde hiç sınır olmadığını görmüş. Silver şunları söylüyor; “Canlı aksiyon sahnesinde dans etmek, oyuncuların veya dansçıların yeteneklerine bağlıdır. Animasyonda, karakterler illüstratörlerin çizebildiği her şeyi yapabilir. Bunun bir örneği de Nooshy’yi birkaç kez kendi etrafında döndürdüğümde insan dansçım sadece 3 tur dönebildi. Nooshy 6 tur kadar dönebildi ve insan dansçıların her denemesinde olduğundan daha hızlıydı.” 

Hayvan vücutlarıyla koreografi yapmak çok yönlülüğü daha da arttırmış. “Nooshy’nin kedi olmasından çok fayda sağladım. Atlamada ve yere inişte iyi olduğu anlamına geliyordu. Bundan dolayı da Nooshy atlayışını insanların yapamayacağı şekilde yapabildim. Ayrıca sürünmesini ve yine insanların sahip olmadığı kuyruğunu kullanmasını da kullandım. Nooshy’nin uzun uzuvları nedeniyle çok esnek olmasını da avantaj olarak kullandım. 
Silver, sürecin her adımında animatörlerle birlikte çalışmış. “Sürecime karakterleri animatörlerden ve hikayeyi içeren bazı çizimleri almak da dahildi. Sonra müziği dinleyip buna göre hareketleri oluşturuyordum. Ayrıca karmaşık hareketlerin doğru şekilde yapılması için animatörlere hareketlerin eğitici bilgilerini de gönderiyordum. Ayrıca benim için Afrika hareketlerinin animasyonunun çok iyi olması kültürlerin çok iyi temsil edilmesi açısından çok önemliydi.”

Silver’ı en çok şaşırtan, illüstrasyon ve animasyon ekiplerinin ne kadar çok çalıştığı olmuş. Şunları söylüyor; “Son animasyonlara gelene kadar çok fazla aşama var ve süreci gördüğümde çok şaşırmıştım. Şimdi böyle bir filmi yapmanın neden bu kadar uzun sürdüğünü anlıyorum.” Özelikle kendisini ondan şüphe eden koreograf Klaus Kickenklober’a kanıtladığı Johnny’nin filmdeki final performans sahnesiyle gurur duyuyor. “O sahneye duygusal olarak çok bağ kurdum ve Johnny’nin kendisini Klaus’a kanıtladığını görmeyi gerçekten çok istedim. Ayrıca o sahne üstünde çok çalıştık. Animatörler, kostüm tasarımcıları, set tasarımcıları ve Garth efsanevi görünmesi için muhteşem bir iş çıkardılar.”

Universal Pictures sunar bir Chris Meledandri Yapımı, Şarkını Söyle 2, oyuncular Matthew McConaughey, Reese Witherspoon, Scarlett Johansson, Taron Egerton, Bobby Cannavale, Tori Kelly, Nick Kroll, Pharrell Williams, Halsey, Letitia Wright, Jennifer Saunders, Nick Offerman ve Bono. 
Orijinal müzik Joby Talbot. Yapımcılar Chris Meledandri p.g.a. ve Janet Healy p.g.a. Yazar ve yönetmen Garth Jennings. 
Bir Universal Picture © 2020 Universal Studios. 


Filmin mmknmrtb notu:   77   /100