30.1.22

Filmmor 20. yılını Filmmor Şenliği ile kutluyor!



Filmmor 20. yaşını, 20 yıl önce ilk festivali yaptığı 2-9 Şubat'ta, 20 yılda ürettiği onlarca film arasından derlediği 20 filmlik bir seçkinin online gösterileceği Filmmor Şenliği ile kutlayacak. 

20 yıldan 20 kadının katılacağı söyleşi ile başlayacak festivalde, Filmmor filmografisinden 18 filmin yanında, Filmmor'un 2021 filmleri Hazirandan Sonra ve 7/24 Sokağı gösterimde olacak. 

Tüm filmler filmmoronline.org'a kayıt yaptırarak ücretsiz izlenebilecek.

2001 yılında feminist sinema yapmak için bir araya gelen beş kadın Klitoris Nedir? adlı bir film yapmaya başlar. Filmin sadece sokak röportajlarını çekmişken, birlikte izlemek için kurgular. Kurgulanan 7 dakikalık halinden bir kopya alan her kadın heyecanla filmi başka kadınlara, hatta Türkiye dışında göstermeye, yaymaya başlar. Klitoris Nedir? 'in yönetmeni ekip için kurguladığı kopyanın sonuna (hayal edilen, hazırlıkları süren ama henüz kurulmayan) Filmmor Kadınların Sinema Atölyesi imzasını eklediği için dünyanın her yerinden Filmmor'un kuruluşunu ve filmini kutlayan, tanışmak, buluşmak isteyen e-postalar gelir. Film Amerika kıtasında dolaşırken, feminist film üretim-dağıtım ağı Women Make Movies (WMM) de izler. WMM de karşısında bir örgüt olduğunu düşünür, 30. yılı vesilesiyle, Klitoris Nedir? gibi "cesur bir feminist film yapan" Filmmor ile işbirliği yapmak ister. Böylece Filmmor'un, WMM filmlerini gösterim hakkı da olacaktır. Değil Türkiye ortağı olmak, WMM filmlerini izlemek için yollar arayan kurulma aşamasındaki Filmmor'un şimdi 20. yılına varan yolculuğu böylece başlar.



İlk yıllar bir avuç kadının birkaç işte çalışarak biriktirdikleriyle, diğer kadın örgütlerinin mekanlarında oda kiralayarak 2 festival, 1 atölye yapılır, kuruluş masraflarının denkleştirildiği 2003 yılında kooperatif de resmen kurulur. 2-9 Şubat 2002'de 1. Filmmor Kadın Filmleri Festivali'ni yapan bir grup kadın (Gülşen Duran, Günsel Sipahi, Melek Özman, Suzan Akkaya, Ülkü Songül) ile yola çıkan Filmmor, 20 yılda; 65 şehirde 19 festival, 937 film gösterimi, 955 yönetmen, 159 konuk-yönetmen, yüzbinlerce izleyici, 30 uzun 90 spot-kısa film, yüzlerce video, afiş, audio-visual ürün, 4 konferans, 100 söyleşi, 467 sunum-konuk, 12 atölye, 240 atölye katılımcısı, 4 kitap, 2 kılavuz-kitap, onlarca kampanya, 2 dijital platform, yüzlerce dijital eylem-ürün üretti, eyledi, yazdı, söyledi, ağırladı, dolaştı, çekti, var etti…

Ortaçağın cadılarından 21. yüzyılın cadılarına ilham veren bir feminist tarihten beslenen, bazen de yolunu el yordamıyla bulan, bol düş, nadir düş kırıklığı, çoğunlukla amansız bir umutluluk, bazen gelip geçici bir umutsuzluk, sürekli bir direnç, bazen yorgunlukla geçen, kadın dayanışmasının yaşattığı Filmmor'u, 20 yılının hikayesini 20 kadının anlatması imkansız olsa da Filmmor Şenliği 1 Şubat 21.00'de 20 kadının katılacağı söyleşi ile başlayacak. 2-9 Şubat arası 20 filmmor yapımı filmin online-ücretsiz gösterimi yapılacak.