9.1.22

Ghahreman / Kahraman



Rahim, ödeyemediği bir borç yüzünden hapistedir. 

İki günlük bir izin sırasında, alacaklısını, borcunun bir kısmının ödenmesine karşı şikayetini geri çekmeye ikna etmeye çalışır. 

Ancak işler planlandığı gibi gitmez..



Jodaeiye Nader az Simin / Bir Ayrılık’ın Oscar® ödüllü yönetmeni Asghar Farhadi, yine çok kuvvetli bir hikayeyle dönüyor.  

Bu yılki Cannes Film Festivali’nde Jüri Büyük Ödülü’ne layık görülen Kahraman, Oscar Ödülleri’nde de adından söz ettirecek.




Ghahreman / Kahraman / A Hero, 7 Ocak'ta sinemalarda vizyona girdi..​


Yönetmen: Asghar Farhadi

Senaryo: Asghar Farhadi

Oyuncular: Amir Jadidi, Mohsen Tanabandeh, Sahar Goldoost, Fereshteh Sadre Orafaiy

Yapımcılar: Asghar Farhadi, Hamid Reza Ghorbani, Alexandre Mallet-Guy, Olivier Père

Görüntü Yönetmeni: Ali Ghazi

Kurgu: Hayedeh Safiyari

Yapım Yılı: 2021

Ülke: İran



Filmin mmknmrtb notu ::


Bu film; iyi niyetli, iyi kalpli ve temiz ruhlu, dolayısıyla 'safdil' insanların, kendilerine 'uyanık' denilen kötüler tarafından mutlaka kazıklanacağını; bu yetmezmişcesine o zavallı dostlarımızın, olaya müdahil olan devlet hazretleri tarafından ayrıca cezalandırılacağını da, resmen ve abartmadan ortaya koyan bir 'ibret vesikası' gibi..

İçinde bizzat Türkiye'nin de yer aldığı- iyi insanı, saf sevgiyi çamurla sıvamak, görüldüğü yerde yaşatmamak için adeta yemin etmiş böylesi bir coğrafi bölgede daha da yoğunlaşan ve üstelik 'normal' karşılanan bu acı gerçeğin pençesine düşmek, elbette büyük talihsizliktir..

Hele bir de bu zor vaziyetten kurtulmak için çırpınmak, can havliyle -saf insanın asla beceremeyeceği- cingözlüğe kalkışmak, her şeyi daha da berbat bir duruma sokacaktır.. 

Hikâyeler farklı olsa da, kendi yaşantımızın herhangi bir dönemine de denk düşebilecek, sosyal -dolayısıyla da- psikolojik bir olayın/travmanın içinde debelenen Rahim'in ve yakın çevresinin yaşadıklarını anlatan Ghahreman, Asghar Farhadi'nin -artık bize sürpriz olmayan- sanatçı dokunuşlarıyla mükemmelleşen, 'oyuncu yönetimi' başta olmak üzere, sinemasal her açıdan üst düzey bir film..

8,5   /10