2.9.21

Osman Dinç'in 'Teorem II' sergisi Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde!



Osman Dinç, 2014 yılında İstanbul’da gerçekleştirmiş olduğu “Teorem” sergisinin devamı niteliğindeki sergisi “Teorem II” ile bu kez T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle 3-30 Eylül tarihlerinde Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde.




Sanat dünyasındaki yeri ‘Arte Povera ile minimal sanat arasında, Beuys gibi özel bir yerde bulunan bir sanatçı’ olarak nitelendirilen Dinç‘in Teorem sergisine olan yaklaşımı ’’Heykel üç boyutlu olduğundan, gerçek mekanı irdeler. Bu yüzden birçok biçimsel sorunu beraberinde getirir; yerçekimi, denge, malzemenin uygunluğu.. Çalışmalarımda son seneler malzeme olarak fazla kullandığım demirle ilgili bilgi toplamak istediğimde; (kanımızdaki alyuvarlarda taşıdığımız demir oksit bir tarafa) dört beş bin yıllık demir çağıyla karşılaştım. Merkezinde yüzde kırk oranında demir ve nikel saklayan bir gök cisminde yaşadığımızı da artık biliyorum. Dahası, ihtiyar yıldızların içine çökme (ölümü) anında demirin oluştuğu biliniyor. Demir atomunun evrende bilinen en uzun ömürlü atom olduğunun hesap edildiğini duydum. Merkezinde yüzde kırk oranında demir ve nikel saklayan bir gök cisminde yaşadığımızı da unutmayalım.

Bence hala yaşamakta olduğumuz demir çağın, insanlık üzerinde yaptığı, yapım/yıkım devam etmekte. Kısacası: Her kullanılan malzemenin bir tarihi ve ortak belleklerde bıraktığı bir iz var.. Unutulmuş ortak belleklerin arkeolojik kazısını yapmak için yola çıkan sanatçı olarak, malzemenin tarihiyle yol almam gerekiyor. Oturup, heykellerimi kendim yaparken demirin ve kullandığım diğer malzemelerin özelliklerini, tarihini unutmuyorum. Onları kullanan ustaların deneyimlerini heykellerime ve gelecek nesle yansıtmaya çalışıyorum. Yukarıda bahsettiğim biçimsel meşguliyetimin yanı sıra "Görünmeyenden daha gizemli şey görünendir"* olduğunu da unutmuyorum.  

*Oscar Wilde


Sergi, 3-30 Eylül 2021 tarihleri arasında Beyoğlu Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde ziyaretçileri ile buluşacak.

Osman Dinç: Teorem II

3 - 30 Eylül 2021


Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi

Şahkulu Bostan Sok. No:2 İstiklal Cad. Şişhane Beyoğlu