15.11.19

And Then We Danced / Ve Sonra Dans Ettik


Aile geleneğinin izinde kendini geleneksel Gürcü halk danslarına adamış Mehrab’ın hayatı önceden belirlenmiştir.
Dans partneri Mary ile mutlu ve dans dolu bir hayat sürmesi beklenir.

Fakat bir gün prova sırasında kapıdan içeri Irakli’nin girmesiyle Mehrab’ın dünyası altüst olur, bu genç adam onun için artık hem bir rakip hem de arzu nesnesidir.

Filmin yönetmeni Levan Akin Gürcistan’da 2013’te saldırıya uğrayan Onur Yürüyüşü’nden etkilendiğini ve film için Gürcistanlı eşcinsel gençlerle uzun söyleşiler yaptığını söylüyor.

And Then We Danced / Ve Sonra Dans Ettik, 15 Kasım'da gösterime girdi..



Filmin mmknmrtb notu ::  

"Erkek erkektir ve 'erkek gibi' olmalıdır, kadın da 'kadın gibi' davranmalıdır!"
İşbu hükmün, Adem ile Havva'dan itibaren kesinleştiğine iman etmiş; aksini düşünenleri, hele bir de eşcinselliğe yönelenleri düşman belleyip lanetlemiş -bize hiç de yabancı gelmeyen- bir toplumda, 'sıradışı' aşklarını, büyük bir günah gibi yaşamaya çalışan gençlere dair, romantik bir drama..

Her ırk kendini diğerlerinden farklı ve üstün görür, 'yiğitlikle' yani erkeklikle yüceltir; konumuz olan Gürcüler bundan eksik mi kalacaktı!.
Filmimizin ana merkezini oluşturan danslarının özünde de erkeklik gururu ve güçlülük yatar; sanırım, olaya sadece renk kattığı düşünüldüğünden- kadınların dansına ise pek karışılmaz, ama aynı nağmelerle karşılarında oynayan erkeklerin dansında/hayatında korkmaya, zayıflığa ve yumuşaklığa asla yer yoktur!. 




Gürcistan'dan gelen yeni haberlere göre bu durum filmin senaryosuyla sınırlı değil, 'buz gibi' bir gerçekmiş; erkekliğin şahikasında bayrak sallayan, paçalarından yiğitlik akan sağcı ve dinci gruplar, bu filmin ilk gösterimine katılanlara saldırmışlar..
Öte yandan, çok sayıda kişinin yaralandığı olaylar sırasında, polisin hiçbir şey yapmadan saldırıyı izlediğine şaşırdık mı peki?.

Yönetmen: Levan Akin
Oyuncular: Levan Gelbakhiani, Bachi Valishvili, Ana Javakishvili
Yapım: Ludvig Andersson, Ketie Danelia, Mathilde Dedye
Ülke: İsveç, Gürcistan, Fransa
Dağıtım: Başka Sinema Dağıtım
İthalat: Bir Film





 /10