11.10.19

Dolor y gloria / Acı ve Zafer


Dolor y gloria / Acı ve Zafer, Salvador Mallo ismindeki, deneyimli ama gençlik günleri artık geride kalmış bir yönetmenin geçmişten bugüne yaptığı seçimleri ve yaşamında iz bırakan olayları konu ediyor.

Filmde, Mallo’nun çocukluğunu yaşadığı 60’lı yıllara, annesiyle birlikte köylerinden ayrılıp daha rahat bir yaşam umuduyla Valencia’ya göç etmesine, 80’lerin Madrid’inde kalbinin hızla çarpmasına neden olan ilk aşkına, kendisi için kurtuluş ve terapi aracı olan yazı ve sinema ile tanışmasına ve  kendisini tanımasına yol açan olaylara değiniliyor.

Bir yönüyle Pedro Almodóvar’ın kendi hayat hikayesi sayılabilecek Acı ve Zafer, başrol oyuncusu Antonio Banderas'ın devleşen performansının da eklenmesiyle ilettiği duygular perdeden dışarı taşan, bir yandan hüzünlü, bir yandan da umut verecek bir film.



İspanya’nın bu yılki Oscar adayı olan, başrol oyuncusu Antonio Banderas’ın unutulmayacak performansıyla Cannes Film Festivali’nden En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Müzik ödülleriyle dönen film, eleştirmen ve seyircilerden tam not almaya devam ediyor.




Filmde Antonio Banderas’a, Penelope Cruz, Asier Etxeandia ve Leonardo Sbaraglia gibi ünlü isimler eşlik ederken, müzikleri de her zamanki gibi Alberto Iglesias imzası taşıyor.





Dolor y gloria / Acı ve Zafer / Pain & Glory, 11 Ekim’de vizyona girdi..





Filmin mmknmrtb notu ::

Pedro Almodóvar, 'otobiyografik' tarafı da olan bu güzide eserinde, bir sürü hastalıkla ve dayanılmaz ağrılarla idrak ettiği yaşlılığının/emekliliğinin 'keyfini' süren ünlü bir yönetmenin, özellikle -sevgili annesiyle kaplanmış- çocukluğunu; en ateşlisinden gençlik aşkıyla, daha sonra da ayrılık acısıyla yandığı yılları yeniden hatırlamasını ve onları birer sanat eserine dönüştürmesini anlatıyor..

2006 yılı yapımı Volver güzelliğinden sonra adeta ustalığını yitiren ve o günden bugüne, birbirinden sıradan ya da vasat işlerle karşımıza gelen Pedro Almodóvar, bu yeni filmiyle nihayet eski formuna kavuşmuş görünüyor..




Başka bir senarist ve yönetmenin elinde duygu sömürüsüne muhatap edilecek, seyircisini gözyaşlarına gark edebilecek 'tıbbi' bir gelişmeyi sorun haline bile getirmeden öylece es geçmesini ayrıca takdir ettiğim Dolor y gloria, geçmişin/yaşanmışlığın gücüne ve aşkın ölümsüzlüğüne dair mükemmel bir drama..

Ey okuyucu, bana aynen şöyle oldu; harika bir yorumla kotarılan 'film içinde film' olayı, zarif bir sürpriz gibi finalde belirirken, yeni bir Almodóvar şaheserini -tam anlamıyla- idrak ettiğimi sevinçle fark eyledim..
Demem o ki, bu mutluluğu belki sen de yaşayabilirsin..




Yazan ve Yöneten: Pedro Almodóvar
Oyuncular: Antonio Banderas, Penélope Cruz, Asier Etxeandia, Leonardo Sbaraglia, Nora Navas, Julieta Serrano
Yapımcı: Agustín Almodóvar, Ricardo Marco Budé, Esther García
Görüntü Yönetmeni: José Luis Alcaine
Kurgu: Teresa Font
Müzik: Alberto Iglesias
Yapım Yılı: 2019
Ülke: İspanya

8,5   /10