1.11.16

'kadıNgözÜyle fotoğraf grubu' ilk nü sergisini Fransa’da açıyor!.



Sevinç Doğu Yılmaz
"Erkek sanatçı, kadın model" hegemonyasına karşı bir duruş sergilemek isteyen kadiNgözÜyle fotoğraf grubunun, erkek modellerin fotoğraflarından oluşan “nü” sergisi, 3 – 16 Kasım 2016 tarihleri arasında Fransa’nın Nancy kentinde fotoğrafseverlerle buluşuyor!

Fotoğrafçı Niko Guido’nun danışmanlığında kurulan kadıNgözÜyle fotoğraf grubu, Türkiye’de bir tabuyu yıkarak ilk kez kadınlar bir araya gelip erkek modellerle “nü”yü yorumladılar.

Nü fotoğraf tarihinde egemen olan “erkek sanatçı, kadın model” hegemonyasına karşı bir duruş sergilemek isteyen 22 cesur kadın fotoğrafçının dört yıl süren çalışmaları sonucunda ortaya çıkan eserler, ilk kez Fransa’da sergileniyor.

Farklı mesleklerden kadınların bir araya geldiği kadıNgözÜyle fotoğraf grubu;  mimar, grafiker, bankacı, akademisyen, çevirmen, turist rehberi, doğum fotoğrafçısı, ev hanımı ve emekli kadınlardan oluşuyor.
Yaşları 20 ile 70 arasında değişen 22 cesur kadın; beden algısı, toplumsal cinsiyet ve mahremiyet kavramlarından yola çıkarak bu proje ile söylemek istediklerini fotoğraflarla dile getirdiler.


Servet Deniz

Erkek nü üzerine proje gerçekleştirerek dünyada bir ilke imza atan kadıNgözÜyle fotoğraf grubu, yıllarca Türkiye’de fotoğraflarını sergileyebilmek için sergi salonu arayışında bulundular ancak hiçbir sergi salonundan kabul görmediler.
kadıNgözÜyle fotoğraf grubuna güzel haber sonunda Fransa’dan geldi.
Kasım ayı başında fotoğraflarını Fransa’nın Nancy şehrinde Galerie Neuf’te sergileyecek olan yürekli 22 kadının en büyük arzuları ise, bir gün Türkiye’de de fotoğraflarını sergileme izni alabilmek.


Pınar Derin Gençer


Tamamen kendi olanaklarıyla ve gönüllülük esasıyla çalışarak eserlerini yurtdışında sergileme başarısına ulaşan kadıNgözÜyle fotoğraf grubu, projenin anlam ve önemini şöyle anlatıyor: “Bu proje hayatın ve sanatın neredeyse her alanındaki erkek egemenliğine karşı bir duruştur. Çoğunlukla erkek sanatçıların ellerinden çıkan ve kadın bedenini ‘estetik bir obje’ olarak ele alan eserler zaman içinde doğallaşmış ve genel kabul görmüştür. Bu nedenle ‘kadıNgözÜyle’ erkek bedenine bakmak, Türkiye'de kadın bedeninde doğmanın utanç ve suçluluk hisleriyle örülü yazgısı yüzünden bir tabuyu yıkmakla eş anlamlıdır.


Jasemin Sadıker

Bizler kadıNgözÜyle erkek bedenine bakarak bir nevi empati geliştirmeyi, ışığı ve hikayesiyle erkek bedeninin de ‘estetik’ ve ‘sanatsal’ olabileceğini göstermeyi amaçladık. Kimimiz erkek bedenin de aciz ve kırılgan olabileceğini, kimimiz kadının nasıl objeleştirildiğini, kimimiz erkeklerin de salt ‘estetik kaygılar’ içerisinde fotoğraflanabileceğini, hatta erkek bedeninin de istenirse bir ‘arzu nesnesi’ olarak görülebileceğini gösterdi. Nü erkek fotoğrafı çekerek kadın bedeninin metalaştırılması karşısında bir duruş sergileyen ve farkındalık yaratmayı amaçlayan bir projenin ilk adımlarını attık.


Bahar Akkoyun

Projemizin çıkış noktası ek anlamlar katmaya gerek bırakmayacak kadar güçlüdür. Malûm Türkiye’de kız çocuğu olarak dünyaya geldiyseniz hayat zordur. Bedeninizden dolayı kendinizi suçlu hissetmeyi öğretirler. Bedeniniz sizin değil, erkek bakışı ve ‘normlarının’ hizmetindedir. Söz konusu ‘normlar’ klasik nü çalışmalarda ise estetize edilmiş haliyle karşımıza çıkar. Maalesef kadına ve sanata bakışın içler acısı durumda olduğu, insanların bedenlere ve toplumsal cinsiyetlerine hapsedildiği bir dünyada yaşıyoruz. Bizler bu projede yer almakla içselleştirmemiz beklenen sınırları aşma cesareti gösterdik.”




Projeye imza atan fotoğrafçılar; Bahar Akkoyun, Ceren Bıyıklı, Dana Orhon, Elif Gökçe, Esra Çolak, Halime Tural, İpek Kuray Özşahin, Jasemin Sadıker, Kler Kasutol, Candan Taşatmanlar,  Liriya Lee, Mehtap Bülbül,  Meltem Çiftçi, Nurhayat Yenice, Oylum Bülbül Ananas, Özlem Demircan, Özlem Yıldırım Gözde, Özlem Sezgin, Pınar Derin Gençer, Semra Uyar, Servet Deniz, Sevinç Doğu Yılmaz, Ülkü Aydın.

3-16 Kasım 2016 tarihleri arasında açık kalacak olan sergi A Ta Turquie Derneği ve Nancy Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşecek.

Adres: Galerie Neuf
9 Rue Gustave Simon 54000
Nancy/ France