18.10.16

Bozcaada Ekoloji Belgesel Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu!.



Endişe için Kelime Yok
Bu yıl üçüncüsü düzenlenen, dünyanın uzak coğrafyalarından gelen filmleri Bozcaada’da buluşturan BIFED, Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali ödülleri sahiplerini buldu ve büyük ödül İyi Şeyler Bekler belgeseli ile Danimarka’ya gitti.

Bozcaada Belediye Başkanı ve Festival Başkanı Dr. Hakan Can Yılmaz yaptığı kapanış konuşmasında Ödül töreninde konuşan Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz, “Sınırlı bütçesine rağmen, yürekli çalışan ekibi sayesinde beklentilerin çok üzerinde ilgi ve beğeni toplayan festivalimiz bu sene de geçtiğimiz iki yılda olduğu gibi olağan üstü doyurucu, öğretici ve etkileyici geçti. Emeği geçen tüm kişi ve kurumlara, destekçilere teşekkür ederim” dedi.

Festival Yönetmeni Petra Holzer de katılımcılara, misafirlere ve destek verenlere teşekkür ettiği konuşmasında, “Rüzgar tanrıları bu sene yüzümüze güldü. Geçtiğimiz senelerdeki gibi değil, bu sene güneşli ve çok güzel bir havada, 3 bin kişinin katıldığı bir festival yaşadık” dayanışmayı ve umudu canlı tutacak bir çok filmin daha yapılması umudunu koruduğunu belirtti.


Arlette: Cesaret Bir Kastır


BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ DANİMARKA’YA

Yurtiçi ve yurtdışından 300’e yakın belgeselin başvurduğu festivalde Fethi Kayaalp Büyük Ödülü için 16 ülkeden 16 belgesel, Gaia öğrenci ödülü için de 10 belgesel yarıştı.
İtalya’dan Myanmar’a, Almanya’dan İsviçre’ye, Brezilya’dan Küba’ya onlarca yönetmen bu heyecana ortak oldu.

3. Bozcaada Ekolojik Film Festivali Fethi Kayaalp Büyük Ödülü’nü, Danimarka’dan katılan, yönetmenliğini Phie Ambo’nun gerçekleştirdiği, bir insanın hayvan ve doğa ile olan bağının etkileyici bir şekilde resmedildiği İyi Şeyler Bekler filmi aldı.

Festivalin ikincilik ödülü ise; evrensel bir konuya bireysel yaklaşımdaki eşsizlik ve yenilikçilik, geçmişten gelen bir öyküyü günümüze eleştirel bir şekilde taşırken gösterdiği hassasiyet ve incelik dolayısıyla Aya Domenig’in Güneşin Düştüğü Gün belgeseline verildi.


Güneşin Düştüğü Gün
Üçüncülük ödülünün sahibi de özgün hikayesi ve izleyiciye dokunan ana karakteri, hikaye anlatımına yaklaşımı ve başarısıyla etkileyici bir film olan, yönetmenliğini Runar Jarle Wiik’in gerçekleştirdiği Endişe için Kelime Yok filmine gitti.

Jüri, verilen üç ödülün yanı sıra oldukça zor koşulları resmetmelerine rağmen, insanlığa dair umut ve inancımızı pekiştiren 2 filmi Mansiyon ödülüne değer gördü.
Muhteşem görüntüleri ve hikaye anlatımlarıyla, yerel gibi görünseler de, aslında evrensel olan konulara da dikkat çekmekte olan Metin Kaya’nın yönettiği Soluk ve Ernesto Cabellos’un Gölün Kızı filmleri mansiyonla ödülünü kazandı.


Güneşin Düştüğü Gün


ÖĞRENCİ FİLMLERİNE DESTEK İÇİN GAİA ÖDÜLÜ

BIFED öğrenci filmlerine destek vermek ve farklı bir yarışma alanı sağlamak için bu yıl ikinci kez 2000 lira değerindeki GAIA Ödülü’nü verdi.
Festivale yönetmenliğini Florian Hoffmann’ın yaptığı Arlette: Cesaret Bir Kastır GAIA Ödülü’nü alırken, Zeynep Altay’ın Kıllıt filmi Mansiyon ödülü kazandı.

Ödül töreninin ardından Festival Koordinatörü Ethem Özgüven “Üçüncü dünyanın öykülerinin üçüncü dünyalı yönetmenlerce anlatıldığı; doğu ve batının, kadın ve erkeğin, mültecinin, mülksüzün ve mağdurun, hiyerarşiden ve sömürüden uzak temsil edildiği bir festival yapmaya çalışıyoruz. Beş bin filmin başvurduğu ve ön jürinin bunları izlemeden program yaptığı dev, amorf festivallerden beş ülke katılımına rağmen kendisini uluslararası adlandıran festivallere uzanan dengesizlikler içinde doğru bir boyut, hakça ve adil bir boyut bulmaya çalışan bir festival yapmaya çalışıyoruz.” dedi.

Gaia Öğrenci Ödülleri jürisinde Ayşegül Selenka Taşkent, Delizia Flaccavento ve Efi Latsoudi yer alırken, Fethi Kayaalp Ödülleri jürisinde Christina Hadjizachoriou, Clemente Scalbert, Alessandro Rossi, Özlem Arda, Can Candan, Nejat Yavaşoğulları ve Selçuk Gürışık yer aldı.