21.9.16

'Körler / Jaluziler İçin' Hindistan'dan ödülle dönüyor!.



Farklı ülkelerde açtığı uluslararası sergilerle animasyon, video-art  ve deneysel tarzlarda ödüllü kısa filmleriyle tanınan yönetmen ve senarist Ozan Adam’ın ilk uzun metraj filmi Körler / Jaluziler İçin, Hindistan’ın Bombay şehrinde bu yıl dördüncüsü düzenlenen Indian Cine Festivali’nden Jüri Özel Ödülü’yle dönüyor.

Kült, animasyon, kopya veya komedi olmayan ilk Türk Bilim Kurgu Filmi olarak Türk sinema tarihine geçen Körler / Jaluziler İçin, Türkiye’de ilk kez 33. İstanbul Film Festivali’nde izleyiciyle buluşmuş ve  film eleştirmenlerinin büyük beğenisini kazanmıştı.

Synopsis

İnsanların sadece belli bir süre belli bir kişi (karakter) olarak paralel gerçekliklerde yaşadıkları bir dünyada herkesin hafızaları düzenli olarak silinmekte ve uyandıklarında yaşayacakları hayatın kendilerine uygun şekilde uyarlanmış hafızaları yüklenmektedir.




Seintn ise hafızası tam olarak silinemediği için geçmişten kalan diğer karakterlerin kişiliklerinin hafızalarından kalıntılarla ve bu durumun getirdiği beklenmedik sonuçlarla yaşamaya mahkumdur. Bundan dolayı çok kişiliklilik sendromuna, kişilik bölünmesine benzer pisikolojik sorunlarla mücadele etmek durumundadır; fakat kendisi bu durumun farkında değildir ve dolayısıyla toplumun düzenini tehdit eden özelliklere sahip olduğu için bir suçlu olarak aranmaktadır.




“‘Turist Ömer’ ve ‘Badi’ gibi kült motiflerin ötesine geçemeyen bilimkurgu üretimimiz, nasıl örneklerle karşılarsa karşılaşsın ‘yenilikçi’ olarak addedilebilir. “Körler-Jaluziler İçin”, bu avantajdan faydalanırken, Soğuk Savaş atmosferinde geçen ‘deneysel-gerilla dolgu bellek bilimkurgusu’ şablonuyla yol alıyor. Böylece bağımsız ruhuyla yerli bilimkurgu tarihimizin kilometre taşlarından birine dönüşüyor. Ne yazık ki “Körler-Jaluziler İçin” gibi değerli bir hazine, sadece 33. İstanbul Film Festivali kapsamındaki dünya prömiyerinde Atlas 2’de gösterildi ve ülkemizde yaklaşık 100 kişiye ulaşabildi.” (Kerem Akça, film eleştirmeni).