23.9.16

İstanbul Modern: 'Zeyno Pekünlü' Toplu Gösterimi



İstanbul Modern, hareketli görüntüye odaklanan ve dünyanın dört bir yanından sanatçıların video, animasyon ve kısa filmlerini İstanbul’a taşıyan Artists’ Film International programına kısa süreli sergiler alanında yer veriyor.

2016 yılında farklı ülkelerden 13 sanatçının katılımıyla “teknoloji” konusuna odaklanan sergide, Türkiye’den Zeyno Pekünlü’nün “Ürkütmeden bir kadına nasıl dokunursunuz?” adlı video kolajı yer alıyor.

Sanatçının, 2012-2015 yılları arasında ürettiği beş video çalışması ise sergi alanının yanındaki Çok Amaçlı Salon’da gösterilecek.
Gösterim sonrasında sanatçı ve sergi küratörü izleyicilerle söyleşmek üzere salonda bulunacak.

Etkinlik ücretsizdir.

Gösterim Programı:

Toplam Süre: 44’36’’


Kendine Ait Bir Banyo  (2015)

Renkli Video (bulunmuş görüntü), 17’20’’




Kendine Ait Bir Banyo videosu bizi, herkesin erişimine açık web platformlarına gönüllü olarak yükledikleri videolar aracılığıyla erkeklerin banyolarına, dolayısıyla özel anlarına bakmaya davet ediyor. Çalışma, kullanıcıların saç tarama, kurutma, şekillendirmeyle ilgili tecrübelerini paylaştıkları YouTube videolarından oluşturulmuş bir kolaj video. Kameranın önünde dakikalarca saç şekillendirmenin püf noktalarını gösteren erkekler bir yandan sıradan bilginin gösterişli bir performansını sergilerken, diğer yandan güçle eşitlenen erkekliğin kırılganlığına ve erotizmine kendi açtıkları dikiz deliğinden bakmaya davet ediyorlar.


Zapata İstanbul'da  (2013)

Renkli Video, 17’39’’

Türkiye-Meksika

Bu kısa belgesel, bürokratların nasıl olup da takım elbiseli, güzelce tıraşını olmuş bir Emiliano Zapata büstünün İstanbul’un en zengin semtlerinden biri olan Nişantaşı’na yerleştirdiklerinin hikayesini anlatıyor. Film tarihçiler, bürokratlar ve sıradan insanlarla söyleşilerin yanı sıra kurgu filmlerdeki Emiliano Zapata temsilleri aracılığıyla ulusal kahramanların nasıl mitleştirildiklerini de gözler önüne seriyor.


Erkek Erkeğe   (2012)

Siyah-Beyaz Video, 5’32’’

Erkek Erkeğe, 1950-1980 yılları arasında çekilmiş yüzün üzerinde melodramdan derlenen sahnelerle oluşturulmuş bir buluntu film çalışması. Melodramların büyük çoğunluğunda başroldeki erkeğin hikayesi kadınların yaptıkları ya da kadınların başına gelenler tarafından kurulmaktadır. İyilik de kötülük de erkeğe kadının dolayımından ulaşmaktadır. Peki hikayelerden kadını çıkardığımız zaman elimizde ne kalır? Erkekler melodramlarda tamamen yalnız kaldıkları anlarda nasıl temsil edilmişlerdir? Erkek Erkeğe adlı çalışma melodramlarda erkeklerin baş başa kaldıkları zamanlarda yaptıkları eylemlerden en çok tekrar eden sahneleri bir araya getirerek yeni bir kurgu önerir.





Sus Kimseler Duymasın!   (2012)

Siyah-Beyaz video, 2’10’’

Sus Kimseler Duymasın! Yeşilçam melodramlarından sahnelerin yeniden düzenlenmesiyle oluşmuş bir kolaj videodur. Türkiye’de kadınla erkeğin arasında süregiden yasaklı ilişkiyi işaretleşme eylemleri üzerinden incelemeye çalışır. Erkeğin ulaşamadığı-konuşamadığı-yasak olan kadına gönderdiği işaretlerin bir araya gelmesinden oluşmaktadır.


Hep O Şarkı   (2012)

Renkli Video, 1’55’’

Türkiye’nin ulus kimliğini oluşturan sembollerin başında gelen İstiklal Marşı’nı daha önce de alfabetik sıraya sokarak yeniden şekillendiren sanatçı, bu defa aynı malzemeyi başka bir düzenlemeye tabi tutuyor. İstiklal Marşı’nı oluşturan notaları vuruş uzunluklarına göre en uzundan en kısaya doğru düzenliyor. Hecelerin yeni düzene göre okunması, zaman zaman tamamen absürt bir şarkı yaratırken, zaman zaman sırası bozulmadan kalmış heceler marşın gerçek halini bize hatırlatıyor.