23.9.16

'Hevêrk/Çember' Oldenburg Film Festivali’nde ödüllendirildi!.



Avrupa’nın en önemli bağımsız film festivali olan 23. Oldenburg Uluslarası Film Festivali’nde Türkiye’den ilk kez 'Hevêrk/Çember' filmi ödül aldı.

İzleyenlere unutulmaz dakikalar yaşatan filmin yönetmenliğini ve senaristliğini Ruken Tekeş yaptı.

2017’de sular altında kalması planlanan antik şehir Hasankeyf’te daha önce hiç kamera karşısına geçmemiş 39 yerel çocuk ile birlikte çekilen Hevêrk, bölgede yaşanmış gerçek olaylardan esinlenerek yapıldı.

Din, dil ve ırk ayırımcılığını çocukların dünyasından anlatan film, dünyanın her yerinde her an yaşanan ötekileştirmeyi Ezidi Kürd küçük bir kızın bu topraklarda yaşadığı trajedi üzerinden anlatıyor.

Filmin süresi 14 dakika ve diyaloglar Kürtçe, Türkçe ve Arapça olmak üzere üç dilde geçiyor.

Filmi 'Ömür Boyu Başarı' ödülü töreninden önce seyreden ve çok etkilenen ünlü oyuncu Amanda Plummer (Ucuz Roman), ödülünü Nicolas Cage ve Cristophe Honoré ile birlikte alırken sahnede "Bugün seyrettiğim 'Hevêrk/Çember' kısa filmi beni başka bir dünyaya götürdü ve şu an burada değilim. Teşekkür ederim" sözleriyle konuşamayacağını belirterek bitirdi.




Film dünya promiyerini 2016 Cannes Film Festivalinde yaptı ve bağımsız 'Diversity in Cannes' En İyi Film - İzleyici Ödülünü aldı.
Sonrasında 40. Montreal Dünya Film Festivali Resmi Seçkisinde gösterildi.  Oldenburg'dan ödülle dönen film 10-15 Ekim'de 14. Akdeniz Kısa Filmler Festivalinde Fas'ta yarışacak.
Ayrıca film dünyanın en önemli ve saygın çocuk filmleri festivali olan 33. Chicago Uluslararası Çocuk Filmleri Festivali Resmi Seçkisinde de yarışacak.




Ruken Tekeş 


1976 Diyarbakır doğumlu Kürd yazar & yönetmen Ruken Tekeş, eğitim ve çalışmalarından dolayı 1997- 2010 yılları arasında Los Angeles, Amsterdam, Atina, Viyana, Venedik, Roma, Kiev, San Diego ve Moskova’da yaşadı.
Eğitimini Marmara Üniversitesi, Kalifornia Los Angeles Üniversitesi, Viyana Üniversitesi ve son olarak Avrupa Üniversiteler-arası İnsan Hakları ve Demokratikleşme Yüksek Lisansını alarak tamamladı.
Uzun yıllar yurtdışında Birleşmiş Miller bünyesinde insan hakları uzmanı olarak çalıştı. Buna paralel olarak Avrupa’da insan hakları filmlerinin gelişimine İnsan Hakları Kültürü Derneği kurucusu (Roma), Uluslararası İnsan Hakları Filmleri Festivali kurucusu ve direktörü (Kiev), Venedik Film Festivali İnsan Hakları Film Ödülü oluşumu (Venedik), 61. Venedik Film Festivali EUIC İnsan Hakları Ödülü jüri üyesi ve Sinema & İnsan Hakları Eğitim Programı ortak kurucusu (Venedik/Londra) olarak destek verdi.




İstanbul’a 2010 yılında geri dönmesiyle, 5 yıl Koç Üniversitesinde Öğretim Görevlisi olarak insan hakları bazlı dersler verdi.
Yeni Anayasa Platformu üyesi ve Sivil Değişim Derneği Başkanı olarak insan hakları çalışmalarına devam etmektedir.
2014’ün sonunda geçirdiği ağır bir kaza sonucu uzun süre yatarak tedaviye zorunlu kalan Ruken Tekeş, bu süreçte bir çok hikaye ve senaryo yazdı.
Senaristliği ve yönetmenliğini yaptığı ilk kısa filmi ‘hevêrk’i 2016’da tamamladı.