2.8.16

Güneşin Sofrasında - Nâzım ile Brecht :: Ayın Şavkı Vuruyor Bize



Usta oyuncu Genco Erkal’ın uyarlayıp yönettiği, Dostlar Tiyatrosu’nun yeni oyunu Güneşin Sofrasında - Nâzım ile Brecht, mizah dolu ve kışkırtıcı bir sahne şölenine davet ediyor!

Tülay Günal ve Genco Erkal’ın birlikte rol aldığı oyun, Genco Erkal tarafından açıkhava tiyatrosuna dönüştürülen tarihi Mahmut Muhtar Paşa Konağı’nın bahçesinde tiyatroseverlerle buluşuyor!

20. yüzyıl edebiyatının iki doruk noktası Nâzım Hikmet ile Bertolt Brecht, iki yüz kişilik açık hava tiyatrosunun tarihî ortamında keyifli bir müzikal söyleşiye koyuluyorlar.

Kurt Weill, Hanns Eisler, Zülfü Livaneli, Fazıl Say, Timur Selçuk, Cem Karaca, Edip Akbayram gibi ustalar da eserleriyle, izleyiciyi bu sözlü-müzikli ziyafete davet ediyorlar.

İnsan zekasını doyuran bu mizah dolu ve kışkırtıcı sahne şöleninde Tülay Günal ve Genco Erkal, dünyanın hâl-i pürmelalini, baskıyı, zorbalığı, adaleti, savaşı, barışı, hapisliği, vatan hasretini, kısaca yaşamaya dair her şeyi tartışıp, daha adil ve paylaşımcı bir dünyaya duyulan özlemi dile getiriyorlar.





Genco Erkal’ın uyarlayıp yönettiği oyuna piyanoda Yiğit Özatalay, viyolonselde Deniz Doğangün, klarnet ve saksafonda Çağdaş Engin eşlik ediyor.

Güneşin Sofrasında - Nâzım ile Brecht, 4 Ağustos 2016 Perşembe, 5 Ağustos 2016 Cuma ve 6 Ağustos 2016 Cumartesi akşamı Moda Caddesi üzerindeki İstanbul Kadıköy Lisesi’nin içinde bulunan tarihi Mahmut Muhtar Paşa Konağı’nın bahçesinde izlenebilir. 
Başlama saati 21:00 olan oyunlara ait biletler, Biletix’ten ve mekanın gişesinden temin edilebilir. 






Oyunun mmknmrtb notu ::

Öncelikle ve kısaca söyleyecek olursak; emek, ekmek, insan, aşk ve özgürlük paydasında birbirleriyle ezelden buluşmuş iki dev ismi, yani Nâzım Hikmet ile Bertolt Brecht'i aynı oyunda -olabilecek en makul bir biçimde- bir araya getiren 'tiyatro üstadı' Genco Erkal'ın yaratıcılığına bir kez daha tanıklık ettik vesselam!.




Yaratıcılığını sadece sahneye taşıdığı oyunlarında değil, ufak ama 'sihirli' dokunuşlarla tiyatro alanına çevirdiği mekânlarda da gösteren Erkal'ın son mucizesi Moda'da görülebilir..

Kadıköy Lisesi’nin içinde bulunan ve bir zamanlar kendisi de okul olarak  kullanılmış, ama sonradan atıl bırakılmış tarihi bir konağın bahçesini 'açık hava tiyatrosu' gibi değerlendiren sanatçı, konağın önünü ve ön cephesini kocaman bir sahne olarak kullanıyor..




Oyun boyunca sanatçılar, tarihi binanın pencerelerini, balkonunu, merdivenlerini ve demir parmaklıklı bodrum kapısını kullanarak oyunu icra ederlerken onlara sadece bir müzisyen grubu değil, havada haykırarak uçuşan martılar ile sanatçıların çevresinde dolanan, küçücük bir masa ve bir sandalyeden ibaret 'dekor'un üstüne yatan, birbirleriyle hırlaşıp koklaşan kediler de eşlik ediyor..

Hatta Genco Erkal, Nâzım'ın, içinde bir adet de kedi içeren Masalların Masalı şiirini okuduğu sırada, bir kedinin resmen oyunculuk yaptığını bile gördük.. ki bu, sadece o geceye ait bir performans olmalı.. ya da Genco Usta, bunu da bi şekilde ayarlamıştır, kim bilir!?




Dostlar Tiyatrosu'nun önceki oyunu Ben Bertolt Brecht'i izleyenlere çok tanıdık gelecek sahneler barındırması biraz can sıkıyor gerçi ama; önce Nâzım'la başlayan, Brecht'le devam eden ve nihayet yine Nâzım'la ve de gençlik coşkusunu, umutlu geleceği haykıran bir türkünün 'Dostların arasındayız / Güneşin sofrasındayız' nakaratıyla sona eren bu 'politik' oyun, güncelin binbir pislikleriyle bunalmış bünyemi  -tam tepemizden adeta üzerimize yağan ayın şavkıyla beraber- öyle bi rahatlattı ki dostlar, size de tavsiye ederim..