8.6.16

A Bigger Splash :: 'Ex Sevgili' Eskimez!.


Amerikalı bir yıldız olan olan Marianne (Tilda Swinton) yakışıklı sevgilisi Paul (Matthias Schoenaerts) ile yaz tatilini İtalya’da volkanik bir adada bulunan evlerinde geçirmektedir. 

Marianne’in eski sevgilisi Harry’nin (Ralph Fiennes) baştan çıkarıcı güzellikteki kızı Penelope (Dakota Johnson) ile yaptığı beklenmedik ziyaret, bu dörtlü arasında aşk, kıskançlık ve sırlarla dolu eski hesaplaşmaların ortaya çıkmasına neden olur.

The Times’ın, “Hayatınızda davet edildiğiniz en güzel parti gibi” şeklinde nitelediği film, Jacques Deray’ın klasikler arasına girmiş Alain Delon ve Romy Schneider’li, 1969 tarihli Sen Benimsin / La Piscine filminden uyarlandı. 




Hassas dokunaçlarını birkaç hususa daha yöneltse de esas olarak, aşk ya da ilişki bağlamında, kadın ile erkek arasındaki anlayış, kavrayış ve kabulleniş farkını bariz bi biçimde ortaya koyan, iyi oynanmış, iyi çekilmiş, pek şık ve de güzide bir eser A Bigger Splash..

Normal şartlar altında- bir kadın, kolaylıkla gömer sevgisini, bitirir ilişkisini ve siler 'ex' sevdiğini; erkek ise -ne denli çağdaş, görmüş geçirmiş ve doymuş da olsa- vazgeçemez, unutamaz asla sevdiceğini, arzular ve de kıskanır hâlâ deli gibi..




Filmde de görüldüğü üzre gün gelir -erkek içgüdüsü devreye girer- sıkılır, bıkar hatta iğrenir güzelim sevgilisinden adam, onu arkadaşına bile paslayabilir utanmadan; ama yine gün gelir, öyle depreşir ki onun özlemi, öyle böyle değil, gerekirse kendini rezil rüsva bile edebilir..

Öte yandan eğer isterse -lamı cimi yok- baştan çıkarıcıdır kadın, erkek de baştan çıkmaya dünden razı..
Bunun için, erkeğin kadınsız olması da gerekmez; birlikte olduğundan daha güzel ya da daha genç veya sadece farklı bir kadının ona yaklaşması bile yeterlidir -ve bildiğiniz gibi her kadın, bir diğerindir farklıdır!.



O değil de arkadaş.. sana bi şey söyleyeyim mi; Tilda Swinton'ın oynadığı hiçbir filmi kaçırma -küçük bi ihtimalle- filmi beğenmesen de Tilda'ya kesinlikle hayran kalacaksın, bu da sana yeter bence..

Koş vatandaş koş!. Bu filmde, muhteşem Tilda'nın hemen yanında, Ralph Fiennes'in ustalığı ile Dakota Johnson'ın 'Lolita-vari' cazibesi de bedava!.




Son bir tespit: David Bowie ölmedi, Tilda Swinton olarak yaşıyor; buna hala inanmayanı A Bigger Splash, sinemalarda bekliyor..





A Bigger Splash / Sen Benimsin

Yönetmen: Luca Guadagnino
Senaryo: David Kajganich (senaryo), Alain Page (öykü)
Oyuncular: Tilda Swinton, Matthias Schoenaerts, Ralph Fiennes, Dakota Johnson
Yapım: 2015, İtalya / Fransa, 125'

3.5 / 5