19.4.16

İstanbul Modern Sinema : Tebdil-i Mekan



İstanbul Modern Sinema, İsviçre Başkonsolosluğu ile işbirliğiyle, “Habitat” fotoğraf sergisine paralel bir film programı sunuyor.

Mekân kavramını farklı temalar üzerinden işleyen filmler hem insanın yaşam alanı ile kurduğu ilişkilere hem de sanat ve mekân etkileşimine bakıyor.

Gösterilecek filmler arasında 92 yaşındaki Henriette’nin huzureviyle kurduğu ilişkiyi inceleyen belgesel Der Tulpenbaum (Lale Ağacı), prömiyerini bu yıl Locarno Film Festivali’nde yapan ve orta yaş krizi geçiren bir yönetmenin çıktığı iş yolculuğunu izleyen film Wintergast (Kış Misafiri) yer alıyor.






KIŞ MİSAFİRİ (WINTERGAST), 2015

İsviçre | DCP, Siyah- Beyaz,  82’ | İsviçre Almancası, Almanca, İngilizce

Yönetmen:  Andy Herzog, Matthias Günter    

Oyuncular: Andy Herzog, Katarina Schroeter, Sophie Hutter

Orta yaş bunalımındaki sinemacı Stefan Keller maddi sıkıntılar yüzünden ek bir iş yapmak zorunda kalır. Yeni işi sebebiyle tam Noel öncesinde kendini İsviçre’nin gençlere yönelik hostellerini gezerken bulur. Bu, onun aynı zamanda içsel bir yolculuğa çıkmasına, yürümeyen ilişkisini sorgulamasına sebep olacaktır.




BİR YERDEN HİÇ BİR YERE –FOTOĞRAFÇI ANDREAS SEİBERT İLE ÇİN YOLLARINDA  (FROM SOMEWHERE TO NOWHERE – ON THE ROAD IN CHINA WITH PHOTOGRAPHER ANDREAS SEIBERT), 2008

İsviçre | HDD, Renkli, 86’ | İsviçre Almancası, İngilizce, Mandarin

Yönetmen: Villi Hermann

Asya’da hızla ortaya çıkmakta olan yüksek nüfuslu mega şehirlerdeki bir numaralı ihtiyaç inşaatlarda, madenlerde ve fabrikalarda çalışacak göçmen işçiler. Bu konuya odaklanan İsviçreli fotoğraf sanatçısı Andreas Siebert’in peşinden giden belgesel, bir dizi çarpıcı fotoğraf ve video görüntüsü yoluyla “mingong” adı verilen bu yasadışı göçmen işçilerle ilgili eşi benzeri olmayan bir bakış açısı sunuyor.





LALE AĞACI (DER TULPENBAUM) - THE TULIPTREE, 2002

İsviçre | ProRes, Renkli, 80’ | İsviçre Almancası

Yönetmen: Simone Kriesemer, Beat Kuert

92 yaşındaki Henriette Hardmeier hayatının neredeyse tamamını Thalwil’de geçirmiş bir kadındır. Artık bir yaşlılar evinde yaşamasına rağmen hiçbir şey onu hayata dahil olmaktan ve ilgi alanlarının peşinden gitmekten alıkoymaz. Yaşlanmanın kaçınılmaz olarak başkalarına bağımlılık ve yalıtılmışlık anlamına gelmek zorunda olmadığına dair etkileyici, duygusal bir hikaye.





TEKNEDE BOŞ YER YOK (DAS BOOT IST VOLL) – The Boat is Full, 1981

İsviçre | 35mm, Renkli,  104’ | İsviçre Almancası, Almanca

Yönetmen: Markus Imhoof

Oyuncular: Tina Engel, Curt Bois, Renate Steiger, Mathias Gnädinger

Güncel mülteci krizine dair izler bulacağınız yapımda, 2. Dünya Savaşı sonrasında mülteci alımlarını fazlasıyla sınırlayan İsviçre’ye, trenle Almanya’dan kaçak olarak altı kişi girer. Ülkenin ıssız bir bölgesinde kendilerine yardım etmesi için bir çifti ikna ederler. Bu süreçte, birbirleriyle ilgisi olmayan dört Yahudi, bir Fransız çocuk ve bir Alman asker kendilerini aile olarak tanıtırlar. Bu kandırmaca kısa bir süre sonra ortaya çıkar. Şimdi yetkililer kimin kalıp kimin sınırdışı edileceğine karar verecektir.





KARANLIK YILDIZ – H.R. GIGER’IN DÜNYASI (DARK STAR – H.R. GIGER’S WELT), 2014

İsviçre | DCP, Renkli, Siyah- Beyaz, 95’ | İsviçre Almancası, Almanca, İngilizce

Yönetmen: Belinda Sallin

Yaratık (Alien) filminin başkarakteri olan yaratığı tasarlayarak “En İyi Görsel Efekt” dalında Oscar’a layık görülen sürrealist ressam, heykeltıraş ve set tasarımcısı H.R Giger’in dünyasına dair bir yapım. Belgesel, sanatçının hayatının son yıllarını, sanatıyla, yarattığı dünyalarla kurduğu ilişkiyi gözler önüne seriyor.





UMUT YOLCULUĞU (REISE DER HOFFNUNG) - JOURNEY OF HOPE, 1990

İsviçre, İtalya, Almanya | DVD, Renkli, 100’ | İsviçre Almancası , İtalyanca, Türkçe

Yönetmen: Xavier Koller

Oyuncular: Mathias Gnädinger, Necmettin Çobanoğlu, Nur Sürer, Nemin Sivas, Yaman Okay

1991 yılı “Yabancı Dilde En İyi Film” dalında Oscar’ı İsviçre’ye kazandıran Umut Yolculuğu, Maraşlı bir ailenin sahip oldukları her şeyi satıp sekiz çocuklarından birini yanlarına alarak İsviçre’ye göç etme çabalarını konu alıyor. Film, ailenin hayalinde canlandırdığı bu cennete varmak için yolda karşılaştığı zorluklara dair bir dram.





HARİKALAR DİYARI (HEIMATLAND)

İsviçre, Almanya | DCP, Renkli, 99’| Almanca, Fransızca

Yönetmenler: Michael Krummenacher, Jan Gassmann, Lisa Blatter, Gregor Frei, Benny Jaberg, Carmen Jaquier, Jonas Meier, Tobias Nölle, Lionel Rupp, Mike

Oyuncular: Peter Jecklin, Dashmir Ristemi, Julia Glaus, Michele Schaub Jackson, Florin Schmidig

Bu yılki Locarno Film Festivali’nin öne çıkan filmlerinden Harikalar Diyarı (Heimatland), 10 kişilik bir yönetmen kadrosuna sahip. İsviçre’nin yükselişteki yeni nesil yönetmenlerini bir araya getiren bu bilim-kurguda, ülkede meydana gelebilecek en kötü senaryo karşısında neler olabileceğini araştırıyor. Yaklaşan büyük tufan karşısında akın akın Almanya’ya göç eden İsviçre halkı, yağmalanan süpermarketler ve durumu kontrol altına alamayan polisler. Belki de kıyamet, tahmin edilenden daha yakın.