19.4.16

Toz Bezi'nin yönetmeni Ahu Öztürk'le röportaj



35. İstanbul Film Festivali Ulusal Yarışma'sına katılan ve En İyi Film dalında Altın Lale Ödülü'nü kazanan Toz Bezi'nin senarist ve yönetmeni Ahu Öztürk, filmi ve festival ile ilgili soruları yanıtladı..

Filmin öyküsü

İki gündelikçi kadın, temizliğe gittikleri evlerdeki insanlarla kurdukları ilişki, gündelik çatışmalar, kendi arkadaşlık-kardeşlikleri ve bu yakın arkadaşlığın hiyerarşisi, hayata tutunma çabası, kadınlık, annelik, temizlik ve yoksulluk.

Nesrin ve Hatun şehrin yoksulluğu ve zenginliği arasındaki bir vagonda gelip giderken, hayatı anlamaya ve kendilerine gidecek yollar bulmaya çalışırlar.

Hatun temizliğe gittiği mahallede bir ev almak için para biriktirmeye çalışırken, Nesrin önce onu terk eden kocasının yokluğuyla, kendi yalnızlığıyla yüzleşir, ardından da 5 yaşındaki kızıyla hayata tutunmanın yollarını arar.

Yolları birbirine benzemez ama yoldaşlık bakidir.
İki kadın birbirine benzemez hayallerle tutunmaya çalışırlar.





Toz Bezi

Yönetmen: Ahu Öztürk
Senarist: Ahu Öztürk
Oyuncular: Nazan Kesal, Asiye Dinçsoy, Mehmet Özgür, Serra Yılmaz, Didem İnselel, Gökçe Yanardağ
Görüntü Yönetmeni: Meryem Yavuz
Kurgucu: Ali Aga
Yapım: 2015, Türkiye / Almanya, 98'




Filmin mmknmrtb notu ::

Kendisiyle, kısa filmlerden oluşan Kars Öyküleri (2011)'ndeki işi olan, Açık Yara'yla tanıştığım ve 'geleceğin iyi sinemacısı' izlenimi aldığım senarist - yönetmen Ahu Öztürk'ten -beklentimi tam anlamıyla karşılamasa da- vasatın üstünde bir 'ilk uzun metraj'.

İşsiz kocası evi terk etmiş ve küçük kızıyla ortada kalmış genç bir kadın ile henüz evi terk etmemiş, ama varlığıyla da pek bi işe yaramayan bir kocaya sahip bir başka kadın..

İstanbul'un varoşlarından birinde birbirlerine komşu olan, zengin evlerine gündelikçiliğe giderek evlerinin geçimine katkı koymaya çalışan bu iki Kürt kadınını merkezine alan film, sosyal sınıf, etnik kimlik, ait olmak, ait olduğunu sanmak, evlilik, kadın olmak, anne olmak gibi sosyal; duruma göre davranmak, özenmek, yalan söylemek, kendini düşünmek, çıkarını kollamak gibi kişisel olgu yoğunluğunu, oldukça 'basit ve sıradan' öyküsüne yedirmeyi başarmış..




İki başrol oyuncusu Asiye Dinçsoy ile Nazan Kesal'ın çok şey kattığı Toz Bezi, genel olarak 'olgun' bir çalışma; ancak, vaziyetleri iyi olan Türk kadınlarının, Kürtlük ve Kürtler üzerine yaptıkları, başlardaki o tespit biraz 'çiğ' kaçmış, onu da belirteyim..

3 / 5