30.1.16

Mert Yavuzcan iki oyunla birden seyirci karşısında!.



Mert Yavuzcan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda bu sezon oynadığı iki farklı tiyatro oyunundaki iki farklı karakteri ile yetenekli oyunculuğundan söz ettiriyor.

Geçen sezondan bu yana devam eden Vasıf Öngören’in yazdığı Zengin Mutfağı adlı oyunda Türk siyasi tarihinin önemli bir olayı olan 1970'lerdeki işçi eylemleri, bir konağın mutfağında gelişen olaylar silsilesiyle seyircilere aktarılıyor.

Oyunda bir üniversitede Türkoloji öğrencisi ve Kız’a aşık olan ‘Selim’ karakterini canlandıran Yavuzcan, sezonun en çok izlenen ilk 5 oyunu içinde yer aldıklarını ve 40 yıl öncesine ait olsa da asla eskimeyen eser "Zengin Mutfağı" ile 4. sezona girdiklerini söyledi ve “Selim, 1970’lerde yaşanan olaylardan dolayı kendi hayatındaki maddi desteğin geri çekilmesiyle Kız ile nişanlanmak için tanıdığı bir arkadaşını ihbar ediyor. İhbar ettikten sonra da bütün hayatı değişiyor. Oynamayı inanılmaz sevdiğim bir karakter. Bu değişimi yaratmak benim için çok zor oldu. Çünkü içinde hiç yaşamadığım sınıfsal ve sosyolojik bir baskıyı ele aldım. Benim için inanılmaz bir tecrübeydi.” diye ekledi.

Mert Yavuzcan, Irmak Örnek, Murat Garipağaoğlu, Ozan Gözel ve Selçuk Yüksel’in oynadığı oyunun yönetmenliğini Aslı Öngören üstleniyor.



“OYUNDA EN ÇOK CANLANDIRMAK İSTEDİĞİM KARAKTERİ OYNUYORUM”

Mert Yavuzcan’ın ‘Arhaveli İsmail’ karakterine hayat verdiği bir diğer tiyatro oyunu ise, yeni sezonda sahnelenmeye başlayan Nazım Hikmet’in yazdığı, Hakan Yavaş’ın yönettiği Kuvayi Milliye Destanı.


Bir milletin var oluşunun en güzel anlatımlarından kabul edilen oyun için Yavuzcan, “Nazım Hikmet’in ölümsüzleşen bu eseri bağımsızlığımıza nasıl kavuştuğunu hatırlamak isteyenler için en doğru seçenek. O dönem yaşayan halkımızın yaşadığı çelişkileri sorgulayan, geçirdikleri değişimleri ve dönüşümleri aktaran destanlaşan bir oyun. Ben de bu oyunda en çok canlandırmak istediğim karakteri oynuyorum. Arhavili İsmail’in hikayesi inanılmaz trajik ve duygusal bir hikaye. Karadeniz’de batan Şaban Reis’in teknesinden küçük bir kayığa binip ağır bir makineli tüfeği, vatanı kurtarmak uğruna silah arkadaşlarına teslim etmek için verdiği hayat mücadelesi anlatılıyor.” dedi.


Oyunda anlatıcı olan ve ayrıca hem ‘Arhaveli İsmail’ karakterini canlandıran, hem de koroda yer alan Yavuzcan, iç içe geçen üç farklı rolde yer aldığını belirtti ve sözlerine şu şekilde devam etti; “Zor bir işin altından kalktığımızı düşünüyorum. Çünkü aynı zamanda koreografik fiziksel bir anlatımı var oyunun. Milli mücadelemizi tekrar hatırlamak isteyen herkesi oyunumuza davet ediyorum”

Mert Yavuzcan, Ada Demirer, Aslı Narcı, Can Ertuğrul, Derya Yıldırım, Emre Karaoğlu, Engin Akpınar, Eraslan Sağlam, Irmak Örnek, Nurseli Tırışkan, Ömer Barış Bakova, Seza Güneş ve Yağmur Ulusoy’un oynadığı “Kuvayi Milliye Destanı”, 29-30 Ocak tarihlerinde Ümraniye Sahnesi’nde, 10-11-12-13 Şubat tarihlerinde ise Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde tiyatroseverlerle buluşacak.