9.12.15

ŞAFT :: Siz Tek Ben Hepiniz



ŞAFT yeni sezonda seyirciyle, Siz Tek Ben Hepiniz oyununda buluşuyor. 

Kara komedi türündeki oyun, ritmin her an yükseldiği bir köşe kapmaca içinde, akıl hastanesindeki bir hastanın kendisiyle mücadelesini anlatıyor. 

“Merhaba, ben bir deliyim!”

Hiçbir şeyden ve hiç kimsenin söylediklerinden emin olamayacağınız bir şüphelenme partisine davetlisiniz.

“Başkasının kalabalığında yaşıyorsanız devam edin ama kendi kalabalığınızı yaratmışsanız küçük bir sıkıntınız olabilir.”

Zaman zaman verdiği incelikli ipuçlarıyla, aslında seyirciyi tokat gibi bir sona hazırlayan Siz Tek Ben Hepiniz, Giray Altınok’un ŞAFT için yazdığı ilk oyun olma özelliğini de taşıyor. 

Giray Altınok’un yazıp yönettiği oyunda; tanınmış oyuncular Başak Parlak, Giray Altınok, Lemi Filozof ve Cansu Diktaş’a, ödüllü oyuncu Eraslan Sağlam eşlik ediyor.



Oyunun mmknmrtb notu ::

Bunca yıllık tecrübelerimden destek alarak- 'küçük ama şirin' Tatavla Sahne'nin sahnesine bir bakışta, 'Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu' -yani- çoklu kişilik bozukluğundan mustarip olduğu teşhisini koyduğum Aslı hanım kızımız, akıl hastanesindeki odasındadır ve doğrudan gözlerime bakarak kendini tanıtır; "Merhaba, ben bir deliyim!"

Bunun üzerine ben gayriihtiyari olarak içimden, "Estağfurullah bacım!" cevabını verdiysem de yapacak pek bi şey yoktu; evet o bir deliydi..


Az sonra sahneye doluşan, her biri ete kemiğe bürünmüş 'hayali' karakterler / kişiliklerle birlikte oyun hareketlenecek, ortam şenlenecektir..

Her biri ayrı bir travmanın ya da ağır bir etkilenmenin sonucu gelişip ortaya çıkmış bu karakterleri tanırız bir bir..

Kimi zaman gayet sert, kimi zaman yumuşak bir biçimde, 'Deli' kızla ya da birbirleriyle hesaplaşır, çekişir, oynaşır ve didişirler bu hayali yaratıklar..

Doğrusu ortam gayet hareketli, neşeli ve heyecanlıdır..
Lâkin Aslı, bu hengameden pek de memnun değildir; arzusu, iyileşip de bir an önce şu hastaneden çıkmaktır..  


Bunun da tek yolu vardır; her biri ayrı telden çalan bu hayali kişiliklerle teker teker yüzleşerek yok olmalarını sağlamak ve en sonunda tek başına kalacak 'asıl karakter'in hakimiyetini gerçekleştirmektir..

Hemen her karakter bu işlem için hazır göründüğünden, Aslı'nın arzusu kolayca gerçekleşecek gibidir..
Hadi bakalım arkadaşlar, kolay gelsin..

En baştan söyleyeyim ki emin olunuz; basit ve fonksiyonel bir dekorla mücehhez sahnede konuşlandırılmış bir 'hayal perdesi' ve bir monitörle gayet işlevsel ve de dinamik bir anlatım olanağına kavuşturulmuş Siz Tek Ben Hepiniz, daha başlamadan, bir takım küçük verilerle kafanızda oluşturacağınız -ki ben naçizane bunu hep yaparım- beklentinizi tamamen, belki de fazlasıyla karşılayacak bir oyun..



Giray Altınok’un, kullandığı karakterlerin -fıtratları icabı- oldukça eğlenceli ve hemen her yola geliverecek hallerini gayet iyi değerlendirerek yazdığı 'kara komedi' tabanlı, esprisi yoğun ve de doğal diyaloglarla örülü metnini beğendim..

Komedisi -seyircinin çoğunluğunda görüldüğünün aksine- beni öyle kahkahalara falan boğmadı belki ama; ilginç içeriği ve düşmeyen ritmi sayesinde bi ilgi azalması yaşamadan, zaman zaman da ağzımın kenarına yerleştiriverdiği bir gülümsemeyle seyrettim oyunu..

Özellikle isim vermem gerekirse; Cansu Diktaş, Eraslan Sağlam ve Lemi Filozof gibi 'usta' oyuncuların -tüm kadronun uyumuyla birlikte- ayrıca parladığı oyunun en önemli ya da çarpıcı özelliği, finalde yaptığı 'twist' sürprizi..

Oyuncuları zikretmişken, Süpürrr! ve Şevkat Yerimdar gibi 'kötü' komedi filmlerinde izlediğim, o güzel gözleriyle gayet anlamlı bakmasını ise bilhassa takdir ettiğim Başak Parlak'ı bu kez hem güzelliği, hem de iyi oyunculuğuyla hemen iki metre önümde 'kanlı canlı' seyreylemekten pek mesudum, arz ederim efenim..



Yazan - Yöneten: Giray Altınok
Yönetmen Yardımcısı: Barış Özdemir
Dekor Tasarım: Cihan Aşar
Işık Tasarım: Koray Erhan Doğrul
Görsel Tasarım: Melda Deniz Safioğlu
Afiş Fotoğraf - Müzik: Oğuz Çelik
Fotoğraf: Ömer Safioğlu
Oynayanlar: Cansu Diktaş, Eraslan Sağlam, Başak Parlak, Giray Altınok, Lemi Filozof, Barış Özdemir.

Siz Tek Ben Hepiniz 14 Aralık Pazartesi günü Tatavla Sahne’de..

Tatavla Sahne Cihangir'de..


Tatavla Sahne

Biletix