![]() |
‘OPUS 89’ |
Küratörlüğünü Prof. Dr. Kaya Özsezgin’in yaptığı sergide İşler’in sanatında 1988’den itibaren başlayan soyut dışavurumcu tarzdaki yeni evrenin başlangıcı sayılan “Op. 89” başlıklı çalışma başta olmak üzere birçok önemli yapıtı bir araya geliyor.
Sanatçının 87-92 yılları arasında Fransız Hükümetinin bursu ile Paris’te öğretim üyesi olarak dersler verdiği, üniversite ve müzelerde incelemelerde bulunduğu sergilere katıldığı bu dönemde üretmiş olduğu başta “Kırmızı Oda” (Tuvale marufle karton üzerine akrilik, 1990, 350x147cm) “Siyahlı Salome“ (Tuval üzerine yağlıboya, 1990, 175x256cm), Bir Hayal Ülkesine Gezinti (Tuvale marufle karton üzerine yağlıboya, 1988, 147x265cm), “Moderato Cantabile” Tuval üzerine yağlıboya, 1989,150x200cm), The Poster of Posters, (Poster üzerine akrilik, 1990,175x240 cm) adlı büyük ebatlı yapıtları 3-21 Kasım tarihleri arasında Asım İşler “İkinci Paris Dönemi Resimleri 1987-1992” başlıklı sergiyle, izleyicinin karşısına çıkıyor.
Asım İşler, 1970 yılında Devlet Avrupa Konkuru’nu kazanarak Paris’te beş yıla yakın süren ihtisasını yaptığı, Paris Güzel Sanatlar Fakültesi’nde resim, gravür ve litografi eğitimi aldığı ve S. W. Hayter’in ‘Atelier 17’sinde gravürün tekniklerini öğrendiği yılları kapsayan 1. Paris Dönemi içinde, 1974 yılında Paris’te ilk kişisel sergisini Galerie FIAP ve ardından Galerie Cite Int des Arts’da açmış, yine bu yıllarda Muse d’Art Modern’de ‘La Jeune Penture’ ve ‘Réalités Nouvelles’ salonları gibi birçok uluslararası sergilere katılmıştı.
2. Paris Dönemi’nde (1987-92) ise, 1970’lerin sonlarında başlayan, fakat giderek figürün kırıldığı soyutlama tarzı, yeni bir yorum biçimine dönüşerek soyuta, ardından 1989 tarihli ‘OPUS 89’ adlı dikey boyutlu 200x150 cm’lik tuval yapıtı ve diğer eserleri ile soyut resim ve dışavurumcu çizgiye varıyor. Bu, O’nun sanatında yeni bir evredir.
Yine Paris’te bu dönemde ürettiği yapıtlarıyla önemli sergilerde Türkiye’yi temsil etmiş, üretken ve önemli bir çalışma içinde olmuştur.
1988 yılında koleksiyoner ve galerilerle geliştirdiği ilişkiler ile “33. Salon de Montrouge”a Galeri Montenay ile katılarak büyük boyutlu bir yapıtını sergilemiş, 1992’de ise Bibliothéque Nationale de Paris ‘de düzenlenen ‘De Bonnard à Baselitz’ sergisinde, Türkiye’yi temsil etmiştir.
![]() |
Bir Hayal Ülkesine Gezinti |
2. Paris Dönemi’nde yapıtlarına ek olarak farklı teknikteki bir yapıt dizisi de, 2007 yılında MAC ART’da Asım İşler Anısına “Paris Afiş Resimleri” sergisinde de yer alan, büyük boy afişler üzerine uyguladığı müdahalelerden oluşan çalışmalarıdır.
Bu yapıtları önceki dönemlere göre daha lirik, canlı ve neşeli renklerdedir.
Bu döneme ilişkin olarak sanatçı şunları söylemiştir: “Günümüzde insanları çevreleyen resimsel imgelerin günlük yaşamdaki etkisi yeni bir iletişim ve resimsel metafor oluşturuyordu, Bu bağlamda Paris sokak afişleri beni çok ilgilendirdi, 175x125 cm boyutunda bu basılı imajlar üstünde resimsel bir müdahale ile çalışmalara koyuldum. Gerek özel atölyemde gerekse daha sonra E.N.S.B.A’daki görevim sürecinde ikamet ettiğim atölyede onlarca resim yaptım. Bunların bir kısmını İstanbul’a getirerek LAMİ sanat galerisinde1989 ve 90 yıllarında art arda sergiledim, kağıt çalışmalarım sadece afiş ile sınırlı kalmadı. Büyük boyutlu karton ve özel kağıtlar üzerinde yeni bir açılım ve espri barındıran yağlıboya, akrilik tekniğinde yapılmış birçok çalışmaya imza attım. Bu dönemde benim resmimde özel olarak, kağıt üstüne çalışmalar , gravüre paralel olarak yoğunluk kazandı.”
İşler’in eserleri, bugüne kadar yurtdışında, Victoria and Albert Museum-Londra Bibliothéque Nationale de Paris- France, “Hayter -Atelier 17”-Paris, Cité Int des Arts Association- Paris, başta olmak üzere yurtiçinde ise İstanbul, Ankara, İzmir Resim Heykel Müzeleri, Sakıp Sabancı Müzesi, Proje 4L Elgiz Çağdaş Sanatlar Müzesi, Yaşar Kültür ve Eğitim Vakfı Müzesi gibi müzeler, DEMSA, T.C.Kültür Bakanlığı, Akbank, TEB gibi özel kurum ve birçok önemli kişisel koleksiyonlarda yer almaktadır.
3-21 Kasım 2015 tarihleri arasında FMV Galeri Işık’ta sergilenecek olan Asım İşler’in 1987-1992 yıllarına ait görkemli büyük tuval eserlerinin yer aldığı “2. Paris DÖNEMİ Resimleri” sergisi Pazar günleri dışında her gün saat 10.00 - 20.00 saatleri arasında gezilebilir.
Adres: Teşvikiye Cad. No: 6 Nişantaşı – İstanbul
![]() |
Asım İşler |
Asım İŞLER (1941-2007) Hakkında
1941 yılında Tirebolu’da dünyaya gelmiş olan Asım İŞLER, yaşamı boyunca resim sanatına olan yaşamsal ilgi ve tutkusunu geliştirerek bu sanatın temel formlarında ve tekniklerinde yapıtlar ortaya koymuş çağdaş Türk resminin önemli bir temsilcisidir.
Yapıtları yağlıboya tuvaller, akrilik tuvaller, gravürler, litografiler, Paris afiş resimleri, karton üzerine akrilik, suluboya, pastel ve guaj eserler olarak çeşitlilik göstermektedir.
1966 yılında Cemal Tollu, Neşet Günal, Sabri Berkel gibi hocalar ile çalışarak İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisini bitiren İŞLER, 1970 -74 yılları arasında Devlet Avrupa konkurunu kazanarak resim ihtisası için Paris’e gitmiştir.
Paris Güzel Sanatlar Akademisi’nde Boya resim, Gravür ve Litografi ötölyelerinde, önemli usta gravürcü S. W. Hayter ile Atelier 17’de gravür çalışmış bu sanatın tüm derinliklerini öğrenmiştir. Sorbonne Plastik Sanatlar Fakültesi’nde Doktora çalışması yapmıştır.
1974 ‘te Paris’ten dönünce İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Akademisi)’nde başladığı görevine 2003 yılına kadar devam eden İŞLER’in sanatının ilk dönemini 60 ve 70 li yıllarda yaptığı realist, sosyo politik gerçekliği yansıtan fügüratif eserleri oluşturmaktadır.
Sanatçı, Salon des Realitées Nouvelles (1974)-Paris, Salon de Jeune Peinture (1974) Musée Art Moderne/Paris, 33. Salon de Montrouge (1988) Galeri Montenay/Paris, De Bonnard a Baselitz (1992)/Bibliotheque Nationale de Paris, v.b yurtdışında pek çok sergide Türkiye’yi temsil etmiştir. 1987-1992 yılları arasında Fransız hükümetinin daveti ile çeşitli defalar Fransa’da bulunan İŞLER, 1989-90 yılları arasında Paris Güzel Sanatlar Yüksekokulu E.N.S.B.A ‘da, 1991 yılında da Paris Dekoratif Sanatlar Ulusal Yüksekokulu (Ecole Nationale Superieur Des Arts Decoratifs E.N.S.A.D) ile de eğitsel ve sanatsal ilişkiler çerçevesinde, karşılıklı öğretim üyesi-sanatçı-sergi değişimi gerçekleştirmiş, yine bu dönemde Sorbonne Üniversitesi Plastik sanatlar fakültesi gravür atölyesinde de profesör olarak dersler vermiştir.
Çağdaş resimde evrensel anlayışta ve soyut ekspresyonist eğilimde yapıtlar ortaya koyan İŞLER, 2003 yılında AKM Büyük Salon’da “Üç Şehir, Resim ve Ben” başlıklı Retrospektif Resim sergisini gerçekleştirmiştir.
2007 yılında vefatına kadar, yurtiçi ve yurtdışında 35 kişisel sergi, 150 ün üzerinde karma sergi, bienal, trienal ve fuar etkinliğine katılmış olam İŞLER’in Victoria and Albert Museum-Londra, Bibliotheque National de Paris-France, Cité International Des Arts Association Koleksiyonu- Paris, Türkiye Kültür Bakanlığı Koleksiyonu, İstanbul –Ankara –İzmir Resim ve Heykel Müzeleri, DEMSA Resim Koleksiyonu, Sakıp Sabancı Müzesi, Elgiz Çağdaş Sanat Müzesi, Selçuk Yaşar Müzesi-İzmir, Akbank ve Ekonomi Bankası gibi yurt içi ve yurt dışında pek çok özel kurum, müze ile önemli kişisel koleksiyonlarda yapıtları yer almaktadır.
1975 yılında Görsel Sanatlar Derneğinin kurucu üyesi olup yönetiminde yer almakla birlikte, 1986 yılında çalışmalarına başlayan Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği’nin de kuruluşunda bulunmuş olan İŞLER, aynı zamanda SOTHEBYS’in 1996 yılında Londra’da düzenlediği Türk resim müzayedesine katılan ilk sanatçılarımızdandır.