5.5.15

The Salt of the Earth :: İnsandan Kestim Umudumu Doğadan Değil


Belgesel, yakın tarihteki uluslararası uyuşmazlıklara, açlığa ve toplu göçlere tanıklık eden dünyaca ünlü fotoğrafçı Sebastião Salgado’nun, gezegenin güzelliğini, el değmemiş toprakları, vahşi hayvan ve bitkileriyle muazzam insanlık manzaralarını keşfetme öyküsünü anlatıyor.

Sebastião, oğlu Juliano ile çıktıkları bir seyahate, dışarıdan üçüncü bir bakış açısı olarak Wim Wenders’ın da eşlik etmesini isteyince, Wenders bu seyahatleri belgesel filmi yapmaya karar verir.

Belgesel, bir fotoğrafçının çalışmasını hayata geçirdiği sırada baba-oğul ilişkisine ve Salgadoların aile yaşantısına da değinen dokunaklı bir çalışma.




İnsan'ın üzerinde yaşadığı gezegene ve kendi türüne yönelik, bitmek tükenmek bilmeyen o yok edici nefretini -bir ömür boyu ve hem de bizzat içinde bulunmaktan kaçınmayarak- müthiş bir estetik gözle belgeleyen 'gerçek' bir fotografçının hayatına, Wim Wenders ustalığı ve de titizliğiyle mükemmel bir bakış..

Sebastião Salgado neden 'gerçek' bir fotografçıdır?.
Çünkü o, bilinçli bi şekilde gittiği bir bölgede 'gelip geçici' bir turist gibi veya çalıştığı gazete ya da televizyona haber yetiştirmeye çalışan 'fırsatçı' bir foto muhabiri gibi davranmaz..



Gittiği yer hakkında bilgi sahibidir, orada yaşar, onları anlamaya, onlar gibi hissetmeye çabalar; bu sebeple, taşıdığı kocaman makinaları, kıyafetleriyle falan görüntüsü onlardan farklı olsa da hiç yadırganmaz, yabancılanmaz ve onların arasında rahatça çalışabilir..
'Onlar' insan da olsa hayvan da, bu yöntemi ya da anlayışını aynen korur o..




Hepsi ayrı ve son derece etkileyici öyküler anlatan olağanüstü güzellikte fotograflar barındıran belgesel, savaşan, hatta savaşmaktan zevk alan -çok sayıda- 'Yok edici' insan karşısında direnerek, var etmekten ve barıştan yana tavır koyan az sayıda insanın umarsız mücadelesine dikkat çekiyor..

Bu mücadele umarsız olsa da, kendini yeniden yaratmaya meyilli doğadan ilham alan film -son tahlilde- umudun o soluk ışığına olan inancını korumayı, kendine 'kutsal' bir vazife biliyor..




Süresi boyunca, kötülükten adeta zevk alan insan cibilliyetinin vahşi eserlerini peşpeşe önümüze getirerek, üstümüze yığarak, tam da hak ettiğimiz gibi bizi nefessiz bırakan belgesel, kendi türümüzden bir kez daha nefret ettirme görevini kusursuzca yapıyor..




Nihayet, sadece pis bir parazitten ibaret olan insanı bir kenara bırakan Sebastião Salgado, objektifini doğaya yönlendirerek, hiç de hesapta olmayan bir umut ışığının fitilini ateşleyecektir..

Ve sinemadan çıkışta, söz ve de müziği Aşık Serteli'ye ait olan kadim bir türkü dolanıyor dilime: "İnsandan kestim umudumu doğadan değil"


The Salt of the Earth / Toprağın Tuzu

Yönetmen: Wim Wenders, Juliano Ribeiro Salgado
Oyuncular: Sebastião Salgado, Wim Wenders, Juliano Ribeiro Salgado
Yapım: 2014, Fransa/Brezilya/İtalya, 110'
Dağıtım: M3 Film

8,5   /10